kokosowe - 19941 przepisów (strona:231/1330)

Jak zrobic mleko kokosowe? 106

Mleka kokosowego używam sporo bo bardzo mi podchodzi jego smak po prostu. Nadaje potrawom jedyny i niepowtarzalny smak i aromat. W kuchni tajskiej, czy wegańskiej jest wręcz niezastąpione. Dlatego pokusiłam się o zrobienie takiego mleka samemu i nie jest to nic trudnego. Wszystkie porady jakie znalazłam odnoszą się do moczenia wiórków kokosowych i tak też zrobiłam. No to do pracy(...)mleko kokosowe czeka. Jak zrobić mleko kokosowe? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krem rafaello z fasoli 215

wyczuje fasoli, a taki zdrowy smakołyk dostarczy nam dużo energii i przyjemności.  Składniki: 1 puszka białej fasoli (u mnie Dawtona) 2 - 3 łyżki naturalnego miodu 1/2 szklanki mleczka kokosowego (kupione tutaj ) 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych 50 - 70 g płatków migdałowych lub pokrojonych migdałów 1 laska wanilii (opcjonalnie) Przygotowanie: Fasolę odsączyć i przepłukać najlepiej przegotowaną i wystudzoną wodą. Dodać(...)miód, mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, ziarenka wyjęte z wanilii i rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Do masy wmieszać płatki migdałowe lub pokrojone lekko podprażone migdały. Krem wstawić do lodówki na około 2 godziny by się schłodził i zgęstniał. Do wykonania rafaello użyłam białej fasoli z puszki, otrzymanej w ramach smacznego upominku od firmy Dawtona , za który serdecznie dziękuję

Kuchcik gotuje
Quinoa z kurkami w mleku kokosowym (bez glutenu, bez laktozy, bez cukru, wegańskie) 178

glutenu, bez laktozy, bez cukru i bez składników pochodzenia zwierzęcego może być bardzo smaczny :) Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 250 gram kurek 1 cebula 200 ml mleka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego pieprz różowa sól himalajska garść listków mięty tajskiej (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, podduszamy na oleju kokosowym na małym ogniu, mieszając aby się(...)przypaliła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy oczyszczone kurki i dusimy, aż grzyby zaczną się robić miękkie, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy mleko kokosowe i dusimy jeszcze chwilę, aby zredukować sos. Gdy zacznie gęstnieć, podajemy go z gorącą quinoą i posypujemy listkami mięty

Quinoa Raz!
Bezglutenowy placek ze śliwkami 120

author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-08-02 15:11:22","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/08\/P8020004-1.jpg","description":null,"recipeYield":"10 ","recipeIngredient":["100 g m\u0105ka kokosowa","200 g m\u0105ka ry\u017cowa","150 g m\u0105ka kukurydziana","1,5 \u0142y\u017ceczka proszek do pieczenia","100 g erytrol (lub inne s\u0142odziwo)","250 g mascarpone(...)mleko","50 g olej kokosowy","10 sztuk \u015bliwki"," mielone migda\u0142y i cukier wanilinowy (do posypania)"],"recipeInstructions":["\u0141\u0105czymy ze sob\u0105 suche sk\u0142adniki, a nast\u0119pnie dodajemy mokre. Wyrabiamy zwarte ciasto. Ciastem wyk\u0142adamy form\u0119 do pieczenia ok. 25x25 cm. Ciasto nie uro\u015bnie tylko troch\u0119.","\u015aliwki myjemy, drylujemy i kroimy na \u0107wiartki. Wyk\u0142adamy

Kucharzyca
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 160

polędwiczek wieprzowych gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka klarowanego masła czarny pieprz sól morska Sos kurkowy: 200 g kurek 1 biała cebula 2 gałązki świeżego rozmarynu 200 ml mleka kokosowego* 1 łyżeczka mąki kukurydzianej* 1 łyżka klarowanego masła świeżo mielony czarny pieprz sól Purée ziemniaczane: 600 g ziemniaków 3 łyżki śmietanki kokosowej* szczypta gałki muszkatołowej sól Pieczone warzywa: kilka pietruszek kilka(...)rozrobionej z odrobiną wody i energicznie zamieszaj. Sos przypraw solą i pieprzem do smaku. Purée ziemniaczane Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedź i następnie dodaj kokosową śmietankę. Miksuj blenderem na purée. Przypraw gałką muszkatołową do smaku. Gotowe purée rozsmaruj na talerzu. Pieczone warzywa Marchew i pietruszkę pozbaw natki, delikatnie oskrob i umyj. Włóż do naczynia żaroodpornego

Food Square
Domowe szyszki czekoladowe 221

Kolejny pomysł na coś słodkiego dla dziecka. Zrobisz te szyszunie w kilka minut. Szybko i zdrowo - czego chcieć więcej? Przy okazji kolejny raz udowodnię Ci, że olej kokosowy musi być w Twojej kuchennej szafce zawsze. Zrobisz z nim nie tylko domowe szyszki , ale także domową czekoladę ( przepis tutaj>>> ) i  domowe ciasto z cukinią ( przepis tutaj(...)Oprócz tego zajrzyj tutaj>>> , a poznasz 10 sposobów na wykorzystanie oleju kokosowego, nie tylko w kuchni! Robiłam je już kilka razy, zawsze na oko, zawsze wychodzą i są przepyszne. W dodatku w oczach Liliany za każdym razem widzę ten sam zachwyt i radość. Ciężko robi się zdjęcia w takich warunkach, bo dziecku oczy z orbit wychodzą

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Borówkowy ”sernik” z mleka kokosowego… 170

Lato w pełni a więc targ pełen jest owoców które można wspaniale wykorzystać. Tym razem jest to sernik, lecz nie taki zwyczajny bo z mleka kokosowego, a konkretnie z jego stałej częsci. Deser ten genialnie sprawdzi się podczas upałów, pokocha go każdy kto spróbuje tego cudownego wariactwa. Składniki: (4 porcje) 2 puszki mleka kokosowego (potrzebna nam będzie stała częsć) 500g(...)borówek (jagód) 70g ksylitolu lub innego słodzidła 30g zmielonych migdałów (opcjonalnie) 6 bezików   Sposób przygotowania: Borówki podgrzewamy w rondelku razem z ksylitolem aż odrobinę zmiękną. Stałą częsc mleka kokosowego dajemy do wysokiego pojemnika. Dodajemy borówki do mleka kokosowego (nie całe ponieważ musimy zostawić odrobinę do polania deseru). Blendujemy mleko razem z borówkami (gdyby okazało się za mało słodkie można

madamekuchnia.wordpress.com
Deserowy mus z quinoy o smaku kokosa i czarnej porzeczki 150

porzeczka to kwasidło ;) No niech mu będzie, dosłodzić zawsze można, co miłośnikom słodkości polecam, jako że sama toleruję ją w wielkim umiarze ;) Składniki: 1 szklanka białej quinoy puszka mleka kokosowego 1 szklanka wody wanilia (może być w laskach lub BG z paczki) słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ricotta 2 łyżeczki miodu trochę mrożonej czarnej porzeczki (w sezonie polecam świeżą) Wykonanie(...)Quinoę gotujemy według drugiego sposobu (odsyłam do: http://quinoaraz.blogspot.com/2015/09/jak-ugotowac-quinoe.html) w szklance wody i szklance mleka kokosowego z dodatkiem wanilii (dodajemy według uznania tyle ile lubimy). Regularnie mieszamy, w razie potrzeby dolewamy więcej wody lub mleka kokosowego. Kiedy komosa ryżowa już się trochę rozgotuje, odstawiamy ją do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwie części. Pierwszą miksujemy blenderem z łyżeczką miodu

Quinoa Raz!
Zielone i zdrowe serniczki z quinoy :) 105

łyżka nasion chia 2 łyżki gęstego miodu 2 i ½ szklanki ugotowanej białej quinoy 100 gram orzechów nerkowca garść młodych listków szpinaku 2  łyżki spiruliny 2 łyżki oleju kokosowego 6 łyżek mąki kokosowej 2 - 3 łyżki miodu łuskane nasiona konopi i suszone owoce goi do ozdoby  Wykonanie: Przygotowujemy spód - owoce goi i rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół(...)Pokrojone na ćwiartki orzechy nerkowca zalewamy kilka godzin wcześniej wrzątkiem. Młode listki szpinaku obieramy z ogonków i przelewamy na sicie wrzątkiem.  Osuszony szpinak, odcedzone orzechy nerkowca, quinoę, olej kokosowy i miód, blendujemy na gładka masę, mieszamy dokładnie z mąką kokosową i wykładamy do foremek na wykonany wcześniej spód. Wkładamy na godzinę do lodówki, wyjmujemy, usuwamy formy, wierzch posypujemy nasionami

Quinoa Raz!
Bezglutenowy dutch baby z mąki z quinoy z rabarbarem i borówkami 122

gram mąki gryczanej 10 gram mąki ryżowej 1 łyżeczka mąki z tapioki (lub ziemniaczanej) 2 jajka od szczęśliwych kur 100 ml mleka 2 łyżeczki mielonego kardamonu 3 łyżeczki cukru kokosowego szczypta soli 1 łodyga rabarbaru garść borówek Wykonanie: Z wszystkich mąk, jajek i mleka robimy ciasto jak na naleśniki, dodajemy po 2 łyżeczki cukru kokosowego i kardamonu, szczyptę soli(...)jeszcze raz mieszamy. Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki wkładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy łyżeczką cukru kokosowego. Ciasto naleśnikowe wylewamy do formy do pieczenia, lub na patelnię, której można używać w piekarniku, polecam je wcześniej posmarować delikatnie tłuszczem, na przykład olejem kokosowym. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 - 20 minut, razem z naleśnikiem

Quinoa Raz!
Kwiaty cukinii nadziewane ekspandowaną quinoą i smażone w kasztanowym cieście naleśnikowym 104

kwiaty cukinii, których od dawna chciałam spróbować, wykorzystałam ekspandowaną quinoę, do nafaszerowania kwiatów, a następnie, każdy z nich zanurzyłam w cieście naleśnikowym z mąki kasztanowej i usmażyłam na oleju kokosowym i podałam z sezonowymi owocami. Co prawda ziarenka trochę się skurczyły podczas smażenia, ale całość wyszła całkiem smacznie i ciekawie. To nie ostatnie eksperyment z tym produktem, wkrótce kolejna propozycja(...)pozdrawiam i dziękuję za miły prezent.  Składniki: 8-10 łyżek ekspandowanej quinoy 12 kwiatów cukinii 1 jajko 4 łyżki mąki kasztanowej 50 ml wody szczypta soli szczypta cukru kokosowego 2 garście sezonowych malin, wiśni i czereśni olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Kwiaty cukinii delikatnie przepłukujemy i układamy na papierowym ręczniku, aby je trochę odsączyć. Usuwamy z nich pręciki

Quinoa Raz!
Bezglutenowe naleśniki z masłem z orzechów laskowych, ekspandowaną quinoą i czereśniami 138

słodkie czereśnie i to wszystko posypane ekspandowanymi ziarenkami komosy ryżowej. Składniki: 3 łyżki mąki z quinoa 5 łyżek mąki kasztanowej 2 jajka 100 ml wody szczypta soli łyżeczka cukru kokosowego 5 - 6 łyżek masła z orzechów laskowych 3 garście wypestkowanych czereśni 6 łyżek ekspandowanej quinoy olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Z jajek, wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe, doprawiamy(...)cukrem kokosowym i solą. Naleśniki smażymy na oleju kokosowym, a następnie smarujemy je masłem orzechowym i zwijamy w ruloniki, które kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki razem z czereśniami. Całość posypujemy ekspandowaną quinoą i gotowe

Quinoa Raz!
Ciasto czekoladowe z kokosem 137

Ciasto czekoladowe z kokosem.  Jeśli jesteście miłośnikami koksu to polecam Wam właśnie to ciasto. Gruba warstwa masy kokosowej do tego czekoladowe ciasto i raj "w gębie". Skorzystałam z przepisu s. Anastazji. I oczywiście się nie zawiodłam. Jeśli macie ochotę na inne moje ciasta to zapraszam tutaj   Znajdziecie tam wiele słodkości i pyszności. Ciasto 350 g mąki pszennej(...)cukier utrzeć na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wsypać do ciasta i zmiksować dolewając mleko. Białka ubić i delikatnie połączyć z ciastem. Masa kokosowa 200 g wiórek kokosowych 200 g cukru 2 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny 5 łyżek słodkiej śmietany Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać

O kuchni z uczuciem
Kurczak duszony w mleczku kokosowym 128

Dzisiaj mam coś dla Was z kuchni hinduskiej. Kurczak duszony w mleku kokosowym. Niesamowicie aromatyczny, delikatny i bardzo smaczny. Jak wiecie duszą sztuki kulinarnej w Indiach są przyprawy, które wzbogacają smak, aromat i wygląd potraw. Jestem miłośniczką tej kuchni i dlatego na moim blogu można wyszukać sporo przepisów z kuchni hinduskiej. Głównie są to mięsa. 1 kurczak 1 puszka mleczka(...)kokosowego 1/2 łyżeczki imbiru 4 ziarenka kardamonu 4 goździki 1 łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego sól kurkuma Kurczaka podzielić na porcje i usunąć z niego skórę. Sól wymieszać z kurkumą i natrzeć każdą porcję mięsa, a następnie odstawić na 30 minut w chłodne

O kuchni z uczuciem
Pierogi z mąki pełnoziarnistej 221

mnie zjedliśmy wszystkie na raz😉 ). Nadal są przepyszne!   ============================================================   Farsz mięsny: Ugotowane mięso z kurczaka Cebula (do smaku – ja dałam 2 średnie na 400g kurczaka) Olej kokosowy Sól, pieprz Opcjonalnie: czosnek Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Ugotowane mięso z kurczaka rwiemy w palcach na mniejsze kawałki i wrzucamy do malaksera razem z podsmażoną(...)pierogach będzie wydawał się mdły. Mielimy wszystko na gładką (albo prawie gładką) masę – i voilà – farsz gotowy!   Farsz pieczarkowy: 250g pieczarek 1 średnia cebula Olej kokosowy Czosnek granulowany Sól, pieprz 2 łyżki sera białego (u mnie chudy) 2 łyżki startego parmezanu (albo innego twardego sera) Przygotowanie: Pieczarki trzemy na średnich oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy

Jak gotować i nie zwariować