komentarz pod postem! :) Bezglutenowe gofry Drukuj Porcje: 6 sztuk Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 średniej wielkości jajka od kur z wolnego wybiegu w temperaturze pokojowej 180ml wegańskiej maślanki kokosowej (tu znajdziesz prosty 3-składnikowy przepis) w temperaturze pokojowej 160g mąki ryżowej 50g mąki z tapioki 40g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody(...)łyżeczki soli 2 płaskie łyżki ksylitolu (20g) 2 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła klarowanego lub oleju kokosowego Przygotowanie 1 Jajka roztrzepuję widelcem. 2 Do jajek dodaję maślankę. 3 Mąki przesiewam do osobnej, dużej miski. 4 Do mieszanki mąk dodaję proszek do pieczenia, sodę, sól, ksylitol i mieszam dokładnie. 5 Powoli, cały czas mieszając trzepaczką lub blenderem ręcznym, dodaję mokre składniki
Book of spellswiecie jak je przygotować to zapraszam TUTAJ. Warto zrobić więcej i zamrozić na okres kiedy nie będzie dostępnych dyń. Składniki (na 8 muffinek) 4 jajka ½ szklanki oleju kokosowego 2-4 łyżek ksylitolu (zależy jakie słodkie lubicie) 1 szklanka pure z dyni ½ szklanka mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru mielonego(...)łyżeczki mielonych goździków ½ tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jajka ubijamy i mieszamy z ksylitolem, pure z dyni i olejem kokosowym. Dodajemy przyprawy, mąkę kokosową i wszystko ponownie mieszamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie wylewamy ją na nasze ciasto i dalej ponownie mieszamy najlepiej patyczkiem albo nożem, aby uzyskać czekoladowe “zawijasy”. Dyniowe muffinki pieczemy
PaleoLifewięc udany budyń murowany. Jeśli jednak macie w domu inne mleko roślinne, także z powodzeniem możecie je wykorzystać. Składniki na budyń waniliowy: 1 szklanka mleka owsianego 1 łyżka oleju kokosowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej ok 2 cm świeżej laski wanilii (opcjonalnie) 1 łyżka syropu klonowego/miodu W rondelku rozgrzewamy pół szklanki mleka owsianego wraz z łyżką oleju kokosowego. Kawałek laski(...)Budyń powinien zgęstnieć zaraz po zagotowaniu się. Mieszamy jeszcze chwilę, by pozbyć się wszystkich grudek i wyłączamy. Gotowe! Składniki na budyń czekoladowy: 1 szklanka mleka owsianego 1 łyżka oleju kokosowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao lub karobu (opcjonalnie) 1 łyżka syropu klonowego/miodu W rondelku rozgrzewamy pół szklanki mleka owsianego wraz z łyżką oleju kokosowego. W międzyczasie
Dieta bez mlekakomentarz pod postem! :) Bezglutenowe gofry Drukuj Porcje: 6 sztuk Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 średniej wielkości jajka od kur z wolnego wybiegu w temperaturze pokojowej 180ml wegańskiej maślanki kokosowej (tu znajdziesz prosty 3-składnikowy przepis) w temperaturze pokojowej 160g mąki ryżowej 50g mąki z tapioki 40g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody(...)łyżeczki soli 2 płaskie łyżki ksylitolu (20g) 2 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła klarowanego lub oleju kokosowego Przygotowanie 1 Jajka roztrzepuję widelcem. 2 Do jajek dodaję maślankę. 3 Mąki przesiewam do osobnej, dużej miski. 4 Do mieszanki mąk dodaję proszek do pieczenia, sodę, sól, ksylitol i mieszam dokładnie. 5 Powoli, cały czas mieszając trzepaczką lub blenderem ręcznym, dodaję mokre składniki
Book of spellsmożesz się nim bezkarnie objadać. Moje czekoladowe ciasto przygotowałam prawie bez użycia cukru, jest tylko odrobina cukru znajdująca się w gorzkiej czekoladzie. Dodałam też zdrową mąkę jaglaną oraz olej kokosowy. PRZEPIS NA FIT CIASTO CZEKOLADOWE Składniki: ( * szklanka o pojemności 250 ml ) 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 50 g daktyli 50 g oleju kokosowego 1 banan(...)godzinę. Po tym czasie daktyle odcedzić na sicie z nadmiaru wody i rozdrobić za pomocą blendera. Daktyle połączyć z żółtkami, i bananem - zmiksować. Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym wymieszać z daktylami zmiksowanymi z bananem i żółtkami. Następnie dodać mąkę jaglaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić
kolorowotorcikowowykorzystanie białek, które czasem zalegają nam w lodówce od jakiegoś ciasta czy kremu. Idealne do popołudniowej "małej czarnej" 😊 Składniki: ( na 24 ciasteczka) 4 białka jaj 200 g wiórków kokosowych 1/2 szkl. cukru (lub 5 łyżek erytrytolu) 80 g masła szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej (u mnie kokosowa) Wykonanie: Masło roztapiamy. Dodajemy do niego wiórki(...)kokosowe i dokładnie całość mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy białka z solą na sztywno. Gdy masa jest już dość sztywna dodajemy cukier (u mnie erytrol) i mąkę (może być ziemniaczana - u mnie kokosowa) oraz sok z cytryny. Chwilę ubijamy całość. Następnie dodajemy łyżką wiórki z masłem (partiami) i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W zwilżonych dłoniach
Walijskie Pichceniedziś mam dla Was pyszną zapiekankę z owocami i kaszą jaglaną. Idealny podwieczorek kiedy za oknami szaro , buro... Składniki; ok. 1/3 szklanki kaszy jaglanej Skworcu 120 ml mleka kokosowego lub wody kokosowej 1 łyżka wiórków kokosowych Skworcu 1 jajko 10 dag truskawek 10 dag jagód lub borówek amerykańskich szczypta soli szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej Skworcu 1/2 łyżeczki skórki(...)masy wymieszać. Foremki posmarować masłem. Na dno każdej wyłożyć porcję kaszy z dodatkami, następnie po trochę oczyszczonych owoców i dopełnić kaszą. Na wierzch rozłożyć resztę owoców i posypać wiórkami kokosowymi. Piec w temp. 160 stopni C. ok. 35 min. Ps. Owoce mogą być mrożone. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Przepyszny,wilgotny sernik z kruszonką kokosową i malinami to niebo w buzi. Ciężko się od niego oderwać 😀 Ciasto kruche: 25 dag mąki 15 dag masła 15 dag cukru 3-4 żółtka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników szybko wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce. Masa serowa: 1 1/4 kg sera tłustego zmielonego 10 jajek(...)starta z 1 cytryny Żółtka utrzeć z cukrem,dodając stopniowo ser wymieszany z suchym budyniem i skórką z cytryny. Na końcu delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Kruszonka kokosową: 20 dag wiórków kokosowych 12 dag cukru 12 dag masła Wszystkie składniki wymieszać i szybko zarobić. Schłodzić. Dodatkowo: 1/2 kg malin Spód blaszki wyłożyć kruchym ciastem, rozprowadzić masę serową,rozłożyć
Niespełnione zdolności kulinarneCiasteczka z lekkim "twistem" niewielki dodatek pasty tahini zmienia ciasteczka w niepowtarzalne słodkości. Mąka kokosowa jaką namiętnie stosuje w swoich wypiekach, choć wciąż jestem na etapie "demo", znajdzie zwolenników nie tylko diety bezglutenowej, ale również amatorów fitnessu. Dzięki wysokiej zawartości białka, potrawy z niej przygotowane świetnie sprawdzają się w przypadku okołotreningowego posiłku. Bywa trudna, bo pozbawiona glutenu nie skleja się(...)konsystencję, zbliżoną raczej do piasku, za to zdecydowanie bardziej przyjazne są dla naszych jelit i sylwetki. Składniki na ok 20 szt. Czas przygotowania: 28 min 4 łyżki oleju kokosowego 2 dojrzałe banany 250 g cukru muscavado 200 g mąki kokosowej 1 jajko ok 100-150 ml mleka roślinnego 2 łyżki kakao 3 łyżki pasty tahini 200 g gorzkiej czekolady
Słodki Kompromisulubionych potraw i przekąsek ;) Dzisiejsze rozpoczęcie roku szkolnego jest idealnym dniem na zapoczątkowanie mojego nowego cyklu. Moim pierwszym przepisem s ą przepyszne kuleczki marchewkowo-kokosowe z orzechami włoskimi, suszonymi śliwkami oraz migdałami. Emminka po ich wypróbowaniu stwierdziła, że pachną piernikami; to chyba przez dodanie sporej ilości miodu i cynamonu. Kuleczki(...)ricetta piacerà alle mamme, ma soprattutto ai più piccoli. Buon appetito! SKŁADNIKI (ok. 15 sztuk) 200 g startej marchewki 100 g suszonych śliwek 50 g wiórków kokosowych 40 g orzechów włoskich 40 g migdałów 40 g miodu 1 łyżeczka cynamonu **** INGREDIENTI (circa 15 pezzi) 200 g di carote grattugiate 100 g di prugne secche
La grande e la piccola cuocaTarta, inna niż wcześniej przygotowywałam, bo mąki, do ciasta w ogóle nie dodawałam. Pierniki Toruńskie z wiórkami kokosowymi zmieszałam, masła, jajka dodałam, pomieszałam, pozagniatałam i do formy dałam. Po pieczeniu, dwie masy zrobiłam, białą i czekoladową pana cotę, tak sobie wymyśliłam. Na jedną i drugą, kawałeczki pierników w czekoladzie z nadzieniem owocowym powkładałam i dla przełamania smaków, świeże(...)jest wyczuwalna, a tarta inna niż wszystkie, czyli – niebanalna. Składniki na okrągła formę o średnicy ok. 30 cm: ciasto: 1 opakowanie Pierników Toruńskich „Flisaczki”, 100 g wiórek kokosowych, 50 g masła, 1 małe jajko, biała pana cotta: 500 ml mleka 2% tłuszczu, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, 3 pełne łyżeczki żelatyny ( na 600 ml płynu), 1 łyżka syropu
Moniki Smakołykikuchni, zabrałam się za ciacho i stres minął. A ciacho jest - zapraszam :) dodatki : 500 g śliwek węgierek 2 łyżki mąki cukier puder do posypania ciasta ciasto : 1/2 szk cukru kokosowego Kłos-Pol 3 szk mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol 1 szk mąki orkiszowej 1/3 kostki masła 2 jajka 1 szk mleka 2% 50 g świeżych drożdży kruszonka(...)mąki pszennej typ 500 50 g mąki orkiszowej 100 g masła 100 g cukru kokosowego Przygotować dwa rondelki. Do jednego wrzucić masło i stopić a do drugiego wlać mleko, wsypać łyżkę cukru kokosowego, dwie łyżki mąki i wrzucić drożdże. Mieszać rózgą przez chwilę i lekko wszystko podgrzać. Zaczyn zostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać obie mąki i cukier kokosowy, wymieszać
Ewa w kuchniFacebooku i przypnij pina na Pintereście ! :) Bezglutenowe gofry Drukuj Porcje: 6 sztuk Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 średniej wielkości jajka od kur z wolnego wybiegu 160ml wegańskiej maślanki kokosowej (tu znajdziesz prosty 3-składnikowy przepis) 160g mąki ryżowej 50g mąki z tapioki 40g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli(...)łyżki ksylitolu 2 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła klarowanego lub oleju kokosowego Przygotowanie 1 Jajka roztrzepuję widelcem. 2 Do jajek dodaję maślankę. 3 Mąki przesiewam do osobnej, dużej miski. 4 Do mieszanki mąk dodaję proszek do pieczenia, sodę, sól, ksylitol i mieszam dokładnie. 5 Powoli, cały czas mieszając trzepaczką lub blenderem ręcznym, dodaję mokre składniki do suchych i mieszam
Book of spellskopiasta szklanka ugotowanej kaszy jaglanej | a glass of cooked millet (ca. 180g) 3 łyżki kakao | 3 tablespoons of cocoa 2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego dostępnego np w Rossmann | 2 tablespoons of non-aromatic coconut oil 12 szt. suszonych daktyli, np. Bakalland | 12 pcs of dried dactyles(...)łyżki miodu | 1,5 tablespoon of honey 2 łyżki kakao wymieszane z 4 łyżkami wiórków kokosowych do obtoczenia | mix of 2 tablespoons of cocoa + 4 tablespoons of desiccated coconut for rolling the balls in PRZYGOTOWANIE 1. Przestudzoną kaszę, olej kokosowy, daktyle, kakao i miód włóż do miski
Better Life By Auntie Jutego radzę zacząć, podczas gdy spód będzie się piekł robicie resztę. 300 g gorzkiej czekolady 1 duży banan 200 ml delikatnego oleju roślinnego lub 170 g oleju kokosowego (wtedy ciasto będzie twardsze) 150 g cukru 130 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z olejem. Zblenduj banana z cukrem na puszystą masę. Połącz(...)wczorajsze z makiem. Widzicie te dziurki? Tak właśnie Miśka sprawdzała jakość! Wystudź ciasto. Składniki na 2 warstwę czyli krem waniliowy: 1 kostka naturalnego tofu 180-200 g puszka mleka kokosowego 400 ml sok z połowy cytryny 4 czubate łyżki cukru waniliowego, najlepiej domowej roboty, lub łyżeczka ekstraktu waniliowego czy też pasy + 4 łyżki cukru 20 g agaru, czyli wegańskiej żelatyny
greenscarf