maśle migdałowym ale co poradzę, że jestem w nim zakochana:) A masło to najczęściej zużywam do przygotowania porannej owsianki. Ta migdałowa owsianka z domową czekoladą (na bazie oleju kokosowego i kakao) gości u nas ostatnio najczęściej. Można ją posypać różnościami ( nasiona i orzechy) ale i bez tego jest bardzo bogata i pożywna. Do środka czasem dodaję nasiona chia, albo siemię(...)szklanki płatków owsianych 1 szklanka wody ½ łyżeczki cynamonu ½ szklanki mleka (ulubione roślinne ew. krowie) 1-2 łyżki masła migdałowego (można zastąpić masłem orzechowym) 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie) 1 łyżeczka nasion chia ( opcjonalnie) 1-2 łyżeczki słodzika do smaku (miód/syrop ryżowy/syrop z agawy etc) Polewa 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka słodzika (miód
Cooking for Emilywykorzystać mąkę kokosową? Właśnie tak! <3 Zdrowa, praktycznie bez węglowodanów, bez glutenu, laktozy i zbędnych kalorii. Zdrowa wersja pizzy, smaczna tarta z klasycznymi "pizzowymi" dodatkami takimi jak mozzarella, oregano, bazylia, papryka czy też salami. Można nimi dowolnie manipulować, ale w takiej wersji jest to coś naprawdę pysznego. Idealny posiłek na obiad czy też kolację. Prosta w wykonaniu, a zachwycająca(...)Dzięki mące kokosowej syci na bardzo długo i ma delikatny, kokosowy posmak. Składniki: Ciasto: 100g mąki kokosowej 30g mąki ryżowej 2 jajka 80 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 łyżeczki bazylii Farsz: 3 łyżki koncentratu pomidorowego Chilli Papryka słodka Sól himalajska Bazylia Czosnek granulowany Oregano 1 kulka sera mozzarella 1/2 papryki Garść oliwek Salami 1 garść kukurydzy
Czarnawisienkapomysł zaczerpnęłam z książki Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj! 2". Na pewno warto spróbować. SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 80 g cukru trzcinowego 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 100 ml wody 2 łyżki oleju rzepakowego 160 g mąki ryżowej 100 g mąki pszennej tortowej 50 g wiórków kokosowych skórka starta z 2 limonek do podania: syrop klonowy lub dżem(...)WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier i rozbełtać. Następnie wlać mleczko kokosowe, wodę, olej rzepakowy i wymieszać. Stopniowo wsypywać obie mąki, mieszając aby nie powstały grudki. Na koniec dodać wiórki kokosowe i skórkę startą z limonek. Ponownie wymieszać. Rozgrzać średniej wielkości patelnię i wlewać porcjami ciasto. Smażyć bez dodatku tłuszczu
Passions hobbies lifeSkładniki: Spód: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka wiórków kokosowych ½ szklanki mleka 1 kostka masła, roztopionego Owoce: 450 g dowolnych mrożonych owoców (tu mieszkanka aronii, porzeczek, truskawek i śliwek) 4 łyżki cukru pudru 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Kokosowa pierzynka: 2 szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki cukru pudru 2 białka ubite na sztywną pianę Sposób przygotowania: Mieszamy składniki na spód(...)minut. Pianę z białek delikatnie łączymy z wiórkami i cukrem. Wykładamy na wierzch ciasta i pieczemy ok. 15 minut. Kategoria: żarło powszednie Tagged: ARONIA , ciasto , truskawki , wiórki kokosowe
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichadelikatny sernik z kokosem. Sernik zrobiony na bazie sera twarogowego z wiaderka i śmietanki kremówki, dzięki czemu jest bardzo kremowy i gładki. Dodatek wiórków kokosowych nadaje mi kokosowego smaku. Sernik robiłam dwa razu, ponieważ pierwszy raz użyłam mniejszej formy i podczas pieczenia sernik wypłynął poza blaszkę i popękał od góry. Dlatego ważne(...)Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 8 żółtek 6 białek 250 g margaryny 370 g cukru (2 niepełne szklanki) 1 ½ budyniu waniliowego bez cukru 100 g wiórków kokosowych 250 ml śmietanki 30% kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy
KuchniaWeDwoje.plodczarowania makowych wypieków uważam za udaną Polecam z ręką na sercu Składniki na formę o wymiarach 21 x 21 cm (lub zbliżonych): 250 g niebieskiego maku 75 g oleju kokosowego 1 średni bardzo dojrzały banan o wadze około 110 g (bez skóry) 2 niewielkie, nieobrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych o wadze około 200 g 125 g suszonych daktyli (niesiarkowanych(...)otartą skórkę pomarańczową, ekstrakt migdałowy (jeśli używamy) i olej – wymieszać. Do masy dodać mak, suszone owoce oraz orzechy – ponownie wymieszać. Posmakować masę i jeśli zachodzi taka potrzeba dosłodzić cukrem kokosowym lub ksylitolem. Na koniec do masy dodać mąkę z tapioki i jeszcze raz starannie wymieszać, tak by nie pozostały widoczne ślady mąki. Formę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia
Even Better Foodprzecenienia. Efektem mojej zupowej pasji stało się i poniższe danie – prosta zupa w stylu tajskiego curry, pełna jędrnych warzyw i kawałków ryby, naturalnie słodka za sprawą mleka kokosowego, o wyczuwalnej ostrości imbiru i papryczki, rozkosznie pachnąca limonką i świeżą kolendrą. I, jak założyłam – do przygotowania w pół godziny. Składniki na około 3 porcje: około 300 g białej ryby bez skóry(...)limonki 1 łyżka soku z limonki nierafinowana sól i po 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i trawy cytrynowej (opcjonalnie – można również użyć świeżej trawy cytrynowej) 2 łyżki oleju kokosowego 200 ml mleka kokosowego (z puszki, bez sztucznych dodatków) około 600 ml wody świeża kolendra Cebulę przekroić na pół i posiekać w piórka, marchewki pokroić na plasterki, różyczki kalafiora porwać na mniejsze
Even Better Foodudowadnia, że zimowe jedzenie może być kolorowe, pełne witamin i zdrowia na talerzu. Proste, szybkie do przygotowania. Bataty, dynia i ananas doprawione pastą curry na bazie sosu z mleka kokosowego świetnie smakują np. z czerwonym ryżem. Danie jest uniwersalne, bo możesz dorzucić swoje ulubione składniki. Dorzuciłam zielony groszek, z którym nie wiedziałam co począć. Zapraszam na wegeteriańską ucztę smaków! Składniki(...)porcje: 2 bataty 1/2 małej dynii Hokkaido 1/2 małego ananasa 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju kokosowego 1 cebula 1 puszka mleka kokoswego 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju sezamowegp sok z 1/2 cytryny/limonki sól, pieprz zielenina: kolendra/pietruszka dodatkowo: 250 g czerwonego ryżu Wykonanie: dynię, bataty, paprykę, ananasa i cebule obrać i pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeśli macie ochotę na zdrowy i bardzo szybki deser, albo spodziewacie się niezapowiedzianej wizyty znajomych i przez przypadek macie pod ręką wiórki kokosowe to polecam klasyczny przepis na kokosanki. Kokosanki smakują wyśmienicie – są kruche i zarazem miękkie w środku. Podczas pieczenia uważajcie na temperaturę w piekarniku i obserwujcie jak się pieką kokosanki. Jeśli zobaczycie, że są już rumiane(...)znak, aby wyjąć je z piekarnika, bo inaczej się Wam przypalą :) Klasyczny przepis na kokosanki – potrzebne składniki (składniki na ok. 16 małych kokosanek) 100g wiórek kokosowych 30g gram masła 80g cukru 3 jajka 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Klasyczny przepis na kokosanki – przygotowanie Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przy produkcji przetworów przygotowuję kilka słoiczków z wiśniowym sokiem, który jest jej niezbędnym składnikiem. Jednak po wielu próbach udało mi się znaleźć dla niej godnego konkurenta. Oto ona - mocno kokosowa granola z suszonym (nie kandyzowanym!) ananasem, orzechami brazylijskimi, kokosowymi kostkami i aromatem cytryny. Genialna! SKŁADNIKI przed pieczeniem: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka płatków orkiszowych 1 szklanka płatków owsianych(...)szklanka pestek słonecznika 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki babki płesznik 4 łyżki nasion chia 1 duże słodko- kwaśne jabłko (np. ligol) 4 łyżki ulubionego miodu skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka domowego ekstraktu cytrynowego (opcjonalnie) po upieczeniu: 1/2 szklanki suszonego ananasa 1/2 szklanki kandyzowanego kokosa 1/2 szklanki orzechów brazylijskich SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie rodzaje płatków, pestki słonecznika, wiórki kokosowe
DefinicjaSmakumłodego jęczmienia 1/2 szklanki ksylitolu Krem: 450 g serka kremowego 150 g jogurtu greckiego 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka nasion chia 1 łyżeczka odżywki białkowej (opcjonalnie) 1 łyżka mąki kokosowej do nasączenia: łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy kilka łyżek przegotowanej wody 1/2 słoiczka konfitury pomarańczowej wiórki kokosowe do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z jęczmieniem przesiać(...)pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Krem: Ksylitol, nasiona chia i mąkę kokosową zmielić w blenderze na pył. Serek i jogurt zmieszać, dodać sypkie składniki i miksować przez kilka minut, aby nabrał puszystości. Biszkopt przeciąć na 3 części. Nasączyć ekstraktem zmieszanym z wodą, posmarować
FitKotlekarstwo, więc - chyba z tęsknoty za nim - przypomniało mi się ciasto o nazwie śnieżny puch. Jest bardzo puszyste (trochę przypomina ptasie mleczko), niezbyt słodkie, z posmakiem cytryny i wiórków kokosowych. Ja je robię na ciemnym spodzie, bo wtedy bardziej ten sernik na zimno kojarzy mi się z zimą i ze śniegiem leżącym na ziemi. Dla mnie istotne jest(...)śmietany (użyłam 18%) 500 g sera (użyłam wiaderkowego - proponuję połowę wykorzystać w Święta, połowę w Sylwestra) 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku 12 g masła 6 czubatych łyżek wiórków kokosowych 2 płaskie łyżeczki cukru Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku. Odstawić do ostudzenia. Ja ten etap przyspieszyłam wynosząc galaretki na balkon. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, a potem herbatnikami
Weekendy w domu i ogrodziekarobem i orzechami Ciasto: 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej jasnej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym) 300 ml+3 łyżki mleka 50 g ksylitolu 1 łyżeczka cukru brązowego (cukier jest pożywką dla drożdży) 2 jajka łyżeczka soli Drożdże zasypać łyżeczką cukru, wlać 3 łyżki mleka. Delikatnie(...)ciast i w jakich keksówkach). Nadzienie: 2 łyżki karobu 4 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku 6 łyżek erytrolu 3 łyżki ksylitolu 6 łyżek zmielonych w blenderze orzechów włoskich olej kokosowy Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego umieścić w miseczce i dokładnie zmieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt taki, by był dopasowany do keksówki i rozsmarować nadzienie na cieście. Ułożyć kilka kawałków oleju
FitKotkawy kuloodpornej to: dobrej jakości kawa (najlepiej 100% arabica; nie rozpuszczalna), masło robione z mleka krów żywionych świeżą trawą oraz kwasy tłuszczowe MCT (*), czyli doskonale tu się sprawdzi olej kokosowy . Dla mnie osobiście na stracie wagi nie zależy, ale dodatkowa energia się przyda, dlatego po pierwszym spróbowaniu - polubiłam ten smak i gdy mam czas - właśnie taką kawę piję(...)spróbujecie? 1 filiżanka/kubek gorącej kawy (koniecznie dobrej jakości; świeżo parzonej) 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego 1 łyżka masła klarowanego Opcjonalnie: np. anyż, cynamon, kardamon, imbir mleko kokosowe do słodzenia: ksylitol, cukier kokosowy (nigdy zwykły) Wszystkie składniki zmiksować/zblendować. (Kawa (**) powinna być gorąca, aby tłuszcze się rozpuściły.) (*) Tłuszcze MCT zwalniają perystaltykę jelit i tym sposobem doskonale
Di gotujerodzinie i zapewne w Waszych również Jeśli lubicie takiego w chrupiącej panierce to wcale nie musicie z niego rezygnować. Wystarczy tylko przygotować odpowiednią panierkę zgodną z LCHF. Dzięki mące kokosowej karp jest naprawdę świetny! Lekko chrupiący na zewnątrz, maślany w środku bez mulistego posmaku a do tego bez ości Składniki: 1 karp o wadze ok 1,5 kg 4 cebule(...)średniej wielkości 60 g mąki kokosowej sól himalajska 200-300 g tłuszczu do głebokiego smażenia (masło klarowane lub olej kokosowy w zależności od podejścia do kwestii postu oraz modelu odżywiania ) Wiem, ze tradycyjnie karp smażony jest w postnym oleju roślinnym np rzepakowym, ale ten nie należy do najzdrowszych więc jeśli sięgamy po zdrowe zamienniki mąki pszennej czy bułki tartej
Ola la LCHF