mąki orkiszowej jasnej typ750 - 200g mąki z płaskurki typ650 - 2 jajka - 1 szklanka (250ml) mleka roślinnego - 2 szczypty soli - 2 łyżeczki ksylitolu (można zastąpić cukrem) - 2 łyżki stopionego oleju kokosowego (ja zwykle daję rafinowany, ale może być również o smaku kokosa) - ok.450-500ml wody gazowanej - olej do smażenia naleśników (u mnie bezzapachowy kokosowy) Dodatkowo: ulubione dodatki: - konfitury - ksylitol - świeże owoce sezonowe(...)Wody dodajemy wedle uznania i ulubionej konsystencji ciasta, my preferujemy naleśniki cieniutkie, dlatego moje ciasto jest bardzo płynne, przeważnie dodaję 0,5l wody. na samym końcu dolewam płynny olej kokosowy, mieszam i odstawiam masę na co najmniej 30 minut, najlepiej na 1h. Na rozgrzaną patelnię dodaję małą ilość oleju kokosowego, wlewam łyżkę wazową ciasta naleśnikowego (równo rozlewam poruszając patelnią
Smaczne Zdroweameryka\u0144ska","9 listek \u017celatyna (lub \u017celatyna w proszku lub agar na 750 ml p\u0142ynu)","1 \u0142y\u017cka stewia (1:10)","150 g herbatniki","1 \u0142y\u017cka olej kokosowy"],"recipeInstructions":["Herbatniki miksujemy z olejem kokosowym. Tak przygotowan\u0105 mas\u0105 wyk\u0142adamy dno tortownicy. ","Twar\u00f3g miksujemy z jogurtem i stewi\u0105 do uzyskania jednolitej masy. ","Owoce myjemy, dzielimy(...)maliny 500 g borówka amerykańska 9 listek żelatyna lub żelatyna w proszku lub agar na 750 ml płynu 1 łyżka stewia 1:10 150 g herbatniki 1 łyżka olej kokosowy Sposób przygotowania Herbatniki miksujemy z olejem kokosowym. Tak przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy. Twaróg miksujemy z jogurtem i stewią do uzyskania jednolitej masy. Owoce myjemy, dzielimy na porcje - 2 porcje
Kucharzycamusem owocowym, więc postanowiłam je wypróbować póki jeszcze można kupić świeże owoce. Wykorzystałam jagody i truskawki, które po zmiksowaniu połączyłam ze skondensowanym mlekiem i śmietaną. Spód ciasta to biszkopt kokosowy, na którym znajduje się słodka warstwa truskawkowa, dalej warstwa z kwaśnej, lekko posłodzonej śmietany, a na górze warstwa jagodowa z dodatkiem całych owoców na wierzchu. Wyszło smacznie i słodko :) Składniki(...)foremkę 25x35 cm: Biszkopt kokosowy: 4 jajka 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli Warstwa truskawkowa: 300 g truskawek 1/2 puszki mleka skondensowanego 200 g kwaśnej śmietany 1/3 żelatyny (info poniżej) Warstwa śmietanowa: 400 g kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1/3 żelatyny (info poniżej) Warstwa jagodowa: 300 g jagód + 100 g całych owoców
Trzeci talerzDzisiaj zapraszam na ciasto wegańskie z jagodami i porzeczką, bez cukru, bez glutenu. Kolejne do kategorii „ Zdrowa Środa ”. Lekko kwaskowate, kokosowe, gęste i wilgotne. Jeśli owoce są kwaśne i możemy pozwolić sobie na cukier, radzę owoce przed pieczeniem posypać trochę brązowym cukrem (nierafinowanym). Młoda osóbka na zdjęciach, przeurocza modelka, to moja bratanica Lila :), ciasto jej smakowało, pomagała mi również ostatnio(...)szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 szklanki ksylitolu 3-4 łyżki syropu z daktyli lub agawy 1 puszka mleczka kokosowego 400ml 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka sojowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1 łyżeczka octu winnego sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Wierzch: 1 i 1/3 szklanki owoców jagodowych (użyłam jagód
Mała CukierenkaBardzo lubię mąkę ryżową i kokosową. Mąka ryżowa jest bardzo delikatna, więc sprawia, że omlet jest jak biszkopt, a mąka kokosowa nadaje kokosowego i słodkiego smaku. Rewelacyjnie z sobą się komponują, a z sezonowymi owocami to już jest niebo w gębie! Składniki: 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka mąki kokosowej 2 jajka 10 tabletek słodziku szczypta proszku do pieczenia aromat
Truskawkowa FiestaDelikatne czekoladki rozpływające się w ustach - idealny poprawiacz nastroju :) Składniki: ♥ 1 1/2 szklanki wiorkow kokosowych ♥ 4 łyżki oleju kokosowego ♥ 4 łyżki płynnego słodzidła (np syropu z agawy itp) ♥ odrobina ekstraktu waniliowego ♥ szczypta soli Wykonanie: Wiórki kokosowe wrzuciłam do blendera i miksowałam do momentu, aż były rozdrobnione na pył. Dodałam do nich olej oraz syrop, wanilię i sól. Wszystko dokładnie wymieszałam
Kasia SarnaPierwszy raz dowiedziałam się o mące kokosowej z blogów poświęconych diecie paleo. Początkowo nie myślałam o jej zakupie, ponieważ nie jestem aż taką fanką kokosów. Jednak kiedy uświadomiłam sobie, że taką mąkę można jeść na surowo, stwierdziłam , że może być to produkt bardzo przydatny w kuchni. Mąka kokosowa świetnie wchłania wodę i zagęszcza potrawy (np. wystarczy do szklanki owocowego koktajlu
Kasia Sarnamałych placuszków) Potrzebujemy: 1 dojrzały banan 3 łyżeczki masła Mix Orzechowy Crunchy Primavika 1,5 łyżeczki karobu (lub 1 łyżeczka kakao) 1,5 łyżeczki płatków/wiórków kokosowych 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie) 2 płaskie łyżki mąki 1,5 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia + ewentualnie syrop klonowy/kokosowy itp. do polania na wierzch Przygotowanie: Banana rozgniatamy widelcem na "papkę" i mieszamy(...)masłem orzechowym. Dodajemy karob, płatki kokosowe oraz chia. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, z dość płynnej masy formujemy małe placki na patelni i smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Zdejmujemy, układamy na sobie, polewamy syropem lub przystrajamy bananami i wcinamy. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleZrobiłam mleko kokosowe i zostały mi wiórki. Namoczone, wypłukane - wydawałoby się - do niczego. Ale jest wręcz przeciwnie. Jak zwykle szkoda było mi ich wyrzucać, postanowiłam więc coś pysznego z nich zrobić. I wyszły przepyszne, maślane, delikatnie kruche ciasteczka. Spróbujcie koniecznie! :) Składniki (na około 12 sztuk): - 1 szklanka wiórków kokosowych (pozostałych po produkcji domowego mleka kokosowego) - 1 szklanka mąki ryżowej(...)łyżki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki masła klarowanego (lub w wersji wegańskiej oleju kokosowego) - 6 łyżek cukru trzcinowego (lub innego słodzidła) - dowolna marmolada/dżem Masło (lub olej) rozpuszczamy w rondelku. Wszystkie składniki mieszamy (najlepiej ręką). Delikatnie formujemy kulki i spłaszczamy je. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i kciukiem robimy delikatne wgłębienie pośrodku każdego ciasteczka. Pieczemy
Smakuje zdrowoSernik na zimno w nowym wydaniu, podany w czekoladowych pucharkach, więc cały do zjedzenia, o lekko kokosowej nucie z borówką amerykańską okraszony wiórkami z czekolady, najsmaczniejszy dobrze schłodzony, nie jest sztywny ma lekką aksamitną konsystencję, szybki w przygotowaniu dla niedzielnych gości. Będą zachwyceni pomysłem podania. Składniki: 8 Czekoladowych pucharków 30 dag twarogu chudego 25 dag mascarpone(...)szklanka śmietanki 30% 2 listki żelatyny 2 łyżki wiórków kokosowych białych 2 łyżki tartej gorzkiej czekolady 80 ml likieru kokosowego 100 g cukru pudru 25 dag świeżej borówki Wiórki czekoladowe do posypania Sposób przygotowania: Czekoladowe pucharki na czas przygotowania serniczków włożyć do lodówki. Śmietankę kremówkę ubić na pianę, ale nie bardzo sztywną. Ser twarogowy i mascarpone połączyć ze sobą
Wanilia i KardamonPrzy okazji robienia mleka kokosowego , zostają odciśnięte wiórki kokosowe i idealnie można je wykorzystać do zrobienia mąki kokosowej. Trzeba je tylko wysuszyć i mąka gotowa, no może trochę dłużej to trwa niż napisałam, ale prosto. Proponuję zrobić sobie taką mąkę i użyć do ciasta czy do wypieku placuszków, będą pyszne i aromatyczne, o może zrobię z jej użyciem naleśniki? bardzo(...)dobry pomysł. Jak zrobić mąkę kokosową? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTaki deser mogłabym jeść chyba codziennie :) Kremowy, a zarazem puszysty, delikatny, rozpływający się w ustach. Takimi słowami opisałabym dzisiejszy przepis - mus czekoladowo-kokosowy . Przepiękny aromat i cudowny, intensywny smak czekolady i kokosa. Użyte w przepisie składniki kokosowe pochodzą z młodego tajskiego kokosa , co powoduje, że przepis jest niezwykle odżywczy, naładowany zdrowymi właściwościami, a do tego smakuje bajecznie :) Składniki (2 porcje(...)dojrzałego awokado miąższ z jednego młodego kokosa (mlodykokos.pl) 1 łyżka kakao 2 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru kokosowego 1-2 łyżki wody z młodego kokosa (mlodykokos.pl) 1 łyżeczka zmielonych nasion chia Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do malaksera/miksera i miksuj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Gotowy mus przełóż do naczynek i włóż na 1h do lodówki. Następnie, przed podaniem udekoruj
Zdrowie na języku :PMleka kokosowego używam sporo bo bardzo mi podchodzi jego smak po prostu. Nadaje potrawom jedyny i niepowtarzalny smak i aromat. W kuchni tajskiej, czy wegańskiej jest wręcz niezastąpione. Dlatego pokusiłam się o zrobienie takiego mleka samemu i nie jest to nic trudnego. Wszystkie porady jakie znalazłam odnoszą się do moczenia wiórków kokosowych i tak też zrobiłam. No to do pracy(...)mleko kokosowe czeka. Jak zrobić mleko kokosowe? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewyczuje fasoli, a taki zdrowy smakołyk dostarczy nam dużo energii i przyjemności. Składniki: 1 puszka białej fasoli (u mnie Dawtona) 2 - 3 łyżki naturalnego miodu 1/2 szklanki mleczka kokosowego (kupione tutaj ) 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych 50 - 70 g płatków migdałowych lub pokrojonych migdałów 1 laska wanilii (opcjonalnie) Przygotowanie: Fasolę odsączyć i przepłukać najlepiej przegotowaną i wystudzoną wodą. Dodać(...)miód, mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, ziarenka wyjęte z wanilii i rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Do masy wmieszać płatki migdałowe lub pokrojone lekko podprażone migdały. Krem wstawić do lodówki na około 2 godziny by się schłodził i zgęstniał. Do wykonania rafaello użyłam białej fasoli z puszki, otrzymanej w ramach smacznego upominku od firmy Dawtona , za który serdecznie dziękuję
Kuchcik gotujeglutenu, bez laktozy, bez cukru i bez składników pochodzenia zwierzęcego może być bardzo smaczny :) Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 250 gram kurek 1 cebula 200 ml mleka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego pieprz różowa sól himalajska garść listków mięty tajskiej (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, podduszamy na oleju kokosowym na małym ogniu, mieszając aby się(...)przypaliła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy oczyszczone kurki i dusimy, aż grzyby zaczną się robić miękkie, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy mleko kokosowe i dusimy jeszcze chwilę, aby zredukować sos. Gdy zacznie gęstnieć, podajemy go z gorącą quinoą i posypujemy listkami mięty
Quinoa Raz!