Jest świetnym pomysłem na lekki, letni deser! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) SPÓD: *orzechy ( włoskie , laskowe , ziemne ) – 250 g * suszone daktyle – 100 g * kakao lub karob – 1 łyżka * olej kokosowy – 80 g * zimna woda – 2 łyżki MASA: * mleko kokosowe – 400 ml * kasza jaglana ( sucha ) – 150 g * woda – 150 ml * truskawki – ok. 100 g * do posłodzenia: cukier, cukier brązowy, ksylitol, erytrytol(...)smaku DODATKOWO: * granat * kandyzowane wiśnie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Daktyle wcześniej namaczamy, odsączamy, dodajemy orzechy, olej kokosowy, kakao i 2 łyżki wody – wszystko razem dokładnie blendujemy na gładką masę. Tak przygotowaną wylepiamy tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia, wstawiamy do lodówki. MASA: Truskawki blendujemy na gładko. Dwukrotnie wypłukaną kaszę zalewamy mlekiem kokosowym z dodatkiem wody, gotujemy na małym ogniu
Ostra na SłodkoDIETETYCZNE PLACUSZKI KOKOSOWE Dzisiaj bardzo szybka propozycja i bardzo prosta, więc się nie rozpisuje nadmiernie. Fit śniadanie, to czego potrzebujesz to dwa jajka ekologiczne i dwie płaskie łyżki mąki kokosowej, odrobiny stewii do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką aby się dobrze napowietrzyły, dodajemy mąkę kokosową, mieszamy dokładnie. Odstawiamy na 10 minut, mąka troszeczkę napuchnie. Smażymy na oleju kokosowym małe placuszki, abyśmy
SMYKWKUCHNInacieszyć się sezonem. Jako deser, dodatek do sałatek, lub w formie koktajli. Dziś mam dla Was prosty w przygotowaniu, orzeźwiający, ale też sycący koktajl truskawkowy z musem z mleczka kokosowego i kawy zbożowej. Idealnie nadaje się na posiłek po pełnej wrażeń zabawie na świeżym powietrzu. Zabawie? Tak, ponieważ świetnie nadaje się także dla dzieci! Inka jest odpowiednia dla maluszków(...)roku życia. Moja córka poprosiła o dokładkę, a Wy, skusicie się? :) Na 2 porcje: 100 g mleczka kokosowego (stała biała część) kopiasta łyżka kawy zbożowej Inka z błonnikiem 350 g truskawek 100 ml wody niegazowanej kostki lodu z zatopionymi jadalnymi kwiatami (np. stokrotkami) Schłodzone mleczko kokosowe miksujemy z kawą zbożową Inka, na puszysty mus. Przelewamy do szklanek i odstawiamy
Mienta blogSkładniki na masę: ok. 16 sztuk. herbatników 500 g twarogu sernikowego 300 ml śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku Składniki na kokosowy wierzch: 50g masła (ćwierć kostki) 1 łyżka cukru 6-7 łyżek wiórek kokosowych Wykonanie masy i spodu: Formę wykładamy papierem do pieczenia a na jej dnie układamy herbatniki (forma(...)serowej masy wystudzoną (ale nie ściętą) galaretkę cytrynową. Wlewamy ją małym strumieniem. Całą masę wylewamy na wcześniej ułożone herbatniki. Odkładamy ciasto do lekkiego stężenia. Zabieramy się za posypkę kokosową. Wykonanie kokosowej posypki: W małym rondelku rozpuszczamy masło i cukier. Dodajemy do tego wiórki i mieszamy. Odkładamy posypkę do ostygnięcia. Gdy będzie zimna posypujemy nią ciasto. Ważne by masa serowa
Mania Wypiekaniateż w tym roku nie mogło zabraknąć takiego połączenia. Składniki: Biszkopt: 3 jajka duże 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowy: 3 białka 100 g cukru 150 g wiórek kokosowych sól szczypta Krem śmietanowo twarogowy: 0,5 l kremówki 30% 0,5 kg sera twarogowego z wiaderka 7 łyżek cukru pudru(...)wymieszać silikonową łopatką. Blachę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczną, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 20 minut. Blat kokosowy: Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą gładkie, lśniące a cukier się rozpuści. Na końcu wsypać kokos i wymieszać. Masę
Ala piecze i gotujebędzie obiadowo w nieco orientalnej odsłonie dla tych co kochają zapach i smak curry oraz kurkumy. Składnik dla 4 osób: - 1 kg mięsa z piersi kurczaka - 1 puszka mleczka kokosowego - 3 ząbki czosnku - sok z połowy cytryny - 3 łyżeczki curry - 3 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka imbiru - 3 papryczki chili peperoncini, możecie ją zastąpić papryką w proszku - pieprz - 4 łyżki oleju(...)kokosowego - 3 łyżki oliwy sól właściwie jest zbędna, ale sami to ocenicie pod koniec gotowania, przyprawy nadają potrawie głębokiego orientalnego smaku Dodatki oraz przyprawy dobrej jakości znajdzie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Mięso umyć i pokroić na cienkie plastry. 2. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny i przypraw, natrzeć nią mięso i odłożyć do lodówki na godzinę
Apetyczna babeczkamiała ona okazję wykazać się w nieco cięższym zdaniu- zagrać duet z kokosem tworząc pyszne lody! SKŁAD: 1łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha 1/2 szklanki wody banan 4 łyżeczki gęstego mleka kokosowego 4 łyżki mąki kokosowej WYKONANIE: W garnuszku zagotowujemy wodę, gdy wrzy, zdejmujemy ją z ognia, dodajemy mleko kokosowe i całość mieszamy. Następnie, gdy temperatura wody ostudzi się
healthy dreamsSzybka i prosta tarta na cieście francuskim z przepysznym kremem kokosowym, mnóstwem świeżych truskawek i pachnącymi listkami mięty - to doskonały deser na rozpoczęcie sezonu truskawkowego!😍 Już niewielki kawałek takiej tarty to czysta rozkosz dla podniebienia, a oderwać się od niej to prawdziwa sztuka 😉 Połączenie kruchego ciasta francuskiego z delikatnym kremem i soczystymi truskawkami po prostu musi smakować obłędnie, dlatego(...)opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 roztrzepane jajko SKŁADNIKI NA KREM: 300 g śmietany kremówki 36% lub 30% (bardzo zimnej) 250 g mascarpone (bardzo zimnego) 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 300 g świeżych truskawek garść listków świeżej mięty WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 duży pęczek botwinki 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek imbiru (około 4 cm) 150 ml soku z kiszonych buraczków 500 ml mleka kokosowego sok z połówki cytryny 1 mała papryczka chilli kilka plasterków świeżego ogórka 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki siekanego koperku czarny pierz różowa sól himalajska Wykonanie: Cebulę kroimy(...)kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym, gdy zacznie się rumienić dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, plasterki papryczki chilli (bez pestek) i drobno poszatkowaną botwinkę. Mieszamy i dusimy chwilę, solimy i w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Gdy botwinka trochę zmięknie zalewamy wszystko mlekiem kokosowym i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pierzem, gotujemy parę minut i zdejmujemy
Quinoa Raz!kilka chwil! Pysznie smakują z różnymi kremami, twarożkiem, dżemem, miodem lub nawet same bez żadnego dodatku. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na naleśniki odpowiednie dla wegan, które zrobiłam z mleka kokosowego. Naleśniki były bardzo delikatne w smaku z lekkim aromatem kokosu...pyszności :) Podałam je z galaretką malinową domowej roboty 😋 Składniki (6 szt): ciasto naleśnikowe: mleko kokosowe z puszki 400 ml, mąka(...)pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia pół łyżeczki, sól szczypta, dodatkowo: olej kokosowy do smażenia, ulubiony dżem, Sposób przygotowania: Mleko łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia i solą, następnie miksujemy lub dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Następnie smażymy naleśniki z obu stron na złocisty kolor. Naleśniki należy przewracać na drugą stronę, gdy spód będzie
kulinarne odsłony patizrobić by się przekonać o jej niezwykłym smaku. Zapraszam was do tej włoskiej podróży. Składniki : 300 g drobnej kaszki kukurydzianej 1 litr wody 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek 120 g amarantusa ekspandowanego 50 ml jasnego syropu z agawy lub melasy trzcinowej 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 50 ml śmietanki kokosowej(...)duże nektarynki 4 łyżki jasnego cukru trzcinowego Wykonanie : 1. Kaszkę rozprowadzamy w 300 ml zimnej wody. W garnku zagotowujemy 700 ml wody z olejem kokosowym mieszając. Gdy woda zaczyna wrzeć wlewamy kaszkę i mieszamy. Gotujemy przez ok. 5-8 minut do momentu aż kaszka się rozklei ale wciąż pozostanie rzadka. Zbyt gęsta będzie później twarda
vaniliowoczekoladowawczoraj nieustannie pada deszcz, dzień jest strasznie śpiący, więc trzeba było sobie jakoś osłodzić popołudnie. Upiekłam więc mocno kokosowe, pulchne babeczki, które wzbogaciłam o owoce morwy białej. Przyznam się, że do tej pory nie znałam i nigdy nie smakowałam owoców morwy białej. A tak naprawdę to bardzo smaczny owoc, idealny na przekąskę ale tez super dodatek do wypieków. Swoim kształtem(...)białą suszoną , którą otrzymałam od firmy Helio . Składniki na 8 babeczek: * 1 szklanka mąki pszennej * 1/2 szklanka cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli * 1/2 szklanki wiórków kokosowych * 1/4 szklanki oleju * 1/2 szklanki mleka * 1 jajko * 50 g morwy białej suszonej Wykonanie: w misce umieścić wszystkie składniki (oprócz wiórków kokosowych i morwy białej), wymieszać ciasto przy pomocy miksera
Zrób to smaczniepoziom cukru we krwi. KASZA JAGLANA – wyróżnia się bardzo wysoką zawartością witamin B1, B2 i B6 oraz żelaza i miedzi. Dodatkowo jest bogata w łatwo przyswajalne białko. OLEJ KOKOSOWY – zawiera unikalne połączenie kwasów tłuszczowych dzięki którym ma dużą wartość odżywczą i właściwości lecznicze. Kwas laurynowy zawarty w oleju kokosowy może mieć działanie anty-bakteryjne, anty-wirusowe i anty(...)suchej kaszy jaglanej 1 szklanka (250 ml) mleka (może być roślinne) 2 łyżki miodu (można zastąpić syropem z agawy) 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1 łyżka oleju kokosowego szczypta soli Przygotowanie: 1) Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli (pamiętaj, aby kaszę przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą). 2) Mango obrać
Fitsweet.meciut ulepszona. 😋 Koniecznie wypróbujcie! Składniki (na dwie miseczki): 2 duże, dojrzałe banany 50 suszonych daktyli 2 łyżki płatków jaglanych łyżka masła orzechowego 1/2 łyżki oleju kokosowego Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie. Banany obrać, pokroić na kawałki i przełożyć do malaksera. Dodać daktyle, masło orzechowe, olej kokosowy i płatki jaglane. Zmiksować na gładki mus i przełożyć(...)pudełka na lody. Mrozić przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. kakaowa polewa: łyżka naturalnego kakao łyżeczka oleju kokosowego odrobina słodzidła popping z amarantusa Kakao, olej kokosowy i słodzidło umieścić w małej miseczce lub szklance, wlać odrobinę wodę i podgrzewać przez ok. 20 sekund. Zamrożone lody zmiksować raz jeszcze i podawać z kakaową polewą oraz poppingiem z amarantusa (albo orzechami
Kuchnia Ellietworzyć "coś z niczego", a prezentowany deser jest przeeepyszny! Zaręczam, że znika ekspresowo. Koniecznie sami spróbujcie! (2 porcje) 1 opakowanie budyniu waniliowego 500 ml mleka 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1-2 łyżki oleju kokosowego (może być masło) Ponadto: prażone chipsy kokosowe do dekoracji (do nabycia w eSłoneczku ) Z 500 ml mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać(...)budyń z cukrem. Pozostałe mleko zagotować, wsypać wiórki kokosowe i połączyć z rozmieszanym budyniem. Na końcu wmieszać olej (ew. masło). Mieszać do zgęstnienia i zagotowania się całości. Budyń zdjąć z ognia i przełożyć do miseczek/pucharków. Deser udekorować prażonym kokosem. Spożywać na ciepło, po ostudzeniu lub schłodzeniu
Di gotuje