zapracowanych. Idealne w karnawale i na tłusty czwartek. Wykonanie – do głębokiego naczynia włożyć obrane banany, połamane na małe kawałki. Dodać jajka, szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe. Zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić do lodówki na 15 minut. Ciasto musi odpocząć. Thermomix ciasto – do naczynia miksującego dodać obrane i połamane banany, mąkę, jajka, szczyptę soli, proszek(...)pieczenia,wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać czas 10 sek, obroty 5. Reszta jak niżej. Smażenie – w garnku rozgrzać olej, Za pomocą dużej łyżki wrzucać ciasto do gorącego oleju. Lekko pomóc palcem zsunąć porcję ciasta. Smażyć na średniej temperaturze oleju. Jak już pączki od spodu nabiorą złotego koloru odwrócić je i smażyć kolejną chwilkę. Pączki wyłożyć na papierowe ręczniki i lekko
Kuchnia Pokoleńniezwykła. Tradycyjne naleśniki z serem. Składniki na ciasto: - 1,5 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka mleka - 1 szklanka gazowanej wody mineralnej - 2 jajka - szczypta soli - 2 łyżki oleju kokosowego (do ciasta) - olej kokosowy (do smarowania patelni) Składniki na masę serową: - 500g twarogu tłustego - 2 średnie jajka - 3 łyżki cukru - 1 łyżka cukru z wanilią - esencja rumowa lub migdałowa (ja daję(...)trochę jednej i drugiej) Do wysokiego naczynia dodajemy wszystkie składniki – mleko, wodę, jajka, przesianą mąkę, sól i olej kokosowy – miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy (bez grudek). Ciasto odstawiamy na 30 minut (mąka napęcznieje). W tym czasie szykujemy masę serową. Umyte jajka wyparzamy wrzątkiem, wbijamy do misy malaksera, dodajemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy twaróg oraz
mojewypiekiinietylkomąki ryżowej, przełożone pysznym kremem z płatków jaglanych, nasion słonecznika, chia i miodu.. 😻 FILMIK Składniki: czekoladowe ciasteczka: 150 g mąki ryżowej 80 g gorzkiej czekolady łyżka oleju kokosowego 1 duże jajko 20 g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody Czekoladę łamiemy na kawałeczki. Łączymy w miseczce z olejem kokosowym i odrobiną wody, następnie rozpuszczamy w mikrofalówce przez(...)papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 15 minut w 150 stopniach C . kremowe nadzienie: 50 g płatków jaglanych 50 g mleka w proszku odtłuszczonego 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki płynnego miodu 1,5 łyżki nasion chia odrobina mleka Płatki jaglane zalewamy odrobiną ciepłej wody i odstawiamy do napęcznienia. Nasionka chia zalewamy odrobiną wody
Kuchnia EllieZapraszam na „ Zdrową Środę ”, czyli słodkości bez cukru i glutenu. Tym razem upiekłam ciasto bananowe i polałam je pyszną polewą kakaowo-kokosową. Ciasto jest proste w przygotowaniu i szybkie. Podczas pieczenia pięknie pachnie bananami. Do przepisu radzę użyć bardzo dojrzałych bananów. Ciasto najlepiej smakuje świeże, w dniu upieczenia. Bazowałam na przepisie, który poznałam na jednym z warsztatów wegańskich, ale przepis(...)glutenu, bez cukru, wegańskie Składniki: Ciasto: 3 bardzo dojrzałe banany 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 120g syropu z agawy lub daktylowego 70g oleju kokosowego 130g mąki gryczanej 140g mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi z tapioki 2 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki zmielonego imbiru 100g suszonej
Mała Cukierenkamąki gryczanej - 500 g mąki pszennej luksusowej (typ 550) - 500 ml ciepłej wody - 50 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżeczki różowej soli himalajskiej - 3 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżki czarnuszki Dodatkowo: - garnek rzymski - olej kokosowy do wysmarowania garnka - orkiszowe płatki pełnoziarniste (do oprószenia garnka) - czarnuszka do posypania chleba Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier, ½ szklanki ciepłej wody(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Mąkę luksusową i gryczaną przesiewamy do misy robota, dodajemy sól – mieszamy. Wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy resztę ciepłej wody oraz olej kokosowy. Wyrabiamy robotem z hakiem (ok. 10 – 12 minut). Dodajemy czarnuszkę – jeszcze chwilę wyrabiamy. Misę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny
mojewypiekiinietylkoSynciem i Małżonem pojechaliśmy po małe zakupy. Całą drogę zastanawiałam się co ja będę dzisiaj jeść jeśli okaże się, że ledwo mogę ruszać szczęką. Szybko wpadłam na pomysł pomidorowej kokosowej w sam raz do wypicie z kubka. Oto i ona. Szybka, spontaniczna, gęsta zupa z kokosową nutą ale przede wszystkim POMIDOROWA! Szybka zupa pomidorowo-kokosowa 1 cebula, posiekana 1/2 łyżeczki(...)imbiru pokrojonego w paseczki po 1/2 łyżeczki soli i przyprawy garam masala 2 łyżki oleju puszka krojonych pomidorów po pół puszki przecieru pomidorowego, wody i mleczka kokosowego Cebulę podsmażamy na oleju razem z paseczkami imbiru. Dodajemy przyprawy, mieszamy i smazymy 1 minutę. Zalewamy pomidorami, przecierem i wodą. Zagotowujemy. Dolewamy mleczko i gotujemy ok 10-15 minut. Może my te zupę
Dzieje kuchennej Wiewiórynależy ją dobrze wypłukać w zimnej wodzie, pocierając między palcami. Wtedy po ugotowaniu będzie smaczna. Placki z quinoa Składniki: na 12 placków 75 g czarnej quinoa, ugotowanej 150 ml kokosowego mleka 1 łyżka sosu z cytryny 75 g migdałowej mąki 20 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżeczki błonnika witalnego szczypta soli ¼ łyżeczki sody oczyszczonej(...)łyżeczki kardamonu 200 g jogurtu 3 łyżki klonowego syropu lub miodu 2 banany 2 łyżki kakao nibs masło lub olej kokosowy do smażenia W miseczce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj ugotowaną quinoa, kokosowe mleko, jajka i sok z cytryny. Zmiksuj i odstaw na 10 minut. Błonnik napęcznieje i ciasto będzie gęściejsze. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Nakładaj ciasto łyżką. Na wierzchu
codojedzeniaMałej Cukierence nowe ciasteczka owsiane z czekoladą. Pyszne, chrupiące, bardzo sycące, polane mleczną czekoladą, oczywiście możemy również polać gorzką. Do ich przygotowania użyłam pestek i wiórków kokosowych, ale dodać możemy ulubionych bakalii: rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli itp. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasteczka owsiane z czekoladą Składniki powinny być(...)szczypta soli 200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka jasnego brązowego cukru (można dodać troszkę mniej, tak 3/4 szklanki) 2 jajka 1/2 szklanki pestek dyni (pestki i wiórki kokosowe możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, suszonych owoców nie prażymy) 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki wiórków kokosowych 100g mlecznej czekolady 1. Pestki wsypać do rondelka lub na patelnię i podgrzewać, mieszając
Mała CukierenkaSłodkie, kokosowe ciasto na słonych krakersach. Bez pieczenia. W zależności od upodobań, można dodać większą niż w przepisie ilość wiórków aby ciasto było jeszcze bardziej kokosowe. 2 paczki krakersów solonych masło roślinne cukier waniliowy 0,5 litra mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru 2 paczki wiórków kokosowych Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki(...)zagotować z pozostałą częścią cukru. Następnie wlać do tego przygotowaną masę i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Masę wystudzić. Rozetrzeć z masłem i 1 i 3/4 paczki wiórków kokosowych. W formie układać na przemian warstwy krakersów i kremu. Ostatnią warstwę kremu posypać pozostałymi wiórkami. Wstawić do lodówki do schłodzenia
BullioSkładniki: 1 tabliczka czekolady deserowej 1 kostka masła 1 kubek cukru 4 jajka 1,5 kubka mąki pszennej 0,5 opakowania proszku do pieczenia 0,5 kubka wiórków kokosowych 0,5 kubka mleka szczypta soli Przygotowanie: Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Miękkie masło, cukier, sól mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. kolejno wbijamy(...)jajka i dobrze mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, krótko mieszamy. Oddzielamy 1/3 ciasta, dodajemy wiórki kokosowe, 2-3 łyżki mleka i mieszamy. Płynną czekoladę i pozostałe mleko dodajemy do większej części ciasta i krótko mieszamy, przelewamy do natłuszczonej keksówki (o długości 30 cm). Za pomocą łyżki robimy w cieście czekoladowym podłużny rowek
Luźna Kuchniasię bardzo szybko! Skosztuj troszkę lata w środku zimy! JAK ZROBIĆ ROLADĘ BEZOWĄ? Wykonanie rolady bezowej jest banalnie proste, do jej wykonania potrzebuje czterech składników: białek, cukru, kokosa -wiórek kokosowych i skrobi ziemniaczanej. Tyle! W gruncie rzeczy zazwyczaj wszystkie składniki mamy w domu, więc można ją przygotować bez wcześniejszych zakupów. Przy ubijaniu białek na bezę należy pamiętać tylko(...)bądź przyszło Ci piec u mamy lub siostry na innym sprzęcie. Najtrudniej jest wysuszyć bezę w piekarniku gazowym, zazwyczaj ma ona wtedy bardziej złoty kolor. SKŁADNIKI na roladę bezowo-kokosową (duża blacha oryginalna od piekarnika) - 6 białek jaj rozmiar L - 9 łyżek cukru drobny kryształ - szczypta soli - 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej - 3/4 szklanki wiórków kokosowych Pianę z białek ubijamy
SMYKWKUCHNIroku koktajl z cytrusów, którym rozpoczęłam nowy dzień. Jestem przekonana, że będę często wracała do tego smaku! Poza cytrusami do koktajlu dodałam suszone figi, orzechy włoskie, banana i wiórki kokosowe. Powstał energetyczny napój, zdrowy, słodzony miodem. Koktajl z cytrusów Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 1 pomarańcza 1 czerwony grejpfrut 1 banan 2 suszone figi 1 garść łuskanych orzechów włoskich(...)garść wiórków kokosowych miód do smaku Przygotowanie: Owoce cytrusowe obieramy ze skóry, usuwając jednocześnie białą część. Przekładamy do blendera kielichowego. Dodajemy banana bez skóry podzielone na mniejsze części, jogurt naturalny, orzechy włoskie, wiórki kokosowe i figi, pokrojone na kawałki. Całość miksujemy na jednolity płyn. Dodajemy miodu do smaku. Miksujemy ponownie. Podajemy zaraz po przygotowaniu, posypane wiórkami kokosowymi
Moja smaczna kuchniaCiasto śnieżny puch z granatem Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki Spód i wierzch ciasta: 1 szklanka wiórków kokosowych + 2 łyżki do obsypania boków 50 g masła 2 łyżki cukru ziarenka z 1/2 granata Masa serowa: 500 g serka białego z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku(...)waniliową, a następnie dodajemy partiami zimną galaretkę cały czas miksując. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno zimną śmietankę. Dodajemy ją do masy serowej delikatnie mieszając szpatułką. Masę wykładamy na kokosowy spód, uważając aby go nie uszkodzić. Tortownicę wkładamy do lodówki. Gdy masa nieco stężeje ciasto posypujemy kokosową posypką, która nam została. Ciasto z powrotem chowamy do lodówki na co najmniej
Kulinarne przygody GatityWielbiciele popularnych, kokosowych batoników w czekoladzie będą usatysfakcjonowani smakiem tych pralinek :) Smakują niemal tak samo - pyszny, wilgotny kokos i mleczna czekolada... Bajeczne połączenie! Polecam :) Ps. Jeśli ktoś z Was lubi koszulki ze śmiesznymi napisami, ma ochotę zrobić sobie lub komuś poświąteczny prezent, niech koniecznie zajrzy na stronę http://koszulkomat.eu/ :) Korzystając z okazji, życzę Wam Kochani zdrowych, radosnych i smacznych(...)przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 200 g wiórków kokosowych 80 ml kremówki 50 g cukru 50 g masła 200 g mlecznej czekolady Masło rozpuścić w rondelku, dodać kremówkę, połączyć i zdjąć z ognia. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem, wlać
Domowa cukiernia Ewy