kokosowe - 19941 przepisów (strona:174/1330)

Tercet egzotyczny - ciasto ananasowo - kokosowe 370

Ciasto ananasowo- kokosowe to przysmak mojej mamy i mieści się w jej głównym menu ciast na każdą imprezę. Oczywiście jest przepyszne, leciutkie i ma coś w sobie co odróżnia je od wszystkich innych ciast, a więc wszystkim serdecznie polecam :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 6 białek 1 pełna szklanka(...)trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Masę biszkoptową wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C, BEZ termoobiegu. Masa kokosowa: Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy po trochu cukru i mieszamy łyżką. Na koniec wsypujemy stopniowo kokos i mieszamy. Gotową masę równo rozsmarowujemy na pergaminie i pieczemy w rozgrzanym

Smakowy Raj
Śląsko kopa 238

imprezach typu chrzciny, roczek, komunia i wesele. Jeśli o mnie chodzi to jest to król imprez. Ciekawa jestem kto z Was zna lub kto jadł to cudo. Składniki: Blat kokosowy 3 białka 100 g cukru 150 g kokosu ale-raj Bita śmietana  0,5 l kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl przegotowanej ciepłej wody 0,5 puszki ananasa(...)rodzynki sułtanki ale-raj 50 g migdały płatki ale-raj 50 ml spirytusu 50 ml soku z ananasa lub brzoskwiń Do dekoracji kokos, ananas, winogrona, brzoskwinia Przygotowanie: Blat kokosowy najlepiej upiec dzień wcześniej. Blat kokosowy:  Białka ubić na sztywno z cukrem. Wsypać kokos i wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej na dnie papierem do wypieków

Ala piecze i gotuje
Weekendowe śniadanie - placki z ricottą i chia 193

propozycja to placuszki z ricottą z dodatkiem chia i  domowego cukru pudru różanego , który możecie zastąpić każdym innym.  Do podania z waszymi ulubionymi dodatkami lub sosem malinowo-kokosowym. Podobne placki, przygotowane z mąki kukurydzianej, możecie zjeść w Gwatemali i w Peru przy granicy z Boliwią. Najczęściej podawane ze smażonymi bananami. Smacznego :)   Czas przygotowania: 25 minut Porcje(...)łyżki nasion  chia ,   2 łyżeczki  proszku do pieczenia,   szczypta soli,   masło klarowane do smażenia, listki mięty lub stewi do przybrania.   Sos  malinowo-kokosowy     300 g mrożonych malin,   100 ml likieru  Malibu  (lub 2 łyżki syropu kokosowego),   100 ml wody,   1 łyżka oleju kokosowego,   1/2 łyżeczki

SzczyptaSmaQ
Kokosowe pancakes jak raffaello 220

Jedne z moich ulubionych choć zrobione dopiero pierwszy raz! Niezwykle aromatyczne i puszyste pancakes'y kokosowe podane z aksamitną polewą, obsypane wiórkami kokosowymi i całymi migdałami. Bardzo polecam! Składniki : 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 4 łyżki jogurtu naturalnego 3-5 łyżeczek wiórków kokosowych (wg gustu) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: wiórki kokosowe jogurt naturalny lub serek mascarpone kilka(...)wszystkie składniki i łyżką dokładnie mieszamy. Nakładamy małe porcje i smażymy równomiernie z każdej strony.  Na każdy placuszek nakładamy łyżeczkę jogurtu naturalnego lub serka mascarpone, posypujemy obficie wiórkami kokosowymi i ozdabiamy całymi migdałami

Chocolate Muffin Blog
Gofry kokosowe 171

oknem szaro i ponuro, aż nie chce się wychodzić z domu. Takie dni warto umilić sobie pysznym śniadaniem i kubkiem ulubionej kawy. U mnie gofry z nutą kokosową. Przepyszne ! Gofry pełnoziarniste z kokosową nutą   (4 porcje) Składniki : 200g mąki pszennej razowej; 2 szklanki mleka 2%; 1 jajko; 2 łyżki wiórków kokosowych; 1 łyżka oleju kokosowego; 1 łyża miodu. Zaczynamy(...)samym początku rozpuszczam olej kokosowy. Następnie mieszam wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.            Gofrownicę smaruję odrobiną oliwy z oliwek, nagrzewam i  wylewam gotowe ciasto. Trzymam dość długo by były chrupiące.  Można podawać z owocami bądź jogurtem. Ja posypałam mieszanką kakao z cynamonem.  Miłego dnia

Życie na widelcu
Ekologiczna granola z bakaliami Symbio 168

Symbio 50 g płatków owsianych górskich 2 duże garści Waszych ulubionych orzechów (u mnie mieszanka studencka bez rodzynek) 50 g ekologicznego ananasa suszonego  Symbio 50 g ekologicznych płatków kokosowych  Symbio 1 łyżka oleju kokosowego 3-4 łyżki płynnego miodu Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Orzechy siekamy na mniejsze, ale niezbyt małe kawałki. Wrzucamy je do dużej miski. Dodajemy(...)płatki. Olej kokosowy podgrzewamy do stanu płynnego, dodajemy miód i mieszamy. Mieszanką polewamy nasze płatki i orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wysypujemy na blache wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15-20 min bardzo często mieszając, aby granola się nie przypaliła. Płatki i orzechy mają być zarumienione i chrupiące, ale nie przypalone. Po wyciagnięciu

Zawsze głodna!
Bounty 149

Składniki: na biszkopt 5 jajek (oddzielnie białka i oddzielnie żółtka) 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na masę kokosową 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kostka masła (200 gramów) 250 gramów wiórek kokosowych (2,5 opakowania) 1 opakowanie cukru waniliowego (16 gramów) na polewę 1 tabliczka czekolady mlecznej(...)rzucamy delikatnie blaszką płasko o podłogę. Co to daje? Szok dla ciasta, który powoduje, że ciasto już nie opadnie Ciasto odstawimy do wystygnięcia i robimy masę kokosową :) Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym Wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy do zagęszczenia masy (ok. 15-20 minut). Pamiętajmy, żeby cały czas mieszać. W przeciwnym razie się przypali... Odstawiamy z ognia

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Domowy kisiel rabarbarowy z kokosową śmietanką i princessą 77

Dzisiaj mam dla Was przepis na domowy kisiel rabarbarowy z kokosową śmietanką i princessą. Miłego weekendu :) składniki na 3 większe porcje 300 g rabarbaru 2 jabłka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w połowie szklanki zimnej wody 400 g śmietanki kremówki 30 % + zagęstnik fix do śmietanki 4 łyżki mleka kokosowego 4 łyżki cukru pudru 2 duże princessy kokosowe(...)uzyskamy jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w połowie szklanki zimnej wody i wszystko razem gotujemy przez ok. 3 minuty cały czas mieszając. Śmietanę ubijamy dodając mleczko kokosowe oraz cukier. Ciepły kisiel wlewamy do miseczek i czekamy aż ostygnie.  Podajemy z dodatkiem kokosowej śmietanki i wafelka princessa

noteskulinarnyfiga
Mandazi 88

mnie tak dla odmiany wschodnioafrykańskie pączki mandazi.Aromatyczne, bardzo delikatne i niesamowicie pyszne.Bardzo popularne i lubiane w tej części kontynentu. Trochę przypominają nasze pączki jednak dodatki takie jak mleko kokosowe, cynamon , kardamon zmieniają ich smak. Na pewno są też dużo mniej słodkie.  Przetestowałam kilka przepisów, ale ten jest najlepszy. Pochodzi ze strony tasteoftanzania.com (wprowadziłam tylko kilka drobnych zmian). Jeśli chodzi(...)różne formy, niektórzy przygotowują mandazi kwadratowe, inni okrągłe lub trójkątne.To wszystko zależy od domowej tradycji. Na koniec muszę jeszcze dodać, że uwielbiam je jeść popijając domowym mlekiem kokosowym. Następnym razem powiem wam jak je przygotować. Na razie zostawiam was z mandazi. składniki: 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży pół szklanki ciepłej wody 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki kardamonu

noteskulinarnyfiga
Poniedziałkowy "fit" - jabłka w kokosowej panierce 110

zdrowego deseru. Staram się wybierać jabłka dość słodkie, wówczas dodatek cukru jest zbyteczny, jeśli jednak natrafimy na kwaśne sztuki, możemy dodać odrobinę cukru trzcinowego do smaku. Jabłka w wiórkach kokosowych są bardzo smaczne a i forma ich podania mi bardzo przypadła do gustu. Jabłka w kokosowej panierce SKŁADNIKI: 100 g wiórków kokosowych 2 jabłka 1 jajko opcjonalnie 1 łyżka cukru(...)trzcinowego Przygotowanie: Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe na złoty kolor, mieszając aby się nie przypaliły. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na 4 grube plastry mniej więcej tej samej grubości.     Ze środkowych plastrów usuwamy gniazdo nasienne, zostawiamy tylko ogonek. Jajko roztrzepujemy widelcem (opcjonalnie dodajemy cukier) i maczamy w nim każdy plaster jabłka,    a następnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placuszki korzenno - miodowe z musem bananowym smażone na oleju kokosowym 135

placuszkach, które serwowałam na śniadanie. Były bardzo delikatne i przyjemnie słodkie w smaku a do tego bardzo aromatyczne.  Placuszki korzenno - miodowe z musem bananowym smażone na oleju kokosowym SKŁADNIKI: Na placuszki : 3/4 szklanki mąki 1 jajko 0,5 łyżeczki przyprawy korzennej lub do piernika 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 1 łyżka miodu olej(...)kokosowy do smażenia Na mus: 1 dojrzały banan 1 łyżka serka naturalnego 1 łyżka miodu 1 łyżka jogurtu naturalnego szczypta przyprawy korzennej lub cynamonu PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodaję jajko, miód oraz serek i mieszam całość do połączenia składników. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i łyżką nakładam porcje ciasta. Formuję małe placuszki i smażę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto piaskowe z ananasami. 168

puszka ananasów w plasterkach (446 ml) 13 dkg margaryny 10 dkg cukru 25 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z 1 cytryny 5 łyżek wiórków kokosowych 5 łyżek likieru kokosowego lub rumu Do dekoracji : 10 dkg cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wiórków kokosowych Sposób wykonania :  Ananasy osączyć z soku, pokroić(...)kawałki. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do ciasta likier, wiórki kokosowe i przesianą mąkę , delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać do ciasta kawałki ananasów, kilka odłożyć do dekoracji, wymieszać. Gotowe ciasto wylać do foremki keksowej ( około 25 cm długości ), wyścielonej papierem. Włożyć

Przepisy i porady kulinarne
Muszle z truskawkami zapiekane w budyniu kokosowym 166

Truskawki nadziane w makaronowe muszle i zapiekane w budyniu kokosowym, obsypane migdałami i cynamonem- coś pysznego, mówię Wam! :) Budyń zrobiony jest od podstaw, na mleku kokosowym i z dodatkiem żółtek oraz wzbogacony aromatycznymi przyprawami: wanilia, anyż oraz kardamon.  Jeżeli jednak nie macie chęci na kokosowy smak, to zróbcie budyń na zwykłym mleku lub- w wersji dla leniuchów- zaserwujcie(...)kupnym budyniem. Smaczny, o ciekawym smaku, sycący i... uroczy deser, który warto przygotować :) * muszle- 150 g * truskawki- 6-7 sztuk * mleko kokosowe- 500 ml * żółtka- 5 szt. * skrobia ziemniaczana- 3 czubate łyżki * cukier waniliowy- 2 łyżki (+1 łyżka cukru trzcinowego) * anyż- 1 łyżeczka * kardamon- 1/4 łyżeczki * cynamon- do posypania * migdały- do posypania Muszle ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić

Kraina Miodem Płynąca
Trufle kokosowe 152

wielbicieli  kokosowych smaków pyszne, delikatne  kuleczki z białą czekoladą  i serkiem  mascarpone obtoczone gorzkim kakao i wiórkami kokosu. Składniki:/ 10-12  szt. w zależności od wielkości/ 100 g białej czekolady 150 g serka mascarpone ok.100 g wiórków   kokosowych 2 wafelki o smaku kokosowym w białej czekoladzie 1 łyżka cukru pudru ok.2  łyżki(...)likieru kokosowego wiórki kokosowe i kakao do obtoczenia Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Wafelki rozdrobnić i wymieszać z kokosem. Serek wymieszać cukrem, dodać wafelki z kokosem, schłodzoną czekoladę i likier. Masę dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki  aby  lekko stężała. Ze schłodzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w kokosie lub kakao. Gotowe

Zakamarki mojej kuchni
Rożek i spółka. W krainie wielu lodów. 140

kremówki Mleko połączyć ze śmietaną, dodać krem czekoladowo-orzechowy (wyjmijcie go wcześniej z lodówki, inaczej będzie zbyt twardy i trudno będzie go połączyć z pozostałymi składnikami. Jeśli macie syrop kokosowy, można także dodać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do maszynki. Dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. LODY MALINOWE świeże lub mrożone maliny (ilość wg uznania, ja dałam 2 szklanki(...)używam mleka kondensowanego, bo jest już z niego zrobiona masa kajmakowa.  LODY PINA COLADA puszka ananasa 200 słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki 1/2 filiżanki wiórek kokosowych 2 łyżki syropu kokosowego (opcjonalnie) Ananasa osączyć z zalewy i zmiksować. Mleko połączyć ze śmietaną, dodać ananasa i wiórki kokosowe. Jeśli macie syrop kokosowy, można także dodać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać

KUCHARNIA