jajkami. Ciasto rozwałkować i wycinać sercową foremką ciasteczka. Układać na pergaminie. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Po upieczeniu przełożyć masą kokosową i polać polewą. Składniki na masę kokosową: 1/3 szklanki śmietanki kremówki220 gram serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru ½ szklanki wiór wiórków kokosowych Wykonanie masy kokosowej: Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier(...)jeszcze raz ubić, dodać serek mascarpone z wiórkami i połączyć składniki. Składniki polewy: 125 ml mleczka kokosowego 125 gram czekolady deserowej Wykonanie polewy: Mleczko zagotować, zalać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Przed smarowaniem ciasteczek schłodzić w lodówce. POLECAM INNE PRZEPISY WALENTYNKOWE
Tradycyjna KuchniaPrzepyszne kuleczki kokosowe, w smaku i wyglądzie przypominające znane i lubiane Rafaello. SKŁADNIKI (około 50 sztuk) 20 dag masła szklanka cukru pudru cukier waniliowy 2 jajka 25 dag wiórków kokosowych 180 dag herbatników SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec miksowania dodać jajka, i dalej uciera ć . Następnie wiórki kokosowe(...)ponownie wymiesza ć . Masę wstawić na godzinę do lodówki. Herbatniki rozdrobnić np. za pomocą blendera, i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. rrarossa@gmail.com
RAROSSADzisiaj coś na szybko czyli Rogaliki kokosowe z nadzieniem serowo kokosowym i posypką ziarenkową . Pyszne , kruche w sam raz do kawki(...)szklanek mąki 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 1 serek waniliowy Danone 4 żółtka 5 łyżek wiórek kokosowych Masa serowa : 250 g sera białego chudego 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżki cukru 3 łyżki wiórek kokosowych 1 roztrzepane jajko dowolne ziarenka do posypania , mogą być nawet
Sama słodycz i szczypta chiliPolecam to ciasto bo jest rewelacyjne. Cycki Murzynki Składniki: Biszkopt 5- jajek 5 - łyżek cukru 5 - łyżek mąki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka kakao - 2 łyżki Ciasto makowo - kokosowe: mak suchy- 3/4 szkl cukier - 3/4 szkl 6- białek 100 g wiórków kokosowych 1 - łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa mąka pszenna - 3 łyżki mleko - 0,5 l żółtka(...)proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 20x40 cm, wylać ciasto, piec około 40 minut w 180 stop. Ciasto makowo - kokosowe: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto na blachę o wymiarach 20x40, piec w 170 stop. przez ok.40 minut. Masa budyniowa
Kuchnia DanusiBogucice. Biszkopt kakaowy: 7 jajek szczypta soli ½ szklanki cukru 1 i ½ szklanki mąki pszennej budyń czekoladowy Łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowy: 3 białka 10 dag cukru 15 dag kokosu drobnego Masa: 3 tabliczki białej czekolady ( 30 dag) 400 ml śmietanki(...)mieszam już wtedy delikatnie łyżką. Dno tortownicy wykładam papierem. Ciasto przekładam do tortownicy ( 28 cm) piekę 40 minut w 180 st. C Zimne przekrawam na dwa blaty. Biszkopt kokosowy: Białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem na sztywno, na koniec mieszam z wiórkami kokosowymi . Przekładam na tortownicę ( dno wyłożone papierem, 28cm) piekę 15 minut
Takie tam pichceniejuż Wam wielokrotnie pisałam uwielbiam wszystko co kokosowe! Szczególną miłością darzę oczywiście znane i i lubiane Rafaello ( to taki przysmak, którym można mnie skutecznie przekupić ;) ). Przepis na takie domowe Rafaello znajdziecie oczywiście na blogu: http://ostra-na-slodko.pl/2014/02/11/rafaello-kuleczki/ Dziś za to mam dla Was przepis na fantastyczne naleśniki z kremem budyniowym o smaku kokosowym z dodatkiem soczystych truskawek , którymi już zaczęliśmy(...)pełna szkl * mleko – 2 szkl * duże jajko – 1 szt * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * olej – 0,5 szkl KREM: * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * mleko kokosowe – 300 ml * cukier puder – 3 łyżki * kokos – 2 łyżki DODATKOWO: * truskawki – ok. 200 g * płatki migdałów – ok. 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki mieszamy, smażymy
Ostra na Słodkowyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na ciasto kokosowe: 200 g wiórek kokosowych 1 szkl cukru 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy kokos oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy(...)odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń oraz kawę, cały czas ucieramy. dodatkowo: 1 szkl mocnego naparu kawy wymieszana z 50 ml wódki wiórka kokosowe do posypania wykonanie ciasta: Jedną część ciasta kakaowego ponczujemy i smarujemy masą, przykrywamy ciastem kokosowym. Następnie smarujemy pozostałą częścią masy i przykrywamy drugim ciastem kakaowym, ponczujemy. Całość polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak Jedzeniaweekendowej kawusi polecam pyszne ciasto Hawana. Ciasto to jest jednym z najlepszych ciast jakie jadłam w ostatnim czasie. Beza kokosowa, ananas i rum to dla mnie połączenie doskonałe. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Beza kokosowa: 4 białka, 2/3 szklanki cukru(...)kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Beza kokosowa : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier. Wsypuję wiórki kokosowe i delikatnie mieszam łyżką. Masę przekładam na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasisłonecznika (wykorzystałam papkę, jaka zostaje po domowej roboty śmietanie słonecznikowej) 250 g mąki pszennej 150 ml mleka roślinnego 100 g cukru 2 łyżeczki sody 100 g masła kokosowego (nierafinowane byłoby idealne) 100 g wiórków kokosowych krem: 100 g masła kokosowego 50 g cukru pudru pół szklanki wiórków kokosowych sok z połowy cytryny Masło rozpuszczamy, miksujemy na gładką masę z cukrem(...)podprażone na suchej patelni wiórki Wykonanie ciasta: masło rozpuszczamy i miksujemy na gładką masę z cukrem, dodajemy kolejno miksując chwilę pomiędzy dodawaniem kolejnych składników: rozgniecione banany, papkę słonecznikową, wiórki kokosowe, sodę rozpuszczoną w mleku i przesianą mąkę. Całość wykładamy na blachę (można tak jak ja wyłożyć pergaminem lub po prostu wysmarować ją masłem. Pieczemy około godziny w temp
greenscarfKolejna jeszcze zdrowsza odsłona batonów kokosowych tym razem z dodatkiem awokado, które jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie, dlatego polecam zrobić tę wersję, żeby cieszyć się zdrowym i przepysznym deserem bez wyrzutów sumienia :) Składniki : Na pół kwadratowej blaszki - 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych ( najlepiej niesiarkowanych) - 3-4 łyżki miodu - 4 łyżki oleju kokosowego - 1 awokado (dojrzałe(...)Polewa ( można pominąć) - gorzka czekolada (100g) lub olej kokosowy wymieszany z kakao i miodem: - 1/4 szklanki oleju kokosowego - 2 łyżki miodu - 1/4 szklanki kakao Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki w blenderze, można też zrobić to ręcznie, wylać na blaszkę wyłożoną papierem na tyle ile starczy ( wychodzi połowa blaszki) i włożyć do zamrażarki, przygotować polewę i wylać na wierzch masy
zdrowa vege kuchniadeserowej słodkości wróciłam myślami do lat dzieciństwa. Postanowiłam przyrządzić sobie i mojej małej pociesznej kruszynce mleczny deser. Zapraszam Was na połączenie tradycji, mlecznych słodkości i porcji owocowych witamin - czekoladowo-kokosowy deser mleczny z arbuzową chmurką. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D - dlatego nie może(...)zabraknąć ich w diecie mojego dziecka. Składniki: Warstwa czekoladowo-kokosowa: 1 1/2 łyżki miodu (można użyć również cukru itp.) 2 łyżki kakao 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżeczki masła 2 łyżeczki wiórek koksowych Warstwa biała: 3/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 7-8 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej Owocowy wierzch: 1/3 szklanki kawałków arbuza
Słodkie okruszkiBatony kokosowe są najszybszym, najzdrowszym i najłatwiejszym do zrobienia deserem, który przygotowuję kiedy mam ochotę na coś słodkiego, pysznego, poprawiającego humor, a jednocześnie nie wywołującego wyrzutów sumienia i odkładania się tkanki tłuszczowej. Składniki : - 2 szklanki wiórków kokosowych ( najlepiej niesiarkowanych) - 4 łyżki oleju kokosowego ( może być potrzebne więcej) - 1/2 szklanki miodu Przygotowanie ; Wszytko wymieszać, w razie potrzeby gdy masa jest(...)zbyt sypka dodać więcej oleju kokosowego lub miodu, wszystko zależy od wiórków i od konsystencji oleju i miodu, dodać tyle, żeby masa była dosyć zawarta, można wymieszać ręcznie lub blenderem, ułożyć na małą blaszkę ( nie starczy na wyłożenie całej wyłożyć tyle ile jest, żeby nie były zbyt cienkie ) odstawić do lodówki, żeby były twarde, później pokroić ostrym nożem. Można zrobić
zdrowa vege kuchniazasadzie przepis już był na blogu, a mianowicie tutaj. Tym razem po prostu zrobiłam mini wersje – ogólnie potrzebujemy 1/3 składników z przepisu na murzynka z kokosową kołderką. Składniki na ciasto kakaowe (na 4 foremki ceramiczne): 1/3 kostki masła lub margaryny 1/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki przegotowanej wody 2 żółtka 2/3 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia Składniki na kokosową pierzynkę: 2 białka 4 łyżki cukru 1/2 opakowania wiórków kokosowych Pozostałe składniki: dżem – tym razem użyłam żurawiny w słoiczku tłuszcz do posmarowania foremek Wykonanie: Margarynę roztopić w garnku, dodać cukier oraz kakao. Podgrzewać aż do połączenia wszystkich składników, cały czas mieszając. Wlać wodę, zagotować po czym odstawić garnek i wystudzić masę. Do wystudzonej masy dodać
kuchcikowniaMyślałam, że zaskoczę Was tym daniem, że jeszcze nikt nie wpadł na pomysł połączenia pieczarek i mleka kokosowego, odpalam Google, a tu przepisów na MOJE pieczarki w mleku kokosowym jest mnóstwo, nawet u samej Nigelli gości to połączenie! Ach, i weź tu człowieku wymyśl coś nowego, kreatywnego, coś, czego jeszcze nie było... chyba się nie da! ;) A co do samego(...)dania, to jest ono zaskakujące i aromatyczne za sprawą świeżego imbiru, kolendry, czosnku, chili oraz mleka kokosowego. Smaki fantastycznie współgrają ze sobą, tworząc harmonijną i wyśmienitą całość, o której przygotowanie warto się pokusić :) * małe pieczarki- 400 g * cebula- 1 duża * czosnek- 3 ząbki * mleko kokosowe- 400 ml * świeża kolendra- 3-4 łodyżki * imbir- 1 łyżeczka * sól, pieprz, suszona papryczka chili
Kraina Miodem Płynącamurzynka: 1 kostka masła lub margaryny 3/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1/2 szklanki przegotowanej wody 6 żółtek 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na kokosową pierzynkę: 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 1-2 opakowania wiórków kokosowych Pozostałe składniki: dżem (najlepiej porzeczkowy) tłuszcz do posmarowania formy Wykonanie: Margarynę roztopić w garnku, dodać 3/4 szklanki cukru(...)połączenia wszystkich składników, cały czas mieszając. Wlać wodę, zagotować po czym odstawić garnek i wystudzić masę. Do wystudzonej masy dodać roztrzepane żółtka (białka będą potrzebne do wykonania kokosowej pierzynki), dokładnie utrzeć mikserem. Na koniec dodawać po trochę mąkę z proszkiem do pieczenia. Blachę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto kakaowe. Dżem rozsmarować na wierzchu ciasta (warstwa
kuchcikownia