Kokos jest ostatnio bardzo popularnym składnikiem: olej kokosowy to zdrowy... Artykuł ZDROWE MUFFINY KOKOSOWE pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEsoku przecierowym. Palce lizać! Idealne na śniadanie lub deser. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 2 łyżki kakao 1-2 łyżki cukru kokosowego 2 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: 900 ml soku przecierowego z bananem (u mnie: banan-jabłko-brzoskwinia) 2 budynie śmietankowe 250 g serka mascarpone(...)łyżki cukru kokosowego cukier puder (do posypania) Wykonanie: Ciasto: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. W drugiej misce łączymy składniki suche: przesianą przez sitko mąkę z kakao, szczyptą soli i cukrem kokosowym. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej
Kuchnia MagdaLenySkładniki: mąka tortowa 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, wiórki kokosowe 1 szklanka, mak suchy 1 szklanka, białka 10 sztuk, sól - szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 1 szklanka, margaryna 200 ml LUKIER: cukier puder 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, mleko 1-2 łyżeczki, wiórki kokosowe 2 łyżki mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, suchy(...)ół, ciasto piec około 45 minut, do suchego patyczka lukier: do cukru pudru wlać sok cytrynowy, mleko i wymieszać na dość płynny lukier, polać na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi - ciasto jest lekkie, aromatyczne, pyszne........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzepyszny krem jaglany z masłem migdałowym i gruszkami w miodzie. No nic tylko zajadać. Składniki: fasolowe brownie puszka czerwonej fasoli 2 duże banany 2 duże jajka 2 łyżki oleju kokosowego 2 czubate łyżki cukru trzcinowego/lub innego słodzidła 2 czubate łyżki naturalnego kakao łyżeczka kawy rozpuszczalnej szczypta soli Fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przekładamy(...)miseczki. Banana obieramy i kroimy na mniejsze plasterki. Oba składniki umieszczamy w malakserze, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, odrobinę wody i dokładnie blendujemy na gładki krem. Jeśli nie macie malaksera możecie to zrobić przy użyciu blendera ręcznego. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. W dużej misce rozbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i chwilę ubijamy za pomocą miksera ręcznego. Cały czas
Kuchnia Elliegryczaną) – 4 jajka rozm. M – 5 łyżek (70g) ksylitolu – 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy) – 0,5 szkl. soku pomarańczowego Hortex – 3/4 szkl. mleczka kokosowego z puszki – skórka z połowy pomarańczy Lukier: – 60g cukru pudru – 2 łyżki soku pomarańczowego Hortex – 1 łyżka mleczka kokosowego z puszki Sposób przygotowania: 1. Żółtka oddzielamy(...)białek. Białka ubijamy na sztywno, a ż ółtka miksujemy z ksylitolem, mąką, proszkiem do pieczenia, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym. 2. Pomarańczę dokładnie czyścimy i parzymy wrzącą wodą. Następnie ścieramy na tarce skórkę z połowy pomarańczy. Dodajemy ją do masy. 3. Łączymy masę jajeczną z ubitymi białkami mieszając powoli i dokładnie. 4. Całość wlewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Podwójnaporcjagryczaną) – 4 jajka rozm. M – 5 łyżek (70g) ksylitolu – 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy) – 0,5 szkl. soku pomarańczowego Hortex – 3/4 szkl. mleczka kokosowego z puszki – skórka z połowy pomarańczy Lukier: – 60g cukru pudru – 2 łyżki soku pomarańczowego Hortex – 1 łyżka mleczka kokosowego z puszki Sposób przygotowania: 1. Żółtka oddzielamy(...)białek. Białka ubijamy na sztywno, a ż ółtka miksujemy z ksylitolem, mąką, proszkiem do pieczenia, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym. 2. Pomarańczę dokładnie czyścimy i parzymy wrzącą wodą. Następnie ścieramy na tarce skórkę z połowy pomarańczy. Dodajemy ją do masy. 3. Łączymy masę jajeczną z ubitymi białkami mieszając powoli i dokładnie. 4. Całość wlewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Podwójnaporcjałyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa daktylowa 250 g daktyli 1 szklanka wody (lub mleka) 1 łyżka kakao 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki masła kokosowego 5 dag czekolady wiórki kokosowe dodatkowo: kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki i 3 łyżki prażonego ziarna słonecznika Buraki ugotuj lub upiecz w piekarniku do miękkości. Ostudzić(...)suchego patyczka. Odstaw do ostudzenia. Przygotuj masę daktylowo-czekoladową Wodę wlej do rondelka, wsyp daktyle bez pestek - doprowadź do zagotowania. Wsyp żurawinę, dodaj kako i masło kokosowe. Wymieszaj wszystko rozgniatając owoce. Zestaw z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia. Pokrój ciasto buraczane w drobną kosteczkę, dodaj masę daktylową, dżem porzeczkowy z całymi
Gotuj Sam!ciasto zaskakuje smakiem. Delikatny biszkopt, jabłka, zanurzone w budyniu a do tego wszystkiego jeszcze pianka z wiórek kokosowych. Niby banalne składniki, ale w tym wydaniu smakują pysznie i do tego wygląda bardzo elegancko. Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek wody 1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyzeczki proszku do pieczenia Żółtka ucieramy z połową cukru, kolejno dodajemy(...)minut w 180 st. C. Nadzienie: 1 kg jabłek 3 szklanki wody 1łyżka cukru kilka goździków kawałek cynamonu 2 budynie waniliowe 1/2 kostki masła 20 dag wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru 2 jajka Jabłka obieramy i kroimy na cząstki, zalewamy wodą, dodajemy łyżkę cukru, goździki i cynamon i gotujemy ok 5 minut. Następnie odsączamy na sitku owoce, a na wodzie
Cynamonowe szczęścieDaktyle są cennym źródłem potasu, witaminy C, B6, A, E, K, wapnia, magnezu, żelaza, nasiona chia zaś zawierają dużo błonnika, wapnia i żelaza. W połączeniu z bardzo zdrowym mleczkiem kokosowym (witamina C, B wapń, potas, fosfor, żelazo), otrzymujemy duży zastrzyk witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Do deseru należy kupić dobrej jakości suszone daktyle niesiarkowane i mleczko(...)kokosowe najlepiej bez konserwantów i stabilizatorów. Składniki: (na 2 porcje po 250 ml) 150 g suszonych daktyli 1 dojrzały banan 400 ml mleczka kokosowego 4 łyżeczki nasion chia 1 kiwi 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki naturalnego kakao 1 łyżeczka naturalnego miodu lub ksylitolu do smaku 1 łyżka ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Mleczko delikatnie podgrzać, podzielić na pół
Kuchcik gotujejestem pewna czy tort można nazwać lekkim, bo w końcu to tort, ale dzięki delikatnej masie jogurtowej z dodatkiem śmietanki kokosowej i owoców, deser wyszedł niezwykle delikatny, puszysty no i smaczny. Ale to musisz ocenić sam ;) Składniki: BISZKOPT: 5 jajek 0,75 szklanki cukru 0,75 szklanki mąki 0,25 łyżki mąki ziemniaczanej odrobina zielonego barwnika (opcjonalnie) Białka ubić(...)wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. MASA: 500 g śmietanki kokosowej (u mnie z dwóch puszek mleczka kokosowego) 400 g jogurtu greckiego 180 g jogurtu naturalnego 6 łyżeczek żelatyny w proszku + 1/4 szklanki wrzątku 6 łyżek cukru pudru (można więcej) opakowanie cukru
coolinarnysoczystych w środku ciastek, wylądowały w piekarniku. Jeśli chodzi o ilości to spokojnie możecie dodać więcej wiórek oraz ksylitolu lub miodu, ja wolę mniej słodkie. Składniki: 200g wiórków kokosowych 3-4 łyżki masła 2 białka 50 g ksylitolu Przygotowanie: W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Białka i ksylitol ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy masę(...)wiórkami i wszystko razem ponownie mieszamy. Na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) formujemy małe ciastka kokosowe (ja używam do tego małej łyżeczki). Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut lub do czasu, aż będą złociste od góry. Smacznego! Artykuł Ciastka kokosowe paleo (bez glutenu i zbóż) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifedodatkiem orzechów włoskich. Przez noc się schłodziły, a do porannej kawy były niczym marzenie. Uzależniające- dodać należy ;) Składniki na ok 15 sztuk: 1 woreczek kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki masła kokosowego 2 łyżki syropu klonowego 100g kokosu ok 30 malutkich połówek orzechów włoskich 40g mielonych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przesypujemy na siteczko i płuczemy(...)zimną wodą. Przekładamy do garnka, najlepiej z grubym, nieprzywierającym dnem, zalewamy mlekiem i gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu. Mieszamy, by nic się nie przypaliło. Zestawiamy z palnika, dodajemy masło kokosowe, miód oraz prażone na suchej patelni wiórki kokosowe. Mieszamy do połączenia składników i rozpuszczenia się masła. Łyżką nakładamy na dłoń odrobinę masy, spłaszczamy i układamy dwie połówki orzechów
Kuchnia w czekoladziesię napowietrzyło. Wyrobione ciasto postaw w ciepłym miejscu, bo drożdżowe nie lubi zimna ani przeciągów. Moje drożdżowe jest trochę inne, bo bez jajek i tłuszczu, a na mleczku kokosowym i z pomarańczowym aromatem. Oto przepis na zdrowe drożdżowe z pomarańczową nutą. Składniki 400 g mąki pszennej 100 g brązowego cukru lub innej substancji słodzącej 25 g świeżych drożdży(...)mleczka kokosowego 1 pomarańcza 1 jajko szczypta soli Mąkę umieszczamy w misce i dodajemy do niej suche składniki - cukier i szczyptę soli. W mleczku kokosowym rozpuszczamy świeże drożdże i odstawiamy. W tym czasie pomarańczę parzymy i ścieramy z niej skórkę. Z pomarańczy wyciskamy sok. Razem z połową startej skórki dodajemy do kokosowego zaczynu drożdżowego. Zaczyn dodajemy do mąki i wyrabiamy
My Chcemy JeśćChlebek bananowy z mąką orkiszową słodzony daktylami i cukrem kokosowym lub trzcinowym to dla nas zdrowsza wersja słodkiego pieczywa. Gdzie tylko możemy dodajemy przeciwzapalne przyprawy więc i w chlebku znajdziecie cynamon i kurkumę. Cenna dla naszego organizmu kurkumina rozpuszcza się tylko w tłuszczach, w połączeniu z olejem kokosowym chlebek staje się pokarmem prozdrowotnym. Ilość dodawanej kurkumy dopasujcie metodą prób(...)konfiturą. Żeby urozmaicić wypiek możecie dodać garść dowolnych posikanych bakalii. Porcja: keksówka 20 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 270 g mąki orkiszowej jasnej 100 g cukru kokosowego lub trzcinowego 100 g oleju kokosowego 4 dojrzałe banany 2 jajka 5 daktyli 1 łyżeczka ekstraktu wanili 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kurkumy 1,5 łyżeczki proszku
SzczyptaSmaQ