wielu powodów. Po pierwsze - jest naprawdę bardzo dobra. Pieczarki, papryka, czosnek podsmażone i zalane bulionem, doprawione orientalnymi przyprawami a sam smak podniesiony według tajskiej tradycji - mlekiem kokosowym. Idzie się najeść ze smakiem do syta i patrzeć jeszcze dokładki. Po drugie - 20 minut i jest gotowa :-) Po trzecie - to idealne rozwiązanie do pracy. Zazwyczaj, kiedy idziecie do pracy kupujecie jakąś gotową(...)Zapraszam po przepis! Jest to prosta receptura, większość składników zazwyczaj mamy pod ręką :-) Składniki na 6 porcji: 6 gniazd nitek makaronu Lubella nr 49 olej do podsmażania (najlepiej kokosowy ale można użyć innego) podwójna pierś z kurczaka - około 65 dag 30 dag dużych pieczarek 1 czerwona papryka słodka płaska łyżka kurkumy ząbek czosnku kawałek świeżego imbiru około
Poezja Smaków - blog kulinarnysytości na długi czas. Polecam podawać polane jogurtem naturalnym. Migdałowe ciasto z malinami około 10 porcji Składniki: na spód: 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka migdałów 1/3 szklanki oleju kokosowego 1 banan 3 łyżeczki stewii 1 łyżka miodu 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka proszku do pieczenia dżem chia: 2 szklanki malin 2 łyżki miodu 6 łyżek nasion chia kruszonka(...)szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki migdałów 4 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki stewii Przygotowanie: Spód: Nasiona chia zalać 5 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na 10 min. Migdały i płatki zblendować na mąkę, dodać proszek do pieczenia, stewię. Banana rozdusić widelcem. W rondelku rozpuścić olej kokosowy i dodać miód. Wymieszać. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie przemieszać. Dżem: Owoce lekko zblendować
Jaglusiapotraktować jako deser, przekąskę popołudniową, albo niedzielne leniwe śniadanko. Składniki: 7 łyżek płatków quinoa 6 łyżek mąki z migdałów ziemnych 2 jajka 100 ml wody 2 łyżeczki cukru kokosowego olej kokosowy do smażenia 2 świeże figi 1 szklanka malin 10 orzechów włoskich 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Wykonanie: Z płatków quinoa, mąki, cukru kokosowego i jajek ugniatamy ciasto, dolewamy stopniowo(...)wodę, ale uważamy, żeby konsystencja nie zrobiła się zbyt luźna i kleista. Placuszki formujemy ręcznie lub bezpośrednio na patelni i smażymy na oleju kokosowym, z obu stron na złoty kolor. Ja używam malutkiej patelni (takiej na jedno jajko), wtedy placki mają odpowiedni rozmiar i kształt. Maliny myjemy, rozgniatamy widelcem i podgrzewamy, mieszamy je z miodem, jeśli chcemy je dosłodzić
Quinoa Raz!Wszyscy członkowie naszej najbliższej rodziny jedzą mięso, więc zawsze robię dwa dania mięsne. Piekę też dwa ciasta. Dzisiaj, na pierwszy ogień idzie pyszny gotowany kurczak. Przyprawa curry i mleczko kokosowe sprawiają, że jest to jedno z moich ulubionych dań. Oprócz tego jest szybkie i wygodne, bo łatwe do podgrzania. Istotna uwaga - ten kurczak jest naprawdę lekki - gotowany. Nawet nie widział(...)patelni :) A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym Placek czeski Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym 6-8 porcji 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 szkl. bulionu z kury 1 puszka ananasów (580g) 2 łyżeczki curry w proszku 1/2 szkl. mleczka kokosowego 1,5-2 łyżki mąki sól
Posadzone i zjedzoneherbatników Śnieżny puch: 500 g zmielonego twarogu sernikowego 3 łyżki cukru pudru 2 śnieżki - bita śmietana w proszku 1 szklanka mleka 2 galaretki pomarańczowe 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 6 łyżek wiórek kokosowych Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć herbatniki. Galaretki rozpuścić w wodzie i odstawić(...)puder i zmielony ser. Krótko zmiksować. Zimną galaretkę stopniowo wlewać do masy, miksować, aż całość się połączy. Masę wylać na herbatniki i schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować kokosową posypkę. Masło stopić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe, smażyć całość, aż się zrumieni. Ostudzić. Na koniec posypać ciasto. Wspólnie ze mną wypiekały: Kasia , Bożena , Angelika
Ewusiowe Smakipochodzący z wyżej wspomnianej książki, drugi z naszymi modyfikacjami Składniki - przepis z książki " Jesień w kuchni Pięciu Przemian ") 1 szklanka wrzątku (przemiana ognia) 2 gruszki, 1 szklanka mleka kokosowego, ziarenka z połowy laski wanilii, 1 łyżeczka cukru, 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej (przemiana ziemi) szczypta imbiru (przemiana metalu) 1/2 łyżeczki zimnej wody (przemiana wody) Przygotowanie Gruszki umyć, obrać, przekroić(...)pół, wydrążyć gniazda nasienne. Owoce wrzucić do wrzątku, blanszować przez 3 minuty, wyjąć i ostudzić. W połowie mleczka kokosowego rozmieszać mąkę ziemniaczaną, a drugą połowę mleczka kokosowego zagotować z ziarenkami wanilii i cukrem. Zestawić z ognia, wlać mleczko kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować mieszają, dodać imbir i zimną wodę, wymieszać i ostudzić. Tak przygotowanym sosem polać gruszki. Składniki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli 2 łyżeczki sody oczyszczonej 120 g cukru 120 ml oleju roślinnego ( u mnie nierafinowany olej kokosowy ) 50 g czekolady deserowej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego 3 jajka 50 g czekolady deserowej 1 łyżeczka masła lub tłuszczu kokosowego 5-7 łyżek śmietanki kremówki mini pianki marshmallow(...)Zestawiłam rondelek z ognia i odstawiłam do wystygnięcia. Do dużej miski wsypałam zmielone migdały i mąkę gryczaną oraz przyprawy i cukier. Dodałam jajka i zmiksowałam. Następnie wlałam olej kokosowy i wystudzoną rozpuszczoną czekoladę, oczywiście zmiksowałam. Na końcu dołożyłam odciśniętą cukinię i wymieszałam wszystko razem. Formę do muffinek wyłożyłam papierowymi papilotkami, które napełniłam ciastem do połowy wysokości. Wstawiłam
Blondynka Gotujepszennej, żytniej lub orkiszowej 70g erytrolu/ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Mokre: 70g masła orzechowego – bez soli i cukru 70g oleju kokosowego 1 jajko 100g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 duże jabłko (może być trochę więcej Kruszonka z płatków owsianych (opcjonalnie): 3 łyżki płatków owsianych/orkiszowych z bakaliami (orzeszki ziemne, słonecznik, siemię lniane, pokrojone(...)morele suszone) 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka mąki pełnoziarnistej (typ 1850 lub 2000) – pszennej, żytniej lub orkiszowej 1 łyżka erytrolu/ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach (tip dla leniwych: można krótko miksować w malakserze, wychodzi prawie to samo ;)). Starte jabłko mieszamy ze wszystkimi mokrymi składnikami: masłem orzechowym, olejem kokosowym, jajkiem i jogurtem
Jak gotować i nie zwariowaćSkładniki: 30 0 gr kurek 1 l wywar u warzywnego 5 ziemniaków 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 5 kulek pieprz u kolorowego 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 łyżeczk i rozmarynu 70 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oleju sezamowe go 1/2 pęczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy(...)oleju kokosowym wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i k ulka m i kolorowego pieprzu. Jak cebula się zeszkli dodajemy umyte kurki - smażymy przez ok. 10 min, następn ie całość zalewamy wywarem warzywnym, doprawiamy rozmarynem pieprzem , solą , dodajemy ugotowane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, całość gotujemy ok. 20 min . Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i poszatkowany koperek
Łycha smakówowsiane) mały, przejrzały banan 2 czubate łyżki naturalnego kakao 3 łyżki cukru trzcinowego (lub innego słodzidła) 1-2 łyżki likieru Baileys (może być zwykły, czekoladowy) łyżeczka oleju kokosowego dwie szczypty chilli szczypta soli wiórki kokosowe lub gorzka czekolada do dekoracji Przygotowanie: Płatki zalać w garnuszku wrzątkiem. Odstawić do napęcznienia. Banana rozgnieść widelcem. Do płatków dolać(...)szklanki wody i zagotować. Dodać banana, kakao, cukier i olej kokosowy. Zmniejszyć moc palnika. Wymieszać dokładnie ze sobą wszystkie składniki, dodając likier. Zblendować całość na gładki mus. Doprawić szczyptą soli i chilli. Przelać porcje do pucharków. Udekorować wiórkami kokosowymi lub gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Kuchnia Elliemojewypieki. Składniki na ok 30 szt. ciasteczek: 120 g masła 2/3 szklanki cukru 1 duże jajko szczypta soli 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki syropu kokosowego lub waniliowego 100 g pokrojonej w kostkę mlecznej czekolady Wykonanie: UWAGA: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy(...)cukrem na puch. Następnie dodajemy jajko, sól, proszek do pieczenia i syrop kokosowy. Wszystkie składniki miksujemy. Po czym dodajemy mąkę i wiórki kokosowe i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy czekoladę, dokładnie mieszamy i ciasto mamy gotowe. Z ciasta lepimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Następnie wykładamy je w nie wielkiej odległości od siebie, na blachę do pieczenia
IMPRESJA SMAKUtylko osoby zmuszone do jedzenia bezglutenowych produktów, ale również zdrowych. Bezglutenowy chlebek bananowy Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 60 minut Potrzebujesz: Mokre 4 dojrzałe banany 110ml mleka roślinnego lub mleczko kokosowe 85g miodu lub syropu klonowego 55g oleju kokosowego 25g nasion chia 2 łyżeczki octu 1/2 laski wanilii Suche 65g mąki jaglanej 65g mąki ryżowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody 1 łyżka nasion chia + 2 łyżki wrzątku (wymieszane i odstawione na 5 minut) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 100g wiórków kokosowych Wykonanie: 1 Do malaksera daj wszystkie mokre składniki i zmiksuj (zostaw tylko jednego banana, ponieważ posłuży później do ozdoby). Ewentualnie rozgnieć składniki w misce za pomocą widelca. 2 Dodaj suche składniki i ponownie zmiksuj
Blendmanmąki orkiszowej jasnej typ750 - 200g mąki z płaskurki typ650 - 2 jajka - 1 szklanka (250ml) mleka roślinnego - 2 szczypty soli - 2 łyżeczki ksylitolu (można zastąpić cukrem) - 2 łyżki stopionego oleju kokosowego (ja zwykle daję rafinowany, ale może być również o smaku kokosa) - ok.450-500ml wody gazowanej - olej do smażenia naleśników (u mnie bezzapachowy kokosowy) Dodatkowo: ulubione dodatki: - konfitury - ksylitol - świeże owoce sezonowe(...)Wody dodajemy wedle uznania i ulubionej konsystencji ciasta, my preferujemy naleśniki cieniutkie, dlatego moje ciasto jest bardzo płynne, przeważnie dodaję 0,5l wody. na samym końcu dolewam płynny olej kokosowy, mieszam i odstawiam masę na co najmniej 30 minut, najlepiej na 1h. Na rozgrzaną patelnię dodaję małą ilość oleju kokosowego, wlewam łyżkę wazową ciasta naleśnikowego (równo rozlewam poruszając patelnią
Smaczne Zdroweameryka\u0144ska","9 listek \u017celatyna (lub \u017celatyna w proszku lub agar na 750 ml p\u0142ynu)","1 \u0142y\u017cka stewia (1:10)","150 g herbatniki","1 \u0142y\u017cka olej kokosowy"],"recipeInstructions":["Herbatniki miksujemy z olejem kokosowym. Tak przygotowan\u0105 mas\u0105 wyk\u0142adamy dno tortownicy. ","Twar\u00f3g miksujemy z jogurtem i stewi\u0105 do uzyskania jednolitej masy. ","Owoce myjemy, dzielimy(...)maliny 500 g borówka amerykańska 9 listek żelatyna lub żelatyna w proszku lub agar na 750 ml płynu 1 łyżka stewia 1:10 150 g herbatniki 1 łyżka olej kokosowy Sposób przygotowania Herbatniki miksujemy z olejem kokosowym. Tak przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy. Twaróg miksujemy z jogurtem i stewią do uzyskania jednolitej masy. Owoce myjemy, dzielimy na porcje - 2 porcje
Kucharzycamusem owocowym, więc postanowiłam je wypróbować póki jeszcze można kupić świeże owoce. Wykorzystałam jagody i truskawki, które po zmiksowaniu połączyłam ze skondensowanym mlekiem i śmietaną. Spód ciasta to biszkopt kokosowy, na którym znajduje się słodka warstwa truskawkowa, dalej warstwa z kwaśnej, lekko posłodzonej śmietany, a na górze warstwa jagodowa z dodatkiem całych owoców na wierzchu. Wyszło smacznie i słodko :) Składniki(...)foremkę 25x35 cm: Biszkopt kokosowy: 4 jajka 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli Warstwa truskawkowa: 300 g truskawek 1/2 puszki mleka skondensowanego 200 g kwaśnej śmietany 1/3 żelatyny (info poniżej) Warstwa śmietanowa: 400 g kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1/3 żelatyny (info poniżej) Warstwa jagodowa: 300 g jagód + 100 g całych owoców
Trzeci talerz