smaku. Dlatego u mnie w zupie znajdziecie pełno różnych przypraw jak: kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny i najważniejsze - mleko kokosowe. Jest to najlepsza zupa dyniowa, jaką jadłam! Składniki: 1 kg dyni 1 duża marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2-3 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 400 ml mleka kokosowego(...)będą miękkie. Zestawiamy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Ponownie stawiamy garnek na ogniu. Przyprawiamy sosem sojowy, kurkumą, imbirem, gałką muszkatołową, papryką ostrą i wlewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy. Na końcu przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Podajemy z groszkiem ptysiowym
Kuchnia MagdaLenysera białego półtłustego ok. 70 g miękkiego masła + 1 łyżka do polewy 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki mleka w proszku 100 g czekolady 2-3 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: Do miski wrzucamy rozdrobniony ser biały, dodajemy kawałki miękkiego masła i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy cukier puder oraz mleko w proszku i miksujemy do połączenia składników(...)końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Wszystkie czynności możemy wykonać także w rozdrabniaczu. Keksówkę o wymiarach około 24 cm x 15 cm wykładamy folią spożywczą i przenosimy do niej przygotowaną masę serową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na min. 2-3 godz., a najlepiej na całą noc. Po tym czasie, wyciągamy z keksówki za pomocą wystających kawałków foli spożywczej
Kuchnia MagdaLenyTrufle kokosowe z białą czekoladą są wykwintne, smaczne, idealne po udanej kolacji. Mają wyjątkowy aromat kokosu i sprawdzą się podczas wielu okoliczności. Składniki na około 20 sztuk: 200g białej czekolady 150g serka mascarpone 50g drobnych wiórków kokosowy kokos do obtoczenia Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do ostygnięcia.... Artykuł Trufle kokosowe z białej czekolady
AleTorcikmigdałów 1/4 kostki (50 g) zimnego masła + trochę do nasmarowania kokilek 1/3 szklanki (40 g) cukru pudru 4 łyżeczki (25 g) brązowego cukru (opcjonalnie) 1 łyżka (6 g) wiórków kokosowych Dodatkowo: 4 duże gałki dobrych waniiowych lodów cukier puder Przygotowanie: 1) Brzoskwinie umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. 2) Do miski wsypać mąkę, mielone migdały, cukier puder(...)wiórki kokosowe i dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko rozcierać palcami, aż powstaną grudki ciasta i odstawić na 15 min. do lodówki. 3) Kokilki nasmarować masłem, do każdej nałożyć po równo przygotowanych brzoskwini, każdą porcję posypać 1 łyżeczką brązowego cukru i na koniec kruszonką. 4) Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min, aż kruszonka się zarumieni
Fitsweet.meśliwkami i kruszonką Ciasto – składniki 250 gramów mąki pszennej typ 450 150 gramów zimnego masła z lodówki ( /tłuszcz minimum 80%) 1 duże jajko 50 gramów cukru kokosowego 1/2 kilograma śliwek węgierek Kruszonka – składniki 30 gramów zimnego masła z lodówki 90 gramów mąki pszennej typ 450 15 gramów cukru kokosowego kruszonka: ciasto rozdrobnić i wykleić formę(...)wstawić z powrotem do piekarnika na 20 minut. Efektowne ciasto, nie musi być skomplikowane. Najlepsze do ciasta są śliwki węgierki. Kwaśno-słodki posmak śliwek i karmelowy zapach cukru kokosowego są dla siebie stworzone! Dobrze jest podjeść sobie kilka śliwek w trakcie oczekiwania na nasze ciacho
Krupeczkichia połączona ze słodyczą banana oraz chrupkością i słonym smakiem solonych orzeszków to istna przyjemność dla podniebienia! Spróbujcie sami Składniki na 3 porcje (jedna ok. 304kcal): – 200ml mleczka kokosowego – 150g jogurtu naturalnego – 1 banan – 30g nasion chia – garść orzeszków ziemnych – 1 łyżka soku z cytryny – 2 łyżeczki miodu – 2 szczypty soli(...)szczypta cynamonu *opcjonalnie: ksylitol do posłodzenia, roztopiona gorzka czekolada do polania, chipsy bananowe Do dużej miski wlewamy jogurt, mleczko kokosowe i wsypujemy nasiona chia, w tym momencie możemy dosłodzić, jeśli lubimy słodkie. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny, bądź całą noc do lodówki. Wyciągamy i dzielimy równo do 3-4 szklaneczek. Rozgrzewamy małą patelnię, dodajemy 1 łyżeczkę miodu
Be Fit Be StrongPyszna zupa curry z kurczakiem, pędami bambusa i mlekiem kokosowym. Zupa jest rozgrzewająca, aromatyczna i pikantna, jeżeli nie lubimy za ostrych to po prostu zmniejszamy ilość curry, ale to już nie będzie to. Zupę podałam z ryżem ale również jest pyszna z makaronem ryżowym. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 L bulionu 200 ml mleka kokosowego(...)kawałki. Na oleju zeszklić cebulę z marchewką, pod koniec wrzucić czosnek, chwilę smażyć. Dodać kurczaka, pędy bambusa, imbir oraz pozostałe przyprawy. Chwilę razem podsmażyć, wlać bulion i dodać mleczko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut. Na koniec doprawić do smaku solą. Podaję z ryżem
magiczna kuchnia KasiProste, dwuskładnikowe ciasteczka, w sam raz na leniwy dzień Potrzebujemy tylko banany i wiórki kokosowe! Już sam superapetyczny zapach dochodzący z piekarnika w czasie ich pieczenia powoduje, że ślinka cieknie Polecam! Składniki (na 6 ciastek): 2 duże dojrzałe banany 6 łyżek wiórków kokosowych Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. W naczyniu banany rozgniatamy widelce, dodajemy wiórki kokosowe
Lamarida.plizza z arbuza to pomysł na deser zdecydowanie dla leniwych! Wystarczy pokroić arbuza, położyć ulubione owoce i ewentualnie posypać wierzch wiórkami kokosowymi, naśladującymi parmezan. Jednakże już nie ważne, czy to opcja dla tych, co w kuchni przesiadywać nie lubią, skoro to fantastyczny pomysł na lekki i zdrowy deser, którym możemy się zajadać bez opamiętania. ;) * SKŁADNIKI arbuz banany borówki kiwi wiórki(...)kokosowe * PRZYGOTOWANIE Arbuza pokrój na grube plastry, a następnie w trójkąty. Banana pokrój w plasterki, a kiwi w trójkąty. Na plastrach arbuza ułóż owoce, a całosć posyp wiórkami kokosowymi
Food Squarepołączenie truskawki, róży i kokosa jest strzałem w dziesiątkę. Sama byłam zaskoczona, jak dobrze się to wszystko skomponowało. Najlepsze śniadanie, jakie w te wakacje sobie przygotowałam. Skusicie się...? Kokosowy pudding chia z musem truskawkowo-różanym Składniki: (na 3-4 porcje) 400 ml mleczka kokosowego 400 ml mleka 3 łyżki nasion chia 2 łyżki miodu mus: 250 g truskawek 1 łyżka(...)przecieru z płatków róży dodatkowo: kilka truskawek Mleko kokosowe i krowie wymieszać z miodem i chia, najlepiej trzepaczką, aż zacznie gęstnieć. Schłodzić przez noc w lodówce. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Zmiksować blenderem na gładki mus razem z przecierem różanym. Pudding przełożyć do szklanek, wierzch polać musem. Udekorować świeżymi truskawkami. Smacznego! Tymczasem niecierpliwie odliczam dni do wakacji: trzy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeporcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w plasterki 2 ząbki, pokrojone w plasterki 2 łyżki czerwonej curry pasty 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego ½ szklanki mleka kokosowego 350 g batatów, obranych i pokrojonych w grubszą kostkę 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na połówki 750 g mięsistej ryby, pokrojonej w grubą kostkę 200 g pomidorków(...)minuty do zeszklenia, po czym dodaj czosnek i podsmaż kolejną 1 minutę. Dodaj pastę curry i smaż przez kolejną minutę, aż poczujesz jej intensywny aromat. Następnie dodaj bulion, mleko kokosowe, bataty i fasolkę, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj rybę i pomidorki koktajlowe i gotuj przez 5 minut, aż ryba się zetnie. Dopraw sokiem
karmelowykreatywne zadanie, zależy tylko od naszej fantazji lub zasobności lodówki. Dzisiejsza propozycja to cukinia faszerowana ryżem i przebojowymi letnimi grzybami - kurkami. A clou całego nadzienia to pikantny beszamelowy sos kokosowy który łączy ryż grzybami. Nadzienie jest aksamitne i rozpływa się w ustach. Jesten pewna, że posmakuje każdemu. Pikanterii dodaje mu dodatek pasty curry. Kto woli cukinie z mięsem, na przepis(...)zapraszam: tutaj , tutaj . Składniki: 4 okrągłe lub tradycyjne cukinie 3/4 szklanki ryżu (najlepiej arborio) bulion 300 g kurek 1 cebula 200 ml gęstego mleka kokosowego 1 czubata łyżka mąki (krupczatki) 1 czubata łyżka masła 150-200 ml wody sól, pieprz 2 łyżeczki czerwonej pasty curry tymianek, koperek/ ilość wg uznania 4 łyżki startego parmezanu Skladniki na dip w dowolnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Najlepsze... jak oryginał :) Mocno czekoladowe, aksamitne, dzięki dodatkowi masła orzechowego. Cóż tu pisać - próbujcie :) Składniki: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka masła orzechowego 4 łyżki mąki kokosowej 1 łyżka kakao gorzkiego 2 łyżki orzeszków ziemnych 2 łyżki odżywki białkowej (mleka w proszku lub mąki kokosowej) Olej rozpuścić z masłem orzechowym. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Masę
Chocolate Muffin Blogjest znacznie ciekawsza . 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 plasterki imbiru 1 mała czerwona papryczka chilli 1 marchewka 2 kukurydze świeże 1 l domowego bulionu drobiowego 1 szklanka mleczka kokosowego najlepiej domowego sól pieprz czarny szczypta kurkumy chilli w proszku świeża pietruszka lub kolendra jogurt naturalny masło klarowane do smażenia Odrobinę masła rozpuścić w garnku, w którym będziemy gotować zupę(...)zupy, a resztę zmiksować blenderem, aż nie będą widoczne kawałki warzyw. Szczególnie kukurydzy, która jest trudna do zblendowania. Można zupę dodatkowo przetrzeć przez sito. Na końcu wlać mleczko kokosowe, dodając kurkumę i ewentualnie doprawiając do smaku chilli. Zupę zagotować i podawać z różyczkami kalafiora. Na talerzu można wlać odrobinę jogurtu i posypać świeżo posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego :) Kategoria
https:KKuchniaMniamChłodnik to doskonała zupa na letni, upalny obiad. Można go przygotować trochę inaczej niż klasycznie – z dodatkiem mleczka kokosowego. Mleczko nadaje chłodnikowi idealną konsystencję. Dziś chłodnik ogórkowy – doskonały pogromca upałów. 2 duże ogórki szklarniowe 1 cebulka dymka 1/3 pęczka natki pietruszki 1/3 pęczka koperku łyżka soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny pół litra wywaru z włoszczyzny(...)puszka mleczka kokosowego sól pieprz Obrane ogórki i cebulkę blendujemy razem z sokiem z cytryny, startą skórką, koperkiem, natką pietruszki i wywarem warzywnym. Dodajemy mleczko kokosowe, sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany chłodnik wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Jeśli wszystkie składniki trzymaliśmy wcześniej w lodówce, zupę można podawać od razu po przyrządzeniu
Dieta bez mleka