Przepis na trójwarstwowe ciasto z biszkoptem, masą budyniowo-kokosową i pianką z owocami. Jest naprawdę bardzo pyszne i ładnie wygląda. Składniki: Biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa kokosowa: 500 ml mleka (1,5%) 100 g cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej budyń(...)waniliowy 150 g masła 150 g wiórek kokosowych Pianka owocowa: 200 g mrożonych owoców – (ja dałam mieszkankę do smoothie: banan, jabłko, truskawki) 2 galaretki (truskawkowe) 330 ml śmietany 30% Ponadto: ok 150 g herbatników Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę
e-PrzepisyKulinarneDziś przedstawię jedno z moich popisowych dań. Wymyśliłam je przypadkowo szukając przepis na utylizację kokosowego mleka i oglądając przepisy na kurczaka. Jako że nie lubię gotowanej ryby a duszonej nigdy nie próbowałam danie te w sumie zrobiłam przypadkiem (w lodówce była akurat ryba) i ku mojemu zaskoczeniu wyszło pysznie. Odtąd robię je co najmniej raz na dwa tygodnie... Najbardziej lubię(...)słodkiej czerwonej papryki 1 ostrej (jak robię dla dziecka to nie daję bo mała nie przepada) kawałeczek imbiru (pól łyżeczki) pietruszka - pęczek sól pieprz do smaku pól szklanki pulpy kokosowej odsączonej (opcja - jak robię mleko to szkoda mi wywalać) około pól szklanki mleka kokosowego 2 duże pomidory Wykonanie Podsmażamy pokrojone: paprykę , cebulę i pora. Solimy i pieprzymy. Dodajemy paprykę, curry
Lubczyk i WaniliaUwielbiam wszystko co kokosowe, od kostki z kaszy manny i wiórków kokosowych zacząwszy a na pikantnym mięsie z mleczkiem kokosowym skończywszy, każda kokosowa wariacja mi odpowiada, no może poza koko kremem do ciała... Ciasteczka zwane kokosankami robiłam nie raz i nie jedną recepturę wykorzystałam. Uwielbiam takie bardzo wilgotne w środku, niestety takie BARDZO wilgotne wręcz gumiaste udawało mi się jedynie(...)tych z cukierni, kokosanki jakie jadłam! wilgotne, wręcz ciągnący się środek i delikatnie chrupiący wierzch. Idealny sposób na wykorzystanie zalegających białek, nawet tych mrożonych :) Kokosanki 200 g wiórków kokosowych 350 g cukru kilka kropli ekstraktu waniliowego 5 białek Na garnku z wrząca woda ustawiamy miskę. Wsypujemy do niej cukier i wiórki oraz wlewamy białka i ekstrakt. Mieszamy
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto jest pyszne, bardzo szybko się je przygotowuje, jeszcze szybciej konsumuje :) Ale czy to faktycznie rafaello , czy raczej princessa kokosowa? Najlepiej oceńcie sami :) Składniki: 2-3 opakowania herbatników 1 kostka masła 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 200-300 g wiórek kokosowych sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Dwie szklanki(...)mleka gotuję, studzę i zużywam do namoczenia herbatników. Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję porcjami zimny budyń i sok z cytryny. Potem dodaję namoczone i wystudzone wiórki kokosowe. Każdy herbatnik moczę w mleku i układam na spodzie blaszki. Wykładam połowę masy kokosowej, przykrywam następną porcją namoczonych herbatników, na to ponownie masa kokosowa, a na wierzch herbatniki. Gotowe ciasto
Ciasteczkowy Potwórdosyć słodkości i nie tylko, ale tradycji musi stać się zadość, dlatego zapraszam na pyszne ciacho z książki Siostry Anastazji. Dodam tylko, że następnym razem zamienię ciasto kokosowe na sezamowe, bo jak na mój gust zbyt mało sezamu w sezamie :D I nie wiem czemu, ale moje jest dwa razy większe niż to na zdjęciach w książce :P Ciasto(...)łyżki kwaśnej śmietany Sezam: 15 dag ziaren sezamu 2 łyżki płynnego miodu 10 dag margaryny 1/4 szklanki cukru pudru Kokos: 6 białek 1/2 szklanki cukru kryształu 10 dag wiórek kokosowych 1 mały słoik powideł śliwkowych Ciasto kruche II : 20 dag mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 5 dag margaryny 2 żółtka 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody
Ciasteczkowy Potwórsmakował chociaż za kokosem za bardzo nie przepadam:) Przepis znalazłam na blogu Dorotki Pewnie jeszcze nie raz do niego wrócę... Składniki na spód: 90 g dowolnych ciastek kokosowych; 125 g ciastek digestive; 125 g rozpuszczonego masła; Wykonanie: Za pomocą blendera lub wałka rozkruszyć ciastka. Masło rozpuścić, wymieszać z ciastkami. Całość wcisnąć w tortownicę o średnicy 24 cm (ja miałam(...)serka kremowego (użyłam sera w kostce, tylko 2 razy go zmieliłam); 110 g cukru; 300 ml kwaśnej śmietany; 2 łyżki Malibu ( nie jest konieczny); 300 ml mleka kokosowego z puszki; 40 g wiórek kokosowych; 35 g ( 1/4 szklanki) mąki ziemniaczanej; 3 jajka; Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 170 o C. Ubić razem ser, cukier, kwaśną śmietanę, Malibu, mleko kokosowe, wiórki
In my kitchenpół i rozwałkować na dwa placki wielkości prostokątnej formy (30 x 25 cm). Placki piec na złoty kolor około 15 minut w temperaturze 180 st.C. Wystudzić. Składniki na ciasto kokosowe: 200 g wiórków kokosowych; 150 g cukru kryształu; 5 białek; Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać, aż cukier kryształ się rozpuści a piana będzie(...)lśniąca. Następnie dodać wiórka kokosowe i delikatnie wymieszać. Piec w wyłożonej papierem do pieczenia formie o wymiarach 30 x 25 cm około 10-15 minut w temperaturze 180 st.C. Upieczone ciasto lekko przestudzić, wyłożyć na deseczkę, oddzielić papier i zostawić do całkowitego ostudzenia. Składniki na ciasto orzechowe: 150 g orzechów włoskich lub laskowych; 5 białek; 2 łyżki tartej bułki
In my kitchennależy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto podpiec w temperaturze około 180 st.C przez około 15 minut na lekko złoty kolor. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, następnie masę kokosową, a na to bezę. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć na wierzch resztę ciasta ( ciasto można trochę zmrozić w zamrażarce - lepiej się ściera). Całość piec w temperaturze 180 st.C przez(...)soku jabłkowym budyń. Całość gotować 5 minut. Do gorącej masy jabłkowej dodać namoczone w rumie rodzynki i cynamon. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Składniki na masę kokosową: 200 g wiórków kokosowych; 125 ml mleka; 4 łyżki cukru; Wykonanie: Wiórki kokosowe zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier i wszystko razem gotować na małym ogniu przez 5 minut, cały
In my kitchencukru pudru; 1 cukier waniliowy; 1 kg sera białego; 125 g śmietany 30%; 1 budyń waniliowy w proszku; Dodatkowo: 450 g malin świeżych lub mrożonych; 100 g wiórków kokosowych; Całe jaja utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawać zmielony ser, śmietanę i budyń w proszku. Tortownicę o średnicy 26 cm należy(...)wyłóż nim brzeg tortownicy, dociśnij. Spód kilkakrotnie nakłuj widelcem. Na nim rozłóż maliny (te mrożone dobrze jest rozmrozić i odlać z nich trochę soku). Wyłożone maliny posyp wiórkami kokosowymi. Na to wyłóż przygotowaną masę serową. Równomiernie rozsmaruj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st.C i piecz około 1 godziny. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto około
In my kitchensernika – parę osób to właśnie powiedziało po jego skosztowaniu i nie mogło uwierzyć, że nie ma w nim sera i jajek (!). Jeśli pominiemy białą czekoladę, będzie wegańskie. Krem kokosowy i kruche ciasto podpatrzone w sieci. Reszta to moja inwencja twórcza:). P.S. Aby uzyskać mąkę jaglaną, wystarczy zmielić kaszę jaglaną w młynku do kawy. Myślę, że zamiast kremu kokosowego (Allegro) można(...)użyć gęstego mleka kokosowego, ale jeszcze nie próbowałam. Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej (ewentualnie pszennej, tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe) 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,6 szklanki zimnej wody
Qlinarnie i QlinarnieDziś opanowało mnie kokosowe szaleństwo :) Najpierw kokosowa rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy , potem kotlety z kurczaka w kokosowej panierce z zatarem . W puszce zostało mi trochę mleka kokosowego. Szkoda by było, gdyby się zmarnowało, więc dodałam je do popołudniowej kawy. Afrykańską kawę typu Arabica przygotowałam jak zwykle w kawiarce. I zamiast normalnego mleka dodałam resztę mleka kokosowego, które zdążyło się
Weekendy w domu i ogrodzieMleko kokosowe świetnie nadaje się do zrobienia kremu do ciastek, tortów czy babeczek - nie tylko sprawia, że krem śmietankowy jest bardziej sztywny (podobną rolę może spełniać serek mascarpone), ale też fantastycznie smakuje :) Polecam jako dodatek do prostych babeczek kokosowych . Składniki: 1 puszka mleka kokosowego 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalne) Dzień wcześniej mleko kokosowe(...)mleko, tak żeby oddzielić je od białej miazgi. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (można włożyć ja na chwilę do zamrażarki) ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i miazgę z mleka kokosowego i dalej ubijamy aż do połączenia składników. Na tym etapie krem już jest gotowy do użycia, ja dla pewności usztywniłam go jeszcze łyżeczką żelatyny. Jak to zrobić: łyżeczkę żelatyny namaczamy
CiastkozercySzybkie rozwiązanie na odżywczy i energetyczny deser. Pyszny mus z mango w połączeniu z mlekiem kokosowym i strzelającymi między zębami nasionami chia będzie smakował wszystkim, bez wyjątku. Dobry na śniadanie, jako deser, zastąpi słodką przekąskę. Robi się sam, bo wystarczy wymieszać nasina chia z mlekiem kokosowym i na noc wstawić do lodówki. Składniki : 3 łyżki nasion chia 250 ml lekkiego(...)mleka kokosowego 1-2 łyżki syropu z agawy 1/2 łyżeczki pasty z wanilii 1/2 owocu mango kilka truskawek lub malin garstka orzeszków pistacjowych Wykonanie : nasiona chia zalać mlekiem kokosowym, dodać syrop z agawy, wanilię i wymieszać rózgą. Na noc wstawić do lodówki. Jeśli masz gęste mleko kokosowe, najlepiej rozcieńczyć je wodą. Przepisy polecają co prawda odstawić chia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne i uwielbiane naleśniki. Tym razem zrobiłam je na mleczku kokosowym. Wyszły bardzo delikatne. Podałam je z dżemem truskawkowym . składniki: 600 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki wody 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 małe jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka oleju Rapso 1 łyżka wiórek kokosowych Kresto oraz olej Rapso do smażenia Mleczko kokosowe(...)wodę zmiksować z mąką, jajkiem i cukrem. Dodać wiórki kokosowe i olej. Ponownie zmiksować. Rozgrzać patelnię. Na rozgrzaną patelnię nalewać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki. Gotowe naleśniki podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie domowy dżem truskawkowy. Z podanych składników wyszło mi 9 cienkich naleśników
Monia miesza i gotujeCiasto ananasowo- kokosowe to przysmak mojej mamy i mieści się w jej głównym menu ciast na każdą imprezę. Oczywiście jest przepyszne, leciutkie i ma coś w sobie co odróżnia je od wszystkich innych ciast, a więc wszystkim serdecznie polecam :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 6 białek 1 pełna szklanka(...)trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Masę biszkoptową wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C, BEZ termoobiegu. Masa kokosowa: Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy po trochu cukru i mieszamy łyżką. Na koniec wsypujemy stopniowo kokos i mieszamy. Gotową masę równo rozsmarowujemy na pergaminie i pieczemy w rozgrzanym
Smakowy Raj