wszystko wymieszać i odstawić na noc, aby dobroczynne nasionka napęczniały i stały się śliskie. Potem dodajemy ulubione owoce i delektujemy się mocą płynąca z natury Składniki: 1 szklanka mleka kokosowego 1/2 szklanki mleka 3 pełne łyżki nasion chia 2 – 3 łyżki syropu klonowego owoce (u mnie czarna porzeczka i banan) Przygotowanie: Do miseczki wlać mleko kokosowe, zwykłe i syrop(...)lodówki na całą noc. Na drugi dzień udekorować ulubionymi owocami. Smacznego To też może Cię zainteresować: → Czekoladowy pudding z tapioki z malinami → Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem → Kokosowy pudding z tapioki z imbirem i trawą cytrynową (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakPiersi z kurczaka zamarynowane, podduszone na maśle klarowanym, pachnące ziołami i bardzo aromatyczną mieszanką curry. Jedne z moich ulubionych dań z kurczakiem i ryżem z dodatkiem mleczka kokosowego, pełne przypraw. Pyszne danie z kurczakiem, dziś u mnie, aromatyczne, takie jakie lubimy, podaję ze świeżo skrojonym koperkiem lub natką. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula spora garść mrożonego groszku(...)marchew 1 pietruszka 3 ząbki czosnku 400 ml mleczka kokosowego przyprawy: sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, oregano masło klarowane do podania ryż, tarty ser i natka Przygotowanie: Piersi myję, suszę i kroję w niedużą kostkę. Marynuję je w kilku łyżkach oliwy i przyprawach. Odstawiam na minimum 2 godziny do lodówki. Warzywa obieram, cebulę i czosnek siekam w drobną kostkę
Zasmakuj Kuchnipolubienie i "przemycenie" jej do jadłospisu? Polecam! (2 porcje) 50-60g kaszy jaglanej 4 daktyle 1 garść migdałów 50g gorzkiej czekolady 3 łyżki oleju kokosowego lub masła K aszę jaglaną należy ugotować (*) i pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie daktyle z migdałami zalać wrzątkiem i moczyć przez około 15 minut. Następnie migdały należy obrać ze skórki(...)roztopić w nim czekoladę. (Uważać, aby się nie przypaliła.) Czekoladę połączyć z resztą składników. Deser przełożyć do pucharków. Można go podawać z ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub posypany wiórkami kokosowymi. (*) Do garnuszka z 3/4 szklanki osolonego wrzątku wsypać kaszę - uprzednio kilkakrotnie przepłukaną pod bieżącą wodą. Kaszę gotować na malutkim ogniu przez mniej więcej 15 minut, a następnie pozostawić
Di gotujeszklanki mąki pszennej tortowej (100 g) 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru (150 g) Ponadto: 500 ml śmietany 30% 3 różnokolorowe galaretki 2 łyżki masła 100 g wiórek kokosowych Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Kolejno do piany dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Na końcu do masy jajecznej dodajemy przesianą(...)się rozpuści (w przeciwnym razie na dnie pozostanie żelatyna). Dwie większe przestudzone galaretki wstawiamy do lodówki, aby zastygły, następnie kroimy je w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i chwilę prażymy. Wiórki odstawiamy do ostygnięcia. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno, następnie powoli wlewamy galaretkę rozpuszczoną w 150 ml wrzątku (przestudzoną, ale nie zastygłą). 1/4 masy odstawiamy. Do reszty
e-PrzepisyKulinarnepachnie Rozgrzewająca zupa pieczarkowa Przepis z książki ,,Zatrzymaj hashimoto” 700 g pieczarek duża cebula 2 ząbki czosnku 400 ml wrzątku 1 cm utartego kłącza imbiru 150 ml mleka kokosowego 1/4 łyżeczki majeranku szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól himalajska szczypta pieprzu czarnego + olej kokosowy Pieczarki umyj, pokrój w półplasterki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę(...)oleju kokoswego i podsmaż na nim czosnek z cebulą. Gdy już się zeszklą dodaj pieczarki i duś ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Do garnka dodaj mleko kokosowe, szczyptę kurkumy, majeranek, tymianek, sól i pieprz oraz utarty na drobnej tarce imbir. Gotuj ok. 5 minut na wolnym ogniu. Do wywaru dodaj wrzątek i gotuj jeszcze 10 minut. Gotową
365 dni dookoła kuchniUwielbiam tajskie smaki, więc tym razem postanowiłam przygotować królika pachnącego i smakującymi właśnie nimi. Duszenie w mleczku kokosowym okazuje się strzałem w dziesiątkę i świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy boją się, że mięso wyjdzie suche. Królik jest soczysty, a do tego mamy esencjonalny sos. Składniki : tusza królicza 0,5 l mleka kokosowego 3 cm imbiru 3 ząbki czosnku(...)nich polać oliwą, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć królika z każdej strony. Pod koniec dodać czosnek pokrojony w plasterki i imbir pokrojony w słupki, zeszklić. Całość zalać mlekiem kokosowym. Dodać trawę cytrynową, liście kaffiru, suszone chili. Przykryć i gotować do miękkości (czyli oddzielania się mięsa od kości; trwa to przynajmniej 1,5 godziny i zależy od wielkości i wieku królika
Weekendy w domu i ogrodziezupełnie inaczej, moje obawy zniknęły wraz z pierwszym kęsem! Śniadanie w postaci sucharka z karmelizowanymi jabłkami. Potrzebujemy: 4 sucharki extra delikatesowe Mamut 1 jabłko 1 łyżeczka masła cukier kokosowy Jabłko obieramy, kroimy na pół, wydrążamy gniazdo nasienne i dzielimy je na 12 mniej więcej równych cząstek. Na patelni rozpuszczamy masło i układamy na niej cząstki jabłka. Zasypujemy(...)cienką warstwą cukru kokosowego. Możecie użyć także brązowego cukru. Kokosowy nada przyjemnego posmaku. Na niewielkim ogniu karmelizujemy jabłka przewracając je co jakiś czas. Na 1 sucharku układamy po 3 cząstki jabłka. Czekamy minutkę i zajadamy się przepysznymi sucharkami z karmelizowanymi jabłkami! :) Wioleta Gargula
MamaOskarkaKasza jaglana ugotowana na sypko z dodatkiem oleju kokosowego, syropu daktylowego, z owocami, twarożkiem i musli to genialny pomysł na sycący posiłek w domu, do szkoły, czy do pracy. Jest to również zdrowa alternatywa deseru dostarczająca sporych ilości witamin i minerałów. Przygotowanie tego posiłku nie wymaga dużego wkładu pracy, więc bez problemu przygotuje go każdy! Składniki na 6 porcji(...)600ml wody – 270g kaszy jaglanej – 30g oleju kokosowego nierafinowanego – szczypta soli Dodatkowo: – syrop daktylowy – ulubione owoce, pokrojone w kostkę lub plasterki (u mnie: kiwi, kaki, ananas, mandarynka, banan, granat) – twaróg lub ricotta – musli lub granola ( z patelni , waniliowa , jabłkowa , z rabarbarem , z orzechami ) – chia, sezam do posypania Kaszę przelewamy wrzątkiem na sicie
Be Fit Be StrongSkładniki: - 2 szklanki wiórków kokosowych - bez siarczanów ( tutaj można poczytać dlaczego ) - 1 1/2 litra wrzątku Przygotowanie: Wiórki zalewamy 1l wrzątku, blendujemy około 5 minut. Masę przecedzamy przez gazę lub sitko, mocno dociskamy. Można na tym etapie zakończyć i mamy mleko bardziej esencjonalne np do picia. Jeśli ktoś ma ochotę na mleko jeszcze bardziej treściwe, należy zmniejszyć(...)ilość wody. Przygotowując mleko które ma być bazą zupy lub sosu, zalewam wiórki kokosowe jeszcze raz. Tym razem 0,5 litra wrzątku, ponownie blenduję i przecedzam. Mleko przechowuję w szklanej, zakręcanej butelce do 3 dni w lodówce. Podczas przechowywania w lodówce mleko może ulec rozwarstwieniu, by wróciło do pierwotnej konsystencji należy je delikatnie podgrzać. Z pozostałych wiórek można zrobić
Szkrab Je SamSkładniki: kalafior - około 1 kg 2 marchewki 2 cebule 4 duże ząbki czosnku 1 duży ziemniak lub dwa małe 1 litr mleka kokosowego przepis na mleko kokosowe opcjonalnie sól morska ryż, makaron lub kasza do podania rukola do podania Przygotowanie: Kalafior gotujemy na parze - max 20 minut. Nie może być rozgotowany. Do garnka wlewamy mleko kokosowe dodajemy
Szkrab Je SamCeliac na pewno spodoba Wam się wiele produktów – mnie uwiodły dostępne tam przyprawy Składniki (na formę 21 x 11,5 cm): 250 g mleka (napoju) kokosowego w proszku 125 g oleju kokosowego 1/4 szklanki wody 2/3 szklanki cukru (lub innego słodzika, na przykład ksylitolu ) 3 – 4 łyżki kakao 2 duże bezglutenowe wafle garść orzechów laskowych garść rodzynek Sposób(...)przygotowania: Do garnka daj olej kokosowy i wodę. Całość podgrzej tak, aby olej roztopił się. Teraz dodaj cukier i ponownie podgrzej mieszając, do momentu roztopienia cukru. Następnie dodaj kakao i wymieszaj, Całość zostaw do lekkiego ostudzenia. W tym czasie wafle pokrusz na małe części. Do wcześniej przygotowanej masy dodaj posiekane orzechy laskowe, rodzynki i mleko w proszku. Następnie stopniowo dodawaj
Via GustoZupa z groszku bez gotowania ze szpinakiem, imbirem, chilli, świeżą miętą, mlekiem kokosowym i wodą kokosową to przepyszna, rozgrzewająca i sycącą zupa. Na dodatek bardzo zdrowa i odżywcza. Przygotowywana jest w blenderze, a następnie lekko i krótko podgrzewana. Bez podgrzewania otrzymacie “ Chłodnik z groszku “, który idealnie sprawdzi się latem, podczas upałów. Przepis na tę zupę z groszku pochodzi(...)najnowszej FIT książki Gordona Ramsay’a “Ultimate Fit Food”. The post Zupa z groszku bez gotowania ze szpinakiem i mlekiem kokosowym appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjasmakowały mojej córeczce. Natalia ma prawie 8,5 miesiąca, więc już od czasu może podjadać smażone jedzonko. Nie ociekające tłuszczem, a delikatnie usmażone/podprażone na maśle, ojeju kokosowym, innym dobrej jakości oleju, a nawet na odrobinie smalcu. Co do orzechów, to również warto je wprowadzić do diety wcześniej niż przed ukończeniem 1 roku życia, pomimo że są bardzo alergizujące(...)wegańskiej. Koniecznie spróbujcie! (około 9 sztuk) 1/2 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki mleka (w wersji wegańskiej mleko roślinne) 1/2 banana 2-3 łyżki masła orzechowego (płaskie) Dodatkowo: olej kokosowy do smażenia Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zblendować. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka
Di gotujebrokułów oraz szpinaku Gofry podaję z różnymi dodatkami jak np jajka, boczek, kiełbasa, sałatka np. z tuńczykiem czy śledziową. Składniki na 4 małe gofry: 3 jajka 15 g mąki kokosowej 15 g roztopionego oleju kokosowego (bez laktozy) lub masła klarowanego 100 g brokuła 25 g świeżego szpinaku szczypta czosnku suszonego pieprz czarny sól zioła prowansalskie oregano bazylia Brokuła ugotować(...)dente w osolonej wodzie. Szpinak umyć i osuszyć. Warzywa zblendować dodając jajka, roztopiony tłuszcz, przyprawy i mąkę kokosową. Ciasto zapiekać w gofrownicy. Długość pieczenia zależy od mocy sprzętu oraz Waszych preferencji smakowych. Smacznego! — BTW całości: 335 g, 472 kcal, B 28 g, T 35 g, W 7 g. W 100 g: 141 kcal
Ola la LCHFwytrawne smakołyki. Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera pleśniowego z dodatkiem natki pietruszki i wiórek kokosowych. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków! Składniki: 1 op. ciasta francuskiego świeżego 1 duża gruszka 1 op. sera pleśniowego natka pietruszki 1 łyżka wiórek kokosowych 1 jajko sól, pieprz Wykonanie: Gruszkę obieramy(...)kroimy w drobną kosteczkę. Ser pleśniowy również kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, a następnie drobno siekamy. Łączymy wszystkie pokrojone składniki. Dodajemy całe jajko, wiórki kokosowe,sól, pieprz i wszystko razem mieszamy. Płat ciasta francuskiego rozwijamy i wykładamy na nim równomiernie gotowy farsz. Ciasto zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy w plastry ok. 1 cm. Układamy na blaszce
Kuchnia MagdaLeny