Czym schładzacie się w upalne dni? U mnie numerem jeden są koktajle, oczywiście domowej roboty. Dzisiaj postawiłam na egzotykę, mleczko kokosowe, banan i pomarańcza. Zachęcam do wspólnego miksowania, z każdym dniem będzie przybywać nowych przepisów, bo uważam, że to najlepszy pomysł na śniadanie w upalny dzień. Na zdrowie! Koktajl bananowy z mleczkiem kokosowym / 2 porcje Składniki: 400 ml jogurtu(...)naturalnego 1 banan 1/2 pomarańczy 1 łyżka mleczka kokosowego, gęstego cukier do smaku Przygotowanie: Jogurt przelewamy do kielicha stojącego blendera. Dodajemy kawałka obranego banana i pomarańczy oraz mleczko kokosowe. Miksujemy do uzyskania jednolitego płynu. Dodajemy cukier do smaku. Miksujemy ponownie. Najlepiej smakuje, gdy jogurt jest wcześniej schłodzony
Moja smaczna kuchniaPieczemy przez ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu brzegi ciasta delikatnie okrawamy ciasto od blaszki, wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto kokosowe: 200 g wiórek kokosowych 5 białek 220 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej(...)puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładką masę. Dzielimy na 3 równe części. dodatkowo : polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na jednym cieście kruchym rozsmarowujemy 1/3 kemu, układamy ciasto kokosowe, rozsmarowujemy krem, układamy ciasto orzechowe, rozsmarowujemy krem i układamy ciasto kruche. Całość delikatnie obciążamy deseczką i odstawiamy na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Następnie ciasto polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak Jedzeniałyżki mąki pszennej 3 łyżki maku Ale-raj sól szczypta 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Blat kokosowy: 3 białka 100 g cukru 200 g kokosu Ale-raj Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy(...)masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić. Blat kokosowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania sztywnej masy. Wsypać kokos i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować masę
Cukiernia Pychotkiniektórych deser, dla innych drugie śniadanie. Nie ważne jak się zowie to cudo, ważne że smakuje. Rodzina pochłonęła i coś słyszałam, że było za mało ;-) Smacznego zatem! Owsianka kokosowa składniki na 3 porcje 1 jogurt grecki 1 jogurt naturalny 6 łyżek płatków owsianych górskich 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki oleju kokosowego 2 łyżeczki miodu sos truskawkowy truskawki cynamon(...)wykonanie Przygotowanie granoli: płatki mieszamy z wiórkami, dodajemy stopiony miód i olej kokosowy. Wszystko łączymy ze sobą i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż płatki się przyrumienią. Warto sprawdzać jak płatki się pieką gdyż mogą się przypalić. Upieczone płatki odstawiamy do przestygnięcia. Sos truskawkowy: Ilość truskawek zależy od tego ile chcemy zrobić sosu
Przysmaki KarolkiPrzelać ciasto, na wierzchu ułożyć kawałeczki ananasa. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Zimne ciasto polukrować i oprószyć wiórkami kokosowymi. Lukier kokosowy: 2/3 szklanki cukru pudru 2 - 3 łyżki likieru kokosowego dodatkowo: wiórki kokosowe do oprószenia Składniki na lukier wymieszać do połączenia. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać więcej
kulinarnyswiatdomiturkusowa, letnia sukienka. Mama przynosi mi białe tulipany, ja kupuję jej białe piwonie. Kroję majowe, pyszne ciasto. Z truskawkami. Częstujcie się! Składniki: 600g twarogu półtłustego 400ml mleczka kokosowego 2/3 szkl cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej skórka i sok z 1 pomarańczy skórka i sok z 1 limonki 6 łyżeczek żelatyny 200g białej czekolady 300g truskawek 1 galaretka(...)truskawkowa 1 paczka biszkoptów Wykonanie: Twaróg zmielić, przełożyć do misy miksera, dodać cukier, pastę i gęstą masę mleczka kokosowego. Zmiksować. Następnie zetrzeć skórkę z limonki i pomarańczy, dodać do masy serowej. Sok z limonki i pomarańczy oraz pozostałą wodę kokosową wymieszać z kubeczku, dosypać żelatynę, aby namoczyła się, następnie podgrzać ją do rozpuszczenia, zdjąć z ognia, przestudzić. Czekoladę stopić
Raj dla Podniebieniasycąca zupa krem, o ciekawym warzywnym smaku. Niby niepozornej wielkości miseczka, ale pełna zupy, w pełni nakarmi godnego. Jest tu kalafior, ziemniaki, esencjonalny bulion, szczypta egzotyki w postaci mleczka kokosowego, które niebywale podnosi walory tej potrawy. Jako że zupa była moim kulinarnym eksperymentem, każdą przyprawę dodawałam ostrożnie, smakując i oceniając smak. Wyszła naprawdę zaskakująca! Chcąc ją wzbogacić o jakąś treściwą(...)połączone razem sprawiły, że obiad był niezwykły! Składniki: zupa (na duży garnek) 2 litry bulionu mięsno-warzywnego 1 kalafior 4 średniej wielkości ziemniaki 1 marchewka 1 puszka mleczka kokosowego sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonej kolendry (opcjonalnie) sos sojowy (opcjonalnie) świeży koperek pulpety łososiowe 300g świeżego łososia 1/2 czerstwej bułki (wcześniej namoczonej w wodzie) 1 jajko łyżeczka koperku
Raj dla Podniebieniablaty. Pamiętajmy o tym, żeby po wyjęciu ciasto puścić na podłogę, bo wtedy ciasto nam nie opada i potem spokojnie możemy go zostawić do wystudzenia, biszkopt będzie puszysty. Ciasto kokosowe: 5 białek 200 g wiórek kokosowych 180 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do białek Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy(...)cukier cały czas miksując. Wiórka kokosowe mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, dodajemy do białek, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, masę przekładamy na papier. Pieczemy w 180 stopniach do momentu, aż ciasto ładnie nam się zarumieni. Krem: 500 ml mleka 2% 5 dużych żółtek 1 1/2 łyżki maki ziemniaczanej 200 g chałwy waniliowej
kruche babeczkiprzepisów z nim w roli głównej., ale zaczniemy klasykiem, czyli prawie jak drożdżowe ciasto z rabarbarem. Dużą zaletą tego deseru jest to, że głównym składnikiem oprócz rabarbaru jest mąka kokosowa, która rzadko uczula, a do tego nie zrujnuje kieszeni. Jest kilka połączeń, które w kuchni idealnie ze sobą współgrają, np. pomidor i bazylia, boczek i jajka, rabarbar i truskawki, pieprz(...)który koniecznie musicie zrobić, jeśli tylko lubicie rabarbar i ciasto prawie jak drożdżowe , to nie ma nad czym się zastanawiać. Składniki: kilka łodyg rabarbaru 150 gr. truskawek ¾ szklanki mąki kokosowej szklanka mleka kokosowego 4 jajka 3-4 łyżki miodu lub innego słodzidła laska wanili szczypta soli ½ łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Rabarbar kroimy w cienkie paski. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
PaleoLifeolej roślinny – 6 łyżek * cukier -1,5 szkl * kakao – 2 łyżki * kisiel – 1 op * mak – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki KULKI KOKOSOWE: * żółtko – 1 szt * 3 x mielony biały ser -200 g * cukier puder – 3 łyżki * wiórki kokosowe – 10 łyżek * skrobia ziemniaczana – 1 łyżka * kasza manna(...)waniliowy – 1 lyżka * masło – 1 łyżka PIANA ŚMIETANOWA: * śmietana kremówka 36% – 200 ml * ser mascarpone – 200 g * cukier puder – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KULKI KOKOSOWE: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy na o. 10 minut do chłodzenia, następnie formujemy kulki i wkładamy do lodówki. CIASTO: Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI: 1.5 szklanki wody mineralnej lekko gazowanej 1. 5 szklanki mleka 2 łyżki oleju np. Kokosowego 2 łyżki cukru np. Kokosowego Szczypta soli 2 jajka 2 szklanki mąki Powidła malinowe Nutella Olej kokosowy lub inny do smażenia PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewam wodę, mleko, cukier, olej. Wbijam jajka, dodaję mąkę. Dokładnie mieszam za pomocą miksera. Patelnię rozgrzewam dodaję odrobinę oleju(...)Kokosowego, za pomocą głębokiej łyżki nabieram porcję ciasta i wylewam na patelnię. Smażę na rumiano z obu stron. Jeszcze ciepłe naleśniki smaruję nutellą i powidłami malinowymi. Smacznego
Gotowanie Patkiswoją słodycz zawdzięczają marchewce i daktylom. Składniki (około 5 porcji) duża marchewka pół szklanki daktyli pół szklanki płatków owsianych pół szklanki orzechów pekan łyżka masła orzechowego łyżka oleju kokosowego lub łyżka masła łyżeczka imbiru łyżeczka cynamonu pół łyżeczki kurkumy wiórki kokosowe do obtoczenia Sposób przygotowania: Marchewkę zetrzyj na tarce. Orzechy oraz daktyle posiekaj. Zmiksuj wszystko (za wyjątkiem wiórków kokosowych(...)pomocą malaksera lub blendera. Następnie uformuj małe kuleczki, które później obtocz w wiórkach kokosowych
wysmienitykuchni i bombą witaminową,wystarczy trochę uczucia , szczyptę uśmiechu i doskonałe przyprawy mamy mały raj na ziemi.Dziś trochę Tajlandii na talerzu.Zapraszam. 0.5 op.szpinaku mrożonego 0.5 szklankę.mleczka kokosowego Olej kokosowy 1 łyżeczka czosnku mielonego 0.5 łyżeczki chilli ( można mniej) 0.5 łyżeczki trawy cytrynowej 1 łyżeczka suszonej kolendry na czubku łyżeczki kolendry mielonej 0.5 cm.startego imbiru 0.5 łyżeczki kozieradki(...)szczypty kuminu 2 szczypty kurkumy Sól Biały pieprz ****************************** Na patelni rozgrzać olej kokosowy,wrzucić kostki mrożonego szpinaku i mieszać ,aż szpinak nam się całkowicie rozmrozić,podlać mleczkiem kokosowym,dodać starty na tarce imbiru i resztę przypraw,wymieszać.Dusimy szpinak , aż nam się zredukuje mleczko,solimy i popieprzyć.Jesli jest za ostre ,dolewamy mleczka i jeszcze raz go redukujemy.Smacznego. Szpinak możemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimasą owoców. Idealną na ciepłe dni. Składniki na ok. 15 babeczek: 1,5 szkl. mąki owsianej 100g masła (u mnie osełkowe) 6 łyżek wody 3 łyżki ksylitolu/cukru trzcinowego lub kokosowego Szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone Olejek waniliowy 4 łyżki ksylitolu/cukru trzcinowego lub kokosowego 10 łyżek jogurtu lub mleczka kokosowego + ulubione owoce Przygotowanie: Masło kroimy na drobniejsze kawałki, siekamy(...)wysmarować je masłem i obsypać mąką. Ciasto podpiekamy 20 min. w 180 stopniach. Ubijamy opakowanie serka mascarpone z 4 łyżkami ksylitolu/cukru, olejkiem waniliowym i 10 łyżkami jogurtu lub mleczka kokosowego, przekładamy do babeczek i dekorujemy owocami
Czarnawisienka