razem ciasto piekłam z jego dodatkiem, można oczywiście użyć ksylitolu). Polecam bardzo gorąco to ciasto, wszyscy czekoladoholicy wręcz oszaleją na jego punkcie, jest przepyszne... :-) Masło można zastąpić olejem kokosowym, otrzymamy wówczas ciasto bez laktozy (i bez białka mleka - czekolady o dużej zawartości kakao nie zawierają mleka). Ja piekłam z masłem i z olejem, po połowie (zależało mi na maślanym smaku(...)olej nadaje z kolei większej wilgotności). Znalezione tutaj Piekłam w blaszce: 17x24cm Składniki: - 300g czekolady dobrej jakości (60-70% kakao) - 200g masła lub zamiennie 150g oleju kokosowego + 50g wody (ja dałam 100g masła, 75g oleju kokosowego i 25g wody) - 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu - 50g mąki ryżowej + 50g mąki kukurydzianej + 35g mąki ziemniaczanej - szczypta soli - 2/3 szklanki
Smaczne ZdrowePrzedstawiam pyszne, dietetyczne ciasto marchewkowe z mąki razowej i bez cukru. Jest puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi marchewki i oleju kokosowego, który dodatkowo korzystnie wpływa na przemianę materii. Świetne jako zdrowy słodycz dla osób dbających o sylwetkę i dzieci. Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru SKŁADNIKI: (na formę 23cmx23cm) 5 jajek M 2,5 szklanki mąki razowej typ 2000 szklanka oleju(...)kokosowego pół szklanki mleka 260g marchewki pół szklanki wiórków kokosowych 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej 2-3 łyżki miodu 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej 100ml śmietanki 30 % WYKONANIE: Marchew myjemy, połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach, połowę na małych. Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Podgrzewamy olej kokosowy
Pyry na GazSKŁADNIKI: 2 jajka 150 ml oleju 200 g cukru trzcinowego 200 g startej marchewki 75 g pokrojonego w drobną kostkę ananasa 50 g włoskich orzechów, posiekanych 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżka przyprawy do piernika szczypta soli 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia A jak to zrobić: Jajka z cukrem ubijamy(...)jaja 200 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich 75 g drobno pokrojonego ananasa (ominęłam) 50 g wiórek kokosowych 200 g mąki 2 łyżeczki świeżo startego imbiru po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie
Kuchnia w opałachAzjatów (np. Wólka Kosowska k/Warszawy). Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 2 Składniki: 1 kg muli(polecam te zapakowane z wodą morską), 1/2 puszki mleczka kokosowego (chudego), 1/2 szklanki wody, 1 łodyga trawy cytrynowej, 2 małe papryczki chili, 1 pęczek dymki, 4 ząbki czosnku, 3 cm korzenia galangalu lub imbiru (w wersji łagodniejszej), 3 listki(...)jest za mało słony dodać więcej sosu rybnego. Po osiągnięciu odpowiedniej kompozycji smakowej dodać do sosu papryczki pokrojone w cienkie plasterki, wymieszać, odstawić żeby smaki się połączyły. Przygotować sos kokosowy. Drobno posiekać trawę cytrynową, czosnek, galangal i papryczki. Cebulę dymkę (tylko grubsza część) i bazylię pokroić na mniejsze kawałki. W woku lub rondlu mocno rozgrzać olej, wysmażyć trawę cytrynową
SzczyptaSmaQSKŁADNIKI (na formę 28cm) 40 ml śmietany kremówki oraz 50 g czekolady (lub 1/2 opakowania gotowego czekoladowego kremu do tortu) herbatniki biszkopty (opcjonalnie) niesolone orzeszki ziemne (opcjonalnie) Masa kokosowa: 300 ml mleka 40 g masła 4 łyżki kaszy manny 4 łyżki cukru 100 g wiórek kokosowych Masa czekoladowa: 300 ml mleka 40 g masła 4 kaszy manny 2 łyżki(...)cukru 100 g czekolady (luz zamiennie 2-3 łyżki kakao) posiekane orzechy (opcjonalnie) WYKONANIE Masa kokosowa: gotujemy mleko z masłem, cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe, kaszę i gotujemy, aż zgęstnieje. Masa czekoladowa: Mleko gotujemy z masłem i cukrem. Dodajemy czekoladę lub kakao, a potem kaszę mannę. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Formę wykładamy papierem, wykładamy warstwę herbatników i wylewamy masę
ZofianaDelikatna, rozgrzewająca i....kokosowa! :D Oh tak, smak kokosowy to jeden z moich najlulubieńszych :) Owsianka, to znaczy jęczmianka wyszła przesmaczna! Pierwszy raz użyłam mąki kokosowej do zagęszczenia, i jestem zachwycona. Śniadanko nabiera kremowej konsystencji i całość nieziemsko pachnie kokosem :) Jak najbardziej polecam :) Składniki: 3 łyżki płatków jęczmiennych Fresano 250 ml mleka 1/3 łyżeczki stewii (można pominąć, bądź zastąpić innym(...)słodzikiem) dojrzały banan 1,5 łyżki mąki kokosowej Fresano 1 łyżeczka tahini żurawina suszona Fresano Płatki jęczmienne zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Zagotować mleko, dodać płatki (wcześniej odlać niewchłoniętą wodę), stewię i gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodać połowę banan, którego należy rozgnieść widelcem. Zamieszać. Następnie wsypać mąkę kokosową i energicznie mieszać do połączenia
Zdrowie na języku :PPrzyszedł czas na fascynację kokosem :)Po zakupie i próbie rozłupania orzecha kokosowego, jednak dochodzę do wniosku, że ciastka kokosowe będą o wiele smaczniejsze, lepsze i prostsze w wykonaniu ;)A powstały z myślą o moim Mężu - stąd wersje aut, statków i rakiet :) Poza klasycznymi serduszkami, kwiatkami i motylkami ;)Ciasteczka kokosoweSkładniki:28 dag mąki1 żółtko7 dag cukru pudru8 dag wiórek kokosowych15(...)masłaPrzygotowanie:Na stolnicę przesiać mąkę i cukier puder, wysiekać z masłem. Z całości zrobić kopczyk i do środka dać żółtko i wiórka kokosowe. - całość wysiekać i wyrobić ręką :)Rozwałkować, dość grubo i wycinać różne ciasteczka - co kto lubi :) Ja wycinam obowiązkowo auta, samoloty, rakiety i statki ;) Piec na złoty kolor w 180 stopniach. Po wystudzeniu polać czekoladą albo
Lawendowe Niebopyszna tarta z mascarpone i bitą śmietaną nie wchodziła w grę, ponieważ świeżo upieczona Mama niestety mleczne rzeczy wpisane ma listę zakazaną:). Tak oto powstała tarta z bitą śmietaną kokosową. Śmietanę wykorzystywałam już do tortów, ale tarta z jej dodatkiem była dla mnie nowością - wyszło wyśmienicie:)Składniki:CIASTO25 dkg mąki14 dkg masła5 dkg cukru1 jajkoszczypta soliKREM:2 puszki mleka kokosowego2(...)łyżki cukru 1 listek agar-agarTruskawki wg. uznania:)Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto dokładnie takie jak na tartaletki (klik).Mocno schłodzone puszki mleka kokosowego (zazwyczaj robię z własnego mleka kokosowego, ale tym razem brakło czasy :( ), delikatnie otwieramy i ściągamy gęstą część zawartości puszki przekładając ją do miski. Agar namaczamy w niewielkiej ilości wody.Do ściągnietej kokosowej "śmietany" dodajemy cukier i miksujemy
Magiczna kuchnia Dariiróżnych postaciach. Najważniejsze, że smakowały i znikały z talerzy:Tysio i truskawkowe śniadanie:A teraz już czas na chłodnik truskawkowy przygotowany na bazie pozostałego po bitej śmietanie mleka kokosowego. Świetna propozycja na upalny dzień :)Składniki:mleko kokosowe (pozostałe po ściągnięciu śmietany u mnie 1 i 1/2 szkl)1 kilogram truskawek2 żółtkałyżka mąki ziemniaczanejgarść świeżej mięty cukier do smakumakaronPrzygotowanie:Truskawki obieram(...)dobrze je schłodzić.Żółtka wbijam do garnka i dodaje mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszam aż powstanie gładka masa. Garnek stawiam na kuchenkę. Powoli podgrzewam jajka z mąką dodając porcjami mleko kokosowe - cały czas mieszam. Doprowadzam do wrzenia i ściągam z kuchenki.Do przestudzonego mleka kokosowego przelewam zmiksowane gotowane truskawki i pozostawiam do wystygnięcia. Kiedy mleko kokosowe przestygnie dodaję schłodzone zmiksowane, świeże truskawki
Magiczna kuchnia DariiBananowo-kokosowy krem z fasoli*z borówkami i białą czekoladą*z mąką kokosową, mleczkiem kokosowym, z białej fasoli Pokochałam wszelkiego rodzaju kremy. W tygodniu to jak zbawienie z rana ;)Nawet pogoda za oknem nie przeszkadza, aby je jeść.Przepis:150g białej fasoli duży banan30-40g mąki kokosowej 1/4 szklanki mleczka kokosowego coś do posłodzenia Banana
More food, love and dreamsBananowo-kokosowy krem jaglany* z granatem i płatkami migdałowymi*z mąką kokosową i mleczkiem kokosowym Krem genialny, za to za zdjęciami w ciemności nie tęskniła, uznajmy po prostu, że prawie, że szare zdjęcia są ładniejsze od tych "normalnych" ;) Dobrze, że za 1,5 tygodnia mogę wrócić do mojego leniuchowania ;)Warkocz wyszedł,( dobra warkoczem w 100% nie był(...)Zdjęć jako takich też za bardzo nie ma bo ciemno było i za dobry był by czekać ;PSkładniki: (na krem)60g kaszy jaglanej 20g mąki kokosowej spory banan1/3 - 1/2 szklanki mleczka kokosowego (ew. trochę mleka)ew. coś do posłodzeniaKaszę uprażyć w garnuszku. Zalać 1 1/3 szklanki wody, posolić, przykryć i gotować do czasu wchłonięcia się wody. Ugotowaną
More food, love and dreamsmożliwą okazję. W moim wypadku były po prostu podarunkiem dla domowników na drugie śniadanie. Robi się je szybko, a ich dodatkową zaletą jest praktyczny brak cukru, do tego mleczko kokosowe i zdrowe ziarna. Muszę coś jeszcze dodawać? Batoniki kokosowe!"Składniki:3 szklanki płatków owsianych1 puszka mleka kokosowego garść rodzynekgarść suszonych czereśni1/3 szklanki słonecznikałyżeczka makułyżeczka sezamugarść migdałówgarść wiórków kokosowychgarść rozgniecionych(...)miodu2 łyżeczki cynamonuokoło łyżeczki startego imbiru łyżeczka przyprawy do piernikapół szklanki mąki pszennej ( robiłam też z pszenno-żytnią)Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 190`C.Puszkę z mleczkiem kokosowym mocno wstrząsamy, a następnie przelewamy jego zawartość do garnuszka, (mleczko będzie zwarte, ale pod wpływem temperatury, nabierze odpowiedniej, płynnej konsystencji), do ciepłego mleczka dodajemy miód i chwile gotujemy.Do wysokiej miski
Słodkie Przyjemnościlekki krem który robi się w mgnieniu oka? Już nie musicie się martwić i dalej szukać. Znaleźliście idealny krem do ciast i deserów. Krem patissiere (waniliowy) z mleka kokosowego z malinami, jest wariacją tradycyjnego kremu patissiere do którego dodaje się tylko mleko krowie (bez kokosowego) i pomija się maliny. Sposób przygotowania się niczym nie różni. Dlaczego to mówię(...)każdy ma schowaną w spiżarni puszkę mleka kokosowego, a przecież i tak oba warianty są pyszne, kwestia dodatków, do których zamierzacie dodać owe kremy. Warto przepis zapamiętać, albo dodać go do zakładki, bo tak jak mówię, krem patissiere pasuje praktycznie do wszystkiego!Składniki4 żółtka80 g cukru2 łyżki cukru z ziarenkami waniliiłyżeczka ekstraktu waniliowegołyżka mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanej150 ml mleka krowiego250
Słodkie Przyjemnościjajkami, z kokosem i niebiańskimi orzechami macadamia. Jest nadzwyczaj prostym ciastem które nie zajmie wiele czasu, idealnie pasuje na spotkanie ze znajomymi czy samotny słodki wieczór. Dodatek mąki kokosowej i jaglanej sprawi że nasze ciasto będzie niesamowicie delikatne kokosowo - jajeczne. Mąka kokosowa to spore źródło białka, błonnika i dobra propozycja dla diabetyków ze względu na pozytywny wpływ na poziom cukru(...)jest charakterystyczny dla tego rodzaju orzechów, pomaga on w metaboliźmie tłuszczów więc warto więcej dowiedzieć się o nim.Rozgrzewajcie piekarnik i do dzieła! Na blaszkę 28x24Czas przygotowania 50minSkładniki:Mąka kokosowa 100mlMąka pszenna luksusowa 200mlMąka jaglana 100mlWiórki kokosowe 100ml250 ml cukru bądź ksylitolu150ml śmietany kremówki 30%tł200 ml mleka 3,2% tł.3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia3 jajka Eko100
Kuchnia PROzdrowotnaróżowa)- 1 główka czosnku- papryka czerwona i zielona (po połowie)- białe części pora (2-3)- kawałek świeżego imbiruDodatkowo:- 250g wędzonego boczku- olej arachidowy- kilka gałązek szczypiorkuRyż przygotowany na mleku kokosowym:375g ryżu400 ml mleka kokosowego (puszka)350 ml zimnej wodypłaska łyżeczka soliolej kokosowyUmyte i osuszone filety drobiowe kroimy na cienkie paski. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z cytryny(...)lodówki. W międzyczasie szykujemy warzywa. Marchew kroimy w słupki, cebule w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paski, por i imbir w plasterki. Przygotowujemy ryż. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wsypujemy ryż, solimy i smażymy. Gdy starci swoją przezroczystość i zmieni barwę – wlewamy zimną wodę oraz mleko kokosowe. Gotujemy do chwili, aż stanie się gęsty, a płyn prawie wyparuje. Garnek
mojewypiekiinietylko