Kokosowy deser z kaszy manny z pieczonymi jabłkami, to prosty sposób na umilenie sobie i naszej rodzinie deszczowych i chłodnych jesiennych dni. Zapewniam Was, że zapach pieczonych jabłek z dodatkiem cynamonu poprawi humor każdemu z domowników. Kaszę możemy podawać i na ciepło i na zimno, zróbcie jak Wam bardziej będzie smakowało. Smacznego ! Kokosowy deser z kaszy manny z pieczonymi jabłkami(...)Czas przygotowania: 40 minut Składniki na 2 porcje: 500 ml mleka 4 łyżki kaszy manny Lestello 1/2 łyżeczki masła szczypta soli 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 2 kwaśne jabłka 2 łyżki konfitury wiśniowej cynamon ziarenka granatu Wykonanie: Mleko wlewamy do garnuszka, wsypujemy kaszę, wiórki i sól. Odstawiamy do namoczenia na 20 minut. Po tym czasie, na małym ogniu
Kulinarne przygody Gatitydoskonałym smakiem i wysoką zawartością składników odżywczych. Zobaczcie, jakie produkty otrzymałam do testów :) WAFLE O SMAKU SYROPU KLONOWEGO syrop pszeniczny * mąka pszenna * olej słonecznikowy * olej palmowy * olej kokosowy * syrop klonowy (10%) * syrop słodowy kukurydziany * mąka sojowa * sól morska * środek spulchniający: wodorowęglan amonu * emulgatory: lecytyna słonecznikowa * cynamon * karmel W paczce o wadze 170 g znajduje się sześć ekologicznych wafli(...)rodzicie, którzy stwierdzili, że wafle są przesmaczne, więc tę informację też muszę tu zawrzeć. Pokazuje to, że co osoba to inne gusta smakowe i inne podejście do żywności :) KREM KOKOSOWY Miałam już możliwość próbować kremu kokosowego, więc wiem że jest pyszny, dlatego też cieszę się z kolejnej porcji. Biona oferuje krem wykonany z organicznych kokosów, uprawianych bez użycia syntetycznych pestycydów
Zdrowie na języku :Płyżeczki całych ziaren kolendry pół łyżeczki suszonej papryczki chilli lub 1 świeża 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego imbiru lub świeży wielkości kciuka sól pieprz pół puszki mleczka kokosowego, ok. 200 ml. oliwa 2-3 łyżki pestek dyni świeża kolendra - do dekoracji woda Wskazówki: polecam Hokkaido - nie trzeba jej obierać, ma cienką, delikatną skórkę, doskonale się blenduje, Chilli - jeżeli(...)wtedy nie jest zdrewniały i jest świeży, przechowywać go najlepiej w chłodnym miejscu, Czosnek - aby dobrze się obierał można go przycisnąć nożem, wtedy skórka łatwo odchodzi, Mleko kokosowe - jak najbardziej może być przygotowane samodzielnie z wiórków kokosowych. Jest równie aromatyczne, a znacznie mniej tłuste. Dynię umyć bardzo dokładnie, wyjąć miąższ i pokroić w kostkę - nie musi być drobna
Kuchnia od dwojgamierze określają się jako "śakahari" ( शाकाहारी) (przydatny termin) , wegetarianin, na pewno curry bez mięska nie straci na smaku :) Dla wegan - nie ma problemu z zamienieniem ghee na olej kokosowy lub inny. SKŁADNIKI: łyżka masła klarowanego (ghee)/ oleju kokosowego lub innego 2 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka chilli(...)suszonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku papryczki chlli* 2 filety z kurczaka puszka pomidorów lub passaty** 200 ml mleczka kokosowego sól liście curry (opcjonalnie) łyżka skrobi zmieniaczanej ryż lub chlebki naan * W zależności od pożądanej skali ostrości - u nas przy 1 nie czuć nic, polecam dodać czerwoną papryczkę, ze względów estetycznych - obecność pomidorów * U nas był to słoik domowej
Kuchnia od dwojgaananasa i strasznie szybko dojrzał, żeby się nie zmarnował musiałam ratować sytuację i tak oto powstało to dwuskładnikowe smoothie. Jest bardzo kremowe i gęste (gęstość zależy od jakości mleka kokosowego jakie macie). Ja osobiście polecam to z Rossmanna, ale oczywiście może być też inne. Konsystencja zależy od Was. Ja nie dolewałam wody, bo lubię, gdy napój jest gęsty(...)zbyt intensywny to dodajcie wody. Dla kogo: dla fanów kokosu dla mających ochotę na ten kremowy napój dla lubiących zdrowe słodkości Składniki: świeży ananas puszka mleka kokosowego woda (opcjonalnie) Wykonanie tradycyjne: Ananasa obrać i pokroić na kawałki. Zmiksować go w blenderze. Dodać mleko kokosowe i zmiksować ponownie. Jeśli uważamy, że jest zbyt gęste możemy dodać wodę (wg naszych
Mania Wypiekanianazywa się kabocha, ale nigdzie jej nie znalazłam więc skorzystałam z mojego warzywnika i zerwałam ostatnie hokkaido. SKŁADNIKI: - 1 kg dyni hokkaido (u mnie dwie malutkie) - 250 ml mleczka kokosowego - kawałek imbiru (bardzo drobno pokrojony) - 1 trawa cytrynowa (zmiażdżona) - 3 ząbki czosnku (drobno pokrojony) - szalotka (drobno pokrojony) - olej sezamowy - sos sojowy bezglutenowy - tajski sos chili - łyżka oleju kokosowego - 4 liście(...)sosu sojowego i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut, po tym czasie dynia powinna być miękka i lekko zrumieniona. W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTUJ SOS , na oleju kokosowym podsmaż posiekaną szalotkę, czosnek i imbir. Kiedy będą szkliste dodaj trawę cytrynową, liście kafiru, kolendrę oraz kurkumę. Po krótkiej chwili przyprawy będą wydzielały intensywny aromat, w tym momencie dodaj mleczko
Kuchnia bezglutenowa Lolidynią porcja dla 3 osób Składniki: 200 g krewetek (mogą być zamrożone) 1,5 szklanki upieczonej, pokrojonej w kostkę dyni 70 g makaronu ryżowego cienkiego 3/4 szklanki mleka kokosowego 750 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki startego imbiru 1/4 łyżeczki chilli 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżeczka kurkumy 4 łyżki sosu rybnego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej(...)cytryny 2 łyżki sosu sojowego sól olej kokosowy Przygotowanie: Czosnek i cebulę drobno posiekać. Do moździerza wrzucić imbir, posiekany czosnek i cebulę, wsypać chili, kurkumę, curry, paprykę słodką. Wszystko rozetrzeć na gładką pastę. W garnku rozgrzać około 5 łyżek oleju kokosowego. Wrzucić pastę i smażyć wszystko około 3 minuty. Dodać dynię i wszystko razem wymieszać. Wlać bulion, mleko kokosowe, dodać
Jaglusiapowstało na życzenie bliskiej m i osoby i jest wizją któr a snuła się od niedawna . Tak też, postanowiłam skomponować składniki i uzyskać kostkę bounty, która smakowała wybornie. Kokosowe nadzienie ukryte w nietuzinkowym murzynku. W tym miejscu muszę się zatrzymać i podziękować mojej serdecznej znajomej za podstawowy przepis na to ciasto - murzynek który jest jej specjalnością wyszedł(...)Składniki : ciasto murzynek : 250 g margaryny 1 czubata szklanka cukru 4 łyżki kakao 125 ml wody 6 jajek 2 czubate szklanki maki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia masa kokosowa : 210 g masła 1/2 szklanki cukru 330 ml kwaśnej śmietany 18% 260 g wiórek kokosowych polewa : 2 tabliczki czekolady mlecznej Przygotowanie : Do garnka przekładamy margarynę, dodajemy cukier, wodę oraz kakao
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkichce nam się pośladków ruszyć w stronę najbliższego sklepu, a co dopiero siedzieć w kuchni i kombinować. Na szczęście jest rozwiązanie tego problemu, a są nim… ciasteczka kokosowe z 2 składników! Uwaga! Ciastka należy zjeść jeszcze ciepłe lub zaraz po przestygnięciu, ponieważ następnego dnia już nie są takie fajne w smaku i teksturze. Myślę jednak, że dla większości(...)ciasteczek nie będzie większym problemem, prawda? Dużym plusem jest to, że są bardzo proste w przygotowaniu, więc nawet dziecko by sobie poradziło z ich zrobieniem. W końcu te ciasteczka kokosowe są specjalnie wymyślone dla leniwych, więc nie mogą być skomplikowane. Robiąc ciasteczka kokosowe, opcjonalnie możesz dodać np. czekoladę. Bardzo fajnie będzie współgrała z kokosem i bananem. Innych połączeń nie testowałem
Blendmanowsiano i tak też smakuje. Bardzo naturalny smak, słodziutki, mimo braku dodatku cukru. Skład - bardzo dobry. Chyba najlepsze mleko owsiane jakie piłam do tej pory. Polecam :) NAPÓJ MIGDAŁOWO-KOKOSOWY woda * mleko kokosowe (3,3%) - krem kokosowy, woda * cukier * migdały (1,3%) * sól * węglan wapnia * środek zagęszczający: gellan, guma guar * emulgator: lecytyna sojowa To najmniej kaloryczny napój roślinny spośród(...)Bardzo podoba mi się połączenie smaków, migdały i kokos muszą tworzyć coś na prawdę pysznego. I tak też jest! Napój ma delikatnie słodki zapach. Podobnie zresztą smakuje. Czuć migdałowo-kokosową woń, słodycz i jakby maślany, śmietankowy posmak. Szkoda, że słodzony jest cukrem, który w 100 ml zajmuje 2,5 g. Podsumowując, napój bardzo mi smakował i gdyby nie obecność cukru
Zdrowie na języku :PPrzepis otrzymałam od koleżanki Japonki (Dzięki Sawako)! Smak, tekstura i szybkość wykonania tego deseru zachwyci Was. To idealne połączenie słodyczy i zdrowia – kakao, oleju kokosowego i mieszanki orzechów. Jeżeli też macie ochotę na zdrową przekąskę to zapraszam do czytania. Do przygotowania wegańskiego przysmaku potrzebujemy: – 1 garść daktyli bez pestek – 1 garść suszonych śliwek – ok 1 łyżki(...)kakao – 2 łyżeczki słodziwa np syropu z agawy (można pominąć) – 1 garść migdałów – 3 łyżki oleju kokosowego Wszystkie składniki wsadzamy do malaksera i miksujemy, aż powstanie gęsta masa. Formujemy kulki i na kilka godzin wstawiamy do lodówki. Ponadto można użyć przeróżnych owoców suszonych takich jak: żurawina, morele itp., dodać orzechy, sezam, wiórki kokosowe, płatki owsiane błyskawiczne
Szybko Tanio SmacznieZnowu dynia? A dlaczego nie! Korzystajmy póki możemy, ponieważ sezon na dynię niebawem się skończy. Dzisiejszy post dotyczy zupy dyniowej przygotowanej na mleku kokosowym z dodatkiem imbiru, chilli, kardamonu i cynamonu. Niezwykle aromatyczne i rozgrzewające danie, wręcz idealnie na zimne jesienne wieczory. Kolor potrawy urzekł mnie szczególnie, a smak jest bardzo oryginalny. Polecam przygotować go na lunch lub kolację(...)drugi dzień, to idealnie wpasuje się na śniadanie. Doda mnóstwo energii, a ranek z taką potrawą na pewno poprawi Wam humor. Zapraszam do gotowania! Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym porcja dla 2 osób Składniki: 2 szklanki dyniowego puree (upieczona, zmiksowana dynia) 3/4 szklanki mleka (krowie lub roślinne) 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/3 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki chilli 1/4 łyżeczki cynamonu
JaglusiaJagielnik z polewą daktylowo - kokosową Składniki: 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 10 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego agawa/sok malinowy rodzynki/ żurawina Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodałam agawę, sok malinowy, olej(...)kokosowy i zblendowałam na gładko. Rodzynki i żurawinę zalałam wrzątkiem, następnie dodałam do ciasta. Całą masę dokładnie wymieszałam, przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 45 min, temp. 180°C. Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 minut. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao i zblendowałam na gładko. Czekoladę przełożyła
nietadietaCiężko było mi powstrzymać się, aby nie dodać RAW w tytule – i choć ciasteczka składają się głównie z orzechów i świeżych daktyli, to jednak zawierają zwykłe kakao oraz olej kokosowy. Można więc powiedzieć, że jest to wersja prawie surowa. I choć zamiar był taki, aby ciasteczka przypominały popularny odpowiednik, to jednak nie oczekuj, że smak będzie taki sam – bo będzie(...)Składniki na około 12 ciasteczek: 200g świeżych wypestkowanych daktyli 70g nerkowców (uprzednio namoczonych przez minimum 2 godziny) 100g orzechów włoskich 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 90g nerkowców (uprzednio namoczonych przez minimum 2 godziny) 2 łyżki roślinnego mleka 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego Do blendera wrzuć odcedzone
Roślinna - blog wegańskimniej zdrowo, więc teraz musiałam być grzeczna.Znajdziecie przepisy i z kremówką i z czekoladą mleczną, ale ma być zdrowo, co nie znaczy mniej smacznie Postawiłam na przepis z olejem kokosowym i miodem z dodatkiem naturalnego kakao. Obranie orzechów to rzecz niezwykle ważna, bo odpowiadają za goryczkę. Im dokładniej je obierzemy, tym lepszy krem dostaniemy. Ja podpieczone orzechy pocierałam między ściereczką(...)możecie sami opracować swój własny patent. Ale każdy robi, jak mu wychodzi najlepiej W tym kremie tak jak w oleju kokosowym, po wyjęciu prosto z lodówki będzie lekko twardawy. Wystarczy jednak, że postoi kilka minut w temperaturze pokojowej i zrobi się mięciutki. Ja miałam olej rafinowany i chciałam go wykończyć, ale pewnie równie dobrze sprawdzi się nierafinowany. Orzechy blendujemy naprawdę
Mieszam w Garnku