pracy kumuluje się, a doba nie wystarcza na zregenerowanie sił. Dlatego cieszę się dłuższym weekendem, serwując na śniadanie pyszną, rozgrzewającą owsiankę- serniczek o smaku karobowo-cynamonowym na mleku kokosowym. SKŁADNIKI: 4 łyżki płatków owsianych łyżka otrębów szklanka mleczka kokosowego 50g twaogu łyżeczka karobu łyżeczka cynamonu WYKONANIE: Płatki owsiane wraz z otrębami gotujemy w mleku kokosowym (gdy brakuje płynu, dolewamy
healthy dreamsidealnie nada się do naleśników, których jednym z bardziej wyczuwalnych składników była mąka amarantusowa (mały prezent od sklepu naturalna spiżarnia ). Całość podałam z kremem z fasolki i mleka kokosowego oraz kawałkami gruszki. Przyznam, że smak naleśników był nietypowy, z jednej strony intensywnie amarantusowy, z drugiej słodki, a zarazem lekko wytrawny. Jedno jest pewne, warty wypróbowania. SKŁADNIKI: 2 czubate(...)mąki amarantusowej 2 czubate łyżki płatków owsianych łyżka siemienia lnianego aquafaba spod fasoli (z całej puszki) 1/2 szklanki mleka roślinnego łyżeczka cynamonu gruszka 3 łyżki fasolki 1/2 szklanki mleka kokosowego WYKONANIE: płatki owsiane i siemię lniane mielimy na mąkę aquafabę ubijamy na piankę zmielone płatki i siemię lniane blenudjemy z aquafabą, mąką, cynamonem i mlekiem na rozgrzanej patelni smażymy
healthy dreamsPropozycja na obiad ostatnio moja ulubiona, ponieważ szybka, banalna i sycąca. Główny składnik: sos pomidorowo-kokosowy, który już raz wam pokazywałam. Tym razem jest on jednak wzbogacony o curry, przez co bardziej zahacza o orientalne smaki. Do tego tofu, fasolka jaś, pieczone kasztany i kasza owsiana gotowana z groszkiem i marchewką. Danie emanuje wszelkimi walorami smakowymi, które świetnie razem współgrają(...)wami podzielić :] SKŁADNIKI: 4 łyżki kaszy owsianej 70g tofu garść ugotowanej fasoli jaś 2 garści groszku z marchewką (mrożone) 2 garści pieczonych kasztanów 100g soku pomidorowego 50g mleka kokosowego przyprawy: curry, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, pieprz ziołowy, czarnuszka, chili WYKONANIE: kaszę gotujemy ok 12 min razem z groszkiem i marchewką (mrożonkę wrzucamy na ok 8 min) ugotowane
healthy dreamsBrownie z karobu, to wciąż brownie prawda? Pyszne, słodkie, lekko wilgotne ciasto. W mojej wersji zrobione z białej fasolki (tu z puszki), tofu, banana, mąki kokosowej oraz specjalnego dodatku, jakim były jagody goji. Póki co było to najlepsze brownie mojego wykonania. Gorąco polecam przepis! Coraz bliżej Święta... Gdyby tylko spał śnieg, poczułabym tę atmosferę :c SKŁADNIKI: 100g białej fasolki(...)ugotowanej/z puszki) 2 łyżki aquafaby 50g tofu łyżka karobu łyżka jagód goji łyżka mąki kokosowej banan WYKONANIE: fasolkę, aquafabę, tofu i banana razem blednujemy dodajemy karob, jagody goji oraz mąkę kokosową, po czym dokładnie mieszamy całość przekładamy do aluminiowej formy i pieczemy w 175 stopniach przez
healthy dreamspocząwszy od pomarańczowego, kończąc na różowym (chyba pora na coś zielonego). Skończyło się moje niedawno robione smarowidło na chleb, więc szybko zaczęłam działać i uzupełniłam słoiczek nowym. Buraczek, mleko kokosowe i amarantus ekspandowany- mieszanka udana! Przetrwałam czwartek, jeszcze tylko jutro i dwie godziny zajęć w sobotę. Za dwa dni mój wymarzony weekend. Czekam z niecierpliwością ... SKŁADNIKI: mały burak 4 łyżki(...)amarantusa ekspandowanego 2 listki bazylii 2 łyżki mleka kokosowego (gęstego) przyprawy: pieprz, chili WYKONANIE: buraka obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości ugotowanego buraka blendujemy zblendowanego buraka mieszamy z mlekiem kokosowym, amarantusem, przyprawami i posiekaną bazylią
healthy dreamsRyż gotowany na mleku z pomarańczą, cynamonem i cukrem kokosowym (Porcja jednoosobowa) Ostatnio jest to jedno z moich ulubionych śniadań, którym raczę się mniej więcej co drugi dzień. Lubię jeść go w różnych wydaniach i z różnymi owocami. Ostatnio publikowałam przepis na waniliowy ryż na mleku z malinami TUTAJ . Oba są pyszne i polecam na śniadanko lub na deser. Składniki(...)ryżu do risotto (arborio) 250ml mleka płaska łyżka erytrytolu płaska łyżeczka słodzika ze stewią 1/2 pomarańczy cynamon łyżeczka cukru kokosowego Przygotowanie: W garnuszku umieść mleko, ryż oraz słodziki i gotuj aż do odpowiadającej ci konsystencji około 10- 20 minut (w zależności od preferencji- ja swój gotowałam około 15 minut) na małym ogniu, tak aby tylko lekko bulgotało. Połowę pomarańczy kroimy
Moja MichaBatatowe ciasto z ciecierzycy, z wiśniami i daktylowo-kokosowym sosem* *świeże daktyle rozgniecione z mleczkiem kokosowym Daktyle i mleczko kokosowe.. coś genialnego
More food, love and dreamsKaszak czekoladowy to ciasto na zimno przełożone herbatnikami i ugotowaną kaszą manną. Całość udekorowałam polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Kaszak idealnie smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, ponieważ herbatniki zmiękną. Ciasto kaszak to smak mojego dzieciństwa :) Jestem pewna, że nie będziecie mieć problemu z przygotowaniem poniższego ciasta. Składniki na blachę 30 cm x 20-25 cm: 1 l mleka(...)szklanka zwykłego cukru 3-4 łyżki gorzkiego kakao 1 kostka masła (200 g) około 200 g herbatników polewa 1 mleczna czekolada (100 g) 90 g śmietany 30% dekoracja wiórki kokosowe Do rondelka wlać 3 szklanki mleka. Wsypać gorzkie kakao, cukier i dodać posiekane na mniejsze kawałki masło. Całość gotować na małym ogniu. Do pozostałego mleka (1 szklanki) wsypać kaszę mannę
Ugotowaćlunch, obiad lub kolację. Upieczona w ceramicznej formie dłużej utrzymuje ciepło. Główne składniki dzisiejszego quiche to jarmuż, ananas i orzechy nerkowca, zatopione w aromatycznym sosie na bazie mleka kokosowego. Sos jest lekko pikantny, przyprawiony na azjatycką nutę: czosnkiem, imbirem, curry i papryczką chili. To znakomite "towarzystwo" dla jarmużu. Jeśli jeszcze nie oswoiłeś jarmużu, ta kombinacja smakowa jest wyjątkowo pyszna. Kruche(...)cebula 2 ząbki czosnku 20 g imbiru 1-2 papryczki chili 2 płaskie łyżeczki curry 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka masła ghee 200 ml mleka kokosowego 3 jajka Wykonanie: składniki na kruche ciasto umieścić w misce i ręcznie lub przy pomocy robota zagnieść. Foremkę lekko natłuścić i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Do rozwałkownia ciasto delikatnie podsypać mąką. Nadmiary ciasta można
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ostatnio wzrosło spożycie ryb - zgodnie z noworocznym postanowieniem - i dobrze, że się tego trzymamy :) Dzisiaj propozycja na kolendrowego łososia z przepyszną kapustą curry duszoną w mleczku kokosowym. Taką kapustę jadłam po raz pierwszy na warsztatach rybnych z Lidlem i Karolem Okrasą. Robiłyśmy rybne burgery i jeden z kucharzy podpowiedział nam taki właśnie dodatek. Sama nie wpadłabym na takie(...)drobno posiekane 1 ząbek czosnku - posiekany 1 łyżeczka masła oliwa z oliwek 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki startego imbiru 150 ml mleczka kokosowego 50 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka miodu sok i skórka starta z 1 limonki sól biały mielony pieprz 2 łyżka posiekanej kolendry PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (termoobieg
Moje Kuchenne RewelacjeKiedy za oknem jest zimno i szaro mamy ochote zjeść coś pożywnego i rozgrzewającego. Pikantny krem z cukinii z dodatkiem mleka kokosowego i kaszy jaglanej jako "zagęstnika" jest idealna zupą na jesienne dni. Zupę podaję z niewielką ilością czarnego ryżu, który świetnie do niej pasuje. Być może przepis wygląda dość dziwnie ze względu na dodatek jednocześnie kaszy i ryżu(...)imbiru (ok. 2 cm) - 2 szalotki - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżeczk przyprawy curry - pół łyżeczki kurkumy - olej ryżowy - 3 cukinie - 2 litry bulionu warzywnego - puszka mleka kokosowego - 1 szklanka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej - 2 łyżki sosu sojowego - ewentulanie sól i pieprz do smaku Do podania: - czarny ryż w ilości wg uznania Wykonanie: Zaczynamy
Simple DishBabeczki kokosowe powstały z chęci zrobienia słodkiego podarunku dla moich dobrych znajomych. Nie wypada pojawić się z "pustymi" rękoma, upiekłam więc kokosowe babeczki. Przepis znalazłam w książce pt. "Encyklopedia kulinarna ciasta" i wzięłam się do pracy. Wykonanie proste, efekt pyszny. Składniki: 20 dag mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 25 dag masła 1 szklanka wiórków(...)kokosowych 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka mleka Bita śmietana: 1 duża śmietana 36 % 3 łyżki cukru pudru Wykonanie babeczek: Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, cukier puder, masło, jajko, mleko. Zagniatamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na 4 mm. Wycinamy kółeczka
tojestpyszne.blogspot.comascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ostatnie akcje znanych marketów proponowały mleczko kokosowe w korzystnych cenach i dobrej jakości. Zakupiłam kilka puszek, gdyż bardzo lubię wykorzystywać je w potrawach. Smak dania staje się wówczas aksamitny i delikatny. Dzisiejsza propozycja powali was na nogi, jest(...)łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego curry odrobina chilli 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 puszka mleka kokosowego garść szpinaku sałatkowego sól Dodatkowo 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżka oleju przyprawa gyros, przyprawa curry, kurkuma Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Groszek rozmrozić
Kubki smakuKomosa ryżowa (quinoa) z tartym jabłkiem i orzechami pekan, posypana cynamonem i cukrem kokosowym (Śniadanie jednoosobowe) Bezglutenowy pomysł na słodkie śniadanie w świątecznym wydaniu. Chyba każdy już wie, jak wartościowe są kasze dla naszego organizmu. Bardzo popularna jest już kasza jaglana (i zasłużenie), ale warto jednak również wprowadzić do swojej diety komosę ryżową (quinoa). Osoby ćwiczące niech wiedzą, że jest(...)składniki odżywcze. Składniki: 60g komosy ryżowej (1/2 szklanki) + szklanka wody do ugotowania jej 1 obrane jabłko (lub 2 mniejsze) 5 orzechów pekan lub włoskich cynamon łyżeczka cukru kokosowego Przygotowanie: Komosę przesypujemy na drobne sitko i płuczemy chwilkę pod zimną, bieżącą wodą, a na koniec przelewamy wrzątkiem. W garnku zagotowujemy szklankę wody i wrzucamy opłukaną komosę, Gotujemy aż do całkowitego
Moja MichaPrzepyszny i bardzo zdrowy deser. Orzechowo-daktylowy słodki spód, miękka lekko kokosowa masa i cudowny, owocowy mus. W iększość osób nie orientuje się nawet , że to ciasto z kaszy! Dla mnie to taka wegańska wersja sernika. Zachęcam do wypróbowania. Wszystkie produkty potrzebne do tego przepisu możecie znaleźć w sklepie internetowym FRISCO <klik(...)zakupy. Wysyłka powyżej danej kwoty (w zależności od miasta) gratis. Składniki ( na 2 serniczki ): 100 g kaszy jaglanej (ok 1/2 szklanki) 240 ml mleka kokosowego 1/2 dużego, dojrzałego mango lub 120-140 g pulpy z puszki 14 daktyli ( ok 70 g) duża garść nerkowców (ok 40 g) 30 migdałów
Pora na pora i pomidora