środę dyniowy chlebek. Nie wybiegając jednak w przyszłość wracamy do naszej zupy. To chyba najpopularniejsze zastosowanie dyni. My zrobiliśmy naszą zupę na sposób lekko orientalny, z imbirem i mleczkiem kokosowym. Wyszła bardzo dobra i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimne i wilgotne dni. Żeby było jeszcze bardziej orientalnie dodaliśmy smażone krewetki, oczywiście zupa świetnie smakuje bez nich, albo(...)Składniki: 400 g dyni (u nas najpopularniejsza jest dynia Hokkaido) 300 g marchewki imbir około 3cm 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu z ważyw 250 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki soku z cytryny sól pieprz krewetki Przygotowanie: Dynię i marchewki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Z dyni oczywiście usuwamy pestki. Cebulę
KasiaiKrzysiu.plSkładniki: około 900 g bardzo dojrzałych bananów ze skórką (potrzebne jest 500 g bananów bez skórki) 350 g mąki ryżowej 100 g suszonych daktyli 120 ml rozpuszczonego oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron 30 g nasion chia 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu ½ łyżeczki sody oczyszczonej oraz: sezam(...)posypania wierzchu wiórki kokosowe do posypania foremki Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i nasionami chia. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda je przykryła. Gdy zmiękną i napęcznieją, mocno je odcisnąć na sitku, odstawić do przestygnięcia. Banany pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z olejem, daktylami i sokiem z cytryny na gładką masę
maniapieczeniaDyniowe szaleństwo trwa! ;) Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszny, gęsty, słodko-ostry i bardzo pożywny krem z dyni z mleczkiem kokosowym, imbirem i krewetkami <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 800 ml wody 750 g dyni 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku, zgnieciony nożem 1 mała cebula, przekrojona w pół 5 cm korzenia imbiru 1 pęczek włoszczyzny(...)liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki cukru 8 dużych krewetek, oczyszczonych sól, pieprz do smaku garść kiełków fasoli mun świeża kolendra do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik podgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Dynię kroimy na mniejsze
My Culinary Artsamodzielne wykonanie ciasta francuskiego. Dzisiaj jednak wykorzystałam gotowy arkusz, który podzieliłam na 15 mniejszych prostokątów, nadziałam waniliowym budyniem i poukładałam połówki śliwek. Dodatkowo posmarowałam rozbełtanym jajkiem i posypałam wiórkami kokosowymi. Po spędzeniu ok. 20 minut w piekarniku nabrały pięknego, złocistego koloru - niczym prawdziwe, jesienne ciasteczka! Składniki: 1 arkusz świeżego ciasta francuskiego ok. 15 śliwek węgierek (po jednej na jedno(...)ciastko) budyń z prawdziwą wanilią 2 niepełne szklanki mleka 3 łyżki cukru 2 łyżki wiórek kokosowych jajko Przygotowanie: Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy tylko się zagotuje, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. W razie potrzeby można dodać odrobinę masła, będzie wtedy bardziej kremowy. :) Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Śliwki umyć, przekroić na pół
Kuchnia Ellieśmietana z różanym posmakiem to całkowity strzał w dziesiątkę, nie dość, że pięknie pachnie to w dodatku smakuje niebiańsko. Przepis na 5 porcji, jedna ok. 141kcal. Składniki: - 400ml mleczka kokosowego (puszka, włożona dzień wcześniej do lodówki - chodzi o krem kokosowy) - 200ml mleka np. sojowego - 150g jeżyn, jagód, borówek itp. - 150g jogurtu naturalnego (u mnie sojowy) - 30g nasion chia(...)dużej miski i za pomocą trzepaczki mieszamy z jogurtem i nasionami chia do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawiamy. Puszkę mleczka otwieramy,do drugiej miski, za pomocą łyżki wyjmujemy, TYLKO krem kokosowy, który nam się wytrącił. Wodę, która pozostała w puszcze warto wykorzystać później, np. do naleśników. Do kremu dodajemy wodę różaną i trzepiemy do konsystencji bitej śmietany. Figi myjemy i kroimy
Be Fit Be StrongKulki kokosowe bez pieczenia to fajny pomysł na małą, słodką przekąskę. Połączenie kakao z kokosem i rumem daje niesamowity smak. Składniki: 25 dag. masła roślinnego 0,5 szklanki cukru trochę rumu mleka 2 opakowania herbatników wiórki kokosowe Przygotowanie: W głębokiej misce należy masło utrzeć z cukrem i mlekiem ( dodajemy tyle mleka, żeby ciasto nie było za suche) na gładką masę(...)razy wałkiem do ciasta) i dodać je do masy. Po dokładnym wymieszaniu dodać rum i kakao i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Następnie formować małe kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych. (Można również obtaczać w innych składnikach jak orzechy, posypka czekoladowa itp). Wstawić do lodówki na 1-2 h do lodówki, by masa stwardniała. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż
Smaczne PotrawyKomosa ryżowa w wersji śniadaniowej na słodko. Gotowana w mleku z dodatkiem cynamonu. Podawana z podprażonymi płatkami migdałowymi, kokosowymi oraz brzoskwinią. Dosłodzone syropem klonowym. Składniki na 1-2 porcje: 1/2 szklanki quinoa (komosy ryżowej) 1 szklanka mleka szczypta soli laska cynamonu Do podania: płatki migdałowe płatki kokosowe brzoskwinia syrop klonowy Komosę ryżową przepłukać wrzątkiem. Przełożyć do rondelka zagotować z mlekiem(...)laską cynamonu. Dodać szczyptę soli. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut, aż całe mleko zostanie wchłonięte. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe i kokosowe. Komosę przełożyć do miseczki, dodać pokrojoną brzoskwinię oraz płatki. Polać syropem klonowym
Moja Galeria Smakuwstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190⁰C na 35 minut. Wszystkie warzywa i owoce po tym czasie powinny być już idealnie miękkie. Dajemy warzywom przestygnąć. Do rondla wlewamy mleko kokosowe z puszki. Pomarańczę myjemy najpierw w zimnej, potem w gorącej wodzie i z połowy owocu ścieramy skórkę. Dodajemy ją do mleka kokosowego. Pomarańczę wyciskamy i sok wlewamy do mleka. Imbir(...)dania jest przepiękny. Jesienią, gdy tak bardzo zaczyna nam brakować słońca, można mieć słońce na talerzu. SKŁADNIKI 1 mała dynia hokkaido, o wadze 850g do 1kg 1 puszka mleka kokosowego o wadze 400g 1 marchewka, ok.100g 1 mała pomarańcza, ok. 150g 1 średnie twarde i słodkie jabłko, ok. 200g 3 łyżki oliwy z oliwek 2 małe lub 1 duży ząbek
Karo in the Kitchenkubka gorącej kawy. Z wierzchu chrupiące, a w środku – miękkie. Kokosanki przygotujecie w niecałą godzinę. Ponadto jestem pewna, że przypadną Wam do smaku :) Jeżeli macie ochotę na inne kokosowe smakołyki to zachęcam do przygotowania kulek o smaku bounty lub owsiano-orzechowych . Składniki: 1 opakowanie wiórków kokosowych (200 g) 1/2 szklanki brązowego cukru (lub zwykłego) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)trzepaczki składniki połączyć ze sobą. Jeśli masa będzie zbyt gęsta – dodać 1 łyżkę mleka. Całość trzymać na ogniu tak długo, aż cukier się rozpuści. Do przygotowanej masy wsypać wiórki kokosowe, całość ze sobą wymieszać i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec dodać masę z wiórek. Za pomocą dłoni formować kuleczki wielkości
Ugotowaćzrobienia! Bez glutenu, jajek, masła, cukru... Teraz pewnie niektórzy zwątpią, że ciasto jest smaczne... ;-) A jednak! Kruche ciasto oparte jest na samych zdrowych składnikach: migdałach, mące gryczanej, oleju kokosowym, słodyczy nadaje mu miód. Do tego całe mnóstwo jabłek, jeśli wybierzecie właściwe, cukier naprawdę stanie się zbędny. A efekt? Zadowoli każdego prawdziwego smakosza szarlotek.. Polecam :-) Składniki: Ciasto: 300 g mielonych(...)migdałów 100 g mąki gryczanej z kaszy niepalonej 110 g oleju kokosowego nierafinowanego 2 łyżki miodu Mielone migdały wymieszać z mąką gryczaną, dodać olej kokosowy i miód. Zagnieść ciasto. Dno okrągłej formy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 ° C . Wylepić ciastem dno formy. Piec 10 minut, ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć, wystudzić. Masa
maniapieczeniapomysł na szybki obiad w orientalnym stylu. Łatwe danie, bez specjalnego nakładu pracy, a efekt imponujący. Rozpływajace się w ustach kawałki kurczaka w aromatycznym sosie na bazie mleka kokosowego są wyjatkowo pyszne. Do curry możesz dodać ulubione warzywa, u mnie papryka i cukinia, to co akurat miałam na stanie. Ilośc kombinacji nieograniczona. Polecam! Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 papryka(...)cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia 2 łyżki czerwonej pasty curry ze słoiczka 1 łyżka kurkumy kawałek imbiru pieprz cayenne papryczka chili 1/2 łyżeczki cukru olej 250 ml mleka kokosowego lub śmietany kremówki sól, pieprz zielenina Wykonanie: kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w mieszance soli, pieprzu, papryki i kurkumy z dodatkiem oleju. Kurczaka możesz marynować przez całą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zainspirowana po powrocie z Włoch postanowiłam poeksperymentować z lodami. Proponuję wam smak rumowy i mocno czekoladowy. Lody są wegańskie - bez jajek i mleka zwierzęcego - wykonane na mleczku kokosowym. Lody oczywiście można przygotować bez maszyny, jednak wymaga to jak zawsze w takim przypadku o wiele więcej pracy. Lody z dodatkową polewą rumową Składniki(...)litra lodów): 100 ml rumu puszka mleka kokosowego, nieodtłuszczonego 1/3 szklanki kakao 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki agaru (można zrezygnować jednak konsystencja sosu będzie inna) banan (opcjonalnie) Przygotowanie ( 20 minut przygotowania + 30 minut w maszynce do lodów + mrożenie): - rum wlewamy na patelnię i gotujemy na średnim ogniu z cukrem przez ok 10 minut
Pora na pora i pomidoraPyszne i baaardzo aromatyczne danie z udek kurczaka duszonych w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, liści kaffiru, soku z limonki i czerwonej pasty curry. Najlepiej smakuje podane z tajskim ryżem jaśminowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego) 3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka odrobina przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka nasion kolendry(...)lekko zmiażdżonych 1/2 łyżki czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm korzenia imbiru, utartego na tarce 400 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1/2 limonki
Tajskie smakiDruga - jest bardzo zdrowa! Trzecia - smakuje nawet wielbicielom mlecznej czekolady...przetestowałam na Tacie...ciagle prosi żeby zrobiła nową porcje! ;) DOMOWA WEGAŃSKA CZEKOLADA przepis autorski // ok. 170g czekolady ~85g oleju kokosowego biolada.pl ~40g naturalnego kakao ~50g ksylitolu zmielonego na puder lub cukru pudru Odmierzamy odpowiednią ilość oleju kokosowego i pozostawiamy go w temperaturze pokojowej do momentu rozpuszczenia (można go rozpuścić(...)lodówce. Smacznego! :) Miło mi ogłosić, że mogłam wziąć w jesiennym wydaniu magazynu Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej - AROMAT. W magazynie znajdziecie mój przepis na powyższą czekoladę oraz artykuł o oleju kokosowym. Zapraszam do przejrzenia magazynu! :) KLIK TUTAJ lub na zdjęcie poniżej
chili & sugararomatyczna zupa znana z kuchni anglosaskiej. Idealna na pożegnanie lata, póki jeszcze na straganach możemy odnaleźć kolby słodkiej kukurydzy. Według mnie najlepszy chowder to ten przyrządzony na mleku kokosowym z suszonymi pomidorami zamiast boczku. Mój przepis bazuje na recepturze Marty Dymek , która jak nikt inny potrafi tak zweganizować każdy tradycyjny przepis, że jest o niebo lepszy od oryginału. A zatem(...)suszonych pomidorów 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka papryki wędzonej szczypta płatków chili odrobina gałki muszkatołowej 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Kukurydzę umyj i obierz. Za pomocą noża wybierz ziarenka. (Najłatwiej jest postawić kukurydzę w pionie i ostrym nożem ciąć
Food Square