jajek, bez mleka, bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu (tutaj przyznam się, że zapomniałam, bo miał być olej kokosowy :))! To z czego powstały te babeczki!? Z produktów wegańskich, bezglutenowych, które świetnie zastąpiły powszechnie stosowane produkty. Muffinki pięknie wyrosły, są puszyste i puchate. Czuć kokos, choć nie intensywnie. Nie są przesłodzone, ale nadal słodkie. W niektóre powtykałam jeżyny , tak dla urozmaicenia(...)dobrze sprawdzą się także maliny . Podsumowując, bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu, szybko znikają :) Składniki: 120 g mąki ryżowej 30 g mąki kokosowej 100 g banana 250 ml mleka sojowego 15 kropelek stewii kokosowej (Via Health) 10 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka zmielonych nasion chia jeżyny (opcjonalnie) Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj
Zdrowie na języku :Pszklanki ugotowanej białej quinoy 500 gram obranej i wypestkowanej dyni piżmowej 1 średnia cebula kawałek świeżego imbiru (około 7 - 8 cm) 150 ml mleka kokosowego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju kokosowego 1 litr wody szczypta chilli czarny sezam (opcjonalnie) sól Wykonanie: Drobno posiekaną cebulę i starty imbir podsmażamy na oleju kokosowym. Następnie dodajemy pokrojoną(...)dynię, solimy, dodajemy 1/4 szklanki wody i dusimy wszystko razem około 5 minut. Przekładamy warzywa do garnka z wrzątkiem i gotujemy, aż dynia będzie miękka. Dodajemy quinoę i mleko kokosowe, doprawiamy solą i chilli, chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia, gdy zupa trochę przestygnie dodajemy sok z cytryny, dokładnie blendujemy i podajemy posypaną czarnym sezamem i odrobiną chilli. Smacznego
Quinoa Raz!uczyniłam :D Kolejna propozycja na leczo w tym roku! To jakieś szaleństwo, warzywne szaleństwo! :) Tym razem oprócz najczęściej dodawanych składników pokusiłam się jeszcze na zielony groszek (mrożony) oraz mleczko kokosowe . Efekt ponownie pyszny, bo w końcu co tu ma wyjść nie dobrego, przecież warzywa są bardzo smaczne :) Tym przepisem chyba już zakończę "leczową" serię w tym roku i wrócę ponownie(...)papryka czerwona 1 papryka zielona 250 g pomidorków koktajlowych (u mnie daktylowe) 1 średnia cukinia 1/2 średniej dyni 200 g zielonego groszku (u mnie mrożony) 1 łyżka oleju kokosowego 50 ml mleczka kokosowego (z puszki) przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, curry (Bio-rytm), papryka wędzona, papryka słodka, pieprz cayenne Przygotowanie Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć oczyszczone
Zdrowie na języku :PZapraszam do roślinnego grillowania! ;) * SKŁADNIKI dla 4 osób Fasolowe burgery: 1 puszka czerwonej fasoli 2 czerwone cebule garść rodzynek ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka oleju kokosowego sól, pieprz Dodatki: 4 bułki garść rukoli 1 czerwona cebula Chutney morelowy: 1 czerwona cebula 1 papryczka chili 4 duże morele ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego ½ łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka(...)gorczycy 30 ml octu winnego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka oleju kokosowego Szaszłyki warzywne: 1 kolba kukurydzy 1 mała cukinia papryki (zielona, czerwona i żółta) 1 czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki soli oliwa z oliwek Grillowane awokado z quinoa: 2 awokado ¼ szklanki quinoa 1 pomidor 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki
Food Squareszynki zrazowej wędzonej Hańderek 250 g sera żółtego łyżeczka domowej warzywnej kostki rosołowej II z tego przepisu ---> Domowa warzywna kostka rosołowa II sól, pieprz łyżka oleju kokosowego Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę kroimy w niewielką kostkę. Dusimy z kostką rosołową bez przykrycia na oleju kokosowym, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Szynkę kroimy w dość grubą kostkę(...)szynki zrazowej wędzonej Hańderek 250 g sera żółtego łyżeczka domowej warzywnej kostki rosołowej II z tego przepisu ---> Domowa warzywna kostka rosołowa II sól, pieprz łyżka oleju kokosowego Cebulę kroimy na pół i szatkujemy 5 s/obr. 5 Dodajemy olej kokosowy i dusimy 3 min/Varoma/obr. 1 Dodajemy pieczarki, szatkujemy 10 s/ obr. 5 Dusimy 20 min/ Varoma
MamaOskarkapowiedzieć, iż została ukształtowana przez otaczające Tajlandię Chiny oraz Indie. I chociaż znacznie bliżej jej jednak do kuchni chińskiej, to w wielu daniach czujemy akcenty indyjskie, takie jakie mleko kokosowe, liście kafiru czy trawę cytrynową. I to właśnie dzięki temu połączeniu jest jedną z najbardziej aromatycznych kuchni świata. Duży wpływ na jej obecny charakter i wykorzystywane składniki miały kraje zachodu(...)marchew 1 gałązka trawy cytrynowej 1/2 cukinii 150ml soku pomarańczowego 1/4 łyżeczki cynamonu ok. 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki mielonej kolendry szczypta ostrej papryki sól pieprz czosnek cukier olej kokosowy (lub inny tłuszcz do smażenia) Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski. 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego mieszamy z 50ml soku pomarańczowego, szczyptą soli, 1/2 łyżeczki cukru oraz szczyptą
Jacob Tastesznajdują się w ofercie sklepu wwww.ecoshop.com.pl takie jak ksylitol, cukier trzcinowy lub suszone daktyle. Budyń jaglany z owocami Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 łyżka wiórków kokosowych dodatkowo mleko potrzebne do miksowania puddingu do posypania deseru: 2 łyżeczki garście suszonej żurawiny 2 łyżeczki łuskanych orzechów włoskich 1 łyżeczka wiórków kokosowych Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy na sicie(...)sposób pozbędziemy się charakterystycznej goryczki. Wsypujemy ją do garnka, zalewamy 1 szklanką mleka i gotujemy na najmniejszym ogniu, aż wchłonie cały płyn. Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera, dodajemy wiórki kokosowe i stopniowo, podczas miksowania, tyle mleka, aby powstała jednolita masa o konsystencji budyniu. Gotowy pudding przekładamy do szklanek lub słoiczków, podajemy posypane rozrobionymi orzechami włoskimi, kawałkami suszonej żurawiny i wiórkami
Moja smaczna kuchniachińska ni to polska,ale zawsze można być pewnym że jest zupą.:) 4 szt.skrzydełek kurzych vegeta odrobina trawy cytrynowej posiekana bazylia 2 papryczki chili 2 łyżki wiórek kokosowych puszka groszku zielonego sól puszka mleczka kokosowego odrobina curry ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Nastawiamy wodę 1.5 litra.Myjemy skrzydełka i wkładamy do garnka,solimy odrobinę.Gotujemy wywar na małym ogniu.Groszek odcedzamy.Papryczkę chili myjemy(...)drobno i wrzucamy do zupy wraz z nasionkami-da to nam ostrość w zupie. Trawę cytrynową siekamy i do dajemy do zupy oraz groszek.Chwilę gotujemy i wsypujemy wiórki kokosowe oraz wlewamy mleko kokosowe i przyprawiamy curry i vegetą jak potrzeba. Mięso ze skrzydełek obieramy i bardzo drobno siekamy i dorzucamy do zupy.Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMasa wyszła kremowa, gęsta, ale nie za bardzo, słodziutka, z akcentem chrupkości za sprawą orzechów brazylijskich. Było pysznie :) Składniki: 50 g płatków jaglanych (Bio-rytm) 50 g mleczka kokosowego (z puszki) 200 ml mleka sojowego nektar kokosowy (Bio-rytm) 2 orzechy brazylijskie garść malin Przygotowanie: Do rondelka wlej mleko sojowe, mleczko kokosowe oraz wsyp płatki jaglane(...)Gotuj do momentu, w którym ich konsystencja będzie kremowa, lekko "budyniowata", czyli ok. 5 minut. Gotowe przełóż do miseczki, ułóż maliny, dodaj posiekany orzechy i całość oblej nektarem kokosowym
Zdrowie na języku :Pskładników, szybkie wykonanie. Czego trzeba chcieć więcej? Chyba tylko tego, aby poczuć jej smak. Dodatek smażonej kiełbasy podwawelskiej wspaniale podkręca jej smak. Potrzebujemy: 50 g cebuli 20 g oleju kokosowego 450 g obranych ziemniaków 150 g pora 100 g korzenia pietruszki 600 ml wody 2 łyżeczki pasty bulionowej warzywnej, z przepisu na Domową warzywną "Kostkę rosołową" sól, pieprz(...)jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, bądź łyżka świeżej kilkanaście plasterków kiełbasy, u mnie kiełbasa podwawelska Hańderek Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Warzywa pokroić drobno i dodać do garnka, w którym dusiła się cebula. Jeśli używacie suszonej natki pietruszki, można dodać ją w tym momencie. Świeżą lepiej dodać na końcu. Warzywa zalewamy połową wody
MamaOskarkaDomowe mleko kokosowe smakuje zdecydowanie lepiej niż to sklepowe w kartonie. W dodatku nie posiada żadnych ulepszaczy i jest tańsze. Do przygotowania takiego mleka potrzebujecie tylko wiórki i wodę. Możecie wykorzystać je do latte, owsianek, puddingów, koktajli, sosów itp. Nie jest to mleko tak gęste jak mleczko kokosowe z puszki, ponieważ przygotowujemy je z wiórków, które są już częściowo odtłuszczone(...)Posiada jednak na pewno większą zawartość tłuszczu niż np. mleko krowie. Składniki na ok 1,2 l: 1,5 l przegotowanej letniej wody 250 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Do dużego naczynia wsyp wiórki kokosowe i zalej przegotowaną, letnią wodą. Przykryj i odstaw na noc. Następnego dnia podgrzej zawartość naczynia do ok 50 stopni i zblednuj zawartość. Warto robić
Ze smakiem i z pasjąSpód: 1/4 szklanki płatków owsianych 1 łyżka karobu lub kakao 4 łyżki wody 1 łyżka oleju Ciasto: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej + 2 szklanki wody 100g wiórek kokosowych 4 łyżki ksylitolu 1 szklanka wody Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą. Do gotującej się wody wrzucamy kaszę jaglaną. Jak kasza całkowicie nie wchłonie wody dodajmy ksylitol, wiórki kokosowe(...)szklankę wody. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Między czasie w blenderze miksujemy płatki owsiane, dodajmy karob, wodę i olej. Wszystko ponownie miksujemy. Po ugotowaniu kaszy jaglanej z wiórkami kokosowymi przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia. Miksujemy na gładką konsystencję. Do natłuszczonej formy (w moim przypadku naczynko żaroodporne) przekładamy spód z płatków owsianych. Dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie przekładamy
Truskawkowa FiestaTeraz przygotowuje je rzadziej, bo mam małe dzieci, którym ich nie mogę podać. Ale dorośli mogą spokojnie się nimi delektować. Dodatkową odmianą jest, to że smażę je na oleju kokosowym. Przez co są zdrowsze i zyskują delikatną nutę kokosa. Oczywiście możecie je usmażyć na tradycyjnym oleju, ale polecam spróbować kokosowy. Ja go uwielbiam i stosuję praktycznie do wszystkiego w swojej(...)galerii „Czytelnicy pieką/gotują” na blogu . Składniki: 250 g boczniaków 1 szklanka mleka sól i pieprz do smaku 2-3 jajka mąka pszenna bułka tarta olej kokosowy do smażenia (u mnie Woj-len )* *można użyć tradycyjnego oleju np. rzepakowego, ale polecam Wam tą zdrowszą wersję boczniaków z lekką kokosową nutą Przygotowanie: Boczniaki płuczemy (zmywamy brud), obcinamy ogonki zostawiając
Słodkie okruszkirybne (ja użyłam morszczuka) sok z 1 cytryny kilka pomidorków koktajlowych 1 mała cukinia 1 cebula sos słodko-kwaśny (np.Indian Wok Goan Sweet& S our Patak's) olej kokosowy do smażenia panierka: 100 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 1 łyżka wiórków kokosowych 2 jajka 100 ml wody brązowy ryż do podania Przygotowanie: Filety kroimy na mniejsze kawałki(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka roztrzepujemy dodając obydwie mąki i wiórki kokosowe oraz wodę. Rozrabiamy ciasto. W cieście maczamy kawałki ryby i smażymy je na głębokim tłuszczu. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy olej kokosowy podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cukinię, pomidorki koktajlowe przecięte na połówki oraz cebulę pokrojoną w pióra. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy sos słodko- kwaśny i gotujemy
Bon appetit mon amieherbatników kakaowych 500 g sera z wiaderka 2 śnieżki w proszku 1 szkl mleka 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku Posypka kokosowa: 6 łyżek wiórków kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Dno blaszki o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać herbatniki. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki(...)połączenia się składników. Następnie stale miksując, powoli wlewać tężejące galaretki. Gdy całość dobrze się połączy wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała. Posypka kokosowa: Masło stopić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe. Stale mieszając, podsmażać na niewielkim ogniu aż wiórki się zrumienią. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć na kilka
Ala piecze i gotuje