surowej kaszy jaglanej (200 g) - 1 szklanka daktyli (namoczonych 10 minut we wrzątku) - 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 1 szklanka rodzynek - 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich - 5 łyżek wiórków kokosowych (zmielonych w młynku do kawy) - 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego - 4 łyżki syropu z agawy (miodu lub ew. cukru) - 2 łyżki masła klarowanego - 2 łyżki oleju kokosowego(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji Kaszę prażymy w garnku przez 5 minut i zalewamy 3 szklankami gorącej wody. Gotujemy kaszę ok. 25 minut pod przykryciem, z dodatkiem wiórków kokosowych, syropu z agawy* i esencji waniliowej. Mieszamy od czasu do czasu. Musi wyparować cała woda. Mak gotujemy 30 minut, odcedzamy i miksujemy blenderem. Daktyle odsączamy, miksujemy blenderem na gładką masę
Smakuje zdrowoporzeczki przypadnie Wam do gustu! Polecam! Chałwowiec Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej, 5 żółtek, 20 dag zimnej margaryny, 1 opakowanie cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia. Masa kokosowa: 5 białek, 1/2 szklanki cukru, 20 dag wiórek kokosowych. Masa sezamowa: 20 dag sezamu, 2 łyżki miodu, 10 dag margaryny, 1/4 szklanki cukru. Masa chałwowa: 20 dag margaryny(...)czarnej porzeczki. Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Masa kokosowa: Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Pierwszą część ciasta ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przygotowaną masą smarujemy przygotowane ciasto i wstawiamy do nagrzanego
paapilotkaaMiłośnicy białej czekolady i kokosu na pewno zachwycą się smakiem tego ciasta. Pyszne rafaello z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i bitą śmietaną na krakersach to niezwykły deser dla każdego łasucha słodkości a także znakomita propozycja na świąteczny stół. składniki na formę formę 22 na 28 cm śmietana kremówka 30 % ( 2 razy po 500 ml ) 2 białe czekolady ( każda(...)okrągłych biszkoptów 200 g krakersów 200 g wiórków kokosowych 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan- fix przepis Biszkopty ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlewamy 500 ml śmietany kremówki, dodajemy połamaną czekoladę i całość zagotowujemy często mieszając. Do rozpuszczonej w śmietanie czekolady wsypujemy 100 g wiórków kokosowych oraz starte biszkopty, wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Gotową
Smakowite Daniaosobno białko i żółtko) 50 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki sody szczypta soli troszeczkę słodzika lub cukru trochę sproszkowanej wanilii 1/2 gruszki łyżka miodu pół łyżeczki oleju (polecam olej kokosowy lub masło klarowane) Przygotowanie: Serek ricotta łączymy w misce z mlekiem, żółtkiem, mąką, sodą, szczyptą soli, wanilią i słodzikiem. Białko przekładamy do osobnej miski i ubijamy na sztywno, po czym(...)patelni smaży się od 150- 250*C). Tak więc nie ma znaczenia jego temperatura dymienia, skoro jedząc potrawy usmażone na tłuszczu roślinnym (wyjątek stanowi olej kokosowy) pakujecie w siebie całą masę wolnych rodników (to one przyczyniają się do większości chorób i do powstawania nowotworów). Tak więc najlepszym tłuszczem do smażenia jest olej kokosowy. Jest idealny, ponieważ zawiera 100% kwasów tłuszczowych
Moja Michakokosowe ciasteczka W te krótkie, pochmurne dni, nic tak dobrze nie poprawia nastroju, jak słodka przekąska. A nasz humor będzie jeszcze lepszy, jeżeli słodki deser przyrządzimy ze zdrowych, naturalnych składników. składniki 2 banany 1 szklanka wiórków kokosowych 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki cukru waniliowego sposób wykonania Do jednej misy wsypujemy(...)mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, i mieszamy składniki ze sobą. Do drugiej misy wkładamy obrane ze skóry banany, wbijamy dwa jajka, rozgniatamy ( widelcem, lub blenderem) i mieszamy na jednolita masę. Teraz dodajemy zmiksowane banany, do misy z suchymi składnikami i całość dokładnie ze sobą mieszamy. Dużą blachę wykładamy pergaminem, a następnie , za pomocą łyżki, układamy
Miód i pieprzSkładniki: Masa kakaowa: 150 g biszkoptów 250 g herbatników kakaowych 50 g cukru pudru 20 g kakao 4-5 łyżek spirytusu lub rumu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku kokosowym Ale-raj 200 ml gorącej wody Nadzienie kokosowe: 150 g masła 50 g cukru pudru 120 g kokosu Dodatkowo: kokos do obsypania Przygotowanie: Nadzienie kokosowe: Miękkie masło utrzeć(...)lekko przewałkować. Przygotować 3 warstwy foli aluminiowej o rozmiarze masy kakaowej, przyłożyć do masy i razem z matą silikonową odwrócić. Zdjąć matę silikonową, całą powierzchnię masy posmarować nadzieniem kokosowym i zwinąć roladę. Roladę owinąć folią aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki do stężenia
Ala piecze i gotujepiekarniku. Dlatego już dziś wiem, że ta dzisiejsza posłuży mi wiele lat, a ja już jestem z niej zadowolona. Składniki: 100 g kaszy jaglanej (1/2 szklanki) 125 ml mleka kokosowego 250 ml mleka krowiego 2 łyżki cukru 125 g czekolady mlecznej 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki likieru czekoladowego 25 g masła w temperaturze pokojowej(...)chipsy kokosowe plastry pomarańczy w gorzkiej czekoladzie (użyłam te z Lidl De Luxe) mieszanka przyprawowa waniliowo - rumowa (też z Lidl De Luxe) Wykonanie: Kaszę jaglaną wypłukałam najpierw w zimnej wodzie, potem w gorącej, potem znowu w zimnej. Do garnka wlałam mleko kokosowe i krowie, doprowadziłam do wrzenia. Następnie wsypałam kaszę jaglaną i na bardzo małym ogniu gotowałam pod przykryciem
Blondynka GotujeSłodka przekąska dla wielbicieli popularnych kokosowych batoników, do przygotowania w dosłownie kilka minut, plus oczywiście czas chłodzenia. Wystarczy zaledwie kilka składników i na deser możecie mieć intensywnie kokosowe batony, zatopione w Waszej ulubionej czekoladzie. Prawda, że brzmi obiecująco? :) Polecam :) *przepis stąd Składniki na około 12 batoników: 3 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru… Continue reading Domowe batoniki kokosowe alá
brunetkawkuchniłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Beza z bakaliami i wafelkami: 6 białek szczypta soli 1 szkl cukru 4 wafelki Grześki 100 g orzechów włoskich 50 g wiórek kokosowych 100 g mieszanki bakalii (można pominąć i dodać po 50 g więcej orzechów i wiórek kokosowych) Masa czekoladowa: 3 szkl mleka 2 budy nie czekoladow e 1 łyżka mąki pszennej(...)łyżki kakao 2 łyżki likieru/wódki (można pominąć) 1-2 łyżka nutelli (można pominąć ) Dodatkowo: 1-2 wafelki Grześki garść posiekanych orzechów włoskich 3-4 łyżki wi órek kokosowych Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, ciągle miksując dodać cukier, a następnie żółtka i olej. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Na końcu
Kto ugości moich gości?czekolady. Jednakże polecam oryginalny przepis w całości. (2 duże lub 3 mniejsze porcje) 100g ryżu białego (użyłam jaśminowego ) 750 ml mleka 2-3,2 % 250 ml mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ) 2 łyżki wiórek kokosowych (płaskie) 1 łyżka cukru 60g białej czekolady Dodatkowo (opcjonalnie): 1 łyżka masła 20g czekolady gorzkiej/mlecznej Ryż ugotować (około 30 minut(...)lekko rozgotować) na mleku (zwykłym i kokosowym) z dodatkiem cukru i wiórek kokosowych. (Ryż należy gotować na małym ogniu i uważać, aby się nie przypalił; od czasu do czasu przemieszać.) Dodać białą czekoladę i całość mieszać, aż czekolada się rozpuści. Opcjonalnie można wmieszać łyżkę masła i odrobinę ciemnej czekolady. Deser przełożyć do miseczek. Najlepiej smakuje na ciepło
Di gotujecały rok, a szczególnie teraz, na jesieni. Wykonanie tej kremowej zupy jest proste. Składniki 8 średnich buraków pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej u mnie Melvit pół szklanki mleka kokosowego 1 czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jabłko 2 cm świeżego kłącza imbiru pół łyżeczki curry pół łyżeczki lub mniej kurkumy pół łyżeczki nasion kolendry, może być mniej pół(...)łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego szczypta majeranku olej kokosowy do smażenia sól himalajska różowa lub morska groszek ptysiowy Brześć Buraki upiecz w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut. Odstaw do przestygnięcia. Gdy już będą chłodne ,obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu. W garnku rozgrzej olej kokosowy
Z Kuchni Do KuchniSzparagi czas start!! Sezon rozpoczęty, także będą królować na blogu bardzo często w każdej postaci 👌 dziś lekko podgotowane i smażone z czosnkiem na maśle i oleju kokosowym. Do tego kurczak duszony w wywarze z warzyw ( wcześniej robiony do zupy). A co Wy macie dziś na obiad? Składniki na 2 porcje: 500 g (opakowanie) zielonych szparagów 2 piersi z kurczaka(...)ząbki czosnku łyżka masła klarowanego łyżka oleju kokosowego polecamy Olejowy Raj 1/2 szklanki wywaru z warzyw do podlania kurczaka szczypta mieszanki curry indyjskiego polecamy The Spice Shop sól morska czarny pieprz szczypta cukru Wykonanie: Piersi z kurczaka umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Oprósz solą morską, czarnym pieprzem i dodaj curry indyjskie. Odstaw do lodówki. Szparagi umyj, odkrój twarde końcówki. Zagotuj
Bike By Lifedodałam orzechy włoskie ale zmniejszyłam ilość daktyli (więcej nie miałam). Zapach jaki unosił się w domu i smak upieczonego ciasta mnie pozytywnie zaskoczył. Jedyny minus to przy krojeniu warstwa kokosowa się kruszyła i ciasto może nie wygląda zbyt ładnie ale uwierzcie mi, jest pyszne. Składniki: Ciasto: 125 g masła 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 jajko(...)mąki pszennej T500 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka 100 g daktyli Ale-raj 100 g orzechów włoskich Polewa kokosowa: 80 g cukru trzcinowego 125 ml mleka 50 g kokosu 60 g masła Przygotowanie: Ciasto: Jabłka obrać i pokroić w kostkę, daktyle pokroić na połówki a orzechy trochę przesiekać nożem. Masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą utrzeć mikserem
Ala piecze i gotujespółki Bielmar 5 żółtek 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Warstawa sezamkowa: 1/6 kostki margaryny Palma spółki Bielmar 2 łyżki miodu 250g sezamu Warstwa kokosowa: 5 białek 3/4 szkl cukru 100g wiórków kokosowych szczypta soli słoiczek powideł śliwkowych Masa toffi: kostka miękkiego masła budyń o smaku toffi 2 łyżki cukru pudru Czekolada do polania Ciasto(...)sezamkowa: margarynę i miód stopić, dodać sezam i wymieszać. Lekko ostudzić i wyłożyć równą warstwą na jedno ciasto kruche. Piec ok 15-20 min, do zarumienienia, w 180st. Warstwa kokosowa: Białka ubić ze szczyptą soli, na koniec dodawać cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Drugi blat ciasta posmarować powidłem i wyłożyć pianę. Piec
Smakołyki AsiDzisiaj znowu mam dla Was ciasto ;) Myślę, że kolejne wpisy będą już bardziej świąteczne, teraz jeszcze kruchy, czekoladowy placek z masą kokosową i jeżynami, które latem, przezornie zamroziłam ;) Masa rozpływa się w ustach :) Tym ciastem uczciliśmy koniec remontu, uff, wreszcie! Ostatnim etapem była wymiana kilku okien i zakup osuszacza powietrza. Strasznie wilgotno mieliśmy w domu, a wiadomo, ze nadmiar wilgoci(...)się skłonności do alergii ;) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 200 g cukru 4 żółtka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 4 białka 200 g cukru 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 125 g wiórków kokosowych 500 g śmietany 18% 2 szklanki jeżyn Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem
Domowa cukiernia Ewy