kokosowe - 19941 przepisów (strona:223/1330)

Co Lila jadła w środę? 30 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 130

migdały i polałam syropem daktylowym. Przepis na domowy budyń Składniki 500 ml mleka ( u mnie roslinne) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1 laska wanilii 2 łyżki masła / oleju kokosowego 2-3 łyżki cukru kokosowego Wykonanie Do garnka wlewamy mleko,  dodajemy   masło/olej kokosowy i ziarenka z laski wanilii. Pozostałe mleko wlewamy do miski i wsypujemy cukier kokosowy

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Jabłecznik z polewą chałwową 181

Lubicie jabłeczniki? Ten jest zupełnie inny od tych wszystkich, które jadłam. Jabłka otulone ciastem, ale nie kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza.  Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów 😊 Na pewno(...)wybierzecie! Składniki na blaszkę 28x19 Ciasto: 4 żółtka 1 białko ½ szklanki cukru kryształu 1i 1/3 szklanki mąki 3/4 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Warstwa kokosowa: 3 białka szczypta soli ½ szklanki cukru kryształu 50g kokosu Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek 1 łyżka cynamonu Polewa chałwowa: 40g margaryny 1/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka mleka 2 batony

Kuchnia w czekoladzie
Korzenny wegański sernik z chałwą 193

kostki) sok z połowy cytryny 1 banan 100 g waniliowej chałwy 150 g cukru z czego 50 g to może być waniliowy domowej roboty 2 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki (50-60 g) czubata łyżka oleju kokosowego (około 40 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g) 2 łyżki cynamonu 100-120 g korzennych ciastek ( tu znajdziecie przepis ) Przygotowanie(...)Pokrusz tofu, doddaj sok z cytryny, banana, cukier, mleko kokosowe, chałwę, mąkę ziemniacaną i cynamon. Zblenduj dokładnie wszystko na gładką masę. Ciasteczka zblenduj na piasek z dodatkiem oleju kokosowego. Wysmaruj formę do pieczenia i wyłóż ciasteczka na dno formy. Przełóż masę „serową” na ciasteczkowy spód. Najlepiej będzie eżeli ubieczesz sernik w kapieli wodnej, czyli włożysz formę do większego

greenscarf
Lekki sernik z nasionami chia i żurawiną na spodzie z daktyli 148

President  2 jajka 1/2 szklanki erytrolu  2 łyżki nasion chia 50g suszonej żurawiny + mąka do obtoczenia  aromat Spód: 100g (25 sztuk) suszonych daktyli 3 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki mąki kokosowej  Sposób przygotowania: Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 godziny, aby zmiękły. Po upływie czasu daktyle odlewamy z wody, następnie miksujemy z wiórkami kokosowymi(...)mąką kokosową. Masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Spód zapiekamy w rozgrzanych piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Między czasie przygotowujemy masę. Jajka ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy aromat, nasiona chia i serek twarogowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczoną w mące żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką.  Na upieczony spód przelewamy masę serową. Pieczemy

Truskawkowa Fiesta
Naleśniki FIT 185

Składniki na 4 naleśniki: 1 jajko 5,6 łyżek mąki kokosowej odżywka białkowa 3 łyżki wody mineralnej 1/2 szklanki mleka roślinnego 1 banan+odżywka białkowa wiórki kokosowe ojek kokosowy do smażenia Biało ubijam na pianę, dodaję żółtko i resztę składników. Naleśniki smażę na oleju kokosowym. Banana rozgniatam z odżywką na płynną masę. Polewam tym usmażone placki, posypuję wiórkami. Smacznego

Bike By Life
Halibut w sosie chrzanowym 183

Bardzo smaczna wersja, oryginalnej w smaku, ryby. Składniki: 2 filety z halibuta (u mnie 1 duży) pieprz biały mielony pieprz cytrynowy mielony 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju kokosowego Składniki na sos chrzanowy: 1 cebula pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki chrzanu sól himalajska łyżeczka syropu klonowego Rybę umyłam, osuszyłam(...)ręcznikiem papierowym, oprószyłam białym pieprzem i pieprzem cytrynowym. Jeśli ryba ma skórę, zdejmujemy ją. Moja nie miała, więc jeden problem mniej :) Rybę oprószyłam mąką, rozgrzałam na patelni olej kokosowy i smażyłam rybę z obu stron ana złoty kolor. Odstawiłam Na tej samej patelni podsmażyłam cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodałam mleko kokosowe i chrzan,  doprawiłam solą, pieprzem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Halibut w sosie chrzanowym 183

Bardzo smaczna wersja, oryginalnej w smaku, ryby. Składniki: 2 filety z halibuta (u mnie 1 duży) pieprz biały mielony pieprz cytrynowy mielony 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju kokosowego Składniki na sos chrzanowy: 1 cebula pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki chrzanu sól himalajska łyżeczka syropu klonowego Rybę umyłam, osuszyłam(...)ręcznikiem papierowym, oprószyłam białym pieprzem i pieprzem cytrynowym. Jeśli ryba ma skórę, zdejmujemy ją. Moja nie miała, więc jeden problem mniej :) Rybę oprószyłam mąką, rozgrzałam na patelni olej kokosowy i smażyłam rybę z obu stron ana złoty kolor. Odstawiłam Na tej samej patelni podsmażyłam cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodałam mleko kokosowe i chrzan,  doprawiłam solą, pieprzem

Szczęśliwa kuchnia
TORCIK JAGLANY Z OWOCAMI KAKI (BEZ PIECZENIA) 97

zbędny, co więcej, zepsuł efekt wizualny i smakowy.) Składniki na tortownicę o średnicy 17 cm: Spód: 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 1/2 szklanki migdałów, 1/4 szklanki płatków lub wiórek kokosowych, 2 łyżki kakao, 5 suszonych daktyli, 5 suszonych moreli. Masa "sernikowa": 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej + 2 szklanki wody, 1 owoc kaki + 1/2 do dekoracji, 180 ml rozpuszczonego(...)oleju kokosowego (nierafinowanego), 10 kropel olejku pomarańczowego, 3 łyżki ksylitolu. Wykonanie: Wszystkie składniki na spód blendujemy, aż do uzyskania klejącej masy. Ową masą wylepiamy spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Część masy można odłożyć, by posłużyła jako kruszonka na wierzch "serniczka". Tak przygotowany spód torcika umieszczamy w lodówce i zabieramy się za przygotowywanie masy jaglanej. Kaszę jaglaną

Jeść, by żyć w zdrowiu
Wegański kawowy pudding chia 105

apetyt na coś słodkiego i przy okazji syci dzięki ziarenkom chia. No i cieszy oko. Można więc powiedzieć, że to wielozadaniowy przepis Pokochacie go, jeśli tylko lubicie kawę, mleko kokosowe i słodycze. Kawowy pudding chia 2016-11-08 15:43:20 Porcje 2 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 300 ml zaparzonej kawy 200 ml mleka kokosowego (z kartonu lub domowego(...)pół szklanki do spienienia 2 łyżki syropu klonowego pol łyżeczki przyprawy do kawy (lub mieszanka cynamonu, imbiru, kardamonu, goździków) 8 łyżek nasion chia Sos karobowy 1,5 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka karobu/kakao 1 łyżeczka ksylitolu/syropu opcjonalnie ziarenka wanilii Przygotowanie Zaparz kawę o średniej mocy - jeśli nie masz ekspresu, zrób sypaną kawę a następnie przecedź fusy. Odstaw do wystygnięcia. Przelej

Powiedz dietom nie
Semifreddo kokosowo ryżowe 166

Deser lodowy ryżowo kokosowy z owocami sezonowymi. W mojej wersji mleczko kokosowe ale można je zastąpić śmietaną kremówką jak ktoś woli. Z ryżem preparowanym który przypomina mi smaki dzieciństwa który to był wielkim smakołykiem jak nic innego nie było.  szyszki: 40 g ryżu preparowanego 1 łyżka miodu 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła pozostałe: 100 g malin(...)szklanka borówek 1 puszka mleczka kokosowego 80% 2 jajka 2 łyżki cukru brązowego Szyszki: Masło, miód i czekoladę przekładam do miski i rozpuszczam w kąpieli wodnej nad parą.Dodaję  ryż preparowany i mieszam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wykładam ryż na cienką warstwę i ostawiam do lodówki do stężenia. Mleczko kokosowe przełożyłam na dobę do lodówki żeby oddzieliła

wesoła kuchnia
Batony kawowe - zdrowe słodycze 166

się uzależnić. Gdy mam czasem ochotę na małe "coś" między posiłkami, to zjadam takiego jednego batonika. Ale nie róbcie tego za często :) Składniki: 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki kakao w proszku 3 łyżki świeżo parzonej kawy 1,5 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka syropu klonowego ziarenka z jednej laski wanilii Migdały namoczyłam przez(...)wodzie. Potem zblendowałam je wraz z wiórkami kokosowymi Zaraz po zalaniu wodą Rano Migdały zblendowane z wiórkami kokosowymi Dodałam pozostałe składniki i dokładnie zblendowałam na jednolitą masę Przełożyłam do małej foremki wyłożonej folią spożywczą i włożyłam do lodówki na ok. 5 godzin  Gdy całość dobrze się połączyła, pokroiłam w batoniki. Ostatnio zrobiłam tak, że rano zamoczyłam migdały, a wieczorem

Szczęśliwa kuchnia
Batony kawowe - zdrowe słodycze 166

się uzależnić. Gdy mam czasem ochotę na małe "coś" między posiłkami, to zjadam takiego jednego batonika. Ale nie róbcie tego za często :) Składniki: 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki kakao w proszku 3 łyżki świeżo parzonej kawy 1,5 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka syropu klonowego ziarenka z jednej laski wanilii Migdały namoczyłam przez(...)wodzie. Potem zblendowałam je wraz z wiórkami kokosowymi Zaraz po zalaniu wodą Rano Migdały zblendowane z wiórkami kokosowymi Dodałam pozostałe składniki i dokładnie zblendowałam na jednolitą masę Przełożyłam do małej foremki wyłożonej folią spożywczą i włożyłam do lodówki na ok. 5 godzin  Gdy całość dobrze się połączyła, pokroiłam w batoniki. Ostatnio zrobiłam tak, że rano zamoczyłam migdały, a wieczorem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pudding kokosowy z chia i marakują 134

połączenia szałwi hiszpańskiej z mlekiem kokosowym i marakują jest dla mnie jednym z najsmaczniejszych. Szkoda że marakuja jest ze wzgledu na cenę i dostepność dość egzotycznym owocem. Pudding kokosowy z chia i marakują 200 ml mleka kokosowego 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka  ksylitolu 2 duże owoce marakuji listki mięty lub melisy do dekoracji Do litrowego słoika(...)wlej mleko kokosowe, dodaj nasiona Chia i ksylitol. Zakręć słój i wstrząśnij mocno. Wstaw na kilka godzin do lodówki . Przełóż pudding  do salaterek. Przekrój owoce marakuji. Wyjmij łyżeczką zawartość owoców i polej  nią pudding. Udekoruj listkami mięty lub melisy

Gotuj Sam!
KOKOSANKI 187

Pyszne,  mięciutkie w środku a kruche na zewnątrz kokosanki. Proste i szybkie w przygotowaniu. Dla osób lubiących kokos wprost idealne. Składniki: 400 g wiórków kokosowych 8 białek 120 g masła 300 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny Z 300 g cukru odsypałam 100 g  i wsypałam do podgrzanego masła. Podgrzewała i mieszałam(...)cukier się nie rozpuścił. Teraz główny składnik, czyli 400 g wiórków kokosowych. Wsypałam je do masła, wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia. Do miski wbiłam białka. Ubiłam je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypałam pozostałe 100 g cukru,  mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. D o wiórków kokosowych dodawałam stopniowo pianę. Delikatnie wszystko wymieszałam i tak powstała nasza masa

potrawyregionalne
Krem kokosowo-dyniowy z marchewką i batatem 119

chcecie więcej zupy-odpowiednio zwiększcie ilość 2 puszki pomidorów konserwowych wysokiej jakości (czytajcie skład) 3 marchewki 1 duży batat- słodki ziemniak pół szklanki gotowanej kaszy jaglanej 1 puszka mleka kokosowego 4 cm świeżego kłącza imbiru 3 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 mała łyżeczka curry  z dobrego źródła szczypta   cejlońskiego cynamonu kilka nasionek   kolendry szczypta  kurkumy(...)sól morska lub  sól himalajska różowa drobna około 20 listków bazylii + kilka do dekoracji sok z połówki cytryny ziarna sezamu opcjonalnie olej kokosowy virgin  do smażenia  Najpierw zetrzyj na tarce o małych oczkach obrany ze skórki imbir i czosnek. Następnie pokrój cebulę w piórka,warzywa w kostkę.  Nie lubię obierać i kroić batatów. szczerze

Z Kuchni Do Kuchni