Zrobiłam błyskawiczny deser jabłkowy czyli jabłka zapiekane z kruszonką. Pyszne jako samodzielny deser lub z lodami waniliowymi. Składniki: • 4 jabłka • 3 łyżki płatków migdałowych • 3 łyżki wiórków kokosowych • 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka • 100 g masła • 8 czubatych łyżek mąki pszennej • 2 czubate łyżki otrąb pszennych • 6 łyżek brązowego cukru trzcinowego oraz • wiórki kokosowe i czekoladowe płatki(...)pokroić w grubą kostkę. • Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać pokruszonymi biszkoptami. • Wrzucić do formy jabłka, posypać cynamonem, płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. • Masło rozpuścić, dodać mąkę, otręby, cukier i wymieszać, po czym jabłka posypać kruszonką. • Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st.C przez 20 minut, nastepnie zwiększyć temperaturę
To co kochamogóle nie jem cukru i dla mnie wszystko jest słodkie. Można więc dodać cukier wanilinowy, który odrobinę zmieni smak. Natomiast dodatek wiórek kokosowych był tutaj strzałem w dziesiątkę – wiórki nadają chłodnikowi strukturę i delikatnie chrupią, zaskakując swoją obecnością. Podobno idzie lato i podobno truskawki się kończą, więc do dzieła, bo ten chłodnik jest(...)słowa „chłodnik”, to niech go nazwie gęsty koktajl lub deser! Składniki: • ok. 500 g truskawek • 1 mały jogurt naturalny • 10-15 listków mięty • 3 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: • Umyte i pokrojone truskawki zmiksować z jogurtem i miętą. Kilka zostawić do dekoracji. • Dodać wiórki kokosowe i ponownie zmiksować. • Chłodnik wstawić do lodówki
To co kochamobłędnie dobre, że zrobiłam zdjęcia swojego talerza. Bardzo smakowało również Miśce, więc polecam ten obiad dla dzieciaków, jest lekkostrawny ale kremowy i sycący. Składniki na 4 porcje: puszka mleka kokosowego około 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę 1 cm dyni 200 g świeżego szpinaku 2 cebule łyżeczka kurkumy płaska łyżeczka kuminu łyżeczka soli łyżeczka pieprzu ziołowego 50 g płatków(...)kokosowych lub wiórków czubata łyżka oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego) do smażenia ryż w ilości wedle uznania Przygotowanie (razem z gotowaniem ryżu w międzyczasie maksymalnie 30 minut): Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na dużej patelni/garnku przez 3 minuty. Dodaj dynię i mieszając od czasu do czasu smaż razem przez 10 minut. Gdy dynia będzie już prawie miękka dodaj przyprawy
greenscarfwiększą świnką.. Można kombinować ze smakami, rodzajem mąk i grubością ciasta oraz kształtem. Powiem nieskromnie... ta pizza była pyszna! Orkiszowa, z pysznymi krewetkami duszonymi na mleczku kokosowym z czosnkiem i liśćmi limonki. Do tej kompozycji świetnie wpasował się szpinak razem z mozzarellą. Chyba nikogo nie muszę bardziej namawiać.. :) Składniki na 1 pizzę: Ciasto: 250g mąki orkiszowej(...)podsypywania 1/2 opakowania (ok. 4g) drożdży instant 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 150ml letniej wody + woda do zagniatania Dodatki: 1 mała puszka mleczka kokosowego 2 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczki liści limonki 10-15 krewetek 10 bryłek mrożonego szpinaku 1 kulka mozzarelli 3 łyżki passaty pomidorowej Sól himalajska Pieprz czarny Czosnek granulowany Papryka
Czarnawisienkapokrojonego banana z dodatkiem jogurtu naturalnego, masła orzechowego, mleka i miodu. 5. Koktajl z kawą i bananem Składniki 2 banany 1 filiżanka kawy 1/2 szklanki mleka 2 łyżki płatków kokosowych Przygotowanie Zaparz i ostudź kawę. Zmiksuj na gładką masę pokrojonego banana z dodatkiem kawy, mleka i płatków kokosowych. 6. Koktajl z jagodami i ananasem Składniki 150 g arbuza(...)ananasa 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1 szklanka szpinaku 100 g świeżych lub mrożonych jagód 2 zielone jabłka Przygotowanie Zmiksuj na gładką masę pokrojonego arbuza, ananasa, jabłka, jagody, szpinak z dodatkiem mleczka kokosowego. 7. Koktajl z malinami i awokado Składniki 1 awokado 2 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżka syropu malinowego 100 g świeżych lub mrożonych malin Przygotowanie Zmiksuj na gładką masę
ale Pysznieokresie jesienno-zimowym to, moim zdaniem, konieczność. Nasza rodzina lubi się rozgrzewać pysznymi zupami. Wystarczy jedno warzywo przewodnie (tym razem cukinia) + cebula + duża ilość czosnku + mleko kokosowe oraz ulubione przyprawy, by wykonać zupę marzenie. Jeśli podać ją z grzankami, surowym chlebkiem lnianym, kaszą lub ryżem, to już mamy prawdziwy odlot! Polecamy gorąco gorący krem z cukinii(...)chłodne (jesienne) i mroźne (zimowe) dni! Składniki na 4 porcje: 1,5 średniej wielkości cukinii, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 100 ml wody, 300 ml mleka kokosowego, olej kokosowy do smażenia, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wykonanie: Cukinię, cebulę i czosnek kroimy na dowolne kształty. Podsmażamy na oleju kokosowym
Jeść, by żyć w zdrowiudopisywały przygotowałam coś pysznego i wiedziałam, że musi to być coś czekoladowego! Ale również coś, co będzie ciepłe, smaczne i pożywne. Dlatego przygotowałam domowy budyń na mleku kokosowym z dodatkiem laski wanilii, jaj i pożywnego oleju kokosowego z dużą ilością płatków czekoladowych. Śniadanie bardzo aromatyczne, treściwe, dostarczające sporą dawkę energii w postaci węglowodanów złożonych i białka. Sprawdźcie(...)przepis poniżej sami ;-) Dzień Zdrowego Śniadania! SKŁADNIKI: - Mlekołaki Lubella Choco Muszelki po 3-4 łyżki na porcję Budyń kokosowo-waniliowy: - 500 ml mleka kokosowego - 200 ml wody - 2 jaja ekologiczne - 1/2 laski wanilii - 2 łyżki brązowego cukru - 2 łyżeczki oleju kokosowego - 2 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mleko, olejem, cukrem i ziarenkami wanilii zagrzej w rondlu
SMYKWKUCHNIsię prezentuje 😊. Ciasto śnieżny puch z limonką Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki Spód i wierzch ciasta: 1 szklanka wiórków kokosowych + 2 łyżki do obsypania boków 50 g masła 2 łyżki cukru Masa serowa: 500 g serka białego z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku 200 g kremówki(...)limonki, a następnie dodajemy partiami zimną galaretkę cały czas miksując. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno zimną śmietankę. Dodajemy ją do masy serowej delikatnie mieszając szpatułką. Masę wykładamy na kokosowy spód, uważając aby go nie uszkodzić. Tortownicę wkładamy do lodówki. Gdy masa nieco stężeje ciasto posypujemy kokosową posypką, która nam została. Ciasto z powrotem chowamy do lodówki na co najmniej
Kulinarne przygody GatityAnastazji Ciasto "Królewiec" Ciasto "Metrowiec" Ciasto "Szachownica" Kruche z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji Ciasto "Snikers" Ciasto Marchewkowe o Lekko Korzennym Smaku Ciasto Marchewkowe Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową Ciasto "3Bit" na Biszkopcie Najlepsza Kremówka Makowo-Kokosowe z Serem i Masą Budyniową Ciasto "Marysieńka" Najlepsza Szarlotka Szarlotka z Masą Budyniową Przepyszne Ciasto Kokosowo - Ananasowe Cappuccino(...)Najlepsza Kremówka Torty: Tort Piernikowy Tort "Nutella" Tort z Kremem na Bazie Kremówki i Czekolady Tort Marcepanowy z Różą i Masą Śmietanową Tort Czekoladowy z Straciatellą i Migdałami Tort Kokosowy "Bounty" Tort Czekoladowo - Wiśniowy Tort z Kremem z Masła Orzechowego Tort Szwarcwaldzki Tort Makowy z Masą Budyniową i Dżemem Porzeczkowym Tort "Raffaello" Tort Makowy z Białą Czekoladą Tort Brzoskwiniowy Serniki
Słodka StronaPachnące ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami gotowanymi w białym winie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Za bogactwo smaków i aromatów zarówno w trakcie przygotowywania tego ciasta jak i po upieczeniu musicie je upiec. Składniki: 4 gruszki ( u mnie konferencja) 750 ml białego wytrawnego wina 1 laska cynamonu 1 laska wanilii 1 gwiazdka anyżu 5 łyżek cukru trzcinowego Ciasto: 3 jajka(...)cukru szczypta soli 80 g margaryny lub masła 180 g mąki pszennej 70 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu greckiego 170 g marcepanu 5 łyżek likieru kokosowego Przygotowanie: Gruszki obrać ze skórki pozostawiając ogonek. Zagotować wino z cukrem i przyprawami, włożyć gruszki i na średnim ogniu gotować do miękkości. Ja sprawdzałam czy są miękkie
Ala piecze i gotujerybny – łyżki * sok z limonki – 4 łyżki * cukier trzcinowy – łyżka * pasta chili – 0,5 łyżeczki * pasta Tom Yum – 1 łyżka * mleczko kokosowe – 3 łyżki * świeża kolendra * krewetki – 6 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do Tom Yang BBQ wlewamy gorący bulion, dodajemy imbir, liście kaffiru i chili – podgrzewamy. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy pokrojone w cieniutkie(...)kolendrą i grillowanymi krewetkami. GRILLOWANY DORSZ PO TAJSKU SKŁADNIKI: * filet z dorsza – ok. 150 g * czosnek – 1 ząbek * chili- 1 szt * pasta tamaryndowa – 1 łyżeczka * cukier kokosowy – 1 łyżeczka * sos rybny – 1 łyżeczka * świeża kolendra SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czosnek ucieramy z posiekaną chili, pastą tamaryndową, cukrem kokosowym i sosem rybnym. Smarujemy przygotowane, pokrojone w kawałki filetu
Ostra na Słodkokorzenia galangal ( opcjonalnie imbir ale to nie to samo) 2-3 małe tajskie papryczki chilli ( jak ktoś lubi łagodną zupę radzę dodać jej jak najmniej ) 2-3 puszki mleka kokosowego House of Asia miseczka pokrojonych na pół grzybów słomianych pęczek grzybów enoki pęczek grzybów shimeji ( grzyby bukowe ) ( tak na prawdę mogą to być jakiekolwiek grzyby blaszkowate, które uda nam się(...)Trawę cytrynową, galangal, przekrojone na pół papryczki chilli oraz połowę posiekanej kolendry i liście kafir wrzucić do bulionu. Od momentu wrzenia gotować ok 5 minut. Wlać mleko kokosowe. Dodać sos rybny, oliwę z chilli, pokrojoną papryczkę chilli. Doprowadzić do wrzenia. Dodać krewetki, pokrojone grzyby, paprykę, oliwę chilli i sok z limonki oraz cukier. Gotować
Jemy Pijemymnie najlepsza z dotychczas używanych. Składniki: - ok.1kg dyni bez skóry (u mnie piżmowa) - ok.450g obranych ziemniaków - 1 cebula - 1-2 ząbki czosnku - ok.150g obranej marchwi - 1 puszka mleczka kokosowego - ok.800-850ml bulionu lub wody (u mnie 350ml bulionu jarzynowego-wywar od warzyw na sałatkę, skoncentrowany i słodki w smaku; i 500ml wody) - 1-2 łyżki oleju kokosowego - 1 łyżeczka kurkumy(...)szczypty imbiru (można pominąć, gdy ktoś nie lubi) - sól i świeżo mielony pieprz Dodatkowo: - wędzony twaróg lub wędzone tofu - wędzona, słodka papryka - szczypiorek Rozgrzać olej kokosowy, do garnka wrzucić obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, posolić, podsmażyć, dodać obrany, zmiażdżony czosnek, zamieszać. Do garnka dodać dynię, pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażyć. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i marchew (ja marchew gotowałam
Smaczne Zdrowegranola bez glutenu to kolejna wariacja na temat mojej ulubionej mieszanki. Płatki jaglane wymieszane z kaszą jaglaną, z kandyzowanym mango i daktylami, z dodatkiem gałki muszkatołowej, syropu klonowego, wiórków kokosowych oraz wody różanej. Jest bardzo aromatycznie, jest smacznie i słodko. Nie martwcie się surową kaszą jaglaną, po pieczeniu staje się znacznie smaczniejsza i chrupiąca. Składniki (na 1 duży słoik(...)szklanki surowej kaszy jaglanej 1 szklanka płatków jaglanych 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki posiekanych orzechów nerkowca 3 łyżki oleju kokosowego 2-3 łyżki pestek dyni 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki syropu klonowego 1 łyżka wody różanej szczypta gałki muszkatołowej 100 gram kandyzowanego mango 100 gram suszonych daktyli Mieszam płatki, kaszę, pestki i nasiona, orzechy, wiórki z rozpuszczonym olejem
Mango Papaja