wielbicieli kokosowych smaków pyszne, delikatne kuleczki z białą czekoladą i serkiem mascarpone obtoczone gorzkim kakao i wiórkami kokosu. Składniki:/ 10-12 szt. w zależności od wielkości/ 100 g białej czekolady 150 g serka mascarpone ok.100 g wiórków kokosowych 2 wafelki o smaku kokosowym w białej czekoladzie 1 łyżka cukru pudru ok.2 łyżki(...)likieru kokosowego wiórki kokosowe i kakao do obtoczenia Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Wafelki rozdrobnić i wymieszać z kokosem. Serek wymieszać cukrem, dodać wafelki z kokosem, schłodzoną czekoladę i likier. Masę dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki aby lekko stężała. Ze schłodzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w kokosie lub kakao. Gotowe
Zakamarki mojej kuchnikremówki Mleko połączyć ze śmietaną, dodać krem czekoladowo-orzechowy (wyjmijcie go wcześniej z lodówki, inaczej będzie zbyt twardy i trudno będzie go połączyć z pozostałymi składnikami. Jeśli macie syrop kokosowy, można także dodać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do maszynki. Dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. LODY MALINOWE świeże lub mrożone maliny (ilość wg uznania, ja dałam 2 szklanki(...)używam mleka kondensowanego, bo jest już z niego zrobiona masa kajmakowa. LODY PINA COLADA puszka ananasa 200 słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki 1/2 filiżanki wiórek kokosowych 2 łyżki syropu kokosowego (opcjonalnie) Ananasa osączyć z zalewy i zmiksować. Mleko połączyć ze śmietaną, dodać ananasa i wiórki kokosowe. Jeśli macie syrop kokosowy, można także dodać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
KUCHARNIAsię i to akurat na ferie :D Mam nadzieję, że uda mi się wygospodarować trochę czasu na zimowe szaleństwo :) Będąc w klimacie śnieżnej bieli, na śniadanie przyrządziłam białe, ryżowe, kokosowe placuszki. Wyszły takie jak lubię, puszyste, chrupiące z wierzchu i lekko wilgotne w środku :) ~ Placuszki ryżowe z wiórkami kokosowymi i truskawkami ~ Składniki: 60g mąki ryżowej 150g jogurtu naturalnego 1 jajko(...)osobno żółtko i białko) lub 2 białka 1 łyżka wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia słodzidło szczypta soli + truskawki wiórki kokosowe Wszystkie składniki, prócz białka i soli, dokładnie mieszamy. Białko ubijamy z solą na sztywną pianę i dodajemy do reszty. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na niej małe placuszki (1 łyżeczka = 1 placuszek) po kilka minut
Kuchenny Skrawek Niebarazem ciasto piekłam z jego dodatkiem, można oczywiście użyć ksylitolu). Polecam bardzo gorąco to ciasto, wszyscy czekoladoholicy wręcz oszaleją na jego punkcie, jest przepyszne... :-) Masło można zastąpić olejem kokosowym, otrzymamy wówczas ciasto bez laktozy (i bez białka mleka - czekolady o dużej zawartości kakao nie zawierają mleka). Ja piekłam z masłem i z olejem, po połowie (zależało mi na maślanym smaku(...)olej nadaje z kolei większej wilgotności). Znalezione tutaj Piekłam w blaszce: 17x24cm Składniki: - 300g czekolady dobrej jakości (60-70% kakao) - 200g masła lub zamiennie 150g oleju kokosowego + 50g wody (ja dałam 100g masła, 75g oleju kokosowego i 25g wody) - 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu - 50g mąki ryżowej + 50g mąki kukurydzianej + 35g mąki ziemniaczanej - szczypta soli - 2/3 szklanki
Smaczne ZdrowePrzedstawiam pyszne, dietetyczne ciasto marchewkowe z mąki razowej i bez cukru. Jest puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi marchewki i oleju kokosowego, który dodatkowo korzystnie wpływa na przemianę materii. Świetne jako zdrowy słodycz dla osób dbających o sylwetkę i dzieci. Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru SKŁADNIKI: (na formę 23cmx23cm) 5 jajek M 2,5 szklanki mąki razowej typ 2000 szklanka oleju(...)kokosowego pół szklanki mleka 260g marchewki pół szklanki wiórków kokosowych 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej 2-3 łyżki miodu 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej 100ml śmietanki 30 % WYKONANIE: Marchew myjemy, połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach, połowę na małych. Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Podgrzewamy olej kokosowy
Pyry na GazSKŁADNIKI: 2 jajka 150 ml oleju 200 g cukru trzcinowego 200 g startej marchewki 75 g pokrojonego w drobną kostkę ananasa 50 g włoskich orzechów, posiekanych 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżka przyprawy do piernika szczypta soli 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia A jak to zrobić: Jajka z cukrem ubijamy(...)jaja 200 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich 75 g drobno pokrojonego ananasa (ominęłam) 50 g wiórek kokosowych 200 g mąki 2 łyżeczki świeżo startego imbiru po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie
Kuchnia w opałachAzjatów (np. Wólka Kosowska k/Warszawy). Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 2 Składniki: 1 kg muli(polecam te zapakowane z wodą morską), 1/2 puszki mleczka kokosowego (chudego), 1/2 szklanki wody, 1 łodyga trawy cytrynowej, 2 małe papryczki chili, 1 pęczek dymki, 4 ząbki czosnku, 3 cm korzenia galangalu lub imbiru (w wersji łagodniejszej), 3 listki(...)jest za mało słony dodać więcej sosu rybnego. Po osiągnięciu odpowiedniej kompozycji smakowej dodać do sosu papryczki pokrojone w cienkie plasterki, wymieszać, odstawić żeby smaki się połączyły. Przygotować sos kokosowy. Drobno posiekać trawę cytrynową, czosnek, galangal i papryczki. Cebulę dymkę (tylko grubsza część) i bazylię pokroić na mniejsze kawałki. W woku lub rondlu mocno rozgrzać olej, wysmażyć trawę cytrynową
SzczyptaSmaQSKŁADNIKI (na formę 28cm) 40 ml śmietany kremówki oraz 50 g czekolady (lub 1/2 opakowania gotowego czekoladowego kremu do tortu) herbatniki biszkopty (opcjonalnie) niesolone orzeszki ziemne (opcjonalnie) Masa kokosowa: 300 ml mleka 40 g masła 4 łyżki kaszy manny 4 łyżki cukru 100 g wiórek kokosowych Masa czekoladowa: 300 ml mleka 40 g masła 4 kaszy manny 2 łyżki(...)cukru 100 g czekolady (luz zamiennie 2-3 łyżki kakao) posiekane orzechy (opcjonalnie) WYKONANIE Masa kokosowa: gotujemy mleko z masłem, cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe, kaszę i gotujemy, aż zgęstnieje. Masa czekoladowa: Mleko gotujemy z masłem i cukrem. Dodajemy czekoladę lub kakao, a potem kaszę mannę. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Formę wykładamy papierem, wykładamy warstwę herbatników i wylewamy masę
ZofianaDelikatna, rozgrzewająca i....kokosowa! :D Oh tak, smak kokosowy to jeden z moich najlulubieńszych :) Owsianka, to znaczy jęczmianka wyszła przesmaczna! Pierwszy raz użyłam mąki kokosowej do zagęszczenia, i jestem zachwycona. Śniadanko nabiera kremowej konsystencji i całość nieziemsko pachnie kokosem :) Jak najbardziej polecam :) Składniki: 3 łyżki płatków jęczmiennych Fresano 250 ml mleka 1/3 łyżeczki stewii (można pominąć, bądź zastąpić innym(...)słodzikiem) dojrzały banan 1,5 łyżki mąki kokosowej Fresano 1 łyżeczka tahini żurawina suszona Fresano Płatki jęczmienne zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Zagotować mleko, dodać płatki (wcześniej odlać niewchłoniętą wodę), stewię i gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodać połowę banan, którego należy rozgnieść widelcem. Zamieszać. Następnie wsypać mąkę kokosową i energicznie mieszać do połączenia
Zdrowie na języku :PPrzyszedł czas na fascynację kokosem :)Po zakupie i próbie rozłupania orzecha kokosowego, jednak dochodzę do wniosku, że ciastka kokosowe będą o wiele smaczniejsze, lepsze i prostsze w wykonaniu ;)A powstały z myślą o moim Mężu - stąd wersje aut, statków i rakiet :) Poza klasycznymi serduszkami, kwiatkami i motylkami ;)Ciasteczka kokosoweSkładniki:28 dag mąki1 żółtko7 dag cukru pudru8 dag wiórek kokosowych15(...)masłaPrzygotowanie:Na stolnicę przesiać mąkę i cukier puder, wysiekać z masłem. Z całości zrobić kopczyk i do środka dać żółtko i wiórka kokosowe. - całość wysiekać i wyrobić ręką :)Rozwałkować, dość grubo i wycinać różne ciasteczka - co kto lubi :) Ja wycinam obowiązkowo auta, samoloty, rakiety i statki ;) Piec na złoty kolor w 180 stopniach. Po wystudzeniu polać czekoladą albo
Lawendowe Niebopyszna tarta z mascarpone i bitą śmietaną nie wchodziła w grę, ponieważ świeżo upieczona Mama niestety mleczne rzeczy wpisane ma listę zakazaną:). Tak oto powstała tarta z bitą śmietaną kokosową. Śmietanę wykorzystywałam już do tortów, ale tarta z jej dodatkiem była dla mnie nowością - wyszło wyśmienicie:)Składniki:CIASTO25 dkg mąki14 dkg masła5 dkg cukru1 jajkoszczypta soliKREM:2 puszki mleka kokosowego2(...)łyżki cukru 1 listek agar-agarTruskawki wg. uznania:)Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto dokładnie takie jak na tartaletki (klik).Mocno schłodzone puszki mleka kokosowego (zazwyczaj robię z własnego mleka kokosowego, ale tym razem brakło czasy :( ), delikatnie otwieramy i ściągamy gęstą część zawartości puszki przekładając ją do miski. Agar namaczamy w niewielkiej ilości wody.Do ściągnietej kokosowej "śmietany" dodajemy cukier i miksujemy
Magiczna kuchnia Dariiróżnych postaciach. Najważniejsze, że smakowały i znikały z talerzy:Tysio i truskawkowe śniadanie:A teraz już czas na chłodnik truskawkowy przygotowany na bazie pozostałego po bitej śmietanie mleka kokosowego. Świetna propozycja na upalny dzień :)Składniki:mleko kokosowe (pozostałe po ściągnięciu śmietany u mnie 1 i 1/2 szkl)1 kilogram truskawek2 żółtkałyżka mąki ziemniaczanejgarść świeżej mięty cukier do smakumakaronPrzygotowanie:Truskawki obieram(...)dobrze je schłodzić.Żółtka wbijam do garnka i dodaje mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszam aż powstanie gładka masa. Garnek stawiam na kuchenkę. Powoli podgrzewam jajka z mąką dodając porcjami mleko kokosowe - cały czas mieszam. Doprowadzam do wrzenia i ściągam z kuchenki.Do przestudzonego mleka kokosowego przelewam zmiksowane gotowane truskawki i pozostawiam do wystygnięcia. Kiedy mleko kokosowe przestygnie dodaję schłodzone zmiksowane, świeże truskawki
Magiczna kuchnia DariiBananowo-kokosowy krem z fasoli*z borówkami i białą czekoladą*z mąką kokosową, mleczkiem kokosowym, z białej fasoli Pokochałam wszelkiego rodzaju kremy. W tygodniu to jak zbawienie z rana ;)Nawet pogoda za oknem nie przeszkadza, aby je jeść.Przepis:150g białej fasoli duży banan30-40g mąki kokosowej 1/4 szklanki mleczka kokosowego coś do posłodzenia Banana
More food, love and dreamsBananowo-kokosowy krem jaglany* z granatem i płatkami migdałowymi*z mąką kokosową i mleczkiem kokosowym Krem genialny, za to za zdjęciami w ciemności nie tęskniła, uznajmy po prostu, że prawie, że szare zdjęcia są ładniejsze od tych "normalnych" ;) Dobrze, że za 1,5 tygodnia mogę wrócić do mojego leniuchowania ;)Warkocz wyszedł,( dobra warkoczem w 100% nie był(...)Zdjęć jako takich też za bardzo nie ma bo ciemno było i za dobry był by czekać ;PSkładniki: (na krem)60g kaszy jaglanej 20g mąki kokosowej spory banan1/3 - 1/2 szklanki mleczka kokosowego (ew. trochę mleka)ew. coś do posłodzeniaKaszę uprażyć w garnuszku. Zalać 1 1/3 szklanki wody, posolić, przykryć i gotować do czasu wchłonięcia się wody. Ugotowaną
More food, love and dreamsmożliwą okazję. W moim wypadku były po prostu podarunkiem dla domowników na drugie śniadanie. Robi się je szybko, a ich dodatkową zaletą jest praktyczny brak cukru, do tego mleczko kokosowe i zdrowe ziarna. Muszę coś jeszcze dodawać? Batoniki kokosowe!"Składniki:3 szklanki płatków owsianych1 puszka mleka kokosowego garść rodzynekgarść suszonych czereśni1/3 szklanki słonecznikałyżeczka makułyżeczka sezamugarść migdałówgarść wiórków kokosowychgarść rozgniecionych(...)miodu2 łyżeczki cynamonuokoło łyżeczki startego imbiru łyżeczka przyprawy do piernikapół szklanki mąki pszennej ( robiłam też z pszenno-żytnią)Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 190`C.Puszkę z mleczkiem kokosowym mocno wstrząsamy, a następnie przelewamy jego zawartość do garnuszka, (mleczko będzie zwarte, ale pod wpływem temperatury, nabierze odpowiedniej, płynnej konsystencji), do ciepłego mleczka dodajemy miód i chwile gotujemy.Do wysokiej miski
Słodkie Przyjemności