innym jak zredukowanym mlekiem i cóż tu dużo mówić, jest rewelacyjny. Składniki: 400 g ugotowanej do miękkości fasoli „Piękny Jaś” (waga przed ugotowaniem) puszka 400 ml mleka kokosowego 200 g wiórków kokosowych (u mnie były po „dojeniu”) 40 g stewi w proszku lub 250-300 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia na karmel: litr mleka(...)sojowego słodzonego (najlepsze będzie to z Biedronki, bo samo w sobie ma dużo cukru) Zblenduj fasolę z całą zawartością puszki mleka kokosowego i ze stewią/cukrem. Dodaj wiórki kokosowe, zblenduj całość razem lub wymieszaj, na samym końcu dodaj proszek do pieczenia. Całość jest kremowa i puszysta, możesz sprawdzić jak smakuje na „surowo”, dla mnie jest idealnie słodka
greenscarfpowinny, ale uwierzcie mi, że ich wygląd jest mało ważny. Są pyszne. Po prostu. Wegańskie tartaletki różane z borówkami Składniki //na trzy większe tartaletki// spód 1/2 szklanki mąki kokosowej 3 łyżki mąki z tapioki 3 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki agawy 1 łyżeczka stewii z erytrytolem 60 ml oleju kokosowego różany serek 100g nerkowców 2 łyżki syropu z agawy(...)125ml gęstego mleka kokosowego 1 łyżeczka stewii 1 łyżeczka zmiksowanych malin/truskawek lifiziowanych (można pominąć)* 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżka oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego) 2 łyżeczki wody różanej 3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii posypka z lifiziowanych malin garść lifiziowanych malin (dostępne np. w Rosmannie) 1 łyżeczka stewii z erytrytolem dodatek borówki amerykańskie Sposób przygotowania Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy
Fill The BowlSKŁADNIKI: 10 czubatych łyżek wiórków kokosowych 3 miarki odżywki białkowej o smaku waniliowym lub kokosowym 1/4 szklanki mleczka kokosowego 100% gorzka czekolada min 70% PRZYGOTOWANIE: Do naczynia miksującego Thermomixa (lub miksera) przesyp wiórki i zmiel na najwyższych obrotach 5s/ 10 obr. Następnie dodaj mleczko kokosowe i odzywkę. Miksuj do uzyskania plastycznej masy 15s/ 10 obr. Masę kokosową uformuj w kształt
ClauditteMissCookingPoprawiona wersja owsianki kokosowej. owsianka kokosowa z malinami Przepis: własny /1 porcja/ 4 łyżki płatków owsianych 150 ml mleczka kokosowego z puszki 50 ml wody łyżka wiórków kokosowych Płatki i mleczko umieścić w garnku i gotować pod przykryciem, dopóki płatki nie wchłoną większości mleczka. Wlać wodę i dodać wiórki kokosowe. Gotować, aż owsianka uzyska pożądaną konsystencje. smacznego
tost z dżememsuchej fasoli „Piękny Jaś” ugotowanej do miękkości 300 g daktyli namoczonych w 300 ml gorącej wody 300 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (około 250 g) * można zastąpić mlekiem kokosowym z puszki 200 g wiórków kokosowym (wykorzystałam wiórki po „dojeniu” z nich mleka) 100 g masła kokosowego lub innego oleju roślinnego łyżka esencji waniliowej 50 g karobu(...)potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, witaminy A, C, E, betakaroten, Przygotowanie: Banalnie proste, wszystko należy ze sobą zblendować. Ale zacznij od zblendowania fasoli z jogurtem. Dodaj masło kokosowe i karob. Zblenduj na gładką masę daktyle razem z wodą w której się moczyły i dodaj co całości. Na samym końcu dorzuć wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, możesz również zblendować całość
greenscarfidealne ciasto na różne okazje! Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/4 szklanki mąki 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kokosowe: 5 białek 200 g wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej(...)wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 min. Ostudzić i przekroić na dwa blaty. 2. Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier cały czas miksując. Dodać kokos z proszkiem i dokładnie wymieszać. Piec w blaszce 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni
Na Ciasteczkowych Papierachsłodką królową jesieni. KREM Z DYNI Składniki: 1 mała dynia np.hokka ido 1 marchew 1 cebula 2-3 z ąbki czosnku 2-3 cm imbiru 3/4 szklanki mleka kokosowego 1/2 łyżeczki kurkumy sól himalajska do smaku olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Z dyni wyjmujemy pestki, kroimy na mniejsze kawałki i obieramy. Dynię pieczemy około 30 minut w piekarniku(...)Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju kokosowym, dodajemy start imbir, kurkumę oraz marchew pokrojoną w plasterki. Do tego dokładamy pieczoną dynię, całość zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy chwilę,a następnie miksujemy wszystko blenderem na gładką masę. Jeśli zupa jest za gęsta można dodać trochę przegotowanej wody lub więcej mleka kokosowego. Doprawiamy do smaku solą
Bon appetit mon amiebabeczki. Tym razem babeczki z cukinii – pychotka ;) Nie dość, że słodkie, to jeszcze sycące! Nadają się na pyszne śniadanie :D Składniki: 6 jajek 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego ½ szklanki mąki kokosowej 1/3 – ½ szklanki erytrolu* (w zależności jak słodkie lubimy) ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ szklanki startej na drobnych oczkach cukinii ½ szklanki orzeszków ziemnych (lub innych(...)innym dozwolonym słodzidłem Przygotowanie: Na początku siekamy orzechy i czekoladę, ścieramy cukinię na drobnych oczkach. Tak przygotowani możemy zaczynać szybką robotę – więcej nic nam nie potrzeba ;) Jajka, olej kokosowy, mąkę kokosową, erytrol, sodę, sól i cynamon mieszamy ze sobą dokładnie – blenderem, trzepaczką lub mikserem :) Gdy masa jest już jednolita dodajemy do niej startą cukinię, posiekane orzeszki ziemne (lub inne
Jak gotować i nie zwariowaćmieszamy łyżką najlepiej drewnianą. Tak przygotowaną masę wlewamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy ok 15 min w 170* Do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy. CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE 6 białek 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki suchego maku Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy aż się rozpuści. Na koniec wsypujemy(...)wiórki kokosowe. Przygotowaną masę wylewamy na blaszkę pokrytą papierem i pieczemy w temp. ok 170* przez 15 min. Upieczone ciasto studzimy. KREM BUDYNIOWY: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 4 żółtka 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej aromat migdałowy Dodatkowo 1 kostka masła 250 gram. Odlewamy szklankę mleka. Resztę zagotowujemy. Następnie
Moje Słodkie PiekiełkoPewnie każdy uwielbia smak kokosowych pralinek ,,Raffaello". Są cudowne w smaku i ja nie będąc wyjątkiem także je bardzo lubię! Dziś prezentuję Wam przepis na ciasto Raffaello bez pieczenia , które w smaku niesamowicie przypomina cukiereczki. Zresztą, ciasto smakuje nawet lepiej niż pralinki :D Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, robi się je naprawdę bardzo sprawnie, a do jego przygotowania potrzebujemy(...)szklanki migdałów Krem Raffaello: 350 + 50 g śmietanki kremówki 30-36% 200 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek wody 100 g wiórków kokosowych Polewa: 50 g białej czekolady 20 g masła 2 łyżeczki mleka Dodatkowo: Wiórki kokosowe ok. 100 g Herbatniki u mnie ok. 12 szt, ale zależy od rozmiaru 1/4 szklanki mleka (do namoczenia
Kuchnia Łukaszakonceptem, ale nie wykonaniem i nie finalnym efektem tego typowego dla naszych zachodnich sąsiadów fast foodu. U mnie to najlepsza surowa biała kiełbasa i szybkie curry z soczewicy, śmietanki kokosowej, pomidorów, cebuli i przypraw. Całość – 30 minut. Smak- zabójczy. Wieprzowa kiełbaska, mocno octowe pikle, przesiąknięte tłuszczem frytki, nieśmiertelny ketchup, pszenna dmuchana buła, łycha mieszanki przypraw curry na wierzchu(...)zezłocenia na średnim ogniu będą potrzebowały około 5-6 minut z każdej strony. Jednocześnie na drugiej patelni, takiej, którą możecie w całości włożyć do piekarnika, rozpuszczamy masło klarowane lub kokosowe. Wrzucamy 1 łyżeczkę curry, garam masalę, kormę, smażymy przyprawy przez chwilę, mieszając. Wrzucamy na tłuszcz z przyprawami posiekaną cebulę. Smażymy ją 2-3 minuty na małym ogniu, do zeszklenia. Dodajemy
Karo in the KitchenProste kruche ciasto z owocami + delikatna masa kokosowa .... dla mnie zestawienie idealne :) Niezbyt słodkie (a takie właśnie lubię najbardziej), z warstwą aromatycznych jagód (inne owoce sprawdzają się równie dobrze), proste, szybkie w przygotowaniu ... no i pyszne w smaku. Przekonałam Was? ;-) Składniki na ciasto: 1.5 szkl. mąki p szennej 1.5 szkl. mąki krupczatki 200g zimnego masła (margaryny) pokrojonego(...)żółtek 3/4 szkl. cukru pudru 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Składniki na masę kokosową: 5 białek 200g wiórków kokosowych 130 ml śmietany 18% 8 płaskich łyżek cukru W rondelku podgrzewamy śmietanę z 6 łyżkami cukru, dodajemy kokos. Mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy
Walijskie Pichceniepyszne i zdrowe śniadanie z sezonowymi owocami. Dziś, jako dodatek do płatków owsianych wybrałam dla Was pyszne i soczyste mango oraz zdrowe i apetyczne ziarenka granatu. Wszystko uzupełnia kokosowy aromat wiórków. Mówię Wam pycha ! Kokosowa owsianka z mango Czas przygotowania: 5 0 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 3/4 szklanki płatków owsianych zwykłych (nie tych błyskawicznych(...)szklanki mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki masła brązowy cukier do smaku 2 łyżki wiórków kokosowych 1/2 szklanka pokrojonego mango ziarenka granatu wiórki kokosowe do posypania Wykonanie: Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki, wiórki kokosowe, sól i odstawiamy na 30 minut. Następnie gotujemy, aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy płatki przez około
Kulinarne przygody GatityUwielbiam kokosowe smaki. Każda słodkość, placuszki, ciasta, ciasteczka, desery z wiórkami po prostu znikają z mojego talerza. Dziś chciałabym Was zaprosić na uzależniające (bynajmniej mnie, bo na zjedzeniu jednej nigdy nie poprzestaje) pyszne kokosanki na białkach. Wystarczy chwila i można upiec wspaniały, prosty deser. Takie małe kokosowe ciasteczka są idealnym towarzyszem do kawy czy herbaty lub po prostu do ulubionego(...)filmu ;) Spróbujcie. A przy okazji jest, to też świetny pomysł na wykorzystanie białek. Składniki: (na blaszkę) 2 białka (jajek klasy L) 2 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszek) 2/3 szklanki cukru 60 g masła szczypta soli Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem topimy (na małym ogniu) masło. Zdejmujemy garnek z ognia. Następnie dosypujemy do stopionego masła 2 szklanki
Słodkie okruszkiteraz kupiłam nową przy okazji jakiejś akcji w Biedronce za całe 12 zł. Ważne, żeby nic do niej nie przywierało, to podstawa sukcesu. Zimną patelnię przesmarowuję kawałkiem oleju kokosowego (dosłownie muskam nim powierzchnię patelni) i stawiam na ogień - średni, nie duży! Za duży ogień sprawi, że naleśnik będzie przepalony i suchy, przez co będzie się łamał. Za mały też być(...)żytniej, no i zdecydowanie nie polecam opcji pijanego brata pewnej znajomej z facebooka czyli naleśników z mąki ziemniaczanej :D :D :D P.s. 2 Na zdjęciu poniżej nasze dzisiejsze naleśniki kokosowe - z 1 porcji mąki pszennej zwykłej, 1 porcji mleka kokosowego (woda, mleko kokosowe 8,5%, skrobia z tapioki, sól) i pół porcji dodatkowej wody, ponieważ ciasto było zbyt gęste, zapewne
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE