Placek 2 makowy: mąka pszenna (100 g) masło (100 g) cukier puder (100 g) jajka (2 szt.) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) mak suchy (2 łyżki) Placek 3 kokosowy: mąka pszenna (100 g) masło (100 g) cukier puder (100 g) jajka (2 szt.) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) wiórki kokosowe (100 g) Placek 4 kakaowy: mąka pszenna (100 g) masło(...)tylko zamiast zmielonych orzechów dodać mak. Piec tak samo jak poprzedni placek. 3. Placek 3 . Placek 3 wykonać identycznie jak placek 1 tylko zamiast zmielonych orzechów dodać wiórki kokosowe. Piec tak samo jak poprzedni placek. 4. Placek 4 . Placek 4 wykonać identycznie jak placek 1 tylko zamiast zmielonych orzechów dodać kakao. Piec tak samo jak poprzedni placek
RITA food channelprzepisem. Być może skusicie się na nie dziś lub innego dnia. Deserki są proste w przygotowaniu, bez dodatkowego cukru i słodzików, z walentynkowym akcentem Znajdziemy w nich głównie smak kokosowy, ale także trochę kakaowego i oczywiście owoc granatu – naturalny afrodyzjak Warto wiedzieć, że granat zapobiega także stanom zapalnym, zakażeniom infekcyjnym i pomaga zwalczać grzyby, bakterie i pasożyty. Ma pozytywny(...)wpływ na układ trawienny i charakteryzuje się silnym działaniem przeciwutleniającym. Serdecznie zapraszam do prostego przepisu na pyszne i zdrowe deserki walentynkowe Składniki (4 porcje): 400g gęstego mleczka kokosowego z puszki (tylko biała część), 10 łyżek nasion chia, mała garść suszonych daktyli bez pestek, niesiarkowanych, łyżka kakao 100%, 4 łyżki owocu granatu. Sposób przyogotowania Najpierw zalewamy suszone daktyle gorącą wodą (około
Natka Pietruszkizaspokoi apetyt na słodycze i czekoladę . Czekolada jest nie tylko łatwa do przygotowania ale jest bardzo zdrowa a do jej wykonania potrzebujemy: daktyli , kakao , jagód goji , pistacji oraz oleju kokosowego. Idealna przekąską na wynos, kolejnym atutem jest to, że czekolad z daktyli jest wegańska w 100% i jest bez glutenu oraz cukru. Niesamowicie pyszna, wegańska czekolada z daktyli z chrupiącymi(...)kwas foliowy. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 ½ szklanki suszonych daktyli bez pestek – 2 łyżki kakao – 90 g oleju kokosowego – ¾ szklanki jagód goji – ¾ szklanki pistacji Daktyle wkładamy do miseczki i zalewamy wodą, odstawiamy na całą noc. Rano odlewamy wodę i wyciskamy nadmiar z daktyli. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy. Do robota kuchennego wkładamy daktyle, wlewamy
Zdrowy Styl Joannyblogu publikuję przepis na sernik, ale w nieco odmiennej formie, mianowicie w postaci babeczek. Wielkanocne serowe gniazdka na słodko przygotowałam na bazie prostej masy na sernik i ozdobiłam wiórkami kokosowymi, które imitują ptasie gniazdko. W środku umieściłam czekoladowe jajeczka, które w nich umocowałam przy pomocy masy czekoladowej. Gniazdka pięknie się prezentują na stole, a na dodatek są bardzo proste(...)Składniki Sernik: 500 g białego mielonego sera z wiaderka 4 łyżki cukru pudru Diamant 2 żółtka 1/2 łyżeczki domowej esencji waniliowej starta skórka z cytryny Masa kokosowa: 80 g wiórków kokosowych 2 duże białka szczypta soli 2 łyżki drobnego cukru Diamant Masa czekoladowa: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 1-2 łyżki mleka Dodatkowo: czekoladowe jajeczka
Kulinarne przygody Gatitykawy Ciasto znalazłam na blogu Kingi Paruzel i postanowiłam spróbować czegoś nowego. Akurat miałam nadmiar daktyli i pozostałe potrzebne składniki. Dokonałam drobnych modyfikacji w przepisie z ilością oleju kokosowego, użyłam ksylitolu zamiast cukru kokosowego, mąki orkiszowej zamiast pszennej i dodatkowo dosypałam orzechy włoskie, bo z orzechami wszystko smakuje jeszcze lepiej Ciastem wszyscy byli zachwyceni i upiekłam je jeszcze raz. Bardzo(...)daktyli bez pestek 1,5 łyżki dobrej jakości kawy rozpuszczalnej 1,25 szklanki wody 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g oleju kokosowego 1/3 szklanki ksylitolu 2 jajka 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4 łyżki mielonych orzechów włoskich dodatkowo: posiekane orzechy do posypania ciasta Daktyle umieścić w garnku, dodać kawę i wodę. Doprowadzić do wrzenia
FitkotPłatki owsiane lub orkiszowe gotowane z nasionami chia w dużej ilości mleka kokosowego . Podawane z mango i imbirem. Opcjonalnie polane syropem klonowym i skropione sokiem z pomarańczy. Można ugotować więcej owsianki i odgrzewać ją w kolejnych dniach, dolewając więcej mleka. Dodatek mleka kokosowego działa tutaj cuda i powoduje, że owsianka ma aksamitną konsystencję i pyszny lekko kokosowy smak. SKŁADNIKI(...)porcje 1/2 szklanki płatków owsianych lub orkiszowych 1 łyżka nasion chia 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru 400 ml mleka kokosowego lub zwykłego krowiego DO PODANIA 1 małe, dojrzałe mango 1 łyżeczka tartego imbiru 3 łyżeczki ksylitolu lub cukru opcjonalnie: syrop klonowy, sok z pomarańczy WYKONANIE Mango obieramy, kroimy w drobną kostkę i razem z imbirem i cukrem wkładamy do rondelka
cool and mintyDziś przedstawiam coś rozgrzewającego i pysznego na obiad dla całej rodziny. Łatwy kurczak w pysznym sosie na bazie mleka kokosowego, czerwonej pasty curry i masła orzechowego z pewnością zadowolą podniebienia fanów orientalnych smaków. Jeżeli lubisz tego typu dania, polecam także mojego kurczaka zapiekanego w sosie satay i pyszne szaszłyki . Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Łatwy kurczak(...)sosie satay (4 porcje) Składniki na marynatę: 4 łyżki mleka kokosowego (z puszki przeznaczonej na sos) 1 1/2 łyżki masła orzechowego 1 1/4 łyżki brązowego cukru 1 1/4 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego szczypta soli 4 podudzia z kurczaka lub 2 udka podzielone na podudzia i pałki olej do smażenia Składniki
karmelowyspodu, bo jest szybciej, nie trzeba wylepiać, podpiekać i zastanawiać się, czy na pewno będzie dobrze upieczony. Ale niedawno wpadłam na pomysł z biszkoptowym spodem na bazie mąki kokosowej i chyba lepiej wyjść nie mogło Nie trzeba wałkować ani wylepiać, wystarczy lekko podpiec i dodać na wierzch masę twarogową. Spód wychodzi lekko słodki, częściowo też za sprawą mąki z kokosa(...)kwestii Szczególnie polecam, bo na pewno upiekę go jeszcze wiele razy (dobra, może z drobnymi modyfikacjami, bo nie może być nudno ;)) Sernik na biszkoptowym spodzie z mąką kokosową (bez cukru) foremka 25 x 30 cm Spód: 4 jajka 4 łyżki ksylitolu 40 g mąki kokosowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę
FitkotSkładniki na 2-3 porcje: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki wiórków kokosowych - bez siarczanów ( tutaj można poczytać dlaczego ) 1 jabłko 2 kostki mrożonego szpinaku lub duża garść świeżego umytego i poszatkowanego 7 daktyli 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Wiórki kokosowe zalewamy 1 szklanką wody, wstawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szpinak i daktyle(...)szklnaki wody, gotujemy do czasu wchłonięcia całej wody. Wiórki ściągamy z gazu i blendujemy. Dodajemy do ugotowanej kaszy razem z obranym i pokrojonym na kawałki jabłkiem i łyżką oleju kokosowego. Wszystko blendujemy, konsystencję robimy wg naszego gustu i możliwości blendera
Szkrab Je SamSkładniki na 2 porcje: wiórki kokosowe pozostałe po zrobieniu mleka kokosowego z tego przepisu 2 łyżki lnu garść daktyli mrożone lub świeże maliny lub inne owoce 1 banan 1/2 szklanki wrzątku Przygotowanie: Len mielimy. Dodajemy do lnu daktyle i zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Len z daktykami oraz banan dodajemy(...)wiórków kokosowych, blendujemy na gładką konsystencję (na ile pozwoli blender :)) Gdy masa będzie za sucha można dodać wodę lub rozpuszczony w kąpieli olej kokosowy. Nakładamy do naczynia warstwowo
Szkrab Je Samgotowanego ryżu - klik , a że ostatnio zostało mi go trochę po obiedzie, więc od razu pomyślałam o ciasteczkach! Wyszły obłędneee, a ich zapach kusił już podczas pieczenia. Mocno kokosowy smak idealnie skomponował się z chrupiącym wierzchem i lekko miękkim wnętrzem. W takie ciastko warto wgryźć swoje ząbki, a tym bardziej, że jest zdrowe i nie posiada tony cukru! Koniecznie spróbujcie(...)około 10 sztuk) 1 szklanki ugotowanego brązowego ryżu (1 szklanka = 250 ml; około 160g) 1 szklanka wiórek kokosowych 6 syropu z agawy (lub miodu) 4 łyżki oleju kokosowego (roztopionego; u mnie Woj-Len ) 2 łyżki mąki lnianej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Ryż powinien być ugotowany w osolonej wodzie. Wszystkie składniki (oprócz wiórek) należy zblendować na gładką masę. Następnie dodać
Di gotujePyszne kulki kokosowe sprawdzą się idealnie dla wszystkich miłośników kokosowego smaku. Ich przygotowanie jest bardzo szybkie i banalnie proste. Kulki idelanie sprawdzą się nie tylko jako szybka przekąska, ale również dodatek do kawy! 🙂 Składniki: – 1 i 1/3 szklanki daktyli suszonych – 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych – 1 łyżeczka kakao Daktyle moczymy Czytaj więcej → Artykuł KULKI KOKOSOWE pochodzi
greengoodiespodstawowych składników. Do dzieła! Składniki na spód: – 200g świeżych daktyli (lub pasty daktylowej) – 40g mąki orzechowej (lub ulubionych mielonych orzechów) Składniki na masę: – 1 puszka mleczka kokosowego, schłodzona min. 24h w lodówce – 2 łyżki ksylitolu w pudrze (lub cukru pudru) – 1 łyżka kakao Składniki na polewę: – 100g gorzkiej czekolady – 1 łyżka ksylitolu(...)mielonymi orzechami. Formę 20×25 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na papier wykładamy gotowy spód i równomiernie rozprowadzamy. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie otwieramy schłodzone mleczko kokosowe i wyciągamy TYLKO gęstą część mleczka i ubijamy na sztywno (część płynną użyjemy do polewy). Następnie dodajemy kakao, cukier puder i delikatnie mieszamy. Spód wyciągamy z lodówki
Be Fit Be Strongspodu, bo jest szybciej, nie trzeba wylepiać, podpiekać i zastanawiać się, czy na pewno będzie dobrze upieczony. Ale niedawno wpadłam na pomysł z biszkoptowym spodem na bazie mąki kokosowej i chyba lepiej wyjść nie mogło Nie trzeba wałkować ani wylepiać, wystarczy lekko podpiec i dodać na wierzch masę twarogową. Spód wychodzi lekko słodki, częściowo też za sprawą mąki z kokosa(...)kwestii Szczególnie polecam, bo na pewno upiekę go jeszcze wiele razy (dobra, może z drobnymi modyfikacjami, bo nie może być nudno ;)) Sernik na biszkoptowym spodzie z mąką kokosową (bez cukru) foremka 25 x 30 cm Spód: 4 jajka 4 łyżki ksylitolu 40 g mąki kokosowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę
Fitkot