glutenu i bez laktozy. Składniki: 1/3 szklanki mąki z quinoy 1/3 szklanki mąki z sorgo 3 łyżki mąki z tapioki 2 łyżki kakao 1 jajko 250 ml mleka kokosowego szczypta soli 2 łyżeczki erytrolu olej kokosowy do smażenia 2 garście malin 2 garście pistacji 2 łyżeczki pudru z liofilizowanej czarnej porzeczki jadalne kwiaty Wykonanie: Mąki i kakao mieszamy(...)przesiewamy przez sito, mieszamy trzepaczką z jajkiem, mlekiem kokosowym, erytrolem i szczyptą soli, aż powstanie jednolite ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażymy na patelni lekko posmarowanej masłem kokosowym. Maliny dusimy chwilę z odrobiną wody i podajemy jako dodatek do naleśników. Danie posypujemy pistacjami i pudrem z liofilizowanej czarnej porzeczki. Ozdabiamy jadalnymi kwiatami (u mnie begonie i bratki
Quinoa Raz!blachę 20×24 cm: 100 g obranych pistacji bez soli 150 g cukru 350 g mąki 200 ml/ 150 g oleju roślinnego (rzepakowego, słonecznikowego) 150 g gęstego mleka kokosowego z puszki 1 mała cukinia waga około 200 g 2 małe banany 2 cytryny (skórka i sok) łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody na polewę: 50 g gęstego mleka(...)kokosowego (czubata łyżka) sok z jednej cytryny (2-3 łyżki) 4 czubate łyżki cukru pudru (około 50 g) Przygotowanie: Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Pistacje zblenduj możliwie jak najdrobniej razem z cukrem. W dużej misce zblenduj banany razem z olejem i mlekiem kokosowym, przesiej do tego mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Całość możesz cały
greenscarfsłodki, po prostu pyszny! Polecam! Składniki: Naleśniki (20 sztuk): 1 1/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 łyżka oleju kokosowego 2 1/4 szklanki mleka roślinnego Bita śmietana: 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego przez co najmniej dobę w lodówce 2 łyżki cukru pudru Czekoladowa polewa: 1 tabliczka (100 g) czekolady gorzkiej(...)mnie 75%) 1 łyżka syropu z agawy Dodatkowo: dowolne owoce do przybrania płatki kokosowe Wykonanie: Do czystego naczynia przesiewamy przez sito mąkę, kakao, cukier puder. Dodajemy siemię lniane, olej i mleko i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Ciasto będzie raczej rzadkie i lejące – takie ma być! Na suchą (bez tłuszczu) rozgrzaną niewielką patelnię (u mnie około
Lamarida.plostygnąć Składniki na okrągłą formę średnicy 26 cm: spód: 200 g mąki pszennej (w połowie może być pełnoziarnista) szczypta soli 100 g cukru (pudru najlepiej) 100 g zimnego oleju kokosowego (rafinowanego) szczypta soli „krem”: tabliczka 100 g gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego 2 średnie banany 200 g malin Przygotowanie: Przełóż mąkę, cukier i sól na blat(...)Dodaj zimny olej kokosowy. Siekaj wszystko razem, aż ciasto będzie mozna zagnieść w kulę. Jeżeli lubisz wałkować zimnie ciasto to w tym momencie zawiń je w folię spożywczą i schłodź w lodówce, przez godzinę, a jeżeli nie to wylep nim od razu formę do pieczenia (wcześniej lekko wysmarowaną olejem) i wstaw do lodówki na godzinkę lub 15 minut w zamrażalniku
greenscarfMango sticky rice to urzekający swoją prostotą deser rodem z Tajlandii. Ugotowany na mleku kokosowym ryż podaje się z soczystym i słodkim mango oraz polewa bardzo słodkim sosem przygotowanym na bazie mleka kokosowego. Chciałam przygotować ten egzotyczny deser, ale w warzywniaku skusiły mnie wiśnie, które choć nie są w czołówce moich ulubionych letnich owoców, to wydawały mi się idealne(...)powstał mój polsko-tajski deser Cherry sticky rice i zaryzykuję stwierdzenie, że smakuje lepiej od oryginału. Składniki: 1 szklanka ryżu jaśminowego Vitasia 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego Vitasia 2-3 łyżki brązowego cukru laska wanilii Sos: 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 1 łyżka masła 300 g wiśni Przygotowanie: Ryż płuczemy, a następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy
Smakowity Blog KulinarnySkładniki na około 12-14 placuszków: 2 jajka klasy M 2 dojrzałe banany średniej wielkości 1 łyżeczka cukru cytrynowego (niekonieczne) 3 łyżeczki soku z cytryny 4 - 5 łyżek mąki kokosowej 1/2 płaskiej łyżeczki sody olej kokosowy do smażenia lub zwykły olej 1. Banany obieramy i kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i rozgniatamy, można je zblendować. 2. Dodajemy jajka(...)sodę, łyżeczkę cukru (jeśli banany były mcno słodkie, pomijamy cukier) oraz 4 łyżki mąki kokosowej i mieszamy wszystko. Konsystencja ma być gęsta i przypominać taki jakby mus jabłkowy, jeśli jest za rzadki dodajemy jeszcze jedną łyżkę mąki. 3. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy po 1 łyżce masy i smażymy na niewielkim ogniu pilnując bo placuszki lubią się
Gotowanie...to proste !super słodycze, wiele miesięcy pracowano nad ich recepturami i dało im się stworzyć słodycze, które są wyjątkowo smaczne i jednocześnie oparte na wyjątkowych surowcach, bo stworzone na bazie ekologicznego kokosowego mleka i cukru.Produkty super krówki nie powstają na bazie mleka. Dziś powstała u mnie pyszna sałatka. Sałatka pachnąca słońcem i wakacjami. Mocno owocowa z dodatkiem prawdziwej energii w postaci krówek(...)siedzi jest ekologiczne i power, który dają, działa na dłużej! Można się nią zajadać bez wyrzeczeń. I o to nam własnie chodzi. Dlaczego są takie wyjątkowe? 1/ Zawierają cukier kokosowy, który ma najwięcej minerałów i witamin wśród wszystkich rodzajów cukru. 2/ Ze względu na zastosowanie naturalnych, minimalnie przetworzonych surowców, są cennym źródłem składników mineralnych. 3/ Nie mają w sobie mleka
Z Kuchni Do Kuchnikoktajle. Najczęściej przygotowuje je z bananem, który świetnie zastępuje cukier oraz awokado, dzięki któremu koktajl jest bardzo delikatny i kremowy. Tym razem dodałem także wielką garść jarmużu oraz wodę kokosową, która ma niesamowity skład (magnez, potas, wapń, fosfor, witaminy B1, B2, B3, B5, B6, C). Co ciekawe woda kokosowa to idealny napój na kaca, dzięki temu, że świetnie nawadnia organizm(...)podanych składników otrzymujemy około 400-450 ml koktajlu. Jeżeli lubicie bardziej słodkie wersje koktajlów można dodać jeszcze jednego banana lub dosłodzić go miodem. Składniki 330 ml wody kokosowej 1 banan 1 awokado 1 solidna garść jarmużu Przygotowanie Obierz banana i awokado. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj
Programista w kuchniidealny deser na gorące dni. Ten pudding chia jest pełen składników odżywczych, smaczny i nietuczący :-). I bez dodatku cukru, co ważne dla dbających o linię :-) Pudding chia z mleczkiem kokosowym, musem z malin, borówkami i kiwi Składniki na 2 duże porcje (lub 3 mniejsze): 1 puszka gęstego mleka kokosowego 4 płaskie łyżki nasion chia borówki kiwi garść malin Wykonanie: Mleko(...)kokosowe przekładamy do miski - w całości, zarówno gęstą część jak i wodę. Dokładnie rozbijamy całość trzepaczką lub lepiej "miotełką" do piany. Dodajemy nasiona chia i mieszamy. Całość wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, im dłużej tym lepiej. Nasionka po napęcznieniu lepiej smakują i lepiej się prezentują :-) W czasie gdy masa gęstnieje, kroimy drobniutko kiwi. Maliny blendujemy na gładką masę
Marta próbujekażdy składnik możecie wymienić i skomponować swój ulubiony zestaw. Traktujcie to jako inspirację i dobrze się przy tym bawcie! Składniki: Spód: 1 szklanka migdałów ½ szklanki daktyli 2 łyżki oleju kokosowego szczypta soli Warstwa pierwsza – mango i limonka: 1 ½ szklanki orzechów nerkowca (namoczonych w wodzie przez całą noc) 3 łyżki śmietanki kokosowej 1 ½ szklanki mango 2 łyżki miodu 3 łyżki(...)oleju kokosowego soki z limonki Warstwa druga – banany i chia: 2 zamrożone banany 3 łyżki śmietanki kokosowej 1 łyżka chia 3 łyżki oleju koko Przygotowanie: Spód: Blednujemy wszystkie składniki i rozkładamy cienką warstwę w formie o wielkości 18cm, odkładamy do zamrażarki. Warstwa mango i limonka: Znów wszystkie składniki blendujemy (orzechy odsączamy) i wylewamy na wcześniej przygotowany spód tortu. Odkładamy
PaleoLifeowocami to idealna przekąska do popołudniowej kawy na balkonie czy tarasie. Wypiek jest wilgotny, ale jednocześnie lekki i orzeźwiający. W sam raz na letni, zdrowy deser letnie ciasto cytrynowo-kokosowe 2017-07-21 14:52:06 Porcje 10 Oceń Zapisz przepis Drukuj mokre 120 ml soku z cytryny skórka starta z 3 cytryn 1 łyżka octu jabłkowego 190 g musu(...)jabłkowego niesłodzonego 60 ml oleju 150 g miodu suche 50 g mąki kokosowej 50 g mąki pełnoziarnistej pszennej 80 g zwykłej mąki pszennej (białej) 30 g wiórków kokosowych szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody oczyszczonej Lukier 50 g ksylitolu zmielonego na puder 1,5 łyżki soku z cytryny Do przybrania owoce sezonowe Przygotowanie Zmiksuj wszystkie składniki mokre
Powiedz dietom niezostanie, ale nie przejmujcie się jest tak dobre, że można je wyjeść klasycznie łyżeczką prosto ze blendera Składniki na czekoladę (4-6 ciasteczek): 1 tabliczka gorzkiej czekolady, ⅓ szklanki mleka kokosowego (lub innego), ½ szklanki oleju koksowego. Składniki na nadzienie: ½ szklanki mango, ½ szklanki daktyli, ⅓ szklanki mleka kokosowego, ⅓ szklanki oleju kokosowego, szczypta soli. Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu i ostygnięciu(...)dodajemy do niej mleko i olej kokosowy. Dobrze wszystko razem mieszamy. Wylewamy odrobinę czekoladowej masy na spód foremki do muffinek i odkładamy do zamrażarki, aby stwardniało. Pozostałą część masy zostawiamy na wierzchnią warstwę ciastek. Następnie przygotowujemy nadzienie. Blendujemy wszystkie składniki, aż uzyskamy jednolitą formę. Odkładamy na chwilę do lodówki, aby też zrobiło się bardziej gęste i łatwiej nakładało się
PaleoLifeKokosowa tarta z kremem czekoladowym i owocami świetnie sprawdza si ę latem, w czasie upałów, ponieważ nie wymaga pieczenia. Tart ę przygotowałam na spodzie z ciasteczek i oleju kokosowego, który znakomicie komponuje si ę z delikatnym kremem czekoladowym i du ż ą ilością świeżych owoców. Smacznego! **** La crostata di cocco con crema(...)biscotti e olio di cocco, viene poi farcita e decorata con della crema al cioccolato e della frutta fresca. Buon appetito! SKŁADNIKI Tarta 200 g ciasteczek 70 g oleju kokosowego ( możemy zastąpić masłem w takiej samej proporcji) Krem czekoladowy 200 g gorzkiej czekolady 125 g śmietany 35 g masła Dekoracja biała i czerwona porzeczka borówki jeżyny brzoskwinie listki mięty **** INGREDIENTI
La grande e la piccola cuocabanana? Wiele, choćby szybkie lody, wystarczy pokroić owoc na kawałki i zamrozić. Później już tylko zmiksować w blenderze i błyskawiczne lody bananowe gotowe. Dla podkręcenia smaku można dodać mleczko kokosowe czy syrop klonowy. Dzisiaj jednak proponuję Wam szybki deser, który przygotowuję, gdy mamy ochotę na coś zdrowego, słodkiego i jednocześnie chłodzącego! Czy jest przepis, który spełni te wszystkie(...)wymagania? Tak, oczywiście. Składa się z banana, cukru kokosowego i rodzynek, które pasują do banana znakomicie. Odrobina cierpliwości i deser na lato gotowy. Jestem przekonana, że dzieci pokochają taką wersję banana! To do dzieła! Mrożony mus bananowy z rodzynkami / 2 małe porcje Składniki: 1 banan 2 szczypty cukru kokosowego 2 łyżeczki rodzynek Przygotowanie: Banana obieramy ze skórki. Dzielimy na kawałki
Moja smaczna kuchniakalorycznych ciast czy batonów. Przygotowałam dietetycznego snickersa bez pieczenia. W smaku jest identyczny jak oryginalny! Składniki: Warstwa I 40 szt (200g) daktyli 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka oleju kokosowego Warstwa II 1 torebka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody 10 tabletek słodziku Warstwa III 200g orzechów ziemnych 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu Polewa: 3 łyżki kakao(...)karobu 2 łyżki oleju kokosowego Sposób przygotowania: Warstwa I Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po upływie czasu odlewamy wodę dodajemy masło orzechowe i olej kokosowy. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę. Masę przekładamy do formy. Wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Warstwa II Do wrzącej wody wrzucamy słodzik. Następnie torebkę kaszy jaglanej. Gotujemy, aż do wchłonięcia
Truskawkowa Fiesta