wszystko co z dyni Dzisiaj zupa z dyni, ale orientalna. Ma charakterystyczną kremową konsystencję, doskonale rozgrzewa dzięki dodatkowi curry, smakuje nutką cytrynową dzięki trawie cytrynowej, pachnie niesamowicie dzięki mleczku kokosowemu, ma niesamowity kolor dzięki dynii właśnie. Wszystkie te smaki w jednym talerzu, niezwykle sycącej zupy dyniowej. Zapraszam! Do zupy użyłam zwykłej dynii, którą wcześniej podpiekłam w piekarniku do miękkości. Dynię(...)przed blendowaniem wyjąć zawiniątko lub przekroić ją tylko raz i wyłowić przed blendowaniem. Otrzymamy wtedy idealnie gładką zupę Drukuj Tajska zupa z dyni z trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym – kremowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 trawa cytrynowa 1 cm świeżego imbiru 1 łyżka pasty curry. ok 1 kg upieczonej dynii
Mieszam w Garnkuzupy krem z dyni. Mama zawsze przygotowywała w domu zupę na słodko i właśnie taki smak dyni lubię najbardziej. Mama używała zwykłego mleka, a ja pokusiłam się o to kokosowe. Efekt? Piorunujący! Zupa krem z dyni na słodko: 500 g dyni 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka cukru waniliowego i 1 łyżka cukru 400 ml mleka koksowego(...)śmietanki kremówki (30%) Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki tej samej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie warzywo. Całość polewamy olejem kokosowym i posypujemy cukrem waniliowym. Dynię wkładamy do rozgrzanego piekarnika Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut Po tym czasie wyjmujemy dynię, która powinna być miękka i lekko przypieczona i wrzucamy
Cooking MonsterCzekoladowa wersja kuleczek z poprzedniego przepisu. Na bazie płatków jaglanych i mleka migdałowego, które z powodzeniem możecie zastąpić kokosowym, kozim lub krowim. Pralinki można wzbogacić o posiekane orzeszki ziemne, włoskie, cynamon czy też rodzynki. Składniki: 3 łyżki płatków jaglanych* 1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego 1 łyżka mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych 2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu(...)ewentualnie: orzeszki ziemne, rodzynki, suszone śliwki Płatki zalać wodą lub mlekiem roślinnym. Gotować, aż jaglanka będzie bardzo gęsta. Wystudzić. Dodać mąkę kokosową, kakao i wymieszać. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w kakao (niekoniecznie), przełożyć do pojemnika. Schłodzić w lodówce. Wartości odżywcze: 187 kcal w porcji bez dodatków (23 kcal w jednej z ośmiu kuleczek
Chocolate Muffin Blogcynk i żelazo. Jest także źródłem witamin z grupy B oddziałujących dobrze na układ nerwowy i przemianę materii. Dzięki minerałom wzmacnia nasz układ kostny, mięśniowy i krwionośny. Olej kokosowy uważany jest za produkt sprzyjający odchudzaniu (szczególnie tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha), ponieważ organizm wykorzystuje go do produkcji energii. Mózg lepiej funkcjonuje, zmniejsza się łaknienie i podatność na choroby serca(...)także działanie antybakteryjne. Jabłko - własności tutaj Składniki na kruche ciasto: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 duże łyżki oleju kokosowego w formie stałej 1 jajko (lub jeśli chcecie ciasto mniej twarde, to 1 żółtko) pół szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego/innego słodzika stałego szczypta soli Składniki na środek: 5 jabłek (najlepiej papierówek) cynamon cukier trzcinowy/ksylitol/stewia Przygotowanie: Obie
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńkrótkiej przerwie wracam do Was z przepisem na ciasta ucierane ze śliwkami o smaku cytrynowo-kokosowym. Proste, łatwe i bardzo smaczne :) Wypiek idealny do gorącej herbaty. Jeżeli macie ochotę na inne ciasta z wykorzystaniem śliwek to zachęcam do upieczenia sypanej drożdżówki lub muffinek ze śliwkami . Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm: około 0,5 kg wydrylowanych(...)szklanki mąki pszennej (200 g) 125 g śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru o smaku cytrynowym ze startą skórką cytryny* 40 g wiórek kokosowych + trochę do dekoracji 2 duże jajka polewa 1 szklanka cukru pudru 1-2 łyżki przegotowanej wody *można zastąpić startą skórką z 1 cytryny Masło utrzeć na jasną masę. Następnie
Ugotowaćmasła, konserwantów i sztucznych dodatków. Gwarantuję, że nie tylko dzieci będą zachwycone! Składniki: 1 szklanka ekspandowanej kaszy jaglanej* 2 łyżeczki kakao 1 miarka odżywki białkowej 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mleka w proszku lub odżywki białkowej o smaku białej czekolady + 1 łyżka oleju kokosowego Olej kokosowy rozpuścić, dodać kakao i odżywkę, wymieszać. Dosypać kaszę i połączyć. Prostokątną foremkę wyłożyć(...)folią aluminiową. Wyłożyć masę i wyrównać. Schłodzić. Gdy batoniki stwardnieją wyjąć je na deskę i pokroić na kawałki. Mleko w proszku lub odżywkę wymieszać z rozpuszczonym olejem kokosowym. Batoniki zanurzać w polewie i odkładać na talerz. Schłodzić. Przechowywać w lodówce. Wartości odżywcze: 759 kcal** (6 batoników po 126 kcal) B: 37 g T: 60 g W: 20 g *tzw dmuchana
Chocolate Muffin Blogcurry jest przyjemnie pikantne, ale nie pali i jego jedzenie nie boli. Jest też niesamowicie kremowe i świeże – mleko kokosowe i sok z limonki to wbrew pozorom bardzo zgrana para. Kuchnia tajska pełna jest sprzecznych faktur i smaków, które potrafi — jak żadna inna — niesamowicie połączyć. Zobaczcie! Rozgrzewamy piekarnik do 180-190⁰C. Kurczaka pozbawiamy nadmiaru tłuszczu, luźnych fragmentów kości, błonek(...)wysmażeniu kurczaka z naczynia wyjmujemy, a do rondla dajemy 2 łyżki masła lub oleju i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i pastę curry. Smażymy razem, mieszając. Wlewamy mleko kokosowe wymieszane z wodą i skrobią, dodajemy liście limonki i mieszamy całość aż sos się zagotuje. Dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier i połowę drobno pokrojonej chili. Wsypujemy zielony groszek
Karo in the KitchenCurry z kalafiora i cukinii z mlekiem kokosowym, z ryżem jaśminowym lub ryżem basmanti to moja propozycja na zdrowy i sycący obiad lub kolację. Danie jest bez mięsa, bez glutenu i bez nabiału. Świetne dla wegetarian i wegan oraz wszystkich tych, którzy ograniczają ilość mięsa w swojej diecie. Intensywny kolor żółtego curry otrzymujemy dzięki przyprawie curry oraz obecności szafranu. Szafran(...)duże cukinie – ok. 800 g do 1 kg w sumie 600 g kalafiora 2 łyżki oleju rzepakowego 2 cebule (ok. 350 g) 2 ząbki czosnku 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 200 ml wody 2 łyżki przyprawy curry 0.5 g szafranu (opcjonalnie) 150 g ryżu jaśminowego lub basmanti sól morska 2 zielone cebulki dymki Przygotowanie: Cukinię umyć, przekroić
Moja Delicjanaprawdę wystarcza jeden — banan, który po zamrożeniu zyskuje świetną strukturę i wspaniale chłodzi. Jednak ja postanowiłem zaszaleć i dorzucić masła orzechowego, które genialnie się z bananem komponuje oraz mleka kokosowego, nadającego delikatną i kremową strukturę. Takie własnoręcznie wykonane lody to 100% naturalnych i odżywczych składników, które w te upalne dni idealnie się sprawdzą zamiast posiłku. * SKŁADNIKI na duże pudełko lodów(...)dojrzałych bananów (najlepiej jeszcze żółtych z brązowymi plamkami) 300 ml śmietanki kokosowej (zebranej z góry puszki po mleku) 200 g masła orzechowego 100% * PRZYGOTOWANIE Banany zmiksuj za pomocą blendera z masłem orzechowym i kokosową śmietanką. Wstaw w pojemniku do zamrażarki na 6 godzin, a następnie zmiksuj ponownie. Po kolejnych 6 godzinach możesz je już podawać. Warto jednak pamiętać
Food Squaredomu? Niemożliwe? A jednak! Bez tłuszczu palmowego, cukru i sztucznych aromatów! Po prostu cudowna. Dwuwarstwowa - biała z malinami i ciemna, mleczna. Będziecie zachwyceni! Masa jasna: 40 g oleju kokosowego 3 łyżki mleka w proszku 1% tłuszczu 1 łyżeczka miodu kilka malin Olej kokosowy rozpuścić. Dodać mleko i miód. Wymieszać. Na koniec dodać rozdrobnione maliny (moje były mrożone, wtedy należy szybko(...)przelać masę do foremki). Foremkę prostokątną wyłożyć folią spożywczą. Przelać masę i schłodzić w lodówce. Masa ciemna: 40 g oleju kokosowego 3 łyżki mleka w proszku 1% tłuszczu 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki kakao Olej kokosowy rozpuścić. Dodać mleko, kakao i miód. Wymieszać i wylać na masę jasną. Schłodzić co całkowitego zgęstnienia (można przyspieszyć ten proces
Chocolate Muffin Blogalbo deser, choć dzieci zjedzą je także na kolację Naleśniki orzechowe – przepis: banany – 2 dojrzałe jajka – 2 mąka orzechowa (z orzechów laskowych) – 2/3 szklanki olej kokosowy – 3 łyżki ekstrakt waniliowy – 1/2 łyżeczki cynamon – 1/4 łyżeczki soda oczyszczona – 1/4 łyżeczki (opcjonalnie) sól ( kłodawska lub himalajska ) – szczypta tłuszcz do smażenia ( olej kokosowy , masło(...)też mąka orzechowa z orzechów ziemnych (arachidowych) – pamiętaj, to nie są orzechy, a strączki, w dodatku niezdrowe (zobacz więcej: Rośliny strączkowe ). Do miseczki daj banany, jajka i olej kokosowy (roztopiony, tylko te 3 łyżki, a nie ten do smażenia) i ubij blenderem. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj (łyżką albo blenderem). Formuj małe naleśniki, najlepiej po jednym z kopiastej
PaleoSMAKuczucie sytości. Są doskonałe w diecie odchudzającej, 100 g owoców to 43 kcal. Ostatnio podmieniłam w śniadaniowych koktajlach dodatek łyżki oleju (lepsza przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach) na olej kokosowy. Tu dodatkowo dodałam mleko kokosowe. Bajeczny smak i zapach, a dodatkowo podkręca metabolizm. Koniecznie wykorzystaj jeżyny do przygotowania pysznego koktaju. Składniki: 1 szklanka jeżyn 2 łyżki gęstej śmietany z mleka(...)kokosowego lub zamiennie szklanka cienkiego mleka kokosowego 1 banan 1 łyżka syropu z agawy/miodu - opcjonalnie kawałek imbiru Wykonanie: jeżyny umyj, obierz banana i imbir składniki umieść w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypij zaraz po przygotowaniu SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis autorski (mój). O wodzie kokosowej wspominałam już niejednokrotnie, więc żeby się nie powtarzać zerknijcie do innego przepisu - np. tu ( klik ). Napój śmiało zaspokaja ochotę na "coś słodkiego", a przy tym dostarcza dla naszego organizmu - wiele cennych składników. Jest pyszny, orzeźwiający i niezwykle prosty w przygotowaniu. Spróbujcie, a przekonacie się jak uzależnia swoim aksamitnym i czekoladowo-kokosowym smakiem(...)razu robię go więcej! (2 porcje) 200g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego) 200 ml wody kokosowej Dodatkowo: (*) 4 kostki czekolady Czekoladę zetrzeć na wiórki. Jogurt połączyć z wodą kokosową i wymieszać z czekoladą - odrobinę pozostawić. Napój przelać do szklaneczek i posypać resztą czekolady. (*) Jeśli wolicie słodszy napój - to można dodać więcej czekolady, ewentualnie dosłodzić go miodem lub dowolnym syropem
Di gotujepozmieniałam składniki i dodałam małej różnorodności. Ciasteczka wyszły lekko chrupiące i niezbyt słodkie. Możecie je dosłodzić lub połączyć z czekoladą, albo tak jak ja - posypać cukrem pudrem. Ich kokosowy aromat niesamowicie kusi - spróbujcie! Idealnie nadają się na zdrową przekąskę, szczególnie z kubkiem pysznej herbaty lub kakao. (około 20 sztuk) 200g mąki (u mnie 150g mąki pszennej(...)amarantusa) (*) 80g płatków zbożowych (u mnie gryczane , jęczmienne i owsiane) 60g wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 80g syropu z agawy (może być dowolny) (**) 40g cukru trzcinowego 60 ml oleju kokosowego (roztopionego) 150 ml mleka roślinnego (***) Mąkę wymieszać z płatkami, wiórkami i proszkiem do pieczenia. Do mieszaki dodać cukier, syrop, olej kokosowy oraz mleko. Ciasto dokładnie wyrobić
Di gotujeVIDEO! *********************************** Składniki: suche 100 g mąki ryżowej (u mnie zmielony drobno ryż basmati) 5 miarek odżywki białkowej o smaku białej czekolady (łącznie ok. 150g) 4 łyżki cukru trzcinowego wiórki kokosowe mokre 2 jajka 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego szklanka mleka (można użyć roślinnego) + borówki lub jagody Przygotowanie: KROK 1 : Jajka rozbijamy ze sobą w miseczce. KROK 2 : Wlewamy(...)wcześniej roztopiony olej kokosowy (wystarczy podgrzewać przez 10 s w mikrofalówce). Mieszamy. KROK 3 : Do oddzielnej miski wsypujemy mąkę ryżową, odżywkę białkową i cukier trzcinowy. Mieszamy. KROK 4 : Łączymy mokre składniki ze składnikami suchymi. Dolewamy szklankę mleka i dosypujemy wiórki kokosowe. Ciasto powinno mieć dość gęstą i niezbyt lejącą konsystencję. KROK 5 : Do lekko natłuszczonej formy przelewamy nasze ciasto
Kuchnia Ellie