śliwkami i kruszonką Ciasto – składniki 250 gramów mąki pszennej typ 450 150 gramów zimnego masła z lodówki ( /tłuszcz minimum 80%) 1 duże jajko 50 gramów cukru kokosowego 1/2 kilograma śliwek węgierek Kruszonka – składniki 30 gramów zimnego masła z lodówki 90 gramów mąki pszennej typ 450 15 gramów cukru kokosowego kruszonka: ciasto rozdrobnić i wykleić formę(...)wstawić z powrotem do piekarnika na 20 minut. Efektowne ciasto, nie musi być skomplikowane. Najlepsze do ciasta są śliwki węgierki. Kwaśno-słodki posmak śliwek i karmelowy zapach cukru kokosowego są dla siebie stworzone! Dobrze jest podjeść sobie kilka śliwek w trakcie oczekiwania na nasze ciacho
Krupeczkichia połączona ze słodyczą banana oraz chrupkością i słonym smakiem solonych orzeszków to istna przyjemność dla podniebienia! Spróbujcie sami Składniki na 3 porcje (jedna ok. 304kcal): – 200ml mleczka kokosowego – 150g jogurtu naturalnego – 1 banan – 30g nasion chia – garść orzeszków ziemnych – 1 łyżka soku z cytryny – 2 łyżeczki miodu – 2 szczypty soli(...)szczypta cynamonu *opcjonalnie: ksylitol do posłodzenia, roztopiona gorzka czekolada do polania, chipsy bananowe Do dużej miski wlewamy jogurt, mleczko kokosowe i wsypujemy nasiona chia, w tym momencie możemy dosłodzić, jeśli lubimy słodkie. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny, bądź całą noc do lodówki. Wyciągamy i dzielimy równo do 3-4 szklaneczek. Rozgrzewamy małą patelnię, dodajemy 1 łyżeczkę miodu
Be Fit Be StrongPyszna zupa curry z kurczakiem, pędami bambusa i mlekiem kokosowym. Zupa jest rozgrzewająca, aromatyczna i pikantna, jeżeli nie lubimy za ostrych to po prostu zmniejszamy ilość curry, ale to już nie będzie to. Zupę podałam z ryżem ale również jest pyszna z makaronem ryżowym. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 L bulionu 200 ml mleka kokosowego(...)kawałki. Na oleju zeszklić cebulę z marchewką, pod koniec wrzucić czosnek, chwilę smażyć. Dodać kurczaka, pędy bambusa, imbir oraz pozostałe przyprawy. Chwilę razem podsmażyć, wlać bulion i dodać mleczko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut. Na koniec doprawić do smaku solą. Podaję z ryżem
magiczna kuchnia KasiProste, dwuskładnikowe ciasteczka, w sam raz na leniwy dzień Potrzebujemy tylko banany i wiórki kokosowe! Już sam superapetyczny zapach dochodzący z piekarnika w czasie ich pieczenia powoduje, że ślinka cieknie Polecam! Składniki (na 6 ciastek): 2 duże dojrzałe banany 6 łyżek wiórków kokosowych Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. W naczyniu banany rozgniatamy widelce, dodajemy wiórki kokosowe
Lamarida.plizza z arbuza to pomysł na deser zdecydowanie dla leniwych! Wystarczy pokroić arbuza, położyć ulubione owoce i ewentualnie posypać wierzch wiórkami kokosowymi, naśladującymi parmezan. Jednakże już nie ważne, czy to opcja dla tych, co w kuchni przesiadywać nie lubią, skoro to fantastyczny pomysł na lekki i zdrowy deser, którym możemy się zajadać bez opamiętania. ;) * SKŁADNIKI arbuz banany borówki kiwi wiórki(...)kokosowe * PRZYGOTOWANIE Arbuza pokrój na grube plastry, a następnie w trójkąty. Banana pokrój w plasterki, a kiwi w trójkąty. Na plastrach arbuza ułóż owoce, a całosć posyp wiórkami kokosowymi
Food Squarepołączenie truskawki, róży i kokosa jest strzałem w dziesiątkę. Sama byłam zaskoczona, jak dobrze się to wszystko skomponowało. Najlepsze śniadanie, jakie w te wakacje sobie przygotowałam. Skusicie się...? Kokosowy pudding chia z musem truskawkowo-różanym Składniki: (na 3-4 porcje) 400 ml mleczka kokosowego 400 ml mleka 3 łyżki nasion chia 2 łyżki miodu mus: 250 g truskawek 1 łyżka(...)przecieru z płatków róży dodatkowo: kilka truskawek Mleko kokosowe i krowie wymieszać z miodem i chia, najlepiej trzepaczką, aż zacznie gęstnieć. Schłodzić przez noc w lodówce. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Zmiksować blenderem na gładki mus razem z przecierem różanym. Pudding przełożyć do szklanek, wierzch polać musem. Udekorować świeżymi truskawkami. Smacznego! Tymczasem niecierpliwie odliczam dni do wakacji: trzy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeporcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w plasterki 2 ząbki, pokrojone w plasterki 2 łyżki czerwonej curry pasty 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego ½ szklanki mleka kokosowego 350 g batatów, obranych i pokrojonych w grubszą kostkę 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na połówki 750 g mięsistej ryby, pokrojonej w grubą kostkę 200 g pomidorków(...)minuty do zeszklenia, po czym dodaj czosnek i podsmaż kolejną 1 minutę. Dodaj pastę curry i smaż przez kolejną minutę, aż poczujesz jej intensywny aromat. Następnie dodaj bulion, mleko kokosowe, bataty i fasolkę, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj rybę i pomidorki koktajlowe i gotuj przez 5 minut, aż ryba się zetnie. Dopraw sokiem
karmelowykreatywne zadanie, zależy tylko od naszej fantazji lub zasobności lodówki. Dzisiejsza propozycja to cukinia faszerowana ryżem i przebojowymi letnimi grzybami - kurkami. A clou całego nadzienia to pikantny beszamelowy sos kokosowy który łączy ryż grzybami. Nadzienie jest aksamitne i rozpływa się w ustach. Jesten pewna, że posmakuje każdemu. Pikanterii dodaje mu dodatek pasty curry. Kto woli cukinie z mięsem, na przepis(...)zapraszam: tutaj , tutaj . Składniki: 4 okrągłe lub tradycyjne cukinie 3/4 szklanki ryżu (najlepiej arborio) bulion 300 g kurek 1 cebula 200 ml gęstego mleka kokosowego 1 czubata łyżka mąki (krupczatki) 1 czubata łyżka masła 150-200 ml wody sól, pieprz 2 łyżeczki czerwonej pasty curry tymianek, koperek/ ilość wg uznania 4 łyżki startego parmezanu Skladniki na dip w dowolnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Najlepsze... jak oryginał :) Mocno czekoladowe, aksamitne, dzięki dodatkowi masła orzechowego. Cóż tu pisać - próbujcie :) Składniki: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka masła orzechowego 4 łyżki mąki kokosowej 1 łyżka kakao gorzkiego 2 łyżki orzeszków ziemnych 2 łyżki odżywki białkowej (mleka w proszku lub mąki kokosowej) Olej rozpuścić z masłem orzechowym. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Masę
Chocolate Muffin Blogjest znacznie ciekawsza . 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 plasterki imbiru 1 mała czerwona papryczka chilli 1 marchewka 2 kukurydze świeże 1 l domowego bulionu drobiowego 1 szklanka mleczka kokosowego najlepiej domowego sól pieprz czarny szczypta kurkumy chilli w proszku świeża pietruszka lub kolendra jogurt naturalny masło klarowane do smażenia Odrobinę masła rozpuścić w garnku, w którym będziemy gotować zupę(...)zupy, a resztę zmiksować blenderem, aż nie będą widoczne kawałki warzyw. Szczególnie kukurydzy, która jest trudna do zblendowania. Można zupę dodatkowo przetrzeć przez sito. Na końcu wlać mleczko kokosowe, dodając kurkumę i ewentualnie doprawiając do smaku chilli. Zupę zagotować i podawać z różyczkami kalafiora. Na talerzu można wlać odrobinę jogurtu i posypać świeżo posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego :) Kategoria
https:KKuchniaMniamChłodnik to doskonała zupa na letni, upalny obiad. Można go przygotować trochę inaczej niż klasycznie – z dodatkiem mleczka kokosowego. Mleczko nadaje chłodnikowi idealną konsystencję. Dziś chłodnik ogórkowy – doskonały pogromca upałów. 2 duże ogórki szklarniowe 1 cebulka dymka 1/3 pęczka natki pietruszki 1/3 pęczka koperku łyżka soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny pół litra wywaru z włoszczyzny(...)puszka mleczka kokosowego sól pieprz Obrane ogórki i cebulkę blendujemy razem z sokiem z cytryny, startą skórką, koperkiem, natką pietruszki i wywarem warzywnym. Dodajemy mleczko kokosowe, sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany chłodnik wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Jeśli wszystkie składniki trzymaliśmy wcześniej w lodówce, zupę można podawać od razu po przyrządzeniu
Dieta bez mlekamożecie dodać więcej ksylitolu, lub udekorować deser słodkim owocem np. bananem. Z podanych składników otrzymacie dwa desery w szklankach, tak jak można zobaczyć na zdjęciu. Składniki 400 ml mleczka kokosowego 150 g czerwonych porzeczek 3 łyżki nasion chia 1 łyżka ksylitolu Opcjonalnie: borówki amerykańskie do dekoracji (~40 g) Przygotowanie Nasiona chia łączymy z mlekiem kokosowym i ksylitolem. Całość dokładnie mieszamy(...)minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Miksujemy 100 g czerwonych porzeczek w blenderze. Zmiksowane porzeczki przelewamy przez sitko do miski i dodajemy połowę masy z chia, mlekiem kokosowym i ksylitolem, a następnie dokładnie mieszamy. Na dół szklanki dodajemy różową warstwę z porzeczkami, a na nią białą warstwę. Górę deseru dekorujemy czerwonymi porzeczkami, borówkami amerykańskimi lub innymi owocami. Wartości
Programista w kuchniupalne dni nic nie smakuje lepiej niż zimne napoje. Więc może skusi Was mój zdrowy shake bananowy (z olejem kokosowym) . Idealny na lżejszy deser, kolację, a nawet drugie śniadanie. Zdrowy i… tak przyjemnie zimny Nic tylko pić. Polecam Wam w te letnie dni. Składniki: 2 banany 5-6 kostek lodu* 3/4 szklanki mleka 1 czubata łyżeczka oleju kokosowego(...)można dodać więcej shake będzie gęstszy, ja swój podawałam też dzieciom więc użyłam mniej lodu Przygotowanie: Do misy blendera z ostrymi nożami przekładamy obrane banany, dolewamy mleko, dodajemy olej kokosowy (półpłynny) i kostki lodu. Miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkipostawiłem na nieco inne rozwiązanie i przygotowałem deser w szklance w dosłownie 5 minut. Wystarczy pokruszyć wafle ryżowe, dodać jogurt wymieszany z cynamonem i miodem, a górę udekorować wiórkami kokosowymi i malinami. Na zdjęciu jako serduszko posłużyła również malina. Deser ma dosyć specyficzny smak, więc polecam go przede wszystkim osobom, które uwielbiają cynamon. Na pewno będzie wam smakować! Składniki(...)jogurtu naturalnego 50 g malin 2 wafle ryżowe naturalne (extra cienkie) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka wiórek kokosowych 1 łyżka miodu Przygotowanie Na dół szklanki kruszymy wafle ryżowe. Jogurt naturalny mieszamy z miodem oraz cynamonem i układamy na pokruszonych waflach. Na górze układamy rozgniecione widelcem maliny (jak ktoś nie lubi pestek można je przecisnąć przez sitko), sypiemy wiórki kokosowe
Programista w kuchnidłuższej przerwie z wrzucaniem przepisów na bloga z powodu małej ilości wolnego czasu postanowiłem wrócić do regularnej aktualizacji. Na start polecam koktajl na bazie wody kokosowej z bananem, szpinakiem i młodym jęczmieniem. Wszystkie składniki miałem w domu, dlatego przygotowanie tego koktajlu zajęło mi około 3 minut. W tak krótkim czasie możemy zrobić napój, który smakuje rewelacyjnie, a przy okazji jest(...)bardzo zdrowy. Oczywiście jeżeli nie macie wody kokosowej możecie ją zastąpić klasyczną niegazowaną wodą mineralną. Oczywiście taki koktajl możemy zaserwować też wszystkim osobom niejedzącym mięsa. Składniki 200 ml wody kokosowej 2 garści szpinaku 1 banan 1 łyżeczka młodego jęczmienia (sproszkowanego) Przygotowanie Wrzuć wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony
Programista w kuchni