kokosowe - 19941 przepisów (strona:233/1330)

Kokosowy deser z truskawkami 82

deser. Lekki, letni i pyszny. Z delikatną nutką kokosa. I oczywiście z truskawkarni. Koniecznie trzeba go przygotować póki są jeszcze nasze pyszne i aromatyczne truskawki. Delikatnie schłodzony smakuje bosko ! Kokosowy deser z truskawkami Czas przygotowania:  40 minut + chłodzenie Składniki 500 g jogurtu typu greckiego 330 śmietanki kremówki 30% 150 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki(...)wrzącej wody 20 g żelatyny truskawki Wykonanie: Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Jogurt mieszamy z wiórkami kokosowymi. Dwoma łyżkami jogurtu hartujemy żelatynę, a następnie miksujemy ja z pozostałą masą jogurtową. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Śmietanę mieszamy z masą jogurtowa. Truskawki kroimy na pół i układamy je w pucharkach

Kulinarne przygody Gatity
Wegańskie ciasto z rabarbarem 121

idealnie unosi ciężar owoców w cieście) 300 g mąki kukurydzianej (polenty) 2 średnie banany 350 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 500 ml mleka kokosowego z puszku (z 2 puszek gęsta część) lub 500 ml wegańskiego jogurtu naturalnego 150 g oleju kokosowego lub innego roślinnego   Przygotowanie: Rabarbar umyj, osusz i pokrój(...)kawałki, umieść w dużej misce i zasyp połową cukru. Odstaw na czas przygotowywania cista. W drugiej dużej misce umieść wszystkie sypkie składniki i dokładnie wymieszaj. Zblenduj banany z olejem kokosowym na puszystą masę. Do suchych składników na przemian partiami dodawaj zblendowaną masę bananową i mleko kokosowe. Dokładnie wymieszaj (duża łyżka ogarnie temat), ale nie za długo, tylko do połączenia się

greenscarf
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 116

Naturalna stewia jest kilkukrotnie słodsza niż cukier. Kto nie przepada za jej ziołowym posmakiem może wypróbować np.: wyjątkowo słodki cukier z agawy , ksylitol (działający świetnie na nasze zęby), cukier kokosowy, niskokaloryczny erytrol (z zerowym indeksem glikemicznym). Wszystkie te słodzidła nie dość, że przypominają zwykły cukier i możemy ich używać tak samo, to jeszcze są znacznie zdrowsze i mają mniej kalorii(...)smaży się już w głębokim tłuszczu, unika tłuszczy zwierzęcych, a także stawia się na różnorodność tłuszczy roślinnych. Przetworzona margaryna jest passé, natomiast półki spożywcze (i kosmetyczne) podbija olej kokosowy , który dzięki stałej konsystencji może być zamiennikiem masła. Dalej rządzi naturalna oliwa z oliwek , ale w koszykach coraz częściej lądują też olej lniany, olej z pestek dyni, z awokado

Poezja smaku
Sernik kokosowy z waniliową nutą 142

życzyć Akademii ??, oczywiście wspaniałych inspirujących pomysłów, dań tak pikantnych że można przy nich zapłonąć i tak łagodnych aby można było ukoić zmysły. Ja zapraszam Was na wspólne świętowanie pysznym kokosowym sernikiem z waniliową nutą.... Należy przygotować dużą tortownicę, o średnicy 27-28 cm. Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, u mnie typ 500 - 3 łyżeczki dobrego naturalnego kakao(...)serową spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, za pomocą dłoni rozpłaszczamy ciasto na całej powierzchni. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 175 C na ok. 15 minut. Masa serowo - kokosowa: - 1,2 kg dobrego tłustego twarogu - 1 łyżeczka mielonej wanilii, lub wanilia z całej laski - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1/2 szklanki mleka - 400 ml mleczka kokosowego - 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Apetyczna babeczka
Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy 329

suchego maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia   Masa truskawkowa: 300 g truskawek 200 g śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 125 g serka mascarpone 50 g wiórek kokosowych 1 galaretka truskawkowa   Masa jagodowa: 200 g jagód 200 g śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 125 g serka mascarpone 50 g wiórek kokosowych 1 galaretka jagodowa(...)truskawkową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na pierwszy biszkoptu makowy i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. 3. Masa jagodowa: Galaretkę jagodową rozpuszczamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Mrożenie mleczka kokosowego i zielony koktajl :) 107

Jakiś czas temu w ramach współpracy ze sklepem Kuchnie Świata ( TUTAJ pierwszy post) otrzymałam litr świetnej jakości mleczka kokosowego. Od razu wiedziałam, że nie wykorzystam go jednego dnia lub w ciągu kilku dni, a po otwarciu bałam się przechowywać go dłużej niż zalecano na opakowaniu, ponieważ chciałam uniknąć jego popsucia się. Wykorzystałam więc w przepisach tyle ile mogłam, a pozostałą(...)przeciągu kilku godzin. Po kilku dniach, już zamarznięte użyłam do przygotowania koktajlu. Sprawdziło się świetnie ! Nadal smakowało tak samo, a poza tym schłodziło nieco moje zielone smoothie :) Takie mrożone, kokosowe kostki można wykorzystać do wielu przepisów , a jeżeli potrzebujesz mleczka w postaci płynnej po prostu odmroź sobie wcześniej odpowiednią ilość :) Mrożenie sprawiło, że moje mleczko nie zepsuło się i zawsze

Zdrowie na języku :P
Kremowe jaglane ciasto z truskawkami. Bez glutenu, bez dodatku cukru, bez pieczenia, wegańskie 497

Ciasto z truskawkami chodziło za mną odkąd pojawił się truskawkowy sezon. Ostatnio jednak mniej czasu spędzam w kuchni, więc zamiast ciastem zajadałam się po prostu truskawkami z mleczkiem kokosowym na zmianę z truskawkowymi koktajlami. W końcu jednak się doczekałam. Powstało ciasto. Nie dość że bardzo zdrowe, bardzo proste i bardzo smaczne, to i przyzwoicie wygląda :) A do tego wszystkie składniki(...)SPÓD: - 1 szklanka płatków jaglanych (szklanka = 200 ml) - 1 szklanka suszonych daktyli - 2 łyżki kakao/karobu MASA BUDYNIOWA: - 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej - 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego - 5 łyżek syropu z agawy (lub wedle uznania) GÓRA - ok. 30 dag truskawek przekrojonych na połówki - opcjonalnie: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody Kaszę prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy

Smakuje zdrowo
Pastrami Hash, czyli bałagan na patelni 138

młode) ze 2 marchewki 1 cebula, średnia kurkuma ,  gałka muszkatołowa sól pieprz 400 g Pastrami, czyli odpowiednio przygotowana łopatka wołowa (odparowanego wcześniej) szczypiorek 1 pomidor 2 jajka olej kokosowy rafinowany zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Zaczęłam od odparowania wołowiny, czyli pastrami, czyli w garnku do gotowania na parze parowałam 3-4 godziny na małym ogniu, po tym czasie przełożyłam mięso(...)dorzuciłam do ziemniaków tym razem już obrane marchewki pokrojone w grube plastry ok. pół centymetra grubości. Ziemniaki i marchewkę ugotowałam na półtwardo. Na malutkiej patelni na dosłownie odrobinie oleju kokosowym zeszkliłam cebulkę. Wybrałam olej rafinowany, bo  jest zdrowszy od innych, lepiej znosi wysokie temperatury, a wersja rafinowana nie nadaje smaku ani zapachu kokosowego potrawom, poza tym bardzo lubię

Blondynka Gotuje
Mini serniczki jogurtowo- truskawkowe na spodzie z granoli 147

granoli: 3 łyżki płatków owsianych łyżka miodu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka orzechów nerkowca 1 łyżka orzechów laskowych 1 łyżeczka nasiona chia 2 łyżki oleju kokosowego + do wysmarowania obręczy cukierniczych lub 6-7 łyżek gotowej granoli orzechowej np. z tego  przepisu Lekki sernik truskawkowy na jogurcie: 400 gram świeżych truskawek 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka(...)zarumienienia. Dodaję miód i karmelizuję całość jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając, tak by miód pokrył wszystkie składniki. Studzę granolę i miksuję w malakserze na pył. Dodaję olej kokosowy i ponownie miksuję do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaję nasiona chia i mieszam. Jeśli używam gotowej granoli jedynie miksuję całość z olejem kokosowym. Obręcze cukiernicze smaruję olejem kokosowym, umnieszczam

Mango Papaja
Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 116

mojej ukochanej Chorzowskiej restauracji Mańana Bistro & Wine Bar. Zazwyczaj wystarczy duża dawka parmezanu, ale w wersji wegańskiej parmezan dodaje tylko smaku, stąd pomysł na odrobinę mleka kokosowego, który podkręca kremową konsystencję. Reszta składników układała się sama. Odrobina cytryny idealnie równoważy słoność parmezanu, dobrze komponuje się również ze świeżym rozmarynem. To danie wymaga odrobinę cierpliwości – najlepiej gotować je na średnim(...)samo, a do tego całkiem dobrze smakuje… A najlepiej, oczywiście w towarzystwie wina! Kremowe jaglotto ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 80ml mleka kokosowego 125ml wytrawnego wina białego 2 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka lub pół dużej białej cebuli 8-10 zielonych szparagów

Fill The Bowl
Mleko makowo-kokosowe 125

jedynie opium, czyli mleko pozyskiwane bezpośrednio z łodyg i główek wysokomorfinowego maku lekarskiego, uprawianego tylko na potrzeby przemysłu farmaceutycznego. Wracając do przepisu - zdecydowałam się wpleść w mleko nutę kokosową, bo wydaje mi się że samo byłoby zbyt wyraziste, gorzkie. Użyłam białego maku, który charakteryzuje się odrobinę delikatniejszym i słodszym smakiem niż odmiana niebieska (powszechnie spotykana w sklepach). Wy możecie użyć(...)ŹRÓDŁO WAPNIA. W 100 g mamy aż 1438 mg wapnia, podczas gdy w 100 g mleka krowiego jest około...125 mg wapnia, czyli 11 razy mniej!  ******************************************* ******************************************* ************************* MLEKO MAKOWO-KOKOSOWE   Składniki: 2 szklanki białego maku - kupicie np. tutaj (na hasło powiedzdietomnie5 otrzymacie zniżkę) 1/2 szklanki wiórków kokosowych niesiarkowanych 4 szklanki wrzątku słodzik - u mnie 3 łyżeczki ksylitolu, ale może

Powiedz dietom nie
Buddha bowl – tofu w sosie miód-sriracha 228

octem ryżowym. Odstawiamy. Tofu osuszamy, kroimy w kostkę o boku około 1,5cm. Obtaczamy tofu w skrobi, nadmiar mąki strząsamy, odkładamy kostki na papierowy ręcznik. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy na niego czosnek i starty imbir. Smażymy aż przyprawy uwolnią aromat i wrzucamy tofu. Smażymy aż kostki staną się z wierzchu chrupkie, około 8 minut. Wlewamy naszykowaną wcześniej mieszankę(...)kolorowa kompozycja która z miejsca pobudza trawienie Do miski dajemy po porcji (koło 2-3 łyżki) wymieszanego ryżu, po garści mieszanki sałat, po dwie łyżki przesmażonej na szybko na kokosowym oleju marchwi, ugotowane różyczki brokułów. Rozkładamy usmażone tofu, polewamy całość nitkami orzechowego sosu i posypujemy świeżo posiekanym grubym szczypiorem.   Niezliczone możliwości kombinacji. Pyszne, kolorowe, pachnące i syci na długo

Karo in the Kitchen
wegański deserek raffaello 155

pogryzienia, dzięki czemu możemy się nim delektować. Dodatkową atrakcją jest dążenie do środka przekąski, gdzie ukryte są migdały. SKŁADNIKI (4 porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 5 łyżek gęstego mleka kokosowego 1 szklanka mleka migdałowego kilka obranych migdałów 1/4 szklanki wiórków kokosowych opcjonalnie słodzik (ja nie użyłam) WYKONANIE: Kaszę jaglaną gotujemy w mleku migdałowym, po wchłonięcia całego płynu dodajemy mleko kokosowe

healthy dreams
Bananowo - miętowy koktajl na wodzie kokosowej 161

razem przepis na bananowo - miętowy koktajl na bazie wody kokosowej. Właściwie różni się o bananowego tylko dodaną miętą. To coś co doda Ci energii. :) Składniki: 0,5 l wody kokosowej 0,3 banany garść zmiksowanych liści mięty Przygotowanie: Banany kroimy i dolewamy do nich około 100 ml wody kokosowej i miksujemy. Na koniec wlewamy resztę wody kokosowej, dodajemy zmiksowane

Lili w kuchni
Kokosowe kulki mocy. Mega. 135

Masz ochotę na coś słodkiego? Dręczy Cię mały głód? Szukasz zdrowej, pożywnej przekąski? Dobrze trafiłeś. Te kulki są smaczne, zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Kokosowe kulki mocy. Mega.   Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania Czas całkowity 15 min   Ilość porcji: 30 kulek Składniki 1 szklanka wiórków kokosowych ½ szklanki płatków żytnich 50g orzechów brazylijskich 2 łyżki(...)kakao (prawdziwego) 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 2 łyżki amarantusa ekspresowego (opcjonalnie) 4 duże figi suszone ⅓ szklanki wody ok. 1 szklanka wiórków do obtoczenia Wykonanie Wiórki, płatki żytnie, orzechy mielimy na mąkę. Do miski wsypujemy zmielone składniki suche i dodajemy kakao, miód, olej kokosowy, amarantus. Figi i wodę blendujemy na gładką masę i dodajemy do pozostałych

Apetyt na Zielone