kokosowe - 19941 przepisów (strona:239/1330)

Power food, czyli czekoladowo-kokosowy pudding chia 124

sposoby: szybko gotowany lub surowy. Przepisy na obie wersje znajdziecie poniżej.  Zapraszam! :) Składniki:  3/4 szklanki mleka (ja użyłam krowiego, jednak można także sięgnąć po  migdałowe lub kokosowego) 1/6 szklanki (22g) suchych nasion chia 1,5 płaskich łyżek niesłodzonego kakao szczypta cynamonu 5 daktyli bez pestek 3 łyżki mleka kokosowego dowolny owoc (np.: kiwi) Przygotowanie (wersja na szybko(...)grudki.  Zagotujcie, co jakiś czas mieszając, do zgęstnienia, około 4-5 minut.  Całość można zblendować, żeby pozbyć się struktury nasion, jednak niekoniecznie. Na wierzch dodaj mleko kokosowe (najlepiej żeby postało ono wcześniej w lodówce, wtedy po otwarciu z wierzchu będzie miało stałą konsystencję, jakby bitej śmietany). Jako ostatnią warstwę dodaj dowolny owoc, na przykład kiwi (nada kwaśnego kontrastowego

Smiling Shrimp
Błonnik w roli głównej : Bakaliowa owsianka z puddingiem chia. 204

wypróbowania.   Składniki : (2 duże porcje lub 4 mniejsze ) 400 g gęstego jogurtu naturalnego może być typu greckiego 2 łyżki płatków orkiszowych 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka wiórków kokosowych 2 łyżeczki sproszkowanych lub drobno zmielonych migdałów 1 łyżka kawy zbożowej INKA 2 łyżki nasion chia ok 100 ml mleka kokosowego lub sojowego ok.6 szt. orzechów nerkowca 4 suszone śliwki(...)suszone morele 8 szt. suszonej żurawiny 8 szt. rodzynek  2 płaskie łyżeczki ksylitolu,erytrolu lub innego ulubionego cukru 1 kiwi.  Wykonanie:  1.Nasiona chia zlewamy mlekiem kokosowym lub sojowym słodzimy cukrem i odstawiamy do napęcznienia, 2. Jogurt dzielimy na 2 części pierwszą łączymy z sproszkowanymi migdałami, drugą z kawą inką. 3. Na dno naczynia układamy warstwę płatków orkiszowych

vaniliowoczekoladowa
Mazurek kokosowo- orzechowy 156

polskich wypieków, między innymi mazurków. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na pyszny mazurek kokosowo- orzechowy. Warto go przygotować, ponieważ jest przepyszny.   SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 150g masła, 4 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 puszki masy orzechowej z kawałkami orzeszków   HELIO , Dekoracja: orzechy włoskie HELIO, rodzynki, wiórki kokosowe, jajka(...)czekoladowe. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję wiórki kokosowe, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. Ciasto wystające na brzegi podwijam w stronę środka i lekko dociskam. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Na przestudzonym mazurku rozsmarowuję masę orzechową . Ciasto dekoruję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Owsianka marchewkowa 131

cynamonem. Pyszna, pożywna i zdrowa. Na śniadanie , na podwieczorek czy po treningu. Owsianka marchewkowa – przepis Składniki: 2 porcje 150 ml owsianych płatków, u mnie górskie 1 łyżeczka kokosowego oleju 250 ml wody szczypta soli 1 duża marchew, utarta na tarce o drobnych oczkach po szczypcie cynamonu i imbiru 2 łyżki miodu 2 łyżki rodzynek 2 łyżki laskowych orzechów(...)połówek włoskich orzechów 1 łyżka kokosowych wiórków W małym rondelku wymieszaj wodę z płatkami i solą. Zagotuj. Dodaj przyprawy, utartą marchewkę, rodzynki, olej kokosowy i gotuj przez 5 minut. Jeśli owsianka jest za gęsta dolej wody. Przełóż owsiankę do miseczek i udekoruj uprażonymi orzechami i kokosowymi wiórkami.       The post Owsianka marchewkowa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Kokosanki szafranowe 130

Piękne w swojej prostocie i cudownie pachnące maleństwa kokosowe z szafranem. Wykonanie zajmuje kilka minut a jedzenie ich to czysta przyjemność. Z zewnątrz są delikatnie chrupiące a w środku miękkie i mięsiste jak prawdziwe kokosanki. Uwielbiam zapach szafranu a w tych małych piramidkach czuć go intensywnie. Jednocześnie nie zabija on smaku kokosowego. Całość to idealna, mała słodycz do kawy(...)wielkanocnym/świątecznym stole. Przepis jest na 10 małych kokosanek ale radzę podwoić ilość składników i użyć wtedy 0,5 g szafranu. Znikają szybko! SKŁADNIKI / 10 piramidek: *100 g wiórków kokosowych * 70 g cukru * 25 g masła * 1 jajko * 1 szczypta szafranu (mniej niż ½ g) * skórka starta z ½ pomarańczy WYKONANIE: W małym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego szafran i zostawiamy

Mohiella
Wegańskie Chili sin carne z czekoladą i kawą. 173

zmielić w młynku do kawy) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki lub chili w proszku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 4 kopiaste łyżeczki oleju kokosowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego 125ml (pół szklanki) przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki stewii z erytrytolem 1 spora łodyga selera naciowego 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszka(...)dokładnie myjemy, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy. Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W naczyniu z grubym dnem rozgrzewamy 1 kopiastą łyżeczkę oleju kokosowego. Do rozgrzanego naczynia wrzucamy cebulę i czosnek (ważne by wylądowały na oleju). Smażymy minutę i dodajemy kolejną kopiastą łyżeczkę oleju kokosowego, oregano i kminek. Smażymy kolejną minutę mieszając. Dodajemy ostrą

Fill The Bowl
Ciasto bounty 450

lekką nutą alkoholu :) Raj na ziemi, czyli... ciasto bounty <3 Składniki (blacha 20x30 cm): Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 125g cukru 100g mąki 40g kakao 50 g wiórków kokosowych Poncz: 1 szklanka mleka + kilka łyżek likieru Malibu (opcjonalnie) Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 cukier wanilinowy 350 g wiórków kokosowych 1 budyń śmietankowy z cukrem(...)rozpuszczenia się masła, wsypać kokos i gotować na wolnym ogniu aż masa będzie gęsta (około 15-20 minut).W pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy i wlać do gęstej masy kokosowej, dokładnie wszystko wymieszać i podgrzewać, aż do wrzenia. Wylać na nasączony mlekiem biszkopt. Wyrównać. Wystudzić. Polewa: Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W rondelku zagotować mleko, zdjąć

Malinowo w kuchni
Żółte curry 135

łyżeczki pasty z tamaryndowca lub  sok z 1/2 cytryny lub limonki 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego 3 liście kafiru 3 łyżeczki żółtej pasty curry mleko kokosowe olej kokosowy do smażenia pieprz cytrynowy i papryka czerwona do smaku Przygotowanie:  Filet kroimy na kawałki. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Obieramy cebulę, czosnek i kroimy w pióra(...)Paprykę odsączamy z zalewy.  Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni lub woku, szklimy na nim cebule i czosnek. Następnie na patelnię dodajemy curry i kurczaka. Kiedy kurczak się ładnie obsmaży na patelnię wrzucamy pokrojona paprykę i liście kafiru. Na końcu, gdy papryka już zmięknie wlewamy mleko kokosowe i mieszamy. Dodajemy łyżeczkę pasty z tamaryndowca, łyżeczkę sosu rybnego i sojowego

Bon appetit mon amie
KEEP CALM and WOK THIS WAY 126

cebuli białej 1/2 cebuli czerwonej 2 ząbki czosnku 1,5 cm świeżego imbir 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka pasty curry 1/2 łyżeczki pasty tamaryndowej  1/2 puszki mleka kokosowe go  sos sojowy do smaku (około 1,5 łyżeczki) sos rybny do smaku (około 1 łyżeczki) olej kokosowy do smażenia ( około 2 łyżki) 1/2 szklanki kaszy quinoa Przygotowanie: Obydwa(...)rodzaje cebuli i czosnek obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Na woku lub patelni rozgrzewamy olej kokosowy, na którym szklimy cebulę z czosnkiem dodając następnie imbir i pastę curry aby puściły smak.   Na podsmażone przyprawy wrzucamy pokrojony filet z indyka. Obsmażamy z każdej strony.  Do obsmażonego indyka dodajemy pocięte na kawałki pomidory

Bon appetit mon amie
Sernik z nerkowców z owocem o tysiącu nazw 136

obciąży organizmu. SERNIK Z NERKOWCÓW Z MUSEM  Z  PERSYMONY Składniki: spód: 150 g daktyli suszonych 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego masa serowa: 250 g nerkowców 3/4 szklanki mleka kokosowego 1/3 szklanki oleju kokosowego ciekłego 1/3 szklanki s oku z cy tryny 1/2 szklanki syropu z agawy albo klonowego 1 szaron/kaki mus na wierzch : 2 szarony/kaki 1 galaretka pomarańczowa(...)dodajemy amarantus , mieszamy i całość wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. masa serowa: Orzechy nerkowca moczymy przez noc w wodzie. Namoczone orzechy miksujemy blenderem dolewają c mleko kokosowe , olej kokosowy i syrop z agawy oraz sok z cytryny .  Miksujemy a ż masa będzie gładka i nie będzie miała wyczuwalnych grudek. Powstałą masę dzielimy na 2 części. Pierwszą

Bon appetit mon amie
Sernik kokosowy w czekoladzie 158

wokół ser ników krążyły ostatnio moje myś li, w ięc zanim przyjdzie ten świąteczny czas i nac ieszę swoje podniebienie tradycyjnymi wypiekami, końcówkę ponurej jesieni postanowiłam sobie osłodzić sernikiem kokosowym na spodzie z daktyli, otulonym czekoladową polewą. Idealny na niedzielne popołudnie. SERNIK KOKOSOWY Składniki: spód: 150 g daktyli  100 g herbatników masa serowa: 0,7 kg  twarogu sernikowego(...)szklanka wiórków kokosowych 3 jajka 200 g cukru 3/4 szklanki mleka kokosowego (może być też zwykłe krowie) 2 łyżki mąki ziemniaczanej polewa czekoladowa: 150 g czekolady gorzkiej  1/2 szklanki mleka  Przygotowanie: spód: Herbatniki rozdrabniamy w blenderze albo rozdrabniaczu. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 30 minut aż zmiękną (do wody można dodać odrobinę aromatu waniliowego),następnie

Bon appetit mon amie
Wegański i bezglutenowy, jaglany sernik chałwowy (jagielnik!) na ciasteczkowym spodzie. 159

jeszcze przyjdzie na to czas. Ten z kaszy jaglanej wydaje mi się jednak lżejszy niż z nerkowców, ale to moje subiektywne odczucie. Początkowo spód miałam zamiar robić z mąki kokosowej, jednak w międzyczasie zrobiłam serię niezbyt kształtnych herbatników, które trzeba było jakoś zagospodarować. I takim sposobem wylądowały na spodzie! Do jagielnika użyłam domowej chałwy. Przepis na nią dodam niebawem! Jeżeli(...)pójdzie Wam w boczki! Sernik jaglany, chałwowy na ciasteczkowym spodzie   Składniki na małą tortownicę na spód 100g bezglutenowych herbatników* 3 kopiaste łyżeczki masła orzechowego 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego 6 daktyli 65 g (8 łyżek) bezglutenowych płatków owsianych 1 łyżka syropu z agawy *użyłam nieudanych herbatników własnej produkcji, ale można tez użyć kupnych Na sernik 200g kaszy jaglanej (suchej

Fill The Bowl
Kokosanki 1253

Małe kokosowe ciasteczka na szybki deser. Do ich wykorzystania użyłam zamrożonych białek. Składniki: 100 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mleka 250 g wiórek kokosowych 3-4 białka 3 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: 1. Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy mleko, mieszamy i ściągamy garnuszek z palnika. Do masła(...)cukrem wsypujemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Białka ubijamy na sztywna pianę i miksujemy z mąką. Pianę z białek dodajemy do wiórek kokosowych i delikatnie mieszamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżeczką nakładamy małe porcje masy w niedużych odstępach od siebie. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Babkowy baranek z jagodami . 97

łyżeczki proszku do pieczenia na czubek noża barwnika niebieskiego na czubek noża barwnika pomarańczowego 2 kopiaste szklanki mąki tortowej  1/2 szklanki mrożonych jagód  3 łyżki wiórek kokosowych 2 tabliczki czekolady mlecznej  2 łyżki margaryny wiórki kokosowe do dekoracji posypka kolorowa do dekoracji lukier gotowy różowy do dekoracji Dr. Oetkera Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym(...)gęsty kogel mogel, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem,wiórki kokosowe, olej i wodę.Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać barwnik niebieski do drugiej pomarańczowy. Na przemian wlewać do blaszki raz ciasto niebieskie raz pomarańczowe. Jagody oprószyć mąką i ułożyć na cieście. Piec w temperaturze 175/180 stopni do suchego patyczka. Czekoladę rozpuścić z margaryną w kąpieli

Sama słodycz i szczypta chili
Fit krem kokosowy Raffaello 288

cukru , to co będzie z tym deserem? :) Wiem, że wśród Was jest wielu wielbicieli kokosu - w tym ja! Jako ostatnią propozycję wykorzystania tego pysznego składnika przygotowałam dietetyczny mus/krem kokosowy... Nie znajdziecie w nim ani grama cukru czy niezdrowego tłuszczu. Polecam dla osób, którym zależy na zdrowych, ale równocześnie pysznych deserach :) Składniki: 200 g mleka kokosowego (po leżakowaniu w lodówce całą(...)musi być twarde) 150 g serka homogenizowanego np. Bieluch 1 łyżeczka miodu 3 łyżki serka kremowego np. Mój Ulubiony 1/2 szklanki wiórków kokosowych + do posypania  całe migdały Mleko kokosowe ubić na sztywną pianę  (nie będzie tak sztywna jak kremówka, ponieważ ma mniej tłuszczu). Dodać obydwa serki, miód i wymieszać dokładnie łyżką. Gdy powstanie jednolita masa wmieszać wiórki. Przełożyć

Chocolate Muffin Blog