kokosowe - 19941 przepisów (strona:224/1330)

Domowy kokosowy budyń z czekoladowymi płatkami. Lubella obala śniadaniowe wymówki! 171

dopisywały przygotowałam coś pysznego i wiedziałam, że musi to być coś czekoladowego! Ale również coś, co będzie ciepłe, smaczne i pożywne.  Dlatego przygotowałam domowy budyń na mleku kokosowym z dodatkiem laski wanilii, jaj i pożywnego oleju kokosowego z dużą ilością płatków czekoladowych.  Śniadanie bardzo aromatyczne, treściwe, dostarczające sporą dawkę energii w postaci węglowodanów złożonych i białka.  Sprawdźcie(...)przepis poniżej sami ;-) Dzień Zdrowego Śniadania! SKŁADNIKI: - Mlekołaki Lubella Choco Muszelki po 3-4 łyżki na porcję Budyń kokosowo-waniliowy: - 500 ml mleka kokosowego - 200 ml wody - 2 jaja ekologiczne - 1/2 laski wanilii - 2 łyżki brązowego cukru - 2 łyżeczki oleju kokosowego - 2 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mleko, olejem, cukrem i ziarenkami wanilii zagrzej w rondlu

SMYKWKUCHNI
Ciasto śnieżny puch z limonką 131

się prezentuje 😊. Ciasto śnieżny puch z limonką Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki Spód i wierzch ciasta: 1 szklanka wiórków kokosowych + 2 łyżki do obsypania boków 50 g masła 2 łyżki cukru Masa serowa: 500 g serka białego z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku 200 g kremówki(...)limonki, a następnie dodajemy partiami zimną galaretkę cały czas miksując. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno zimną śmietankę. Dodajemy ją do masy serowej delikatnie mieszając szpatułką. Masę wykładamy na kokosowy spód, uważając aby go nie uszkodzić. Tortownicę wkładamy do lodówki. Gdy masa nieco stężeje ciasto posypujemy kokosową posypką, która nam została. Ciasto z powrotem chowamy do lodówki na co najmniej

Kulinarne przygody Gatity
Najlepsze Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 874

Anastazji Ciasto "Królewiec" Ciasto "Metrowiec" Ciasto "Szachownica" Kruche z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji Ciasto "Snikers" Ciasto Marchewkowe o Lekko Korzennym Smaku Ciasto Marchewkowe Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową Ciasto "3Bit" na Biszkopcie Najlepsza Kremówka Makowo-Kokosowe z Serem i Masą Budyniową Ciasto "Marysieńka" Najlepsza Szarlotka Szarlotka z Masą Budyniową Przepyszne Ciasto Kokosowo - Ananasowe Cappuccino(...)Najlepsza Kremówka Torty: Tort Piernikowy Tort "Nutella" Tort z Kremem na Bazie Kremówki i Czekolady Tort Marcepanowy z Różą i Masą Śmietanową Tort Czekoladowy z Straciatellą i Migdałami Tort Kokosowy "Bounty" Tort Czekoladowo - Wiśniowy Tort z Kremem z Masła Orzechowego Tort Szwarcwaldzki Tort Makowy z Masą Budyniową i Dżemem Porzeczkowym Tort "Raffaello" Tort Makowy z Białą Czekoladą Tort Brzoskwiniowy Serniki

Słodka Strona
Ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami 155

Pachnące ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami gotowanymi w białym winie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Za bogactwo smaków i aromatów zarówno w trakcie przygotowywania tego ciasta jak i po upieczeniu musicie je upiec. Składniki: 4 gruszki ( u mnie konferencja) 750 ml białego wytrawnego wina 1 laska cynamonu 1 laska wanilii 1 gwiazdka anyżu 5 łyżek cukru trzcinowego Ciasto: 3 jajka(...)cukru szczypta soli 80 g margaryny lub masła 180 g mąki pszennej 70 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu greckiego 170 g marcepanu 5 łyżek likieru kokosowego  Przygotowanie: Gruszki obrać ze skórki pozostawiając ogonek. Zagotować wino z cukrem i przyprawami, włożyć gruszki i na średnim ogniu gotować do miękkości. Ja sprawdzałam czy są miękkie

Ala piecze i gotuje
TAJSKA UCZTA NA GRILLU TOMYANG BBQ ( tuńczyk, krewetki, dorsz, zupa Tom Yum ) 272

rybny – łyżki * sok z limonki – 4 łyżki * cukier trzcinowy – łyżka * pasta chili – 0,5 łyżeczki * pasta Tom Yum – 1 łyżka * mleczko kokosowe – 3 łyżki * świeża kolendra * krewetki – 6 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do Tom Yang BBQ wlewamy gorący bulion, dodajemy imbir, liście kaffiru i chili – podgrzewamy. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy pokrojone w cieniutkie(...)kolendrą i grillowanymi krewetkami. GRILLOWANY DORSZ PO TAJSKU SKŁADNIKI: * filet z dorsza – ok. 150 g * czosnek – 1 ząbek * chili- 1 szt * pasta tamaryndowa – 1 łyżeczka * cukier kokosowy – 1 łyżeczka * sos rybny – 1 łyżeczka * świeża kolendra SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czosnek ucieramy z posiekaną chili, pastą tamaryndową, cukrem kokosowym i sosem rybnym. Smarujemy przygotowane, pokrojone w kawałki filetu

Ostra na Słodko
Tom kha tajska zupa kokosowa z krewetkami i grzybami. Tom Kha Goong. 238

korzenia galangal ( opcjonalnie imbir ale to nie to samo) 2-3 małe tajskie papryczki chilli ( jak ktoś lubi łagodną zupę radzę dodać jej jak najmniej ) 2-3 puszki mleka kokosowego House of Asia miseczka pokrojonych na pół grzybów słomianych pęczek grzybów enoki pęczek grzybów shimeji ( grzyby bukowe ) ( tak na prawdę mogą to być jakiekolwiek grzyby blaszkowate, które uda nam się(...)Trawę cytrynową, galangal,  przekrojone na pół papryczki chilli oraz połowę posiekanej kolendry i liście kafir wrzucić do bulionu.  Od momentu wrzenia gotować ok 5 minut. Wlać mleko kokosowe. Dodać sos rybny, oliwę z chilli, pokrojoną papryczkę chilli. Doprowadzić do wrzenia.  Dodać krewetki, pokrojone grzyby, paprykę, oliwę chilli i sok z limonki oraz cukier. Gotować

Jemy Pijemy
KREM DYNIOWY 185

mnie najlepsza z dotychczas używanych. Składniki: - ok.1kg dyni bez skóry (u mnie piżmowa) - ok.450g obranych ziemniaków - 1 cebula - 1-2 ząbki czosnku - ok.150g obranej marchwi - 1 puszka mleczka kokosowego - ok.800-850ml bulionu lub wody (u mnie 350ml bulionu jarzynowego-wywar od warzyw na sałatkę, skoncentrowany i słodki w smaku; i 500ml wody) - 1-2 łyżki oleju kokosowego - 1 łyżeczka kurkumy(...)szczypty imbiru (można pominąć, gdy ktoś nie lubi) - sól i świeżo mielony pieprz Dodatkowo: - wędzony twaróg lub wędzone tofu - wędzona, słodka papryka - szczypiorek Rozgrzać olej kokosowy, do garnka wrzucić obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, posolić, podsmażyć, dodać obrany, zmiażdżony czosnek, zamieszać. Do garnka dodać dynię, pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażyć. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i marchew (ja marchew gotowałam

Smaczne Zdrowe
Tropikalna granola bez glutenu 145

granola bez glutenu to kolejna wariacja na temat mojej ulubionej mieszanki. Płatki jaglane wymieszane z kaszą jaglaną, z kandyzowanym mango i daktylami, z dodatkiem gałki muszkatołowej, syropu klonowego, wiórków kokosowych oraz wody różanej. Jest bardzo aromatycznie, jest smacznie i słodko. Nie martwcie się surową kaszą jaglaną, po pieczeniu staje się znacznie smaczniejsza i chrupiąca. Składniki (na 1 duży słoik(...)szklanki surowej kaszy jaglanej 1 szklanka płatków jaglanych 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki posiekanych orzechów nerkowca 3 łyżki oleju kokosowego 2-3 łyżki pestek dyni 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki syropu klonowego 1 łyżka wody różanej szczypta gałki muszkatołowej 100 gram kandyzowanego mango 100 gram suszonych daktyli Mieszam płatki, kaszę, pestki i nasiona, orzechy, wiórki z rozpuszczonym olejem

Mango Papaja
Orientalne tofu z warzywami 184

gotowe”. Ekspresowe danie wegetariańskie inspirowane kuchnią orientalną. Wyraźnie pikantne, pełne smaku i pyszne!    Składniki: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu chili Sambal Oelek biała cebula olej kokosowy do smażenia 250g tofu 250g pieczarek szklanka zielonego groszku 400ml mleczka kokosowego sól, czarny pieprz makaron ryżowy Sposób wykonania: Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanym woku rozgrzewamy olej kokosowy(...)razem. Dodajemy posiekaną w półplasterki cebulę oraz tofu pokrojone w kostkę i smażymy do zarumienienia a następnie dodajemy pieczarki i zielony groszek i dalej przesmażamy aż zmiękną. Dolewamy mleczko kokosowe i zmniejszamy ogień. Gdy pieczarki zmiękną a sos stężeje doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z dodatkiem makaronu ryżowego

Pyry na Gaz
DOMOWE MONTE 106

niczego. A gdy jest to dodatkowo bogate odżywczo, to już w ogóle rozpływam się z zachwytu nad swoim geniuszem ;-) (żart).  Po raz kolejny zauważycie w moim przepisie olej kokosowy i po raz kolejny obiecuję, że poświęcę mu wkrótce obszerny post, bowiem jego właściwości na to zasługują.  Składniki na 2 porcje: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 3/4 szklanki płatków(...)wiórków kokosowych (u mnie surowe), 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (u mnie nierafinowany), 150 ml wody, 2 łyżki karobu (u mnie surowy) 1 łyżka masła z orzechów laskowych, 1 łyżka syropu z agawy lub innego słodzika pół łyżeczki wanilii. Wykonanie: Płatki kokosowe blendujemy na proszek. Dodajemy kaszę, olej, wodę i słodzik. Blendujemy na gładką masę. Dzielimy na dwie części. Połowę

Jeść, by żyć w zdrowiu
DESER KOKOSOWO - OWOCOWY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ (WEGAŃSKI, SUROWY, BEZ CUKRU) 120

poziom cholesterolu i stabilizują ciśnienie. W związku z tym polecam spożywać na surowo w ilościach nieskończonych! A wracając do deseru, oto on: Składniki na 2 porcje: 3/4 szklanki mleka kokosowego (stała część), 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego + 2 łyżki do polewy, 1/3 szklanki porzeczek, 1/3 szklanki wydrylowanych wiśni, 1-2 łyżki syropu daktylowego, z agawy lub klonowego, garść owoców(...)dekoracji, 2 łyżki karobu lub kakao. Wykonanie: Połowę porcji mleka blendujemy z wiśniami, 1 łyżką syropu i 1 łyżką oleju kokosowego. Wylewamy masę do pucharków i umieszczamy w lodówce. Drugą porcję mleka blendujemy z porzeczkami, pozostałym syropem i olejem. Następnie wylewamy na masę wiśniową. Dekorujemy owocami Karob mieszamy z 2 łyżkami oleju kokosowego. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch naszych

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKA ZUPA "ZASKAKUJĄCE POŁĄCZENIE SMAKOWE" 146

zaskakujące? Bo ta zupa miała być leczem z cukinii. Później stwierdziłam, że może lepiej barszczyk. Ale przecież namoczona na noc soczewica też nie mogła się zmarnować. No i mleczko kokosowe, niewykorzystane dziś, zepsułoby się. I tak oto połączyłam leczo z buraczkami, soczewicą i mlekiem kokosowym. I co wyszło? Niebo! Przepyszna zupa! Imbir, dymka, czosnek, natka pietruszki dodatkowo wzbogaciły ten nietypowy(...)potwierdza, że warto. Do dzieła Kochani! Składniki na 4 porcje: 1/2 szklanki suchej soczewicy zielonej, 3 malutkie buraczki, 3 pomidory, 1/2 cukinii, 3 małe, młode cebulki, 1/2 puszki mleka kokosowego lub domowej roboty mleko z 1 kokosa, 2 ząbki czosnku, szczypiorek, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1/2 łyżeczki pieprzu. Wykonanie: Soczewicę moczymy

Jeść, by żyć w zdrowiu
KOTLETY Z SOCZEWICY I CUKINII (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 125

soczewicą, cebulą i dużą ilością koperku tworzy niesamowicie pachnące burgerki. Posmakują każdemu! Składniki na 12 sztuk: 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy 1,5 szklanki startej cukinii 1/2 szklanki mąki kokosowej, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebula, garść posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki curry, olej kokosowy rafinowany do smażenia. Wykonanie: Ugotowaną(...)soczewicę łączymy z cukinią, mąką kokosową, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, poszatkowaną cebulą, koperkiem i przyprawami. Formujemy kotleciki o średnicy 6-7 cm. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
"ŚMIECIOWE" CIASTECZKA MARCHEWKOWO - KOKOSOWE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 90

Niestety pulpa zwykle ląduje w koszu, a powinna w ...piekarniku! Odpad z marchewki stanowi bowiem świetną bazę do ciasteczek. Gdy połączyć to z kolejnym "śmieciem", czyli pulpą po mleku kokosowym, to wychodzą smaczne, zdrowe ciasteczka. Mojej Jagódce i jej kolegom smakowały baaaardzo. Jakimś cudem uchowało się dla mnie jedno ciasteczko. Ooooj bardzo umiliło mój dzień. Pyszka!!! Polecam, bo są ekspresowe(...)wykonaniu, tanie i, jak już pisałam, przepyszne! Składniki na 11 ciasteczek: 1 szklanka pulpy z marchewki, 1/2 szklanki pulpy po mleku kokosowym, 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, garść rodzynek, 1 łyżeczka cynamonu, 50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego, 1 łyżeczka syropu klonwego, z agawy, cukru kokosowego, itp. (opcjonalnie). Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy. Następnie formujemy ciasteczka o średnicy 6-7 cm. Ukladamy

Jeść, by żyć w zdrowiu