Waniliowe kluski leniwe smażone na oleju kokosowym z karmelizowaną w miodzie gruszką i cynamonem (Duża jednoosobowa porcja) Kluski, bądź też pierogi leniwe w kształcie kulek. Naprawdę nie wiem kto wpadł na pomysł, aby to nazywać pierogami. Bardzo słodkie, idealne ta te szaro- bure poranki. Składniki: 200g twarogu półtłustego jajko 60g mąki pszennej (pół szklanki) sproszkowana wanilia gruszka łyżka miodu cynamon(...)łyżeczka oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Twarożek wymieszaj dokładnie z jajkiem w miseczce, dodaj sproszkowaną wanilię i mąkę i wszystko dokładnie ze sobą połącz za pomocą łyżki bądź widelca. Z powstałego ciasta formuj kulki mniejsze niż orzech włoski. Z gruszki wykrój gniazdo nasienne i pokrój ją na kawałki. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wyciągaj kluski od razu kiedy
Moja MichaPyszne, proste i tanie mleko kokosowe. Świetnie pasuje do owsianek i płatków śniadaniowych, a także koktajli, kawy, drinków oraz deserów. Potrzeba nam tylko wiórków kokosowych, wody, blendera oraz gazy. Możemy ewentualnie pominąć blenderowanie a zamiast gazy użyć sitka. 400 ml takiego mleka to koszt ok 1,30 - 2,50 zł ! Mleko z wiórków kokosowych nie jest
Pora na pora i pomidoraRyby są pyszne - więcej o książce tu - KLIK . Przepis został stworzony przez Karola Okrasę, a rybką i zdjęciami zajął się dla Was Tomek! Dorsz z pieczarkami, bobem, mleczkiem kokosowym i limonką! My zamieniliśmy bazylię tajską na kolendrę i dodaliśmy mniej masła - polecamy! :) Dorsz w marynacie: 1 ząbek czosnku, posiekany, 2 łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego, skórka starta(...)masła - u nas 50 g, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, 500 g bobu, kilka gałązek bazylii tajskiej, posiekanych - dodaliśmy kolendry, Sos: 200 ml mleczka kokosowego, sól, pieprz, sok i skórka starta z 1 limonki, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, 4 gałązki bazylii tajskiej - dodaliśmy kolendry, 30 g masła Składniki marynaty przekładamy do miski, mieszamy. Dorsza
Plate of Joycebula - 1 papryka - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1/2 papryczki chili - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina - 1 szklanka wody - 1 puszka pokrojonych pomidorów (400 g) - 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 4 średnie ziemniaki - 1/2 pęczka kolendry - sól - pieprz - cukier Składniki na 4 porcje. My w naszym przepisie zamiast wina i wody użyliśmy bulionu rybnego . Cebulę(...)Całość smażymy przez kilka minut, a następnie dodajemy 1/2 szklanki bulionu i odparowujemy (redukujemy jego ilość aby był bardziej esencjonalny). Teraz dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz mleko kokosowe. Mleko kokosowe przed dodaniem najlepiej dobrze wymieszać w puszce aby nie zrobiły się grudki. Zupę gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Teraz dorzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki
Kuchenne WariacjeDietetyczny mus czekoladowo- kokosowy (Jeden pucharek) Szybki i bardzo niskokaloryczny deserek na który każdy może sobie pozwolić, a przy okazji pozbyć się białek, które zostały po innych wypiekach. Składniki: 2 białka 1 łyżeczka ciemnego kakao lub karobu 1 łyżeczka słodzika 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka wiórków kokosowych Przygotowanie: Białka przekładamy do miski i ubijamy(...)sztywno. Powolutku, wciąż miksując dodajemy słodzik, kakao i mąkę. Mus przekładamy do pucharka i posypujemy wiórkami kokosowymi i podajemy od razu. Kaloryczność: Pucharek musu zawiera 115 kalorii
Moja Michałyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Beza z makiem: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maku 100g rodzynek (lub innych bakalii) 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Beza kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych Krem: 1l mleka 5-6 łyżek cukru pudru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 6 żółtek 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku(...)nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 – 35 minut w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Beza kokosowa: 7. Przygotować tak samo jak bezę z makiem. Krem: 8. Budynie rozmieszać w 500ml mleka. Dodać żółtka, obie mąki i wymieszać (zrobiłam to mikserem). 9. Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem
Mała CukierenkaPyszna, o niepowtarzlnym smaku, na idealnym kruchym, maślanym spodzie - królowa jesiennych wypieków - szarlotka. Łatwa do przygotowania. Nie zawiedzie fanów klasycznej szarlotki, a zaskoczy amatorów poszukujących nowych smaków. To kokosowa kruszonka jest smaczną niespodzianką. Kokos, dżem pigwowy i jabłka odmiany koksa pomarańczowa, to one tworzą smak dzisiejszej szarlotki. Pycha! Składniki na kruchy spód: 170 g mąki orkiszowej jasnej(...)ksylitolu 1 jajko Jabłkowe nadzienie: 1,5 kg jabłek 1 łyżka masła 2-3 łyżki cukru lub ksylitolu 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamon sok z cytryny Kokosowa kruszonka: 100 g mąki orkiszowej jasnej 50 g mączki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 150 g wiórków kokosowych 100 g masła Dodatkowo: 3 łyżki dżemu z pigwy lub innego cukier puder
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupa krem z dyni z nutką chili, na mleku kokosowym - prosta w przygotowaniu, a efekt zachwycający. Delikatna, kremowa, lekko słodkawa i... i wtedy pojawia się chili. Co tu dużo pisać, musicie spróbować. Zupa z dyni z nutą chili. Składniki na 4 porcje: średniej wielkości dynia 200 ml mleczka kokosowego sól, pieprz, chili Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki(...)wstawiamy do nagrzanego piekarnika (ok. 190 stopni) na około 25 minut, aż dynia będzie miękka. Po upieczeniu łyżką oddzielamy miąższ od skóry. Przekładamy do wysokiego garnka dolewamy mleko kokosowe. Miksujemy na gładki krem, doprawiamy pieprzem i chili i jeśli jeszcze trzeba to solą. Podgrzewamy. Możemy podawać z grzankami lub solo. Smacznego
MiksturownikPyszne ciasto z masą budyniową na herbatnikach. Składniki: ok 300 g herbatników puszka brzoskwiń 150 g wiórek kokosowych 2 łyżki masła łyżka cukru Masa budyniowa: 1 l mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 200 g masła sok z jednej cytryny Przygotowanie W 2/3 szklanki mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną(...)wymiary ok 24x20cm). Wykładamy na herbatniki 2/3 masy budyniowej, układamy kolejną warstwę herbatników i na nich rozsmarowujemy resztę masy. 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Prażymy przez chwilę i odstawiamy do wystygnięcia. Zimnymi wiórkami kokosowymi posypujemy wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki na około 8 godzin
e-PrzepisyKulinarnełyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Beza z makiem: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maku 100g rodzynek (lub innych bakalii) 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Beza kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych Krem: 1l mleka 5-6 łyżek cukru pudru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 6 żółtek 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku(...)nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 – 35 minut w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Beza kokosowa: 7. Przygotować tak samo jak bezę z makiem. Krem: 8. Budynie rozmieszać w 500ml mleka. Dodać żółtka, obie mąki i wymieszać (zrobiłam to mikserem). 9. Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem
Mała Cukierenkakarmelizacje jeśli wydaje się Wam zbyt skomplikowana). Składniki na 2 średnie porcje lub 1 bardzo dużą 60g komosy ryżowej (1/3 szklanki) 320ml wody (1 i 1/3 szklanki) 80ml mleka kokosowego (1/3 szklanki) + po 1 łyżce na porcję 20g suszonej żurawiny 20g daktyli (3 daktyle) 1-2 łyżeczki stewii z erytrytolem 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu szczypta imbiru Na karmelizowane gruszki(...)migdały z gruszką Sposób przygotowania Odmierzoną komosę ryżową przemyć i wsypać do garnka. Zalać szklanką wody i gotować aż do jej wyparowania. Po tym czasie dolewamy 1/3 szklanki mleka kokosowego i resztę wody. Dodajemy posiekane daktyle, żurawinę i przyprawy. Gotujemy, aż komosa zrobi się w miarę gęsta (ok. 13-15 minut). Gruszkę kroimy w dowolny kształt – można w kostkę, można
Fill The BowlPyszna, kremowa i wyjątkowa zupa - krem z jadalnych kasztanów z dodatkiem mleczka kokosowego i szczyptą kardamonu. Pyszności <3 Przepis znalazłam na stronie Harmonia Smaków . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g kasztanów jadalnych 600 ml bulionu warzywnego 1 duża marchewka z bulionu, pokrojona w kostkę 1 korzeń pietruszki z bulionu, pokrojony w kostkę kawałek selera z bulionu, pokrojony w kostkę(...)świeżego imbiru 1 łyżka oleju 1 duża cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, zgniecione nożem sól, świeżo mielony pieprz szczypta kardamonu szczypta ostrej papryki 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) Dodatkowo: groszek ptysiowy świeża natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kasztany płaską stroną
My Culinary Artzwariować” – pyszny, soczysty kurczak z delikatnym „ryżem” z kalafiora. Składniki: - 2 filety z kurczaka (ok. 500 g) - 1/2 główki kalafiora - 3 łyżki mleczka kokosowego - 2 łyżki soku z limonki - 2 łyżeczki skórki startej z limonki - 2 łyżeczki soli morskiej - 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu - 2 łyżeczki granulowanego czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku(...)łyżeczka pieprzu cayenne - 1 łyżeczka cebuli w proszku - olej kokosowy do smażenia Dodatkowo sól i pieprz do przyprawienia kalafiora. Składniki dla 2 osób. W jednej miseczce łączymy mleczko kokosowe razem z sokiem z limonki. W drugiej miseczce mieszamy wszystkie przyprawy wraz ze skórką z limonki. Na patelni rozgrzewamy olej. Kurczaka opłukujemy, osączamy z wody ręcznikiem papierowym, moczymy w mleczku
Kuchenne Wariacjetrzeba dostosować do swoich możliwości i upodobań – u mnie jada się zdecydowanie na ostro. Podstawą tej zupy jest dobry rosół, a niezbędne składniki to imbir, trawa cytrynowa, mleczko kokosowe i chili oraz cytryna. Jest dość podobna to tom kha gai, o czym dowiedziałam się odwiedzając blog Mirabelkowy , choć w moim przepisie galangal nie jest według mnie niezbędny. Poziom trudności(...)listków kafiru (3+3) · 5-6 łyżeczek świeżego imbiru · 300-400 ml mleczka kokosowego · kilka ostrych papryczek (u mnie 5 taotao) · sok z 1 małej cytryny
Bazując na smakuDyniowo-kokosowe ciasto z ciecierzycy*; z mango (vegan) *z mąką kokosową i mleczkiem kokosowym, z wiórkami na wierzchu Lubię piątkowe wieczory, chyba bardziej niż te sobotnie i niedzielne. Wiem, że nic nie muszę, że mogę usnąć przy D, obejrzeć razem film, jakoś tak błogo i spokojnie mi, tak po całym tygodniu "co jeszcze muszę zrobić?". :) Gardło przestań boleć, nie wygłupiaj
More food, love and dreams