kokosowe - 19941 przepisów (strona:206/1330)

Deser jaglany z mango i kokosem (bez glutenu) 163

dodatkiem słodkiego mango i kokosa. Idealny dla osób unikających glutenu i dbających o dietę. Składniki: (na 4 desery) 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanki mleka 1 szklanka mleka kokosowego 1 dojrzałe mango 1 łyżka wiórków kokosowych łyżka masła ewentualnie fruktoza, cukier, stewia do smaku Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku. Kaszę umieszczamy w małym garnku i zalewamy mlekiem(...)mlekiem kokosowym. Mango myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do kaszy razem z wiórkami kokosowymi. Gotujemy na małym ogniu raz po raz mieszając. Jeśli po podanym czasie gotowania kasza będzie nadal twarda możemy dolać nieco mleka. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę masła i ewentualnie dosładzamy do smaku. Serwujemy ciepłe

Pyry na Gaz
Zupa tajska z łososiem 149

macie, dobry będzie również zwykły makaron z mąki semolina. Uwierzcie mi, po takiej zupce świat nabiera od razu kolorów 😊 Składniki: (4 porcje) 500 g świeżego łososia 400 ml mleczka kokosowego 400 g krojonych pomidorów bez skóry 500 ml bulionu warzywnego  3 cm świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 cebula dymka lub wiązka szczypiorku 1 łyżeczka chili(...)mnie płatki) 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka kolendry 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 limonka 3 łyżki oleju kokosowego 3 krople olejku z trawy cytrynowej lub kilka kawałeczków świeżej trawy cytrynowej (opcjonalnie) 2 - 3 suszone liście kaffiru (dzika limonka; opcjonalnie) sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) 200 g makaronu ryżowego dodatkowo

Kuchcik gotuje
Curry z baklażanem i papryką oraz pieczonymi ziemniakami 152

moim przypadku 1 średniej wielkości batat bakłażan 6 szalotek 1 kg ziemniaków do pieczenia 2 czerwone papryki 3 łyżki czerwonej pasty curry 300 ml mleka kokosowego\ 150 ml śmietanki 30% 3 ząbki czosnku 50 g klarowanego masła sól, pieprz świeży rozmaryn kawałek świeżego imbiru cukier garść orzeszków nerkowca i płatków kokosowych świeża kolendra Ziemniaki i bataty obieramy o kroimy(...)obsmażamy. Szalotki i czosnek kroimy w plasterki , podsmażamy na maśle razem z pokrojonym drobniutko imbirem. Smażymy je ok 5 minut a następnie dodajemy pastę curry, śmietankę oraz mleczko kokosowe. Pyrkoczemy wszystko ok 5 minut. Orzeszki nerkowca i płatki kokosowe podprażamy na suchej patelni by zaczęły ładnie pachnieć i stały się lekko rumiane. Curry podajemy w miseczkach razem z pieczonymi ziemniakami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepis na bezglutenowy mazurek z masą orzechowo-kokosową 235

może skusisz się na bezglutenowy mazurek? A do tego bez cukru, jajek i laktozy? Wykonanie Rozpuść w kąpieli wodnej olej kokosowy i dodaj mleko roślinne, syrop klonowy, masło orzechowe, wanilię i sól. Podgrzej, aż składniki się połączą. Przestudź lekko masę i dodaj mielone siemię lniane i dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj mąki, skrobię i proszek do pieczenia. Do suchych(...)wstaw do lodówki na pół godziny, a potem do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na ok. 20-25 min. Wystudź ciasto. Rozpuść masło orzechowe i wymieszaj z mlekiem kokosowym i syropem klonowym. Polej ciasto i udekoruj rozpuszczoną, gorzką czekoladą i orzechami. Wstaw do lodówki, żeby masa stężała. Składniki 100 g mąki kukurydzianej 80 g mąki jaglanej 50 g skrobi

Eat me! Fit me!
Kremowy torcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu 283

bardzo sycący, kremowy i prosty w przygotowaniu, potrzebujemy do niego tylko blendera. Polecam… Kremowy torcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu Składniki: Spód: 70g orzechów włoskich 70g wiórków kokosowych 100g suszonych daktyli 1/4 szklanki kakao bez cukru szczypta soli Krem: 250g orzechów nerkowca – wcześniej moczonych w wodzie przez co najmniej 6 godzin (najlepiej orzechy zalać wodą i odstawić(...)całą noc) 1/3 szklanki syropu z agawy 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki nasion chia 1 mango o wadze około 400g (nieduże mango) Wierzch: 1 łyżka nasion chia 1 mango o wadze około 400g (nieduże mango) Spód: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 15 minut. 2. Do blendera przełożyć orzechy włoskie

Mała Cukierenka
Babeczki kokosowe z mąki ryżowej 231

razem chciałam wypróbować mąkę ryżową, bo nigdy wcześniej jej nie używałam. Na początek upiekłam z niej właśnie babeczki kokosowe i myślę, że wybór był dobry, bo wyszły naprawdę pyszne. Oczarowały mnie też swoim wyglądem i z dziećmi nazywamy je babeczkami tygryskami :) Robi się je naprawdę błyskawicznie, a zajada ze smakiem. Tak więc mąka ryżowa pozostaje w mojej kuchni na stałe(...)młynku do kawy. Składniki: 2,5 szklanki mąki ryżowej 3 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i wiórkami kokosowymi. W drugim naczyniu lekko ubić jajka i połączyć je z mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii

kuchnia doski
ZUPA KREM POMIDOROWO-KOKOSOWA NA WINNO-OLIWNYM AROMACIE 124

KREM POMIDOROWO-KOKOSOWY NA WINNO-OLIWNYM AROMACIE Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niezwykłą zupę pomidorową - jest to krem na bazie duszonych winnych, aromatycznych jabłek, słodkiej cebuli, czosnku, miodu, octu jabłkowego oraz pomidorów. Całości smaku dopełnia mleczko kokosowe i szczypta chilli dla zaostrzenia smaku. Wszystko spowija delikatny smak i aromat oliwy z oliwek extra vergine Monini. Zupa ma delikatną konsystencję(...)sztuk dużych, świeżych pomidorów kilka gałązek bazylii szczypta chilli sól morska lub himalajska do smaku świeżo zmielony czarny pieprz 1,5 -2 litry bulionu drobiowego 1 puszka mleczka kokosowego (ok.300ml) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek extra vergine, dodajemy obraną i pokrojoną na kawałki cebulę, posypujemy odrobiną soli i cukru - podduszamy. Krok 2. Jabłka dokładnie myjemy

Moja Książka Kucharska
Makaron w kokosowym sosie curry z mango 152

Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu dlatego u Nas (ponownie) makaron w roli głównej. Tym razem makaron w kokosowym sosie curry z pysznym, słodkim mango. Sos jest lekko pikantny, z dodatkiem chili, mleczko nadaje mu delikatnego, kremowego smaku. Mango jest nazywane owocem bogów, ma ciekawy smak i piękny zapach. Zawiera wiele cennych składników, mikroelementów i witamin. Antyoksydanty zawarte w mango zapobiegają nowotworom(...)niego dżemy). U Nas co roku z mango przygotowujemy pyszny sos chutney, który serwujemy jako dodatek do wędlin, serów lub pasztetu.       Makaron w kokosowym sosie curry z mango     Składniki:   400g filetów z kurczaka lub indyka puszka mleczka kokosowego 1 papryka czerwona 1 dojrzałe mango 1 cebula ząbek czosnku kawałek imbiru

Smak mojej kuchni
Mini serniczki kokosowe 158

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na Walentynkowy deser to polecam ekspresowe mini serniczki kokosowe. Przygotowanie ich zajmie godzinę, są proste i pyszne. Przepis z ostatniego numeru Gotuj krok po korku. Polecam!       Mini serniczki kokosowe   Składniki na 12 sztuk:   Na spody: 120g herbatników, pokruszonych 40g miękkiego masła 1 łyżka miodu   Na masę serową: 400g zmielonego(...)sera 1/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 białko 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki wiórków kokosowych   Dodatkowo: 2 łyżki dżemu (truskawkowego, wiśniowego)   Wykonanie: Spody: pokruszone herbatniki dokładnie mieszamy z masłem i miodem (najlepiej wyrobić masę rękami). Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (papierowymi lub silikonowymi), do każdej papilotki nakładamy

Smak mojej kuchni
Koktajl truskawkowo - kokosowy z nasionkami chia 138

szpinak. Są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, antyoksydantów, potasu, magnezu, fosforu. Warto wprowadzić je do swojej diety. U mnie dzisiaj koktajl z dodatkiem nasion chia, z truskawkami, bananami i mleczkiem kokosowym. Idealny napój na upalne dni kiedy potrzebujemy orzeźwienia. Koktajl najlepiej smakuje mocno schłodzony. Przepis ze Smacznej Strony.         Koktajl truskawkowo - kokosowy z nasionkami chia   Składniki(...)porcje: 0,5 kg truskawek 2 banany puszka mleka kokosowego 3 łyżeczki nasion chia   Wykonanie: Nasionka zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Umyte i obrane truskawki i banany miksujemy z mleczkiem kokosowym. Dodajemy nasionka, mieszamy. Koktajl podajemy schłodzony.   SMACZNEGO!     Akcja: "Letnie owoce

Smak mojej kuchni
Bounty domowe 142

Lubicie rajski batonik kokosowy? Ja uwielbiam kokos, dlatego taki domowy baton bounty od razu mnie skusił. Nie jest tak słodki jak oryginalny, aczkolwiek ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć. Możemy tutaj wykorzystać każdy rodzaj czekolady - mleczną, gorzką lub białą. Polecam! Bounty domowe Składniki na około 25 sztuk: 200g wiórków kokosowych 70g masła 70g cukru pudru 100ml śmietanki kremówki 30% 150g(...)masłem do czasu, aż masło się rozpuści. Masę wlewamy do wiórek i mieszamy. Gotową masę schładzamy w lodówce około 2 godzin, po czym formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki kokosowe układamy na desce do krojenia lub talerzu, przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i schładzamy kilka godzin, aż mocno zastygną.  Czekoladę rozpuszczamy z kąpieli wodnej, każdą kulkę kokosową nabijamy

Smak mojej kuchni
Makaron w sosie kokosowym z kurczakiem 137

Kategoria: danie ekspresowe. W szafce zalegał mi czarny makaron przywieziony w zeszłym roku z wakacji we Włoszech. W zakamarkach spiżarki znalazłam kilka puszek mleczka kokosowego, a w zamrażalniku papryczki chili z ubiegłorocznej balkonowej uprawy. Do tego kilka dodatków i pyszne danie gotowe! Polecam :) Makaron w sosie kokosowym z kurczakiem Składniki na 4 porcje: puszka mleka kokosowego 2 piersi z kurczaka(...)Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Podsmażamy na łyżce tłuszczu i przekładamy na talerz. Na tej samej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, wlewamy mleko kokosowe, dodajemy papryczkę chili i podgrzewamy na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodajemy pastę curry, doprawiamy do smaku i dodajemy kurczaka. Całość podgrzewamy razem kilka minut. Makaron gotujemy wg przepisu

Smak mojej kuchni
MIGDAŁOWE TARTALETKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM 178

Składniki na 12 małych sztuk: 100 g mąki migdałowej lub migdały (ok. 1/2 szklanki) 50 g mąki pełnoziarnistej (ok. 3 lekko czubate łyżki) 30 g oleju kokosowego (ok. 3 płaskie łyżki) 50 g ksylitolu (ok. 5 płaskich łyżek) 1 jajko rozmiar L 1 szklanka mleka 2% (ok. 230 g) 60 g suszonych daktyli (ok. 12 sztuk) 1 łyżka ksylitolu(...)płaskie łyżki ciemnego kakao (ok. 25 g) 1 czubata łyżka mąki kokosowej (ok. 15 g) 0. Jeśli używasz migdałów, zalej je gorącą wodą, odstaw na kilka minut, obierz ze skórki, osusz, a następnie zblenduj na drobny pyłek. 1. Olej (nie trzeba go roztapiać) roztarłam łyżką z mąką migdałową i pełnoziarnistą - powinno powstać coś podobnego do wyglądu bułki

Vroblewska-fitlife
Tosty francuskie z chałki, pieczone. Śniadanie na słodko 253

pieczenia wykładamy papierem. W misce rozkłócamy trzepaczką całe jajka, mleko, szczyptę soli i aromat waniliowy na jednolitą emulsję. Mieszamy ze sobą cukier i cynamon. Rozpuszczamy na małej patelni olej kokosowy. Paluchy z chałki z każdej strony nasączamy mleczno-jajeczną emulsją i rozkładamy w odstępach na blasze – to ważne, żeby ciepłe powietrze miało się jak przemieszczać, nie układajcie chałki bardzo ciasno(...)Wierzch paluchów smarujemy gorącym olejem kokosowym używając szczeciniastego pędzelka, a na koniec każdy paluch posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem – i oleju i cukru zużywamy połowę. Paluchy wkładamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy w 180⁰C przez 15 minut – na ostatnie 4 minuty tego czasu włączamy termoobieg. Po 15 minutach pieczenia blachę wyjmujemy, a paluchy obracamy przypieczoną stroną do dołu

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania