Bardzo smaczne ciasto, w którym masa kokosowa nie wysycha, tylko jest cały czas idealna. To wszystko dzięki połączeniu masy kokosowej z kremem budyniowym. Takie ciasto piekłam do pracy, więc zdjęcia robiłam niestety przy sztucznym oświetleniu wieczorem. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki wody Na masę kokosową: 500 ml mleka 3,5 % 200 g kokosu 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 50 ml wódki Na krem budyniowy: 400 ml mleka 3,5 % 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 60 g cukru pudru 200 g masła w temperaturze pokojowej Na polewę czekoladową: 1 gorzka czekolada 100 ml śmietany 30% lub 36% Na dekorację
Passions hobbies lifekrówkowa masa z czekoladą i na wierzchu bita śmietana obsypana skarmelizowanymi płatkami owsianymi. Składniki na ciasteczkowy spód: 200 g kruchych maślanych ciasteczek 100 g płatków owsianych 50g wiórek kokosowych Garść mielonych orzechów włoskich 140 g masła Składniki na masę czekoladową: 50 ml mleka 60 g masła 3000 g cukierków krówek mlecznych 2 łyżeczki kakaa 50 g mlecznej czekolady(...)masę śmietankową: 500 ml śmietanki kremówki 30% 250g serka mascarpone 2 płaskie łyżki cukru pudru Składniki na karmelizowaną posypkę: 20 g masła 100 g płatków owsianych błyskawicznych 50g wiórek kokosowych Garść mielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru Ciasteczkowy spód: Płatki owsiane i orzechy zmielić w malakserze. Do płatków dodać kruche ciasteczka i wiórki kokosowe. Stopione masło wlewamy do suchych składników
Słodki ZakątekSkładniki Warstwa jasna - 40 g orzechów nerkowca - 10 g migdałów Warstwa ciemna - 40 g daktyli - 5 g kakao Wierzch - 5 g wiórek kokosowych - 2-3 kostki gorzkiej czekolady (najlepiej 90%) - mała łyżeczka oleju kokosowego - kilka migdałów Wykonanie Migdały zalewamy gorącą wodą na około 5 min tak by łatwiej pozbyć się łupinek. Obrane migdały oraz orzechy nerkowca rozdrabniamy (ja użyłam(...)moczymy w gorącej wodzie około 15 minut. Następnie dokładnie odcedzamy i blendujemy razem z kakao na jednolitą masę. Tak przygotowany krem wykładamy na jasną część. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi delikatnie je dociskając. Wkładamy do lodówki na około 30 min. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Z lodówki wyciągamy nasze ciasto i dzielimy
Health-Fit-Lifeszukających przepisu na specjalną okazję Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 5 żółtek Składniki na bezę kokosową: 5 białek 0,5 szklanki cukru słoik powideł (lub innego dżemu) 100g wiórków kokosowych Składniki na masę sezamową: 2 łyżki cukru 3/4 szklanki sezamu (ziarenek) 60g masła 2 duże łyżki miodu(...)ciastem. Ciasto pierwsze - Surowe ciasto posmarować dżemem/powidłem. Ubić pianę z białek, cukier dodać pod koniec ubijania. Ubijać, aż masa będzie sztywna. Dodać wiórki i delikatnie wymieszać. Pianę kokosową wyłożyć na dżem i upiec. Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Uważajcie, by beza się przyrumieniła, ale nie spaliła. Ciasto drugie: Sezam przyrumienić na suchej patelni (potrwa
Mania Wypiekaniasłodkie śniadanie. Polecam Składniki: 3 szkl maślanki 1/4 szkl oleju 2 szkl mąki pszennej 2 jajka 1 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1 puszka mleczka kokosowego 200 g ricotty 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki wiórków kokosowych+ do dekoracja gotowa polewa Przegotowanie: Do dużej miski wlewamy serwatkę, olej oraz dodajemy mąkę, jajka, kakao i proszek(...)pieczenia. Miksujemy, aż nie będzie grudek i odstawiamy na 15 minut. Schłodzone ( 2 doby w lodówce) mleczko kokosowe przekładamy do drugiej miski (tylko stałą, białą część), dodajemy pozostałe składniki kremu i miksujemy razem. Odstawiamy krem do lodówki. Rozgrzewamy patelnię i nalewamy porcję ciasta, rozprowadzamy na całej patelni i smażymy naleśniki. Gotowe naleśniki schładzamy. Na talerzu układamy jeden naleśnik, smarujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnekiedy zablogować. Obiecuję poprawę:) A skoro ma to być pierwszy w tym roku przepis, to musi to być coś ekstra. Taki był ten sernik: masa serowa na bazie mleczka kokosowego a na wierzchu galaretka z marakui z charakterystycznymi pestkami. Pestki te są trochę twarde (choć bardziej powiedziałabym, że chrupiące) ale zostawiłam je celowo, bo jest w nich cały smak owocu(...)jajka 1/2 szklanki mąki duża łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik (z wiaderka) 1 puszka mleczka kokosowego (około 400 g) 5 jajek 1/2 szklanki oleju 3 opakowania budyniu śmietankowego szklanka cukru 100 g drobnych wiórek kokosowych na galaretkę: 1 puszka pulpy z marakui 1 opakowania galaretki pomarańczowej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWitajcie, jeśli zastanawiacie się co przygotować na sylwestrową imprezę przychodzę do Was z propozycją "Kulek Mocy" w trzech smakach: śliwkowym, piernikowym oraz kokosowym. Wszystkie są bez dodatku mąki oraz cukru. Oprócz tego, że świetnie smakują z powodzeniem staną się piękną dekoracją stołu. Dodatkowo nie potrzeba wiele czasu na ich przygotowanie. Spróbujcie koniecznie! Śliwkowe Kulki - 50 g migdałów - 50 g śliwek(...)migdałów - 50 g śliwek suszonych - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 0,5 łyżki masła orzechowego Wykonujemy podobnie jak śliwkowe kulki z tym, że dodajemy do masy przyprawę do piernika. Kokosowe Kulki - 50 g migdałów - 1 łyżeczka miodu - 20 wiórek kokosowych Migdały także namaczamy po czym obieramy z łupinek. Rozdrabniamy. Dodajemy miód oraz wiórki kokosowe. Całość łączymy. Z tak powstałej masy
Health-Fit-Lifedoczekać jak wyciągnie z piekarnika kolejne pyszne ciacho! Tak było własnie w przypadku tego – to Jej dzieło! Delikatny makowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i lekką, truskawkową galaretką oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie(...)jajko – 4 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mak – 3 łyżki * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki BEZA KOKOSOWA: * duże białka – 3 szt * cukier – 100 g * kokos – 200 g KREM BUDYNIOWY: * mleko – 450 ml * budyń śmietankowy – 1 op * cukier – 2 łyżki * masło
Ostra na Słodkodowolnie modyfikować. A jak smakuje? REWELACYJNIE! Będziemy go serwować naszym gościom na Sylwestra. Przepis: Spód: 1 szklanka orzechów włoskich ½ szklanki migdałów szklanka daktyli (wcześniej namoczonych w wodzie) ⅓ szklanki oleju kokosowego ½ szklanki wiórków kokosowych Górna warstwa: 3 szklanki orzechów nerkowca 1 szklanka mleka kokosowego ( TUTAJ przepis na najlepsze domowe mleko) ⅓ szklanki oleju kokosowego laska wanili 1 szklanka jagód ½ szklanki miodu Przygotowanie
PaleoLifesię z nim jako mała dziewczynka. I już wtedy rolada ta podbiła moje podniebienie:). Rolada składa się z dwóch mas - kakaowej na bazie herbatników oraz maślanej z dodatkiem wiórków kokosowych. Warto przynajmniej do jednej z nich dodać troszeczkę alkoholu - spirytusu, wódki lub rumu. Dzięki temu rolada zyska fajny, "ostrzejszy" smak, nie będzie mdła. Podaję Wam przepis ze zredukowaną ilością cukru(...)herbatników 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 4 łyżki kakao 50 g masła Masa jasna: 150 g masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru 100 g wiórków kokosowych opcjonalnie - do 1 kieliszka alkoholu: wódki, spirytusu lub rumu Wykonanie: Masa ciemna: Herbatniki zemleć w blenderze/malakserze na piasek. W garnuszku umieścić masło, cukier i wodę. Podgrzewać mieszając, do całkowitego
Opowieści z piekarnikasumie. Zatem czas po Świętach to zdecydowanie moment na wymyślanie nowych, smacznych potraw o jakich nie śniło się nikomu a o jakich marzy każdy. Właściwie pomysł na szafranowo - kokosowe risotto pojawił się znikąd. Mleko kokosowe nadaje aksamitnej konsystencji, orientalnego smaku i w połączeniu z szafranem i granatem to w ogóle strzał w dziesiątkę. Smaczne, trochę inne niż standardowe(...)porcje): szklanka ryżu Arborio pół litra dobrego, drobiowego lub warzywnego, bulionu 50 gram masła łyżka oliwy z oliwek lampka białego wina 100 gram mleka kokosowego 100 gram parmezanu 1 szalotka szczypta szafranu sól i pieprz do smaku granat i płatki kokosa do dekoracji Roladka drobiowa 400 gram piersi
Mango Papajapieczenia - 2 łyżeczki skórki pomarańczowej - 2 łyżki cynamonu - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki cukru trzcinowego/ksylitolu - 3 jaja - 1/2 szklanki jogurtu - 2 marchewki Polewa: - tabliczka gorzej czekolady - 1 łyżeczka oleju kokosowego - wiórki kokosowe Sposób przygotowania: - do dużej miski wsyp: mąkę, rodzynki, nasiona chia, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową oraz cynamon - wymieszaj; - w osobnej małej miseczce zmiksuj jaja z cukrem; - do dużej(...)dodaj również do pozostałych składników - wszystko dokładnie wymieszaj - blachę wysmaruj masłem i wlej do niej całą masę - piecz w piekarniku w 160 stopniach ok.40-50minut. Polewa: - w rondelku rozpuść olej kokosowy wraz z czekoladą gorzką - dokładnie mieszaj na małym ogniu Gotowe ciasto polej polewą i posyp wiórkami kokosowymi. 🍰 SMACZNEGO
MintTasteskładniki na ciasto: 8 białek 150 g cukru 4 żółtka 150 g maku, suchego 100 g zmielonych migdałów 100 g wiórek kokosowych 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Gdy powstanie gęsta piana bezowe dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy wymieszane z makiem wiórka kokosowe oraz zmielone migdały(...)miksujemy na gładki krem. dodatkowo: poncz (50 ml soku z cytryny wymieszany z 50 ml wody) ok. 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki lub żurawiny 1/2 szkl wiórek kokosowych (delikatnie uprażonych na suchej patelni, i wystudzonych) wykonanie ciasta: Jeden z blatów nasączamy 1/2 ponczu. Smarujemy równomiernie konfiturą. Wykładamy ok. 2/3 kremu. Układamy drugi blat, ponczujemy. Wierzch smarujemy pozostałym kremem
Domowy Smak Jedzeniaświetnie smakuje już w dniu pieczenia 2. Ciasto krówkowe – biszkopt karmelowy przełożony bitą śmietaną i udekorowany masą kajmakową 3. Ciasto makowa panienka - biszkopt z makiem, wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym 4. Słonecznikowiec – ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową, polane mlekiem skondensowanym lub masą krówkową MAKOWCE 5. Makowiec(...)nadziany brzoskwiniami NIECODZIENNE 18. Brownie z burakami – ciasto czekoladowe nadziane startymi burakami; lekkie i puszyste 19. Rafaello na krakersach – ciasto na zimno przełożone krakersami i masą kokosową 20. Kokosowy snikers - ciasta na zimno przygotowanego na bazie spodu z daktyli, kaszy jaglanej, musu kokosowego i masła orzechowego
UgotowaćDomowe batoniki to ostanio moje ulubione słodycze, tym razem postanowiłam przygotować batoniki kokosowe. Potrzebujemy tylko dwóch składników i mamy pyszną przekąskę. W sam raz dla miłośników kokosa i domowych słodkości 🙂 Składniki: – 1 szklanka daktyli suszonych – 1,5 szklanki wiórków kokosowych Daktyle moczymy w ciepłej wodzie przez ok 30-45 minut. Następnie wszystkie składniki umieszczamy Czytaj więcej → Artykuł BATONIKI KOKOSOWE pochodzi
greengoodies