jadłem. Nie spodziewaj się wyrazistej i charakternej zupy. Zupa pieczarkowa jest delikatna w smaku, o lekkiej nucie pieczarek ze względu na ich łagodny smak i aromat. Mleczko kokosowe może zostać zastąpione śmietanką. Najważniejsze, żeby czymś dobrze zupę zabielić (najlepiej czymś tłustym), ponieważ wyciągniemy z niej wtedy więcej smaku. Składniki: Pieczarki – 500g Ziemniaki – 2 średniej wielkości Cebula(...)sztuki Warzywa suszone – 4 łyżki Woda – 1 litr Mleczko kokosowe – 200g Pietruszka – 1/2 pęczka Lubczyk – 1 łyżeczka Kolendra – 1 łyżeczka Sos sojowy – do smaku Pieprz – do smaku Olej – 4 łyżki Wykonanie: Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki oraz ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę. Gdy cebula się
BlendmanKlopsiki są bardzo szybkim i smacznym daniem do przygotowania, aby ich smak nie spowszedniał zrobiłam je w mleczku kokosowym z imbirem i płatkami chili. Zainspirowałam się klopsikami przygotowanymi przez Gordona Ramsaya, w którymś z jego programów, odrobinę dostosowując przepis do posiadanych produktów. Przyznam, że tak jak mówił Gordon klopsiki z mleczkiem kokosowym wychodzą bardzo delikatne, wręcz aksamitne. Składniki: klopsiki(...)bułeczka pszenna lub 4 łyżki bułki tartej 250 ml mleka 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sos do gotowania: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 400 ml mleczka kokosowego około 7 cm korzenia świeżego imbiru 2 - 3 ziarna kardamonu (rozgnieść) 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy starta skórka z cytryny (u mnie 1 łyżka soku z cytryny) trawa
Kuchcik gotujenasiona w kuchni? Do wszelkich puddingów, żelowania potraw na zimno, zagęszczania deserów chia nadaje się świetnie. Ja proponuję Wam pierwsze kulinarne spotkanie z chia podczas przygotowania deseru malinowo-kokosowego według pomysłu Dorotus. Mam nadzieję, że polubicie chia. Warto. Nie tylko na wiosnę. Składniki (na 3 porcje): • 1 szklanka mleka kokosowego • 200 g malin- świeżych lub mrożonych • 6 łyżek nasion chia(...)puree malinowe przełożyć do miarki i dopełnić wodą do otrzymania pojemności - 250 ml. 3. Dodać 3 łyżki nasion chia i wymieszać. Odstawić na 15 - 20 minut. 4. Do mleka kokosowego dodać 3 łyżki nasion chia i wymieszać. Odstawić na 15 - 20 minut. 5. Po tym czasie wyraźnie będzie widoczny początek procesu 'żelowania'. Masa zacznie gęstnieć. 6. Jeszcze raz zamieszać, dosłodzić
W mojej kuchniwody 40 g świeżego imbiru obranego pokrojonego w kawałki 3 ząbki czosnku 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki 1 papryczka chilli 55g oleju kokosowego 400 g pomidorów bez skórki ( mogą być z puszki) 70 g mleka kokosowego do smażenia pęczek świeżej kolendry sól do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj(...)dodaj 40 ml wody. Z powstałej pasty odmierz 1 łyżeczkę i dodaj do marynowanego kurczaka. Resztę pasty odstaw. Cebulę i papryczkę posiekaj , obsmaż na patelni z olejem kokosowym , następnie zmniejsz ogień, przykryj i duś ok 5 min. Dodaj pomidory z puszki, mleko kokosowe i odrobinę soli, smaż już bez przykrycia aby sos lekko się zredukował ok 5 min. Dodaj
Niezły MłynekNocna /z lodówki/ owsianka kokosowa z nasionami chia , podana z śliwką, wiórki kokosowymi Przepis: własny / 1 porcja / 100 ml mleczka kokosowego z puszki (może być zwykłe lub light) 120 g jogurtu naturalnego 40 g płatków owsianych płaska łyżka wiórków kokosowych opcjonalnie: łyżeczka nasion chia (można też dodać zmielone siemię lniane); coś do posłodzenia Wieczorem wszystkie
tost z dżememMakowiec Składniki: 700 g maku rodzynki/żurawina 1 pomarańcza agawa/cukier kokosowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć) Składniki na polewę: 15 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao Dodatkowo płatki kokosowe Mak gotowałam pod przykryciem, ok 20 min., należy pamiętać aby często mieszać. Rodzynki i żurawinę zalałam wrzątkiem. Pomarańczę obrałam i pokroiłam na małe kawałki. Mak dwukrotnie zmieliłam(...)maszynce. Do zmielonego maku dodałam rodzynki, żurawinę, pomarańczę, agawę, cukier kokosowy i wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Gotową masę makową przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 40 min, temp 180°C. Polewa: Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 8 min. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, a następnie zblendowałam
nietadietaSchara łyżka gorzkiego kakao 5 g bezglutenowego proszku do pieczenia 65 g masła 100 g zmielonego na pył cukru trzcinowego 2 duże jajka 65 ml domowego mleka kokosowego szczypta soli KREM: 500 ml domowego mleka kokosowego budyń bezglutenowy z herbatą matcha o smaku ananasa KLIK 3/4 szklanki cukru pudru 200 g masła DODATKOWO: 4 łyżki domowego dżemu z czerwonej(...)ryżową. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (160 z termo obiegiem). Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym, pojedynczo dodać żółtka, a następnie porcjami przesianą mąkę na zmianę z mlekiem kokosowym. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać ją do masy i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około
Kuchenne zapiski Edytyowoce. Dzisiaj dodałam utarte jabłko. Dla smakoszy czekolady i marcepanu polecam dyniową babkę . Ciasto dyniowe Składniki: podłużna foremka o pojemności 1,5 l 200 g pszennej mąki 50 g kokosowych wiórków 180 g cukru 70 g kokosowego lub trzcinowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 jajka 350 g puree(...)dyni 125 ml rozpuszczonego kokosowego oleju 2 jabłka utarte na mus 2 łyżki perłowego cukru Wszystkie suche składniki na ciasto włącznie z cukrem wymieszaj w misce. W oddzielnej misce połącz jajka z dyniowym puree i kokosowym olejem. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i napełnij masą. Wygładź i posyp perłowym cukrem. Wstaw ciasto
codojedzeniaPuszysty sernik na kokosowej kruszonce z dodatkiem nektarynek, pychotka!!! SKŁADNIKI Kokosowa kruszonka: 3/4 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 1/3 szkl. wiórek kokosowych, ½ kostki masła, 2 łyżki śmietany, 1 żółtko Masa serowa: 500 g twarogu, ½ szkl. cukru, 4 jajka + 1 białko, 1 budyń kokosowy, ½ szkl. śmietany 18%, ¼ szkl. oleju, 1-2 nektarynki WYKONANIE Kruszonka: Składniki na kruszonkę zagniatamy. ¼ odkładamy
słodki bratekalbo po protu ciasteczkami z patelni, przygotowuje się w bardzo prosty sposób ja jak zwykle zamieniłam tradycyjny przepis na bardziej zdrowy mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową cukier cukrem kokosowym, zostawiłam natomiast masło ale można zamienić je np na olej kokosowy, postanowiłam przygotować je na moim nowym grillu elektrycznym, który dostałam do przetestowania od firmy Russel Hobbs. Jeśli macie ochotę(...)maksymalnej kontroli Odłączany przewód i tacka ociekowa 2400W Przepis na walijskie ciasteczka : Składniki : 1 czubata szklanka mąki orkiszowej typu 1000 1/4 kostki masła klarowanego można zamienić na olej kokosowy 1/4 szklanki cukru kokosowego szczypta soli 1 jajko odrobina domowego ekstraktu waniliowego w oryginalnym przepisie jest 1/4 szklanki rodzynek ja natomiast dodałam 1/4 szklanki pokruszonych ziaren kakao, można dodać
zdrowa vege kuchniakokosu :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 200 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki Malibu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą(...)pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia. 2. Krem: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone i wiórki kokosowe i dokładnie całość miksujemy. Na koniec dodajemy likier kokosowy i mieszamy. 3. Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową
Na Ciasteczkowych Papierachzupa orzechowa . Gdyby była piosenkarką, zapewne śpiewałaby jak Adele (lub chociaż jak Violetta Villas), gdyby była modelką, zostałaby muzą pana Lagerfelda… kremowa i delikatna z początku dzięki mleku kokosowemu i śmietanie staje się po chwili diablicą… gorącą kochanką rozpalającą kubki smakowe i pragnienia na więcej i więcej. Marchewkę z powodzeniem możemy zastępować innymi słodkimi warzywami, jak np. batat(...)naprawdę dobrze współgra z orzeszkami ziemnymi i mlekiem kokosowym. W składnikach podany jest miód. Oczywiście mam na myśli miód sztuczny. Możemy również zastąpić go syropem z agawy, klonowym czy po prostu cukrem. Dla mnie dodatek czegoś słodkiego, w przypadku tej zupy, to obowiązek. Mam nadzieję, że Was również zupa orzechowa uwiedzie i zniewoli. Staniecie się niewolnikami łyżki, którą będziecie dzierżyć
Blendmankostek lodu Placuszki: 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli ¾ szklanki roślinnego mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru trzcinowego/ksylitolu 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 50-60g borówek odrobina oleju kokosowego do smażenia placuszków Najpierw przygotuj lody. Na rozgrzaną patelnię wrzuć nerkowce i upraż je na złotobrązowy kolor. Zdejmij z ognia i przesyp(...)sodę oraz sól i zamieszaj. Do osobnego naczynia wlej roślinne mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na 5 minut. Do uzyskanej maślanki dodaj rozpuszczony olej kokosowy oraz cukier, zamieszaj tak, aby nieco się rozpuścił, po czym wlej całość do miski z suchymi składnikami i wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego
Roślinna - blog wegańskiBiała princessa to jeden z moich ulubionych (obok białych michałków) sklepowych słodyczy. Lubię kokosowy smak i białą czekoladę (choć tu jej nie użyłam). Jednak kiedy robiłam to ciasto, nie spodziewałam się, że przebije oryginał. Ciasto jest znacznie smaczniejsze, jest puszyste i miękkie a nie twarde jak przy kupnym wafelku. Muszę przyznać, że to ciasto, zapewne stanie się hitem w mojej(...)udaje). Składniki (tradycyjna prostokątna blaszka): dobre jakościowo słodkie herbatniki, na 3 lub 4 warstwy ( ja zrobiłam 3). Na jedną warstwę wchodzi około 24-28 herbatników. 300 g wiórek kokosowych 1 szklanka mleka pełnego mleka 3 łyżki cukru 1 kostka masła 250 g - temperatura pokojowa Na gotowaną masę do kremu: 3 szklanki pełnego mleka pół szklanki cukru 3 łyżki mąki
Poezja Smaków - blog kulinarnyzaś, to jak się biel z czerwienią łączą, zupełnie mnie zaskoczyła. Miało być całkiem inaczej. Natura skorygowała mój plan i wyszło jej to bardzo dobrze;) Koktajl z liczi, mleka kokosowego i wiśni (z ogrodu) moim skromnym zdaniem jest pyszny. Koniecznie spróbujcie go zrobić. Mówiąc zupełnie poważnie, zastanawiam się jak uzyskać powtarzalność tego układu warstwowości. Myślę, że chodzi tu o stosunek(...)gęstości części czerwonej i białej. Zaś gęstość części białej zależy od rodzaju mleka kokosowego, którego użyjemy. Hmm, co to była za puszka? Składniki: (na 1 porcję) 6 - 8 owoców liczi = obranych ze skórek i pestek 2 duże łyżki mleka kokosowego (niezbyt gęstego) 1 łyżeczka soku z limonki (lub cytryny) 1 łyżeczka cukru 1 szklanka wiśni (świeżych lub mrożonych) 1 łyżka
zadanie-gotowanie