kokosowe - 19941 przepisów (strona:233/1330)

Kremowe jaglane ciasto z truskawkami. Bez glutenu, bez dodatku cukru, bez pieczenia, wegańskie 505

Ciasto z truskawkami chodziło za mną odkąd pojawił się truskawkowy sezon. Ostatnio jednak mniej czasu spędzam w kuchni, więc zamiast ciastem zajadałam się po prostu truskawkami z mleczkiem kokosowym na zmianę z truskawkowymi koktajlami. W końcu jednak się doczekałam. Powstało ciasto. Nie dość że bardzo zdrowe, bardzo proste i bardzo smaczne, to i przyzwoicie wygląda :) A do tego wszystkie składniki(...)SPÓD: - 1 szklanka płatków jaglanych (szklanka = 200 ml) - 1 szklanka suszonych daktyli - 2 łyżki kakao/karobu MASA BUDYNIOWA: - 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej - 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego - 5 łyżek syropu z agawy (lub wedle uznania) GÓRA - ok. 30 dag truskawek przekrojonych na połówki - opcjonalnie: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody Kaszę prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy

Smakuje zdrowo
Pastrami Hash, czyli bałagan na patelni 140

młode) ze 2 marchewki 1 cebula, średnia kurkuma ,  gałka muszkatołowa sól pieprz 400 g Pastrami, czyli odpowiednio przygotowana łopatka wołowa (odparowanego wcześniej) szczypiorek 1 pomidor 2 jajka olej kokosowy rafinowany zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Zaczęłam od odparowania wołowiny, czyli pastrami, czyli w garnku do gotowania na parze parowałam 3-4 godziny na małym ogniu, po tym czasie przełożyłam mięso(...)dorzuciłam do ziemniaków tym razem już obrane marchewki pokrojone w grube plastry ok. pół centymetra grubości. Ziemniaki i marchewkę ugotowałam na półtwardo. Na malutkiej patelni na dosłownie odrobinie oleju kokosowym zeszkliłam cebulkę. Wybrałam olej rafinowany, bo  jest zdrowszy od innych, lepiej znosi wysokie temperatury, a wersja rafinowana nie nadaje smaku ani zapachu kokosowego potrawom, poza tym bardzo lubię

Blondynka Gotuje
Mini serniczki jogurtowo- truskawkowe na spodzie z granoli 149

granoli: 3 łyżki płatków owsianych łyżka miodu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka orzechów nerkowca 1 łyżka orzechów laskowych 1 łyżeczka nasiona chia 2 łyżki oleju kokosowego + do wysmarowania obręczy cukierniczych lub 6-7 łyżek gotowej granoli orzechowej np. z tego  przepisu Lekki sernik truskawkowy na jogurcie: 400 gram świeżych truskawek 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka(...)zarumienienia. Dodaję miód i karmelizuję całość jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając, tak by miód pokrył wszystkie składniki. Studzę granolę i miksuję w malakserze na pył. Dodaję olej kokosowy i ponownie miksuję do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaję nasiona chia i mieszam. Jeśli używam gotowej granoli jedynie miksuję całość z olejem kokosowym. Obręcze cukiernicze smaruję olejem kokosowym, umnieszczam

Mango Papaja
Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 126

mojej ukochanej Chorzowskiej restauracji Mańana Bistro & Wine Bar. Zazwyczaj wystarczy duża dawka parmezanu, ale w wersji wegańskiej parmezan dodaje tylko smaku, stąd pomysł na odrobinę mleka kokosowego, który podkręca kremową konsystencję. Reszta składników układała się sama. Odrobina cytryny idealnie równoważy słoność parmezanu, dobrze komponuje się również ze świeżym rozmarynem. To danie wymaga odrobinę cierpliwości – najlepiej gotować je na średnim(...)samo, a do tego całkiem dobrze smakuje… A najlepiej, oczywiście w towarzystwie wina! Kremowe jaglotto ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 80ml mleka kokosowego 125ml wytrawnego wina białego 2 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka lub pół dużej białej cebuli 8-10 zielonych szparagów

Fill The Bowl
Mleko makowo-kokosowe 128

jedynie opium, czyli mleko pozyskiwane bezpośrednio z łodyg i główek wysokomorfinowego maku lekarskiego, uprawianego tylko na potrzeby przemysłu farmaceutycznego. Wracając do przepisu - zdecydowałam się wpleść w mleko nutę kokosową, bo wydaje mi się że samo byłoby zbyt wyraziste, gorzkie. Użyłam białego maku, który charakteryzuje się odrobinę delikatniejszym i słodszym smakiem niż odmiana niebieska (powszechnie spotykana w sklepach). Wy możecie użyć(...)ŹRÓDŁO WAPNIA. W 100 g mamy aż 1438 mg wapnia, podczas gdy w 100 g mleka krowiego jest około...125 mg wapnia, czyli 11 razy mniej!  ******************************************* ******************************************* ************************* MLEKO MAKOWO-KOKOSOWE   Składniki: 2 szklanki białego maku - kupicie np. tutaj (na hasło powiedzdietomnie5 otrzymacie zniżkę) 1/2 szklanki wiórków kokosowych niesiarkowanych 4 szklanki wrzątku słodzik - u mnie 3 łyżeczki ksylitolu, ale może

Powiedz dietom nie
Buddha bowl – tofu w sosie miód-sriracha 243

octem ryżowym. Odstawiamy. Tofu osuszamy, kroimy w kostkę o boku około 1,5cm. Obtaczamy tofu w skrobi, nadmiar mąki strząsamy, odkładamy kostki na papierowy ręcznik. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy na niego czosnek i starty imbir. Smażymy aż przyprawy uwolnią aromat i wrzucamy tofu. Smażymy aż kostki staną się z wierzchu chrupkie, około 8 minut. Wlewamy naszykowaną wcześniej mieszankę(...)kolorowa kompozycja która z miejsca pobudza trawienie Do miski dajemy po porcji (koło 2-3 łyżki) wymieszanego ryżu, po garści mieszanki sałat, po dwie łyżki przesmażonej na szybko na kokosowym oleju marchwi, ugotowane różyczki brokułów. Rozkładamy usmażone tofu, polewamy całość nitkami orzechowego sosu i posypujemy świeżo posiekanym grubym szczypiorem.   Niezliczone możliwości kombinacji. Pyszne, kolorowe, pachnące i syci na długo

Karo in the Kitchen
wegański deserek raffaello 160

pogryzienia, dzięki czemu możemy się nim delektować. Dodatkową atrakcją jest dążenie do środka przekąski, gdzie ukryte są migdały. SKŁADNIKI (4 porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 5 łyżek gęstego mleka kokosowego 1 szklanka mleka migdałowego kilka obranych migdałów 1/4 szklanki wiórków kokosowych opcjonalnie słodzik (ja nie użyłam) WYKONANIE: Kaszę jaglaną gotujemy w mleku migdałowym, po wchłonięcia całego płynu dodajemy mleko kokosowe

healthy dreams
Bananowo - miętowy koktajl na wodzie kokosowej 164

razem przepis na bananowo - miętowy koktajl na bazie wody kokosowej. Właściwie różni się o bananowego tylko dodaną miętą. To coś co doda Ci energii. :) Składniki: 0,5 l wody kokosowej 0,3 banany garść zmiksowanych liści mięty Przygotowanie: Banany kroimy i dolewamy do nich około 100 ml wody kokosowej i miksujemy. Na koniec wlewamy resztę wody kokosowej, dodajemy zmiksowane

Lili w kuchni
Kokosowe kulki mocy. Mega. 143

Masz ochotę na coś słodkiego? Dręczy Cię mały głód? Szukasz zdrowej, pożywnej przekąski? Dobrze trafiłeś. Te kulki są smaczne, zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Kokosowe kulki mocy. Mega.   Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania Czas całkowity 15 min   Ilość porcji: 30 kulek Składniki 1 szklanka wiórków kokosowych ½ szklanki płatków żytnich 50g orzechów brazylijskich 2 łyżki(...)kakao (prawdziwego) 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 2 łyżki amarantusa ekspresowego (opcjonalnie) 4 duże figi suszone ⅓ szklanki wody ok. 1 szklanka wiórków do obtoczenia Wykonanie Wiórki, płatki żytnie, orzechy mielimy na mąkę. Do miski wsypujemy zmielone składniki suche i dodajemy kakao, miód, olej kokosowy, amarantus. Figi i wodę blendujemy na gładką masę i dodajemy do pozostałych

Apetyt na Zielone
Kulki mocy z rokitnikiem. Bomba witaminowa 122

sukcesie Kokosowych kulek mocy czas na kolejne, tym razem z rokitnikiem. Trochę o tym owocu napiszę, ponieważ mam wrażenie, że jest niedoceniany. Kulki nie są za słodkie, mają niepowtarzalny, trudny do opisania smak. Kulki są bardzo dobrym pomysłem dla dzieci, zdrowe, a za razem nie zawierają białego cukru, masła, białej mąki. To bomba energetyczna i witaminowa. Moja córka je uwielbia(...)rokitnikiem. Bomba witaminowa.   Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania Czas całkowity 15 min   Składniki 1 szklanka orzechów nerkowca ½ szklanki orzechów brazylijskich 1 szklanka wiórków kokosowych 10 daktyli ½ szklanki soku z rokitnika 2 łyżki tahini 1 łyżka kurkumy do obtoczenia: wiórki kokosowe, mak, mielone orzechy Wykonanie Orzechy nerkowca i brazylijskie mielimy w młynku do kawy

Apetyt na Zielone
Gryczane ciasto z bezą i truskawkami! 148

każdym domu, w różnej postaci i pewnie o wielu smakach. Ja dzisiaj proponuje Wam przełamać troszkę tradycję i spróbować ciasta z truskawkami z mąki gryczanej i z bezą kokosową. Ciasto ma ciekawy i niepowtarzalny smak. Warto od czasu do czasu spróbować czegoś innego.  Dlatego zachęcam serdecznie! SKŁADNIKI: - 6 łyżek oleju kokosowego (ewentualnie masła) - 1 jajko + 1 żółtko(...)wylej masę. Ułóż truskawki wstaw do pieca na 35 minut 170 stopni C. (grzanie dół + termoobieg). BEZA: - 3 białka - 3 łyżki cukru pudru płaskie -  3 łyżki wiórków kokosowych Ubij białka na sztywną pianę dodaj cukier i dalej ubijaj na wysokich obrotach, dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj delikatnie masę. Po upływie 35 minut od pieczenia ciasta otwórz piekarnik i wyłóż

SMYKWKUCHNI
Shake bananowo-kokosowy [bez mleka] 135

krwi. Może być więc z powodzeniem podawany dzieciom. Ma naturalnie lekko słodki smak, dlatego idealnie sprawdza się w deserach, pozwalając przy tym ograniczyć dodatek substancji słodzących. ******************************  SHAKE BANANOWO-KOKOSOWY Składniki (1-2 porcje): 2 mrożone bardzo dojrzałe (przejrzałe) banany - przed mrożeniem warto je obrać i pokroić w plasterki 1 szklanka zimnego mleka kokosowego - może być domowe lub z kartonu(...)kupienia tutaj ) 1 łyżka karobu (proszek)  - (do kupienia tutaj ) 3 łyżki obranych orzechów ziemnych 2-3 kostki lodu Dodatkowo: 1/5 szklanki mleka kokosowego tarta gorzka czekolada Banany wrzuć do blendera, zalej mlekiem, dodaj karob, orzechy i kostki lodu. Miksuj kilkanaście sekund, aż składniki się połączą. Nie blenduj za długo, żeby koktajl się nie ogrzał. Na dno szklanki wlej mleko

Powiedz dietom nie
Pudding w truskawkami 104

mąki pszennej, z czego 30 g może to być mąka pełnoziarnista 100 g płatków owsianych 1 średni banan 30-50 g nierafinowanego cukru trzcinowego 50 g oleju kokosowego nierafinowanego 50 ml mleka roślinnego (u mnie było to kokosowe) około 300 g truskawek łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuść (np. w gorącej kąpieli wodnej) i zblenduj na gładką masę(...)proszek do pieczenia i cukier, dodaj papkę bananową i wymieszaj dokładnie. Na samym końcu dodaj truskawki, każda pokrojona na minimum 4 części. Przełóż ciasto do formy lekko wysmarowanej olejem kokosowym i piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem, jeżeli pieczesz całość w jednej formie to przez około 40 minut, jeżeli w kilku mniejszych to prze około

greenscarf
Bezglutenowe i ekspresowe ciasto z truskawkami {gf, sf}. 222

szklanka (120g) mąki/skrobii z tapioki 1 szklanka (120g) mąki kasztanowej i gryczanej, niepalonej* 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 120ml (1/2 szklanki) mleka migdałowego 60ml (1/4 szklanki) mleka kokosowego 60ml rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 łyżki stewii z erytrytolem 2 łyżki cukru kokosowego + do posypania (można zastąpić ksylitolem lub dać odrobinę więcej stewii) 2 jajka(...)sobą w misce. 2. Nerkowce miksujemy na jednolitą masę. 3. Do składników suchych dodajemy składniki mokre. Dokładnie mieszamy. 4. Przelewamy do formy, na górze układamy truskawki i posypujemy cukrem kokosowym (z góry). 5. Pieczemy w 175C do suchego patyczka. [/foody-recipe] Artykuł Bezglutenowe i ekspresowe ciasto z truskawkami {gf, sf}. pochodzi z serwisu Fill The Bowl

Fill The Bowl
3 składnikowe idealnie kremowe lody bez maszynki zdrowe, wegańskie !! 111

lepiej niż lody kupne, chociaż się tego nie spodziewałam więc co do roboty :) Co mają w składzie  1. Bogate w przeciwutleniacze i substancje poprawiające nastrój kako 2. Mleczko kokosowe, bogate w błonnik, zawierające substancje wzmacniające odporność oraz średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wspomagają metabolizm i odchudzanie 3. Cukier kokosowy ( świetny zamiennik cukru, o niskim indeksie glikemicznym w 100% naturalny(...)tyle :):) a  i jeszcze woda :)  Składniki :  1 puszka mleczka kokosowego 1/2 szklanki cukru koksowego  1/2 szklanki kakao 150 ml wody  Przygotowanie : Do miski wsypać cukier i kakao, dodać wodę i zagotować, następnie gdy lekko ostygnie dodać mleko kokosowe i wymieszać, gotową masę przelewamy do zamykanego woreczka foliowego (ja użyłam takich do mrożenia owoców z ikei

zdrowa vege kuchnia