bogutynmlyn.pl Pyszne lody w sam raz na upalne dni! Składniki: 500 ml śmietanki 30% szklanka słonecznika (można dostać w sklepie Winoszarnia lub w sklepie Piątnica ) 100 ml mleka kokosowego 5 łyżek oleju kokosowego ( kupiony tutaj ) 5 łyżek miodu z bakaliami ( Miód Bakaliowy Raj )firmy BogutynMlyn.pl 2 łyżki likieru miodowego 6 łyżek cukru pudru Wykonanie: Słonecznik smażymy na oleju kokosowym(...)następnie miksujemy w blenderze. Śmietankę i mleko kokosowe ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do śmietanki miód i zmiksowany słonecznik. Całość mieszamy i przekładamy do specjalnych foremek a następnie wkładamy do zamrażalnika, wyjmujemy przed podaniem na ok 10 minut. Do wykonania torcików wykorzystałam foremki silikonowe o sześciu gniazdach. Forma silikonowa PÓŁKULE będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Forma nadaje
Podróż w kulinariaBardzo słodki, bardzo kokosowy i bardzo łatwy deser. Jeśli ktoś lubi popularny "rajski batonik" niech koniecznie wyprobuje ten przepis. Bounty w oryginale jest pokryty mleczną czekoladą. Ja akurat takiej nie miałam pod ręką, a że późny wieczór już byl- użyłam białej. Też wyszło bardzo pysznie. Może troszkę bardziej słodko. Ale co tam:) Na 15 kuleczek użyłam: 20dkg wiórków kokosowych(...)masła 5 dkg cukru pudru 100 ml śmietany kremowki 30% Do polewy: 20 dkg białej czekolady ( lub mlecznej) 50 ml mleka lub śmietanki ( opcjonalnie) Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem. Śmietanę i masło podgrzać w rondelku (nie zagotować), tak aby masło się rozpuściło. Przelać do kokosu z cukrem i wszystko dobrze wymieszać. Lekko schłodzić w lodówce
Maślane ciasteczkosię z dzieciństwem, było to jedno z nielicznych dań, które jadłam bez grymaszenia. Tak, tak - w dzieciństwie byłam niejadkiem;) Moja pomidorowa jest nieco bardziej fikuśna - zamiast śmietany używam mleczka kokosowego, doprawiam zupę czosnkiem, świeżą bazylią i oregano. W wersji dla dorosłych dodaję papryczkę chili. Powstaje orientalno-włoska pomidorowa! Można ją podać z ryżem basmati, który idealnie komponuje się z mleczkiem(...)kokosowym, albo z grzankami z mozarellą. Składniki: 400 g passaty - u mnie Passata Rustica Cirio 250 ml rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku garść liści bazylii garść liści oregano 0,5 szklanki mleczka kokosowego 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 ostrej papryczki sól, pieprz, opcjonalnie trzcinowy cukier Przygotowanie: Czosnek i chili posiekać
Kulinarne Inspiracjepowstała bez użycia rafinowanego cukru, który w moim odczuciu jest jedynym grzechem tradycyjnego przepisu, choć nadal jest to ciasto raczej na wyjątkowe okazje. Wuzetka 8 jajek 1/2 szkl. cukru kokosowego 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki krupczatki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. kakao 8 łyżek oleju 0,5l ciepłej herbaty rooibos sok z 1/3 cytryny(...)śmietany 30 lub 36% 4 łyżki syropu klonowego albo 3 łyżki cukru kokosowego 500g mascarpone bądź w chudszej wersji zwykłego kremowego łyżeczka soku z cytryny dobrej jakości marmolada albo domowy kwaśny dżem (np. z czarnej porzeczki) 100g gorzkiej czekolady, przynajmniej 80% kakaa (bez rafinowanego cukru!) 40g masła Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec
Przepysznik - BLW i nie tylkoPamiętacie TE batoniki? Wyszły pyszne! Ale jak to ja postawiłam je ulepszyć, a dokładniej stworzyć nową, jeszcze smaczniejszą wersję! I tak zapraszam Was dzisiaj na czekoladowo-kokosowe batoniki proteinowe ! Ciężko opisać słowami jakie one były nieziemsko prze-prze-przepyszne!!!! Czekolada z kokosem to wprost bajeczny smak. Batoniki to rozkosz dla podniebienia! Jak dla mnie są idealne. Ulubione smaki w jednym(...)batoniku. Bez grama cukru i niekorzystnych substancji. Naturalne, odżywcze, przesłodkie, mocno czekoladowo-kokosowe, bogate w białko i węglowodany, niskotłuszczowe, bardzo bardzo smaczne! Koniecznie je zróbcie, a sami sprawdzicie o czym Wam tutaj piszę :) Składniki: 100 g daktyli 100 g rodzynek 40 g migdałów 20 g wiórek kokosowych 60 g otrąb owsianych 2 miarki białka ryżowego czekoladowego Sunwarrior Protein
Zdrowie na języku :PJabłecznik z kokosową bezą na kruchym spodzie o finezyjnym i urzekającym smaku jest doskonałą propozycją do kawy, na deser i podwieczorek dla wszystkich łasuchów słodkości. Łatwość wykonania tego wypieku zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków i sprawi rozkosz każdemu podniebieniu. składniki na tortownicę(...)mąki pszennej 4 łyżki cukru 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia beza kokosowa 3 białka 3/4 szklanki cukru 100 g wiórków kokosowych masa jabłkowa 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cynamonu przepis
Smakowite Daniaudanej produkcji mleka owsianego, za którym dzieci przepadają, postanowiłam zrobić domowe mleko kokosowe. Mleko kokosowe w puszce kupiłam tylko raz i po przeczytaniu składu postanowiłam, że nigdy więcej. Domowe mleko kokosowe jest zdrowe i smaczne, trzeba tylko pamiętać by wybierać jak najzdrowsze wiórki, najlepiej eko, bez dodatków. 200 g. wiórek kokosowych 2 litry ciepłej wody Wodę zagotować i przestudzić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCIASTO Z TRUSKAWKAMI,SEREM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ PROSTE DO ZROBIENIA CIASTO ,JEST WILGOTNE I PYSZNE,LEPIEJ SMAKUJE NIŻ WYGLĄDA,KOKOSOWA KRUSZONKA IDEALNIE PASUJE DO TRUSKAWEK,I GO TEGO MASA SEROWA I UCIERANA.....CHYBA NIE MUSZĘ DODAWAĆ NIC WIĘCEJ -PO PROSTU SPRÓBUJCIE SAMI SKŁADNIKI: 150 g mąki+3 łyżki 100 g cukru+3 łyżki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka(...)masła+3 łyżki 250 g miękkiego twarożku 150 g kwaśnej śmietany 60 g cukru pudru 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku 250 g truskawek 4 łyżki wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE: MIKSUJEMY 150 G MĄKI ,100 G CUKRU,CUKIER WANILIOWY,PROSZEK DO PIECZENIA, 2 JAJKA,60 ML MLEKA,ORAZ 100 G ROZTOPIONEGO MASŁA-NA GŁADKĄ MASĘ,WYLEWAMY JĄ NA WYSMAROWANĄ I WYSYPANĄ
Swojskie jedzonkoCHMURKA-A DZIĘKI CYTRYNOWEJ NUCIE NIE JEST MDŁY-PYCHOTKA SKŁADNIKI: Składniki na biszkopt 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g wiórek kokosowych 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę 750 ml śmietanki 30% 5 łyżek lemon curd (kliknij tutaj po przepis(...)krem) 9-10 łyżek cukru pudru ( w zależności od upodobań) 3 ŚMIETAN FIXY 60 g wiórek kokosowych, uprażonych na suchej patelni Poncz sok z 1/4 cytryny 130 ml przegotowanej wody PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, ciągle miksując do powstania błyszczącej, sztywnej masy. Żółtka utrzeć na puszystą masę
Swojskie jedzonkododatku zaskakuje, bo po wymieszaniu zmienia barwę na zielony. W smaku przyjemnie słodki. SKŁADNIKI na 1 dużą szklankę drinkową 60 ml rumu 120 ml soku ananasowego 55 ml mleczka kokosowego (zimnego z lodówki) 20 ml blue curacao kostki lodu (u mnie 5 sztuk) WYKONANIE Zimne mleczko kokosowe i blue curacao zblendować ze sobą lub dobrze wymieszać w shakerze. Do szklanki(...)drinkowej wrzucić kostki lodu, wlać rum i sok ananasowy. Na koniec wlać po łyżeczce niebieskie mleczko kokosowe. Całość ozdobić kawałkiem ananasa. Drink podawać ze słomkami. Jak robię takie drinki, to zazwyczaj już do całej rodziny. Alkohol wraz z sokiem leję do każdej szklanki oddzielnie, ale mleczko kokosowe z curacao przygotowuję już w całości i rozlewam po równo do każdej szklanki
Passions hobbies lifesię międzyinnymi jedzenie produktów zbożowych i mlecznych, więc w tym przepisie na gofry nie znajdziecie ani mąki, cukru i mleka. Użyłam tutaj migdałowego masła, a zamiast mąki dodałam mąkę kokosową. Polecam, idealne na śniadanie czy deser! Gofry paleo migdałowe Składniki: 180 ml migdałowego masła 2 łyżki kokosowego oleju, rozpuszczonego 1 mały banan, zgnieciony widelcem 1 łyżka kokosowej mąki ½ łyżeczki oczyszczonej(...)sody szczypta soli 3 łyżki mleka pochodzenia roślinnego, u mnie kokosowe 100 g jagód, u mnie zamrożone do środku borówka i syrop klonowy do podania W osobnej misce wymieszaj suche i mokre składniki. Na koniec dodaj zamrożone jagody i wszystko lekko wymieszaj. Piecz gofry w nagrzanej gofrownicy. Nie nakładaj zbyt dużo, bo wypłyną. Podałam gofry z klonowym syropem i borówkami
codojedzeniabardzo wyczuwalna wódka. Można powiedzieć, że należy on bardziej do "męskich" drinków. Zdjęcie ze strony: http://www.wallpaper4me.com/resize_wallpaper.php?id=9256 SKŁADNIKI na 1 szklankę drinkową 50 ml wódki 30 ml mleczka kokosowego 80 ml tonicu 10 ml blue curacao kostki lodu dodatkowo: 1 łyżka mleczka kokosowego WYKONANIE Do szklanki drinkowej wrzucić kostki lodu (najlepiej skruszone, ale jeżeli nie macie innej możliwości(...)mogą być całe). Następnie wlać wódkę i tonic. W shakerze wymieszać ze sobą mleczko kokosowe i blue curacao (jeżeli nie macie shakera, to można oba składniki połączyć w szklance mocno mieszając łyżeczką), po czym przelać do szklanki. Na koniec górę drinka polać dodatkowo 1 łyżką mleczka kokosowego
Passions hobbies lifehotel http://perlapoludnia.pl/ , zawsze stoi na wysokim poziomie. Niech tylko pogoda trochę się poprawi ;) Na osłodę pochmurnych, zimnych dni, przygotowałam nam pyszne, delikatne, ucierane ciasto z mnóstwem malin i kokosowymi płatkami. Lekkie, delikatne, idealne do kawy :) Polecam! Składniki: 175 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g miękkiego masła 125 g cukru pudru 65 g wiórków kokosowych(...)proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać miękkie masło i dokładnie zmiksować do czasu, aż utworzy się drobna kruszonka. Odłożyć około 50 g kruszonki i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Do pozostałej kruszonki dodać jajka i zmiksować na gładką masę. Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką, przełożyć ciasto, na wierzch ułożyć 3/4 malin i oprószyć kokosową kruszonką
Domowa cukiernia EwyKokosowe kuleczki nadziane migdałami, w smaku bardzo zbliżone do znanych nam wszystkich kupnych Rafaello ;) Ich przygotowanie nie sprawia żadnego problemu, masa jest zwarta i łatwa w formowaniu. Sprawdzą się doskonale na małych i dużych uroczystościach. Polecam! Składniki: (na około 25 kuleczek) 100 g miękkiego masła 1 małe jajko 100 g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego(...)wiórków kokosowych+ troszkę do obsypania kuleczek 80 g herbatników około 25 sztuk migdałów Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym do puszystości. Następnie dodać jajko i ponownie zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Masę schłodzić w lodówce minimum 30 minut. W między czasie drobno pokruszyć herbatniki (w malakserze lub za pomocą wałka) Dodać je do schłodzonej masy
Nastoletnie Wypiekaniezakup i wypróbowanie przepisu. A ciasto najlepiej smakuje w plenerze ;) Szarlotka z papierówek 2,5 szkl. mąki pszennej 250g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego 5 żółtek 2-3 łyżki śmietany 18% 5 białek pół laseczki wanilii 3/4 szkl. cukru kokosowego lub stevii 4 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej 0,5 szkl(...)oleju rzepakowego 1 kg papierówek drugie pół laseczki wanilii cukier kokosowy bądź syrop klonowy Masło z proszkiem przesiać do dużej miski, wrzucić masło i posiekać szybko nożem. Kiedy masło będzie już dobrze rozdrobnione, dorzucić żółtka i cukier albo syrop. Zagnieść i pod koniec dodać jeszcze śmietanę tak, żeby ciasto miało konsystencję plasteliny. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę
Przepysznik - BLW i nie tylko