kokosowe - 19941 przepisów (strona:208/1330)

Murzynek fasolowy z wiórkami kokosowymi 133

wersja murzynka na keksówkę i z obniżoną zawartością mąki. Zamiast części mąki jest fasola z puszki, która sprawia, że ciasto jest bardziej pożywne i smaczniejsze. Foremka jest podsypana wiórkami kokosowymi, więc na pewno ciasto nam nie przywrze do spodu. Czyli smak dzieciństwa, ale w zdrowszej wersji.   Składniki: 4 jajka ¾ szklanki cukru pudru puszka czerwonej fasoli – odsączona 3 łyżki(...)kakao łyżka kawy zbożowej ćwierć łyżeczki cynamonu ¾ szklanki oleju rzepakowego płaska łyżeczka sody ¾ szklanki mąki pszennej forma do ciasta keksówka posmarowana olejem i podsypana 2 łyżkami wiórków kokosowych kupna polewa czekoladowa (opcjonalnie) Przepis na murzynka fasolowego z wiórkami kokosowymi Jajka utrzeć mikserem z cukrem, a następnie zmiksować z fasolą i olejem na gładką masę. Mąkę dokładnie wymieszać w misce

Ugotowane pozamiatane
Placki marchewkowe 193

ciasto marchewkowe to dlaczego nie placuszki? Są puszyste w środku i rumiane na zewnątrz. Zawarte w nich marchewki i mąka kokosowa nadają lekkiej, naturalnej słodyczy. Podczas smażenia, trzeba ostrożnie przewracać na drugą stronę aby ich nie uszkodzić. Polecam podawać z syropem klonowym, jednak sprawdzi się inny słodzik np. syrop z agawy czy miód. Placki marchewkowe porcja dla 1 osoby Składniki(...)małe marchewki 2 jajka 1 białko 3 łyżki mąki kokosowej kilka łyżek wody/mleka 1/2 łyżeczki sody olej kokosowy Przygotowanie: Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tartce. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Nabierać łyżką porcje ciasta i zmniejszyć ogień do minimum. Przykryć patelnię i smażyć około 5-6 min. Przewrócić na drugą stronę

Jaglusia
Ciasto kruche z borówkami i bezą kokosową 184

Ciasto kruche: 100 g mąki pszennej T500 Młyn Kopytowa 100 g mąki krupczatki 100 g masła zimnego 60 g ksylitolu 2 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Beza kokosowa: 2 białka 100 g cukru 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 400 g borówki amerykańskiej lub jagód Przygotowanie: Ciasto kruche:  Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolite(...)ciasto. Formę o wymiarach 24*24 wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie wylepić dno ciastem. Nakłuć widelcem i równomiernie rozsypać borówki. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno dodawać porcjami cukier i ubijać do czasu aż cukier się rozpuści a beza będzie gładka i lśniąca. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką. Masę równomiernie rozprowadzić po borówkach.  Włożyć

Ala piecze i gotuje
Ciasto kokosowe z malinami i białą czekoladą 130

Lubię ciasto kokosowe, a jeszcze bardziej lubię ciasto kokosowe z malinami. W momencie gdy dochodzi tu biała czekolada to ciasto kokosowe z malinami... The post Ciasto kokosowe z malinami i białą czekoladą appeared first on Eksperymentuj z życiem

Eksperymentalnie.com
Tofurnik 203

Składniki na spód: 100 g ciastek kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego Masa tofurnikowa: 2 kostki tofu naturalnego tj. 2 x 180 g 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego /2 lub 3/4 szklanki cukru pudru lub syropu z agawy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki soku z cytryny otarta skórka z cytryny szczypta soli Polewa czekoladowa(...)gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru lub syropu z agawy 1/2 szklanki mleka kokosowego Przygotowanie : Wszystkie składniki na spód umieścić w blenderze i zmiksować na grube okruchy Na wyłożoną papierem tortownicę wysypać zmiksowane ciastka, docisnąć palcami i odstawić do lodówki Wszystkie składniki oprócz mleka umieścić w misce i ręcznym blenderem zmiksować na gładką masę, wtedy dodawać mleko i nadal miksować

Proste Potrawy
Ciasto Łabędzi puch 143

spróbowała, przed otrzymaniem receptury, nie zrobiła bym go. Odstraszałby mnie dodatek czerstwych bułek do masy. Okazuje się, że masa bułkowa jest bardzo pyszna i dodanie do niej wiórków kokosowych nadaje jej doskonały smak. Wszyscy, którzy spróbowali to ciasto poprosili o przepis, więc szczerze zachęcam do wypróbowania:). Przepraszam za kiepskie zdjęcia ale w ferworze świątecznych przygotowań nie starczyło mi czasu(...)wody 1 łyżka oleju cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 2 małe czerstwe bułeczki 3 szkl mleka 0,5 szkl cukru cukier waniliowy 10 dag wiórków kokosowych 1,5 kostki masła dżem z czarnej porzeczki (użyłam jagodowego i czarną porzeczkę z nalewki) Posypka 1 łyżka masła 10 dag wiórków kokosowych 0,5 szkl cukru Białka ubić

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto Bounty 249

najmniejszych obrotach miksera. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Pieczemy przez ok 30 minut w 170 stopniach, do tzw suchego patyczka. Wystudzić. Krem kokosowy: 300 ml mleka 50 g kaszy manny 80 g wiórków kokosowych 100 g masła 100 g cukru pudru 2 krople zapachu śmietankowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko(...)podgrzać. Do ciepłego dodać kaszę mannę i wiórki kokosowe. Zagotować ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z palnika, przykryć folią i odstawić do wystudzenia. Masło i cukier utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy, dodać zimną masę kokosową w 3 turach, i zmiksować po każdym dodaniu. Na koniec dodać zapach, wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. Polewa czekoladowa

kulinarnyswiatdomi
WARZYWNE CURRY 960

Warzywne curry z kalafiorem, brokułami i marchewką. Szybkie w przygotowaniu, rozgrzewające i pełne aromatu. Najlepiej smakuje ugotowane na domowym bulionie z dodatkiem mleczka kokosowego, jednak będzie równie pyszne kiedy przygotujecie je na wodzie i 30%-wej śmietance. Podajcie je z jaśminowym ryżem lub ryżowymi kotlecikami . SKŁADNIKI / 2 porcje 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju(...)proszku 1 szklanka różyczek kalafiora 1 szklanka różyczek brokułu 1 szklanka marchewki baby (lub zwykłej pokrojonej w szerokie słupki) 125 ml gorącego bulionu lub wody 200 ml mleka kokosowego (lub śmietanki 30%) 1 łyżka listków kolendry lub natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili WYKONANIE Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Na patelni

cool and minty
Lody kokosowe 101

cukierni. Za jednym zamachem możemy uzyskać litr lodów i sięgać po nie kiedy tylko mamy ochotę. Możemy również przygotować mrożony jogurt lub  pyszne, naturalne sorbety. Polecam! Lody kokosowe Składniki na około 1 litr: puszka mleczka kokosowego (400ml) szklanka śmietanki kremówki 30% pół szklanki mleka 2 płaskie łyżki wiórków kokosowych pół szklanki cukru (lub mniej jeśli wolicie mniej słodkie) łyżeczka(...)ekstraktu z wanilii lub łyżka likieru kokosowego Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz likieru (jeśli używamy) umieszczamy w rondelku, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Masę  przelewamy do pojemnika, po wystudzeniu dodajemy likier i masę schładzamy w zamrażalniku 2-3 godziny. Następnie przelewamy do maszynki do lodów i mieszamy 30 minut. Lody ponownie przekładamy do pojemnika i schładzamy w zamrażalniku

Smak mojej kuchni
Bezglutenowe naleśniki czekoladowe z gorącymi malinami i pistacjami 150

glutenu i bez laktozy. Składniki: 1/3 szklanki mąki z quinoy 1/3 szklanki mąki z sorgo 3 łyżki mąki z tapioki 2 łyżki kakao 1 jajko 250 ml mleka kokosowego szczypta soli 2 łyżeczki erytrolu olej kokosowy do smażenia 2 garście malin 2 garście pistacji 2 łyżeczki pudru z liofilizowanej czarnej porzeczki  jadalne kwiaty Wykonanie: Mąki i kakao mieszamy(...)przesiewamy przez sito, mieszamy trzepaczką z jajkiem, mlekiem kokosowym, erytrolem i szczyptą soli, aż powstanie jednolite ciasto naleśnikowe.  Naleśniki smażymy na patelni lekko posmarowanej masłem kokosowym.  Maliny dusimy chwilę z odrobiną wody i podajemy jako dodatek do naleśników. Danie posypujemy pistacjami i pudrem z liofilizowanej czarnej porzeczki. Ozdabiamy jadalnymi kwiatami (u mnie begonie i bratki

Quinoa Raz!
Ciasto pistacjowe z cukinią oraz nutą cytrynową 144

blachę 20×24 cm: 100 g obranych pistacji bez soli 150 g cukru 350 g mąki 200 ml/ 150 g oleju roślinnego (rzepakowego, słonecznikowego) 150 g gęstego mleka kokosowego z puszki 1 mała cukinia waga około 200 g 2 małe banany 2 cytryny (skórka i sok) łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody na polewę: 50 g gęstego mleka(...)kokosowego (czubata łyżka) sok z jednej cytryny (2-3 łyżki) 4 czubate łyżki cukru pudru (około 50 g) Przygotowanie: Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Pistacje zblenduj możliwie jak najdrobniej razem z cukrem. W dużej misce zblenduj banany razem z olejem i mlekiem kokosowym, przesiej do tego mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Całość możesz cały

greenscarf
Czekoladowy tort naleśnikowy (wegański) 192

słodki, po prostu pyszny! Polecam! Składniki: Naleśniki (20 sztuk): 1 1/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 łyżka oleju kokosowego 2 1/4 szklanki mleka roślinnego Bita śmietana: 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego przez co najmniej dobę w lodówce 2 łyżki cukru pudru Czekoladowa polewa: 1 tabliczka (100 g) czekolady gorzkiej(...)mnie 75%) 1 łyżka syropu z agawy Dodatkowo: dowolne owoce do przybrania płatki kokosowe Wykonanie: Do czystego naczynia przesiewamy przez sito mąkę, kakao, cukier puder. Dodajemy siemię lniane, olej i mleko i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Ciasto będzie raczej rzadkie i lejące – takie ma być! Na suchą (bez tłuszczu) rozgrzaną niewielką patelnię (u mnie około

Lamarida.pl
Czekoladowa tarta z malinami na kruchym spodzie 143

ostygnąć Składniki na okrągłą formę średnicy 26 cm: spód: 200 g mąki pszennej (w połowie może być pełnoziarnista) szczypta soli 100 g cukru (pudru najlepiej) 100 g zimnego oleju kokosowego (rafinowanego) szczypta soli „krem”: tabliczka 100 g gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego 2 średnie banany 200 g malin Przygotowanie: Przełóż mąkę, cukier i sól na blat(...)Dodaj zimny olej kokosowy. Siekaj wszystko razem, aż ciasto będzie mozna zagnieść w kulę. Jeżeli lubisz wałkować zimnie ciasto to w tym momencie zawiń je w folię spożywczą i schłodź w lodówce, przez godzinę, a jeżeli nie to wylep nim od razu formę do pieczenia (wcześniej lekko wysmarowaną olejem) i wstaw do lodówki na godzinkę lub 15 minut w zamrażalniku

greenscarf
Pudding ryżowy z gorącym sosem wiśniowym 135

Mango sticky rice to urzekający swoją prostotą deser rodem z Tajlandii. Ugotowany na mleku kokosowym ryż podaje się z soczystym i słodkim mango oraz polewa bardzo słodkim sosem przygotowanym na bazie mleka kokosowego. Chciałam przygotować ten egzotyczny deser, ale w warzywniaku skusiły mnie wiśnie, które choć nie są w czołówce moich ulubionych letnich owoców, to wydawały mi się idealne(...)powstał mój polsko-tajski deser Cherry sticky rice i zaryzykuję stwierdzenie, że smakuje lepiej od oryginału. Składniki: 1 szklanka ryżu jaśminowego Vitasia 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego Vitasia 2-3 łyżki brązowego cukru laska wanilii Sos: 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 1 łyżka masła 300 g wiśni Przygotowanie: Ryż płuczemy, a następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Placuszki Bananowo - Kokosowe (Bezglutenowe) 233

Składniki na około 12-14 placuszków: 2 jajka klasy M 2 dojrzałe banany średniej wielkości 1 łyżeczka cukru cytrynowego (niekonieczne) 3 łyżeczki soku z cytryny 4 - 5 łyżek mąki kokosowej 1/2 płaskiej łyżeczki sody olej kokosowy do smażenia lub zwykły olej 1. Banany obieramy i kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i rozgniatamy, można je zblendować. 2. Dodajemy jajka(...)sodę, łyżeczkę cukru (jeśli banany były mcno słodkie, pomijamy cukier) oraz 4 łyżki mąki kokosowej i mieszamy wszystko. Konsystencja ma być gęsta i przypominać taki jakby mus jabłkowy, jeśli jest za rzadki dodajemy jeszcze jedną łyżkę mąki. 3. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem kokosowym.  Wykładamy po 1 łyżce masy i smażymy na niewielkim ogniu pilnując bo placuszki lubią się

Gotowanie...to proste !