kokosowe - 19941 przepisów (strona:228/1330)

Ciasto kokosowe 156

proszek do pieczenia - 2 łyżeczki żółtka - 5 szt cukier puder - 1/2 szkl cukier waniliowy - 2 łyżeczki masło zimne - 25 dag śmietana gęsta -1 łyżka sól - szczypta MASA KOKOSOWA: białka - 5 szt śmietana gęsta 18% - 1 Litr wiórki kokosowe - 20 dag cukier puder - 1/2 szkl budyń śmietankowy w proszku - 2 op mąka ziemniaczana- 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka(...)dalej. Następnie dodać budyń w proszku wymieszany z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia powoli dodawać do białek na przemian ze śmietaną i starannie mieszać.Na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Wyjąć ciasto. 3/4 wylepić dużą blaszkę (25*35), wyłożyć na ciasto masę kokosową i na wierzch posypać pokruszonym pozostałym ciastem. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180stC

Camilla w kuchni
Bezmleczny i bezcukrowy deser z malinami 107

Pyszny deser z malinami bez glutenu, mleka, jaj i cukru czyli raj dla alergika! Idealny na upalne dni. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego przez 12 godzin w lodówce 1 łyżka ksylitolu 250 g malin Polewa czekoladowa:  100 g gorzkiej czekolady  150 g mleczka kokosowego Polewa: Mleczko wlej do garnuszka i wrzuć połamaną na kosteczki czekoladę(...)Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wystudź. Schłodzone mleczko kokosowe  ostrożnie otwórz i delikatnie zdejmij całą utworzoną śmietankę. Pozostała wodę kokosową możesz użyć np. do koktajlu. Śmietankę ubij mikserem na sztywno na koniec dodając ksylitol. Maliny lekko rozduś widelcem i wyłóż na dno szklanek czy pucharków. Na maliny wyłóż warstwę ubitej śmietanki. Całość polej polewą czekoladową i udekoruj. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe wegańskie muffinki :) 119

jajek, bez mleka, bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu (tutaj przyznam się, że zapomniałam, bo miał być olej kokosowy :))! To z czego powstały te babeczki!? Z produktów wegańskich, bezglutenowych, które świetnie zastąpiły powszechnie stosowane produkty. Muffinki pięknie wyrosły, są puszyste i puchate. Czuć kokos, choć nie intensywnie. Nie są przesłodzone, ale nadal słodkie. W niektóre powtykałam jeżyny , tak dla urozmaicenia(...)dobrze sprawdzą się także maliny . Podsumowując, bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu, szybko znikają :)  Składniki: 120 g mąki ryżowej 30 g mąki kokosowej 100 g banana 250 ml mleka sojowego 15 kropelek stewii kokosowej  (Via Health) 10 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka zmielonych nasion chia jeżyny (opcjonalnie) Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj

Zdrowie na języku :P
Rozgrzewająca zupa krem z dyni i quinoy z imbirową nutą (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 135

szklanki ugotowanej białej quinoy 500 gram obranej i wypestkowanej dyni piżmowej 1 średnia cebula kawałek świeżego imbiru (około 7 - 8 cm)   150 ml mleka kokosowego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju kokosowego 1 litr wody szczypta chilli czarny sezam (opcjonalnie)  sól Wykonanie: Drobno posiekaną cebulę i starty imbir podsmażamy na oleju kokosowym. Następnie dodajemy pokrojoną(...)dynię, solimy, dodajemy 1/4 szklanki wody i dusimy wszystko razem około 5 minut. Przekładamy warzywa do garnka z wrzątkiem i gotujemy, aż dynia będzie miękka. Dodajemy quinoę i mleko kokosowe, doprawiamy solą i chilli, chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia, gdy zupa trochę przestygnie dodajemy sok z cytryny, dokładnie blendujemy i podajemy posypaną czarnym sezamem i odrobiną chilli. Smacznego

Quinoa Raz!
Leczo z zielonym groszkiem i mleczkiem kokosowym :) 132

uczyniłam :D Kolejna propozycja na leczo w tym roku! To jakieś szaleństwo, warzywne szaleństwo! :) Tym razem oprócz najczęściej dodawanych składników pokusiłam się jeszcze na zielony groszek (mrożony) oraz mleczko kokosowe . Efekt ponownie pyszny, bo w końcu co tu ma wyjść nie dobrego, przecież warzywa są bardzo smaczne :) Tym przepisem chyba już zakończę "leczową" serię w tym roku i wrócę ponownie(...)papryka czerwona 1 papryka zielona 250 g pomidorków koktajlowych (u mnie daktylowe) 1 średnia cukinia 1/2 średniej dyni 200 g zielonego groszku (u mnie mrożony) 1 łyżka oleju kokosowego  50 ml mleczka kokosowego (z puszki) przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, curry (Bio-rytm), papryka wędzona, papryka słodka, pieprz cayenne Przygotowanie Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć oczyszczone

Zdrowie na języku :P
Piknik na pożegnanie lata: roślinne grillowanie na trawie 101

Zapraszam do roślinnego grillowania! ;) * SKŁADNIKI dla 4 osób Fasolowe burgery: 1 puszka czerwonej fasoli 2 czerwone cebule garść rodzynek ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka oleju kokosowego sól, pieprz Dodatki: 4 bułki garść rukoli 1 czerwona cebula Chutney morelowy: 1 czerwona cebula 1 papryczka chili 4 duże morele ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego ½ łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka(...)gorczycy 30 ml octu winnego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka oleju kokosowego Szaszłyki warzywne: 1 kolba kukurydzy 1 mała cukinia papryki (zielona, czerwona i żółta) 1 czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki soli oliwa z oliwek Grillowane awokado z quinoa: 2 awokado ¼ szklanki quinoa 1 pomidor 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki

Food Square
Drożdżowe słoneczko z farszem z szynką zrazową. 158

szynki zrazowej wędzonej Hańderek 250 g sera żółtego łyżeczka domowej warzywnej kostki rosołowej II z tego przepisu ---> Domowa warzywna kostka rosołowa II sól, pieprz łyżka oleju kokosowego Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę kroimy w niewielką kostkę. Dusimy z kostką rosołową bez przykrycia na oleju kokosowym, aż cała woda z pieczarek wyparuje.  Szynkę kroimy w dość grubą kostkę(...)szynki zrazowej wędzonej Hańderek 250 g sera żółtego łyżeczka domowej warzywnej kostki rosołowej II z tego przepisu --->  Domowa warzywna kostka rosołowa II sól, pieprz łyżka oleju kokosowego Cebulę kroimy na pół i szatkujemy 5 s/obr. 5 Dodajemy olej kokosowy i dusimy 3 min/Varoma/obr. 1 Dodajemy pieczarki, szatkujemy 10 s/ obr. 5 Dusimy 20 min/ Varoma

MamaOskarka
Smażony makaron z kurczakiem, sokiem pomarańczowym i trawą cytrynową 193

powiedzieć, iż została ukształtowana przez otaczające Tajlandię Chiny oraz Indie. I chociaż znacznie bliżej jej jednak do kuchni chińskiej, to w wielu daniach czujemy akcenty indyjskie, takie jakie mleko kokosowe, liście kafiru czy trawę cytrynową. I to właśnie dzięki temu połączeniu jest jedną z najbardziej aromatycznych kuchni świata. Duży wpływ na jej obecny charakter i wykorzystywane składniki miały kraje zachodu(...)marchew 1 gałązka trawy cytrynowej 1/2 cukinii 150ml soku pomarańczowego 1/4 łyżeczki cynamonu ok. 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki mielonej kolendry szczypta ostrej papryki sól pieprz czosnek cukier olej kokosowy (lub inny tłuszcz do smażenia) Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski. 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego mieszamy z 50ml soku pomarańczowego, szczyptą soli, 1/2 łyżeczki cukru oraz szczyptą

Jacob Tastes
Pudding jaglany z owocami 130

znajdują się w ofercie sklepu wwww.ecoshop.com.pl takie jak ksylitol, cukier trzcinowy lub suszone daktyle. Budyń jaglany z owocami Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 łyżka wiórków kokosowych dodatkowo mleko potrzebne do miksowania puddingu do posypania deseru: 2 łyżeczki garście suszonej żurawiny 2 łyżeczki łuskanych orzechów włoskich 1 łyżeczka wiórków kokosowych Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy na sicie(...)sposób pozbędziemy się charakterystycznej goryczki. Wsypujemy ją do garnka, zalewamy 1 szklanką mleka i gotujemy na najmniejszym ogniu, aż wchłonie cały płyn. Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera, dodajemy wiórki kokosowe i stopniowo, podczas miksowania, tyle mleka, aby powstała jednolita masa o konsystencji budyniu. Gotowy pudding przekładamy do szklanek lub słoiczków, podajemy posypane rozrobionymi orzechami włoskimi, kawałkami suszonej żurawiny i wiórkami

Moja smaczna kuchnia
ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU NA OSTRO 139

chińska ni to polska,ale zawsze można być pewnym że jest zupą.:)   4 szt.skrzydełek kurzych vegeta odrobina trawy cytrynowej posiekana bazylia 2 papryczki chili 2 łyżki wiórek kokosowych puszka groszku zielonego sól puszka mleczka kokosowego odrobina curry ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Nastawiamy wodę 1.5 litra.Myjemy skrzydełka i wkładamy do garnka,solimy odrobinę.Gotujemy wywar na małym ogniu.Groszek odcedzamy.Papryczkę chili myjemy(...)drobno i wrzucamy do zupy wraz z nasionkami-da to nam ostrość w zupie. Trawę cytrynową siekamy i do dajemy do zupy oraz groszek.Chwilę gotujemy i wsypujemy wiórki kokosowe oraz wlewamy mleko kokosowe i przyprawiamy curry i vegetą jak potrzeba. Mięso ze skrzydełek obieramy i bardzo drobno siekamy i dorzucamy do zupy.Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Płatki jaglane na pyszne śniadanie :) 102

Masa wyszła kremowa, gęsta, ale nie za bardzo, słodziutka, z akcentem chrupkości za sprawą orzechów brazylijskich. Było pysznie :)  Składniki: 50 g płatków jaglanych (Bio-rytm) 50 g mleczka kokosowego (z puszki) 200 ml mleka sojowego nektar kokosowy  (Bio-rytm) 2 orzechy brazylijskie  garść malin  Przygotowanie: Do rondelka wlej mleko sojowe, mleczko kokosowe oraz wsyp płatki jaglane(...)Gotuj do momentu, w którym ich konsystencja będzie kremowa, lekko "budyniowata", czyli ok. 5 minut. Gotowe przełóż do miseczki, ułóż maliny, dodaj posiekany orzechy i całość oblej nektarem kokosowym

Zdrowie na języku :P
Zupa ziemniaczana z kiełbasą 168

składników, szybkie wykonanie. Czego trzeba chcieć więcej? Chyba tylko tego, aby poczuć jej smak. Dodatek smażonej kiełbasy podwawelskiej wspaniale podkręca jej smak. Potrzebujemy: 50 g cebuli 20 g oleju kokosowego 450 g obranych ziemniaków 150 g pora 100 g korzenia pietruszki 600 ml wody 2 łyżeczki pasty bulionowej warzywnej, z przepisu na Domową warzywną "Kostkę rosołową" sól, pieprz(...)jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, bądź łyżka świeżej kilkanaście plasterków kiełbasy, u mnie kiełbasa podwawelska Hańderek Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Warzywa pokroić drobno i dodać do garnka, w którym dusiła się cebula. Jeśli używacie suszonej natki pietruszki, można dodać ją w tym momencie. Świeżą lepiej dodać na końcu. Warzywa zalewamy połową wody

MamaOskarka
Domowe mleko kokosowe 144

Domowe mleko kokosowe smakuje zdecydowanie lepiej niż to sklepowe w kartonie. W dodatku nie posiada żadnych ulepszaczy i jest tańsze. Do przygotowania takiego mleka potrzebujecie tylko wiórki i wodę. Możecie wykorzystać je do latte, owsianek, puddingów, koktajli, sosów itp. Nie jest to mleko tak gęste jak mleczko kokosowe z puszki, ponieważ przygotowujemy je z wiórków, które są już częściowo odtłuszczone(...)Posiada jednak na pewno większą zawartość tłuszczu niż np. mleko krowie. Składniki na ok 1,2 l: 1,5 l przegotowanej letniej wody  250 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Do dużego naczynia wsyp wiórki kokosowe i zalej przegotowaną, letnią wodą. Przykryj i odstaw na noc.  Następnego dnia podgrzej zawartość naczynia do ok 50 stopni i zblednuj zawartość. Warto robić

Ze smakiem i z pasją
Jagielnik bez pieczenia 146

Spód: 1/4 szklanki płatków owsianych 1 łyżka karobu lub kakao 4 łyżki wody 1 łyżka oleju Ciasto: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej + 2 szklanki wody 100g wiórek kokosowych 4 łyżki ksylitolu 1 szklanka wody Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą. Do gotującej się wody wrzucamy kaszę jaglaną. Jak kasza całkowicie nie wchłonie wody dodajmy ksylitol, wiórki kokosowe(...)szklankę wody. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Między czasie w blenderze miksujemy płatki owsiane, dodajmy karob, wodę i olej. Wszystko ponownie miksujemy. Po ugotowaniu kaszy jaglanej z wiórkami kokosowymi przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia. Miksujemy na gładką konsystencję. Do natłuszczonej formy (w moim przypadku naczynko żaroodporne) przekładamy spód z płatków owsianych. Dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie przekładamy

Truskawkowa Fiesta