okazja się natrafiła to i torcik powstał. Inspiracja Alessandra Frisoni. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 625 g serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru szklanka wiórek kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego (ja użyłam syrop kokosowy) Wykonanie: Serek mascarpone i kremówkę przełożyć do miseczki i ubić na sztywną masę. Następnie dodać cukier, wiórki i likier kokosowy i całość wymieszać
Krakowskie smaki AniNAPÓJ SOJOWY Napój sojowy jest kolejnym świetnym zastępnikiem mleka krowiego. Naturalnie bezglutenowy, bez cholesterolu, laktozy, substancji słodzących. Składniki to jedynie: woda, soja i sól morska. NAPÓJ RYŻOWO-KOKOSOWY Napój z pełnoziarnistego ryżu włoskiego z domieszką mleka kokosowego. Naturalnie bezglutenowy, bezlaktozowy. Skład: woda, ryż włoski, mleko kokosowe (4%), naturalny aromat kokosowy, sól morska. KREM/ŚMIETANKA RYŻOWA Bezmleczna, wegańska
Zdrowie na języku :PBardzo smaczny wegański deser z mleczka kokosowego i nasion chia, najlepiej smakuje z musem z kiwi i truskawek. Taki deser idealnie się sprawdza w ciepłe dni, schłodzony doskonale orzeźwia. Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego 4 łyżki nasion chia 200 gram truskawek 3 kiwi 2 łyżeczki miodu Sposób przygotowania: Mleczko kokosowe przelewamy do większego słoika, wsypujemy nasiona chia, dokładnie mieszamy, wstawiamy(...)miski, dodajemy łyżeczkę miodu, miksujemy blenderem. Owoce kiwi obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do osobnej miski, dodajemy miód i miksujemy blenderem. Do dwóch szklanek przekładamy połowę mleczka kokosowego z chia, przelewamy mus z kiwi. Wykładamy pozostałe mleczko z chia, przelewamy mus truskawkowy. Wierzch deseru dekorujemy plasterkiem kiwi i truskawką
Bajeczna KuchniaLody, lody dla ochłody! przyszły gorące dni i postanowiłam zrobić lody. Nie mam maszynki więc muszę korzystać z receptur mieszanych ręcznie. I oto one! pyszne , lekkie lody kokosowe na bazie przepisu Marty Dymek ale w wersji nie wegańskiej. Lody kokosowe, bez maszynki 100 ml wiórków kokosowych 400 ml mleczka kokosowego 200 ml śmietanki kremówki skórka starta z 1/2 limonki
Dzieje kuchennej Wiewióryletnie). Wśród czerwonych truskawek i malin, borówek, rabarbaru, egzotycznych pomarańczy i bananów dostrzegłem to po co przyjechałem – jeżyny Ich smak genialnie komponuje się z nasionami chia nasączonymi w kokosowym mleku, a w połączeniu z bananem otrzymujemy bardzo syty koktajl. Jeden taki słoiczek wystarczy spokojnie na drugie śniadanie. Przygotowanie jest banalnie proste (tutaj się powtarzam, ale jestem fanem szybkiej, pysznej(...)zdrowej kuchni). Składniki: 3 banany garść jeżyn mleko kokosowe nasiona Chia granola Przygotowanie: Nasiona Chia zalewamy mlekiem koksowym i zostawiamy najlepiej na noc, aby zrobił się z nich puszysty pudding. Na spód naczynia/słoiczka układamy naszą pokruszoną granole. Na granolę rozkładamy wcześniej przygotowany kokosowy pudding z nasionami chia. Jeżyny, banany i ¼ szklanki mleka kokosowego miksujemy i uzupełniamy nasz słoiczek
PaleoLifeprzekonywać ;)) Oczywiście czasu brak i tak zeszło z ich zrobieniem, ale w końcu się udało :)) Zmieniłam troszkę proporcje, bo mam w domu dwóch głodomorów i nie miałam mąki kokosowej więc zamieniłam na inną i dodałam troszkę wiórek kokosowych. Placuszki są pyszne, można je zjeść z dżemem, same lub tak jak mój młody z syropem klonowym. Bardzo nam wszystkim smakowały(...)polecam :)) Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej (ugotowana w 2 szklankach wody) 3 jajka 3 łyżki wody 2 kopiate łyżki mąki troszkę wiórek kokosowych cynamon szczypta kurkumy 1 łyżka ksyliotlu cukier puder do posypania olej kokosowy do smażenia Kaszę gotujemy, po ugotowaniu przekładamy do miski, dodajemy jajka i resztę składników. Miksujemy wszystko blenderem na gładka masę. Na patelni rozgrzewam malutka ilość
kruche babeczkijednak, że wybitnie dietetycznie będzie, ale smacznie i zdrowo na pewno. I szybko!!! Składniki na spód tarty (średnica formy 25 cm): 100 g płatków owsianych bezglutenowych 100 g wiórków kokosowych 150 g suszonych daktyli 80 g płatków migdałów 60 g nierafinowanego oleju kokosowego do 2 łyżek zimnej wody Wykonanie: Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Odcedzić, osuszyć. Płatki(...)owsiane, wiórki kokosowe drobno zmielić. Dodać rozpuszczony olej kokosowy i daktyle. Ponownie całość zmiksować. Płatki migdałów drobno pokruszyć bądź również zmiksować i dodać do masy. Wyrobić. Dodać zimną wodę. Najpierw 1 łyżkę, a jeśli stwierdzimy, że masa jest wciąż za sucha po wyrobieniu, kolejną. Ciasto powinno być zwarte i lekko wilgotne, jak typowe kruche ciasto do tarty. Całość wykładamy
gutfutpiersi z kurczaka 0.5 kg batatów 1-2 papryczki czilli (ja użyłem czuszki) 2-3 ząbki czosnku pół szklanki bulionu warzywnego 100-150 ml passaty pomidorowej olej kokosowy (najlepiej ale myślę że nada się kazdy) puszka duża mleka kokosowego 2-3 łyżki imbiru w proszku (wg oryginalnego przepisu świeży ale nie miałem) 2 łyżeczki kuminu 1 łyżka tymianku(...)bataty również Kurczaka suszymy i marynujemy w mieszance soli, pokrojonej drobno czilli, kurkumą, imbirem, czosnkiem, cynamonem i oliwą. Odstawiamy na godzine. Gdy już się zamarynuje smażymy go na oleju kokosowym przez 10 minut, a następnie dodajemy bataty i smażymy dalej na srednim ogniu przez kolejne 10 minut. Dodajemy kardamon, kumin, tymianek i zalewamy bulionem. Gotujemy 10 minut kolejne. Zalewamy
Snejkusiowe Przepisymałe porcje) 150 g homogenizowanego serka waniliowego z pokruszoną wanilią 5 łyżek mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 małe jajko 1-11/2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia do podania: 1 łyżka jogurtu naturalnego, wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Do miski przekładamy cały serek homogenizowany, wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, znów(...)mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli jest zbyt lejące można dodać troszkę mąki). Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, zmniejszamy płomień na minimalny. Placuszki (1 łyżka ciasta) smażymy z obu stron na złoto (delikatnie przewracając na drugą stronę). Placuszki podajemy z naturalnym jogurtem i wiórkami kokosowymi. Leciutkie placuszki waniliowe na serku homogenizowanym
Słodkie okruszkialfa-koszyk) 70 g moreli suszonych niesiarkowanych (alfa koszyk) 60 g pestek dyni (alfa-koszyk) 20 g płatków migdałowych (alfa koszyk) 40 g migdałów (alfa koszyk) 30 g oleju kokosowego (alfa-koszyk) 30 g wiórek kokosowych (alfa-koszyk) Dodatki: 6 łyżeczek kremu z orzechów nerkowca (alfa-koszyk) garść liofilizowanych truskawek (alfa-koszyk) 6 łyżeczek powideł z wiśni (alfa-koszyk(...)Przygotowanie: Olej kokosowy lekko podgrzej, aby jego konsystencja była płynna. Wszystkie składniki (oprócz dodatków), w tym upłynniony olej kokosowym przełóż do malaksera. Miksuj przez ok. 3-5 minut. Do momentu, w którym wszystkie składniki się połączą i stworzą jedną całość. Powstałą masę rozłóż do foremek (u mnie w kształcie serduszek) i za pomocą zwilżonej łyżeczki uformuj spód muffinek
Zdrowie na języku :Pmąki owsianej cynamon Białka ubij na sztywno, dodaj żółtka oraz mąkę i 1-2 łyżeczki cynamonu. Zamieszaj. Smaż na rozgrzanej patelni spryskanej PAM-em lub olejem kokosowym. OMLET ZAPIEKANY Z BANANEM 3 białka 2 żółtka 3 łyżki mąki np. ryżowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia stewia, cynamon wedle uznania Białka ubij na sztywno, dodaj żółtko i mąkę i pozostałe(...)silikonowej formie, średnica 15cm, na 20-25 min, 180 stopni. MARCHEWKOWY OMLET 3 białka 2 żółtka 3 łyżki mąki: 2 łyżki mąki jaglanej i 1 łyżka mąki kokosowej 2 starte średnie marchewki 1 łyżeczka proszku do pieczenia stewia, cynamon Białka ubij na sztywno, dodaj żółtka i mąkę oraz pozostałe składniki i zamieszaj łopatką. Masę wlej do silikonowej formy. Wstaw
TetiisheriTwojej prezentacji sklepu! W ramach współpracy ze sklepem alfa-koszyk otrzymałam mnóstwo fantastycznych, mega zdrowych, naturalnych produktów. fasolka mung , ciecierzyca , soczewica zielona , wiórki kokosowe , pestki dyni , woda kokosowa , olej z orzechów włoskich , figi suszone , morele suszone , rodzynki , praliny daktylowo-kokosowe , truskawka liofilizowana , krem z bakłażana(...)krem z pora i cukinii , koncentrat pomidorowy , olej kokosowy , powidła z wiśni , krem z orzechów nerkowca , świeże daktyle , koperek suszony , kurkuma , papryka ostra , lubczyk , pieprz czarny , suszona cebula , chipsy z jarmużu , płatki migdałowe , migdały , batoniki Buri Beri Z powyższych produktów przygotuję przepisy zgodne
Zdrowie na języku :Pdużej ilości błonnika. Już jedna skibka potrafi nasycić i... uzależnić! Składniki: na keksówkę o dł. 28cm 150 g (przed ugotowaniem) kaszy jaglanej 1 łyżka miodu 5 łyżek płynnego oleju kokosowego szklanka letniej wody 1 szklanka ziaren słonecznika 3/4 szklanki siemienia lnianego 1 łyżeczka czarnuszki 2 łyżki maku szklanki orzechów laskowych 2 łyżki nasion chia 10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego(...)czubata łyżeczka soli Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Można ją ugotować dzień wcześniej. Miód rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy płynny olej kokosowy. Nie zastępujcie oleju kokosowego innym tłuszczem. To on scala chlebek. Dodajemy ziarna słonecznika, siemię lniane (zmielone i w całości), orzechy laskowe, nasiona chia, czarnuszkę, mak i sól. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej
Pyry na Gazzdrowy deser, a do tego bez dodatku cukru, gdyż słodycz daktyli jest wystarczająca. Mój pudding składa się z samych naturalnych i zdrowych produktów: ryż pełnoziarnisty, suszone daktyle i mleczko kokosowe, więc nawet osoby będące na diecie mogą śmiało po niego sięgnąć. Banalnie proste połączenie, a jakie smaczne. Jestem pewna, że tak jak ja będziecie wielokrotnie ten zdrowy deser przygotowywać. Składniki(...)porcje) 1/2 szklanki ryżu pełnoziarnistego (u mnie ryż Uncle Ben's) 70 - 100 g suszonych daktyli 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny wiórki czekoladowe lub płatki migdałowe do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie: Ryż opłukać zimną wodą, następnie zalać szklanką zimnej wody i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie zlać wodę i ryż zalać 1 1/3 szklanki
Kuchcik gotujePyszny delikatny krem z buraków z dodatkiem mleczka kokosowego. Buraki wzmacniają układ krwionośny.Zapobiegają anemii.Zalecane są dla kobiet w ciąży ponieważ zawierają dużo kwasu foliowego. Przepis na mleko kokosowe znajdziecie na moim blogu. Link poniżej http://kukingo.blogspot.com/2014/11/mleczko-kokosowe.html Składniki: 6 buraków pół szklanki mleka kokosowego przyprawy: pieprz czarny, tymianek, bazylia, papryczka chilli łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie Buraki obrałam(...)umyłam, pokroiłam na mniejsze części i ugotowałam.( Nalałam tyle wody, by zakryła buraczki) Kiedy buraki się ugotowały zmiksowałam, dodałam przyprawy ( według uznania) łyżkę cytryny oraz pół szklanki mleka kokosowego. Wszystko zagotowałam na małym ogniu. Smacznego
Kukuleczki