kokosowe - 19941 przepisów (strona:213/1330)

Sernik na zimno z truskawkami, mleczkiem kokosowym i białą czekoladą 172

turkusowa, letnia sukienka. Mama przynosi mi białe tulipany, ja kupuję jej białe piwonie. Kroję majowe, pyszne ciasto. Z truskawkami. Częstujcie się!     Składniki: 600g twarogu półtłustego 400ml mleczka kokosowego 2/3 szkl cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej skórka i sok z 1 pomarańczy skórka i sok z 1 limonki 6 łyżeczek żelatyny 200g białej czekolady 300g truskawek 1 galaretka(...)truskawkowa 1 paczka biszkoptów Wykonanie: Twaróg zmielić, przełożyć do misy miksera, dodać cukier, pastę i gęstą masę mleczka kokosowego. Zmiksować. Następnie zetrzeć skórkę z limonki i pomarańczy, dodać do masy serowej. Sok z limonki i pomarańczy oraz pozostałą wodę kokosową wymieszać z kubeczku, dosypać żelatynę, aby namoczyła się, następnie podgrzać ją do rozpuszczenia, zdjąć z ognia, przestudzić. Czekoladę stopić

Raj dla Podniebienia
Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z mleczkiem kokosowym i łososiowymi pulpetami 67

sycąca zupa krem, o ciekawym warzywnym smaku. Niby niepozornej wielkości miseczka, ale pełna zupy, w pełni nakarmi godnego. Jest tu kalafior, ziemniaki, esencjonalny bulion, szczypta egzotyki w postaci mleczka kokosowego, które niebywale podnosi walory tej potrawy. Jako że zupa była moim kulinarnym eksperymentem, każdą przyprawę dodawałam ostrożnie, smakując i oceniając smak. Wyszła naprawdę zaskakująca! Chcąc ją wzbogacić o jakąś treściwą(...)połączone razem sprawiły, że obiad był niezwykły!   Składniki: zupa (na duży garnek) 2 litry bulionu mięsno-warzywnego 1 kalafior 4 średniej wielkości ziemniaki 1 marchewka 1 puszka mleczka kokosowego sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonej kolendry (opcjonalnie) sos sojowy (opcjonalnie) świeży koperek pulpety łososiowe 300g świeżego łososia 1/2 czerstwej bułki (wcześniej namoczonej w wodzie) 1 jajko łyżeczka koperku

Raj dla Podniebienia
Ciasto kokosowo - chałwowe i Światowy Dzień Pieczenia z Kasią 343

blaty. Pamiętajmy o tym, żeby po wyjęciu ciasto puścić na podłogę, bo wtedy ciasto nam nie opada i potem spokojnie możemy go zostawić do wystudzenia, biszkopt będzie puszysty. Ciasto kokosowe: 5 białek 200 g wiórek kokosowych 180 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do białek Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy(...)cukier cały czas miksując. Wiórka kokosowe mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, dodajemy do białek, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, masę przekładamy na papier. Pieczemy w 180 stopniach do momentu, aż ciasto ładnie nam się zarumieni. Krem: 500 ml mleka 2% 5 dużych żółtek  1 1/2 łyżki maki ziemniaczanej 200 g chałwy waniliowej

kruche babeczki
Ciasto z rabarbarem (bez glutenu, cukru, paleo) 173

przepisów z nim w roli głównej., ale zaczniemy klasykiem, czyli prawie jak drożdżowe ciasto z rabarbarem. Dużą zaletą tego deseru jest to, że głównym składnikiem oprócz rabarbaru jest mąka kokosowa, która rzadko uczula, a do tego nie zrujnuje kieszeni. Jest kilka połączeń, które w kuchni idealnie ze sobą współgrają, np. pomidor i bazylia, boczek i jajka, rabarbar i truskawki, pieprz(...)który koniecznie musicie zrobić, jeśli tylko lubicie rabarbar i ciasto prawie jak drożdżowe , to nie ma nad czym się zastanawiać. Składniki: kilka łodyg rabarbaru 150 gr. truskawek ¾ szklanki mąki kokosowej szklanka mleka kokosowego 4 jajka 3-4 łyżki miodu lub innego słodzidła laska wanili szczypta soli ½ łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Rabarbar kroimy w cienkie paski. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni

PaleoLife
MOZAIKA Z KOKOSOWYMI KULAMI i ŚMIETANOWĄ PIANKĄ 172

olej roślinny – 6 łyżek * cukier -1,5 szkl * kakao – 2 łyżki * kisiel – 1 op * mak – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki KULKI KOKOSOWE: * żółtko – 1 szt * 3 x mielony biały ser -200 g * cukier puder – 3 łyżki * wiórki kokosowe – 10 łyżek * skrobia ziemniaczana – 1 łyżka * kasza manna(...)waniliowy – 1 lyżka * masło – 1 łyżka PIANA ŚMIETANOWA: * śmietana kremówka 36% – 200 ml * ser mascarpone – 200 g * cukier puder – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KULKI KOKOSOWE: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy na o. 10 minut do chłodzenia, następnie formujemy kulki i wkładamy do lodówki. CIASTO: Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy

Ostra na Słodko
DELIKATNE NALEŚNIKI Z MALINAMI 125

SKŁADNIKI: 1.5 szklanki wody mineralnej lekko gazowanej 1. 5 szklanki mleka 2 łyżki oleju np. Kokosowego 2 łyżki cukru np. Kokosowego Szczypta soli 2 jajka 2 szklanki mąki Powidła malinowe Nutella Olej kokosowy lub inny do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Do miski wlewam wodę, mleko, cukier, olej. Wbijam jajka, dodaję mąkę. Dokładnie mieszam za pomocą miksera. Patelnię rozgrzewam dodaję odrobinę oleju(...)Kokosowego, za pomocą głębokiej łyżki nabieram porcję ciasta i wylewam na patelnię. Smażę na rumiano z obu stron. Jeszcze ciepłe naleśniki smaruję nutellą i powidłami malinowymi. Smacznego

Gotowanie Patki
Nudności w ciąży, jak sobie radzić domowymi sposobami + przepis na zdrową przekąskę. 153

swoją słodycz zawdzięczają marchewce i daktylom.   Składniki (około 5 porcji) duża marchewka pół szklanki daktyli pół szklanki płatków owsianych pół szklanki orzechów pekan łyżka masła orzechowego łyżka oleju kokosowego lub łyżka masła łyżeczka imbiru łyżeczka cynamonu pół łyżeczki kurkumy wiórki kokosowe do obtoczenia Sposób przygotowania: Marchewkę zetrzyj na tarce. Orzechy oraz daktyle posiekaj. Zmiksuj wszystko (za wyjątkiem wiórków kokosowych(...)pomocą malaksera lub blendera. Następnie uformuj małe kuleczki, które później obtocz w wiórkach kokosowych

wysmienity
SZPINAK PO TAJSKU 115

kuchni i bombą witaminową,wystarczy trochę uczucia , szczyptę uśmiechu i doskonałe przyprawy mamy mały raj na ziemi.Dziś trochę Tajlandii na talerzu.Zapraszam. 0.5 op.szpinaku mrożonego 0.5 szklankę.mleczka kokosowego Olej kokosowy 1 łyżeczka czosnku mielonego 0.5 łyżeczki chilli ( można mniej) 0.5 łyżeczki trawy cytrynowej 1 łyżeczka suszonej kolendry na czubku łyżeczki kolendry mielonej 0.5 cm.startego imbiru 0.5 łyżeczki kozieradki(...)szczypty kuminu 2 szczypty kurkumy Sól Biały pieprz ****************************** Na patelni rozgrzać olej kokosowy,wrzucić kostki mrożonego szpinaku i mieszać ,aż szpinak nam się całkowicie rozmrozić,podlać mleczkiem kokosowym,dodać starty na tarce imbiru i resztę przypraw,wymieszać.Dusimy szpinak , aż nam się zredukuje mleczko,solimy i popieprzyć.Jesli jest za ostre ,dolewamy mleczka i jeszcze raz go redukujemy.Smacznego. Szpinak możemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Babeczki owsiane z kremem i owocami | bez cukru | 156

masą owoców. Idealną na ciepłe dni. Składniki na ok. 15 babeczek: 1,5 szkl. mąki owsianej 100g masła (u mnie osełkowe) 6 łyżek wody 3 łyżki ksylitolu/cukru trzcinowego lub kokosowego Szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone Olejek waniliowy 4 łyżki ksylitolu/cukru trzcinowego lub kokosowego 10 łyżek jogurtu lub mleczka kokosowego + ulubione owoce Przygotowanie: Masło kroimy na drobniejsze kawałki, siekamy(...)wysmarować je masłem i obsypać mąką. Ciasto podpiekamy 20 min. w 180 stopniach. Ubijamy opakowanie serka mascarpone z 4 łyżkami ksylitolu/cukru, olejkiem waniliowym i 10 łyżkami jogurtu lub mleczka kokosowego, przekładamy do babeczek i dekorujemy owocami

Czarnawisienka
Kokosowe ciasteczka z konfiturą malinową 167

Dziś zapraszam Was na wspaniałe kokosowe ciasteczka z konfiturą malinową . Moje wspomnienie z dzieciństwa. Podobne ciasteczka piekła babcia mojej koleżanki. Uwielbiałam je W takie piękne majowe dni jak dzisiejszy nie ma nic przyjemniejszego niż zjeść wspólnie z dziećmi pyszne domowe ciasteczka Zwłaszcza, że po tak intensywnym dniu należy się chwila słodkiego relaksu. Spróbujcie, polecam Takie kokosowe ciasteczka z konfiturą malinową(...)niebo na talerzu Składniki:   (na około 15 większych ciasteczek) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g masła lub margaryny 1 jajko M 1/2 szklanki wiórków kokosowych 4 płaskie łyżki cukru pudru + do oprószenia ciasteczek 1 łyżka jogurtu naturalnego (gęstszego) lub śmietany konfitura z malin Nasze Domowe (polecam!) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, dodajemy masło lub margarynę

Słodkie okruszki
Kawa kuloodporna czyli bulletproof coffee 127

jaką do tej pory piłam :-) Kawa kuloodporna - bulletproof coffee Co to jest kawa kuloodporna? To po prostu kawa z dodatkiem tłuszczu, zwykle masła lub wersja którą ja wolę - oleju kokosowego. Dodatek oleju kokosowego w tym przypadku jest jak najbardziej uzasadniony, gdyż ten tłuszcz nie tuczy, a wręcz sprzyja spalaniu naszych zapasów :-) Taka kawa przyrządzona na śniadanie da nam przysłowiowego kopa(...)dnia bez filiżanki kawy a nie mają czasu zjeść śniadania :-) Składniki na moją kawę: filiżanka mocnej kawy, np. z ekspresu, ważne aby była świeżo zaparzona 2-3 łyżeczki oleju kokosowego 1 miarka (ok. 15 gram) odżywki białkowej naturalnej opcjonalnie, jak ktoś nie ma lub nie lubi odżywki można dodać mleka kokosowego Wszystkie składniki mieszamy w blenderze . Jest to bardzo ważnie

Marta próbuje
Dynia piżmowa w stylu curry 107

dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 1 duża dynia piżmowa 1 łyżeczka drobno krojonej papryczki chili 1 biała cebula 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka kuminu mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki migdałów w płatkach pęczek natki pietruszki 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru 500 ml wody(...)mleka kokosowego Na oleju kokosowym podsmażamy delikatnie paprykę w proszku wraz z kuminem. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę (około dwóch centymetrów) dynię, drobno krojoną papryczkę chili, cebulę pokrojoną w kostkę, imbir oraz migdały w płatkach. Smażymy przez 3-4 minuty po czym wlewamy wodę. Gotujemy całość na małym ogniu do momentu ugotowania się dyni. Pod koniec gotowania wlewamy mleko kokosowe

mecooks
Ciasto kokosowo- ananasowe 161

ananasowe z kremem budyniowym i galaretką. Wyszło bardzo smaczne połączenie smaków 😊 W przepisie użyłam samych białek, więc żółtka możecie użyć na przykład do drożdżówek, pączków lub keksa. Składniki: ciasto kokosowe: białka 7 szt, wiórka kokosowe 200 g, cukier 150 g, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa budyniowa: budyń śmietankowy nie słodzony 1 opakowanie, mleko 500 ml, masło 150 g, cukier(...)krążków), galaretka pomarańczowa 2 szt, Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, nie przerywając ubijania.  Do piany dodajemy proszek do pieczenia oraz wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. Upieczone

kulinarne odsłony pati
Minitarty karmelowe bez pieczenia [bez cukru] 133

nieco zawsze się znajdzie. Minitarty karmelowe bez pieczenia 2017-05-12 11:13:06 Porcje 7 Oceń Zapisz przepis Drukuj Spód 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka kakao niesłodzonego Masa karmelowa wg tego przepisu (przygotuj 1/4 porcji i mniej mleka, żeby sos był gęstszy) http://www.powiedzdietomnie.pl/2017/05/krem-karmelowy.html(...)kilka dni (w lodówce). Wskazówki Przygotuj sos karmelowy w bardziej gęstej wersji, dodając mniej mleka Minitarty możesz posypać także orzechami (dobrze skomponują się arachidowe z odrobiną soli) lub wiórkami kokosowymi Ilość porcji zależy od wielkości foremek - moje były dość małe Olej kokosowy w niskiej temperaturze ma stałą konsystencję, dzięki czemu scala spód do tarty - nie zastępuj go innym rodzajem tłuszczu

Powiedz dietom nie
delikatne ciasto a la raffaello 270

upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki (min. 30 %) 250 g serka mascarpone 100 g czekolady białej 3 łyżki cukru pudru 150 g wiórek kokosowych wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie odstawiamy do przestudzenia. Serek rozmiksowujemy, dodajemy przestudzoną czekoladę oraz wiórka i miksujemy. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i dodajemy(...)kremu, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Odkładamy ok. 3 łyżki kremu na posmarowanie wierzchu ciasta. dodatkowo: ok. 125 ml ponczu (np. likier kokosowy lub sok z cytryny+troszkę cukru wymieszany z wodą – proporcje wg uznania) ok. 3 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki ok. 50 g wiórek kokosowych do posypanie ciasta wykonanie ciasta: Pierwszy blat nasączamy

Domowy Smak Jedzenia