diecie bezglutenowej - wtedy należy pamiętać o dodaniu czekolady bez glutenu. Koniecznie spróbujcie! (około 9-10 sztuk) 1/2 szklanki mąki migdałowej (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki mąki kokosowej 1 jajko (duże) 5 łyżek oleju kokosowego (roztopionego; u mnie Woj-Len ) 5 łyżek mleka 4 łyżki ksylitolu 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo(...)białej czekolady/czekoladowych groszków (bez glutenu) W misce dokładnie wymieszać mąkę migdałową, kokosową, ksylitol, sól oraz sodę oczyszczoną. Dodać jajko, mleko i olej kokosowy. Całość dokładnie połączyć, a na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę odrobinę spłaszczyć i z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (*). Piec
Di gotujekleistych daktyli (niesiarkowanych) 150 g mieszanki orzechów, np. migdałów, nerkowców, orzechów laskowych, brazylijskich lub pestek czy nasion (można też użyć wyłącznie nerkowców, migdałów lub orzechów laskowych) 2 łyżki wiórków kokosowych lub sezamu (można zastąpić większą ilością orzechów) 1 lekko czubata łyżka kakao (najlepiej surowego) 2 łyżeczki nasion chia lub siemienia lnianego 2 łyżeczki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta nierafinowanej(...)brzegów i dna foremek. Formy wstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu. Czekoladowy krem z awokado: 2 średnie, dojrzałe awokado (tj. około 200 g miąższu) 40 g oleju kokosowego 40 g kakao (najlepiej surowego) 2 – 3 łyżki syropu klonowego lub miodu w wersji niewegańskiej (do smaku) 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) szczypta nierafinowanej soli, szczypta chilli dodatkowo: świeże owoce
Even Better FoodPyszne babeczki z wiórkami kokosowymi i białą czekoladą to wyśmienity pomysł na prosty i szybki podwieczorek do popołudniowej kawy, idealny dla miłośników kokosu. Kokos i biała czekolada doskonale się ze sobą komponują tworząc bardzo przyjemne doznania smakowe. Przepis na muffinki można dowolnie modyfikować dodając ulubione składniki: owoce, bakalie lub czekoladę. składniki na 12 muffinek 2 i 1/2 szklanki(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 130 g masła 2 jajka 2/3 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki śmietanki 30 % 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych 12 kostek białej czekolady przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce umieszczamy miękkie masło, wsypujemy cukier, dodajemy jajka i całkość
Smakowite Daniachoć podobna kompozycyjnie do”bananowej chmurki”, zawiera subtelne różnice. I tak mamy tutaj: kruchy spód, warstwę owoców zatopionych w galaretce, śmietankową masę z dodatkiem serka philadelphia oraz kokosową bezę. Osobiście bardzo lubię tego typu ciasta, więc kto wie, być może w przyszłym roku pokuszę się jeszcze o wersję malinową lub wiśniową?;) Kruchy spód: 200 g mąki tortowej(...)jagodowa: 500 g jagód 2 galaretki jagodowe 600 ml gorącej wody Krem śmietanowy: 600 ml śmietanki kremówki 30% 300 g serka śmietankowego np. philadelphia 4 łyżki cukru pudru Beza kokosowa: 4 białka, duże 200 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki wiórków kokosowych Mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder przesiewamy razem. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne
Smaki Na Talerzuzimnej wodzie, co sprawia, że nie trzeba tak długo mieszać w garnku i bać się, że może się przypalić. Jednak największą zmianą jest fakt, że gotuję do na mleku kokosowym z dodatkiem wanilii i kardamonu (niekiedy zamiennie z cynamonem). Sprawia to, że pudding jest nie tylko zdrowszy i wegański, ale również jeszcze lepszy w smaku. W sezonie proponuję podać(...)grillowanymi brzoskwiniami lub morelami. Wypróbujcie koniecznie! * SKŁADNIKI na 6 porcji 3 dojrzałe brzoskwinie 250 g ryżu krótkoziarnistego, np. arborio 300 ml mleka kokosowego 250 ml wody 2-3 łyżeczki cukru brązowego ¼ łyżeczki kardamonu ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Ryż przepłucz, a następnie zalej zimną wodą i odstaw na 15-20 minut (dzięki temu będzie się szybciej
Food Squareryżu naturalnego parboiled + QUINOA biała RISANA 2 jabłka duża szczypta cynamonu (można dać więcej wg upodobań) około 8-9 kropel soku z cytryny 1/2 łyżki cukru kokosowego 2 łyżeczki oleju kokosowego Przygotowanie: Woreczek ryżu naturalnego parboiled + QUINOA gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu (10 minut). Do dania potrzebujemy jedynie 50-60 g. Niewykorzystaną część można podać np. do obiadu(...)truskawkami i jogurtem. Na patelni nakładamy olej kokosowy, ścieramy na dużych oczkach obrane jabłka, dodajemy cukier kokosowy i cynamon. Podsmażamy całość chwilę na mniejszym ogniu, mieszając co jakiś czas. Dodajemy ugotowaną mieszankę ryżu z quinoa, mieszamy i chwilkę podsmażamy (próbujemy). Przed podaniem delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny (można ten krok pominąć, ale nadaje on ciekawego smaku). Podajemy bezpośrednio na patelni
Słodkie okruszkipełnoziarnistych – 50g biszkoptów – 40g oleju kokosowego/masła o temperaturze pokojowej – 2 łyżki masła orzechowego Składniki na masę: – 560-600g tofu naturalnego – 400ml mleczka kokosowego (puszka), schłodzonego przez 24h w lodówce – 250g pulpy z mango + 50-100g do dekoracji – 30-50g syropu daktylowego/klonowego – 2,5 łyżeczki agaru – skórka(...)masłem i masłem orzechowym. Na dno (tortownicy z obręczą) wyłożone papierem do pieczenia, wykładamy przygotowany spód, lekko dociskamy zwilżoną łyżką i wstawiamy do lodówki, by stwardniał. Puszkę mleczka kokosowego otwieramy i oddzielamy gęstą warstwę mleczka od wody kokosowej (może się ona przydać np. do deseru). Laskę wanilii wydrążamy, a ziarenka łączymy z pulpą z mango. Gęstą część mleczka przekładamy
Be Fit Be Strongmega kremowy i wyraziście karmelkowy smak! Genialna propozycja na słodkie, ale nadal zdrowe, ponad to bezglutenowe i wegańskie szaleństwo 😍 Składniki (2 duże lub 4 małe porcje): 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka) 100 g kaszy jaglanej 2 łyżki cukru kokosowego kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżki kremu orzechowo-kakaowego ( Super Krówka ) Przygotowanie: Kaszę opłucz pod bieżącą wodą(...)Następnie podprażaj ją w garnku przez kilka minut, co chwilę mieszając. Kolejno zalej mlekiem kokosowym, dodaj aromat i cukier kokosowy. Gotuj od momentu zagotowania na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 20 minut. Następnie przełóż ugotowaną kaszę do malaksera/miksera, dodaj krem krówkowy i dokładnie zblenduj na w miarę możliwości bezgrudkową masę. Przełóż do miseczek. Na wierzchu możesz
Zdrowie na języku :PPomysł na słodką przekąskę lub drugie śniadanie - pyszny, gęsty i sycący koktajl kakaowo-kawowy z dodatkiem banana przygotowany na mleku kokosowym. Prosto, słodko i smacznie :) Składniki na 2 porcje: 2 średniej wielkości, lekko dojrzałe banany 1 szklanka mleka roślinnego, np. kokosowego 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki kawy sypanej 2 łyżeczki nasion chia Banany obrać(...)pokroić w grubsze plasterki. Wszystkie składniki przełożyć do kielicha blendera i zmiksować ze sobą. Gotowy koktajl przelać do 2 szklanek i od razu podawać. Ewentualnie wierzch koktajlu ozdobić wiórkami kokosowymi. Koktajl przed i po zmiksowaniu
UgotowaćCiasto: 1 i 2/3 szklanki (250 g) mąki 1 kostka (200 g) masła 3/4 szklanki (150 g) cukru 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 3 jajka 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki wiórków kokosowych do oprószenia 6 moreli cukier puder Przygotowanie: 1) Umyć i osuszyć śliwki, każdą przekroić na pól i usunąć(...)Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. 3) Cały czas mieszając dodawać po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wiórki kokosowe. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i oprószyć wiórkami kokosowymi. 5) Na cieście ułożyć przygotowane śliwki. 6) Piec 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Fitsweet.meChłodne desery na upalne dni to coś obowiązkowego. W ramach niedzielnych podwieczorków dzisiaj mam dla was terrine na zimno. Pyszna, kremowa i orzeźwiająca. Bazą są mleko kokosowe oraz jogurt, a smak nadają pieczone, i karmelizowane w cukrze trzcinowym morele. Deser nieco może przypominać w wykonaniu panna cottę ale ma inną formę. Truskawki i świeże zioła w postaci mięty(...)doznania smakowe. Zabieg karmelizacji samych moreli pozwala na wydobycie głębi ich smaku. Zatem jeśli lubicie te owoce to gorąco polecam ten deser. Składniki : 400 ml mleczka kokosowego 30 g żelatyny 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki ekstraktu z wanilii 350 g świeżych moreli 4 łyżki jasnobrązowego
vaniliowoczekoladowaczegoś co pozwoli mi na przygotowanie prostego i przede wszystkim ekspresowego dania obiadowego. I tak mój wybór padł na produkty, które zawsze mam pod ręką: orzechy nerkowca i wiórki kokosowe, bo w zasadzie dlaczego nie zrobić zwykłych koletów z tych piersi tylko z małą różnicą, aby przygotować panierkę w wersji zdrowej, bezglutenowej i bez smażenia? Od pomysł do realizacji(...)minut! Pieczone piersi z kurczaka w bezglutenowej panierce Drukuj Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 30minut Składniki: 2 piersi z kurczaka z wolnego wybiegu 80 g orzechów nerkowca 20g wiórków kokosowych 1 łyzeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/4 łyżeczki soli Świeży tymianek i oregano Przygotowanie 1 Piersi
Book of spellsSkładniki: 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżki miodu 2 łyżki wiórków kokosowych Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Mrożę w pojemniku kilka godzin. Bardzo kokosowe Artykuł Lody kokosowe pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plroli świątecznego upominka. Składniki (8 sztuk): Kulki: 3 łyżki (30 g) płatków migdałowych 0,5 łyżeczki (5 g) masła 60 ml śmietanki 30% 3 łyżki (20 g) wiórków kokosowych 1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej 1 łyżka (25 g) miodu 0,5 wafla Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia Przygotowanie: 1) Płatki migdałowe zmiksować w blenderze. 2) Do rondelka wlać śmietankę(...)wrzucić połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. 3) Kiedy czekolada się rozpuści i masa zgęstnieje dodać masło. 4) Zdjąć z ognia i dodać migdały, wiórki kokosowe, miód oraz pokruszony wafelek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 5) Odłożyć do lodówki na 45 minut, aż masa stężeje. 6) Z gotowej masy formujemy niewielkie kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych
Fitsweet.meSkładniki na 2 porcje: 1 szklanka wody kokosowej 1 banan 1 łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha 1/2 pomarańczy ananas (użyłam wcześniej zamrożonego - około 200 g) truskawki 200 g Przygotować pierwszą warstwę. Do blendera wlać 1/3 szklani wody kokosowej, dodać banana oraz herbatę matcha. Przelać do szklanek. Druga warstwa - zmiksować banana z połówką pomarańczy oraz 1/3 wody kokosowej. Wylać(...)pierwszą warstwę. Trzecia warstwa - truskawki zmiksować z wodą kokosową. Wylać na drugą warstwę
Moja Galeria Smaku