były małe często robiłam gofry. Zawsze je bardzo lubiliśmy, są pyszne. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puch. Dodawać po jednym jajku ,nie przerywając mieszania. Wlać mleko kokosowe, dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Tak przygotowane ciasto porcjami wlewać do gofrownicy. Smażyć na złoty kolor. Udekorować ubitą śmietaną i dowolnymi owocami(...)Również można posypać cukrem pudrem i dodatkowo obsypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Kuchnia PokoleńKrewetki z dynią zatopione w kremowym sosie Tom Yum skutecznie rozgrzeją Cię w chłodne jesienne dni. Porcja: 2 osoby Składniki: ½ słoika pasty TomYum House of Asia 1 Mleczko kokosowe House of Asia 12 dużych surowych krewetek 1 szkl. grzybów (enoki, pieczarki, boczniaki itp.) ½ szkl. dyni pokrojonej w drobną kostkę 1 limonka świeża chili szalotka lub dymka świeża tajska bazylia(...)łyżki Oleju kokosowego House of Asia Pieprz Cukier kokosowy House of Asia i sól do smaku Do podania ryż jaśminowy. Przygotowanie: Dynię usmaż do miękkości na oleju kokosowym, dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z limonki. Dodaj pastę Tom Yum i połowę mleka, smaż chwilę aż zacznie pachnieć. Dodaj oczyszczone krewetki i mleko kokosowe do uzyskania oczekiwanej konsystencji, doprowadź
SzczyptaSmaQpaździernika, a dokładnie 28 kiedy to moja mama obchodzi urodziny. A jak urodziny-to i tort :-) W tym roku przygotowałam dla mamy super torcik o smaku śmietnakowo-kokosowym.Nazwałam do princessa :-) Tort ten jest dla mnie wyjątkowy, ponieważ postanowiłam zrobić pierwszy raz w życiu czekoladową kokardę do jego ozdobienia i wyszła mi ;-) Także sukces. Pierwszy raz też temperowałam(...)BISZKOPT -5 jajek -5 łyżek cukru -3/4 szklanki mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM -350ml śmietany 30-36% -2 łyżki cukru pudru DODATKOWO -trochę likieru kokosowego do naponczowania biszkopta -2 wafelki kokosowe (np princessa) -dowolne ozdoby Przygotowanie tortu jest bardzo proste, szybki i przyjemne :) Najpierw robimy biszkopt. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia-boków niczym
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujesienne wieczory na rozgrzewkę także alergikom, bo składników tu niewiele a masło można przecież pominąć a pistacje zastąpić innymi uprażonymi pestkami :) Zupa krem kalafiorowa z pistacjami i kokosowa nuta 1 średni kalafior 1 średnia cebula 1 puszka (ok 200 ml) mleka kokosowego dobrej jakości (najlepiej bez dziwnych dodatków) min. ½ łyżeczki przyprawy garam masala sól, pieprz 1 marchewka olej(...)kokosowy do smażenia (jeśli nie mamy, zastępujemy klarowanym masłem) ew. 3-4 łyżki posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka masła klarowanego do posypania: uprażone i posiekane pistacje posiekana kolendra lub pietruszka) Kalafior dzielimy na różyczki równej wielkości, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. W tym czasie w garnku lub głębokiej patelni szklimy na 1 łyżce oleju kokosowego posiekaną
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj polecam przepis na pyszne przekładne ciasto biszkoptowo- kokosowe przełożone masą budyniową i kremem kukułkowym. Warto w długi jesienny wieczór wypić szklankę gorącej herbaty i zjeść kawałek pysznego ciasta. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 100g mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Poncz: 50 ml mocnej kawy parzonej(...)Masa budyniowa : 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 3,5 łyżki cukru, 200g masła, Ciasto kokosowe: 4 białka, 150g cukru, 200g wiórków koksowych, Dodatkowo: 150g kremu o smaku kukułki ZENTIS, 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, Polewa: 1 łyżka masła, 1,5 łyżki wody, 1,5 łyżki kakao, 1,5 łyżki cukru, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę
Tradycyjna kuchnia KasiZupa dyniowa z mleczkiem kokosowym powstała zupełnie przypadkiem, bowiem zostało mi trochę dyni, której nie chciałam marnować. Wykorzystałam składniki, jakieakurat miałam dostępne pod ręką i powstał rozgrzewający i syty obiad. Zaznaczam, że mleczko kokosowe po dodaniu do zupy sprawia, że jest ona delikatnie kremowa, ale również nieco mdła, także musicie ją dobrze doprawić! Do przepisu należy upiec dynię – przepis(...)zupę dyniową Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 30 minut Składniki około 500 g upieczonej dyni średnia cebula 3 ząbki czosnku około 1 szklanki bulionu 400 g mleczka kokosowego (puszka) 2 łyżki pasty Tom Yum 2 łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki curry pół łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku * pamiętajcie, że ilość przypraw możecie dodawać według upodobań
Kuchnia BazyliiOwocowy ryż na mleku kokosowym podany z truskawkami, malinami, białą czekoladą z kokosem i nasionami konopi OWOCOWY RYŻ NA MLEKU KOKOSOWYM /przepis własny/ Składniki: 5 łyżek ryżu arborio (dobrze sprawdzi się też jaśminowy) 250 ml mleka 100 ml mleka kokosowego 3 łyżki musu jabłkowo-borówkowego bio (u mnie Danival) kopiasta łyżeczka mąki kokosowej szczypta soli 2 łyżki syropu(...)zagotować w rondelku. Wsypać ryż wraz z solą i dobrze rozprowadzić. Gotować do czasu, aż wchłonie cały płyn. Następnie dodać morelę, mus owocowy i syrop. Na koniec zagęścić mąką kokosową. Przełożyć do miseczki, udekorować i podawać. Smacznego! ENGLISH VERSION: COCONUT RICE PUDDING /one serving/ Ingredients: 5 tablespoons of arborio rice 250 ml of milk 100 ml of coconut milk
Poranek na słodkoWegański tofurnik z persymoną podany z siekanymi raw nerkowcami, orzechami cedrowymi i pestkami granatu WEGAŃSKI TOFURNIK KOKOSOWY /przepis własny/ /1 porcja/ 350 g tofu naturalnego 25 g mąki kokosowej łyżka wegańskiego zamiennika jajka w proszku + 2 łyżki mleka roślinnego (można spróbować z "jajkiem chia" lub po prostu dodać łyżkę lnu mielonego) szczypta soli kopiasta łyżka wiórek kokosowych kilka kropel ekstraktu(...)waniliowego łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy łyżka syropu z kwiatu kokosa mała persymona nerkowce i orzechy piniowe do dekoracji (ja kupuję w PureRaw.de ) Tofu zmiksować na gładką masę z "wegańskim jajkiem" i solą. Dodać mąkę kokosową, ekstrakt i syrop. Ponownie zmiksować. Na koniec dodać wiórki kokosa i wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Naczynie natłuścić, ułożyć pokrojone
Poranek na słodkomiłości! :) Bezjajeczne gofry ziemniaczane Karmelowe gofry z ciecierzycy Śliwki w migdałowym cieści e Pudding z chałki Waniliowy sernik z kuskusem z pszenicy kamut Ciasto knedlowe Placuszki z kamutu Potrójnie kokosowe placuszki Sernik z ricotty Makaron c onchiglioni zapiekany w serniczku Twarogowy suflet z tortilli Czekoladowy muffin z ananasem Drożdżowe pierożki z truskawkami Piernikowe babeczki dyniowe Batatowe pancakes Podwójnie czekoladowy omlet(...)truskawkami Piernik z cukinią Sernik jęczmienny Bananowy sernik sojowy bez sera Czekoladowe muffinki z soczewicy Pieczona quinoa po wiedeńsku Smażone knedle z ricotty Czekoladowe ciasto w 100% z mąki kokosowej nadziane mango Zapiekanka z kaszy z kremem krówkowym Sernik gryczany z daktylami Ciasto owsiane z jagodami Chałwowy sernik z migdałami i czekoladą Jęczmienne serduszka nadziane czekoladą Wegański suflet naleśnikowy Korzenne
Poranek na słodkoCzekoladowy omlet z mascarpone podany z nektarem z kwiatu kokosa, twarożkiem i poziomkami KOKOSOWY OMLET Z MASCARPONE /przepis własny/ 70 g mascarpone 20 g mąki kokosowej 5 g gorzkiego kakao 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka masła kokosowego do natłuszczenia patelni łyżka cukru z kwiatu kokosa + nektar(...)kwiatu kokosa do podania dowolne owoce twarożek Wszystkie składniki oprócz masła kokosowego zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Rozgrzaną patelnię natłuścić masłem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony. Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego! ENGLISH VERSION COCONUT MASCARPONE OMELET 70 g mascarpone
Poranek na słodkoopakowania herbatników Masa: 0,5 kg zmielonego białego sera 3 łyżki cukru pudru 2 "Śnieżki" 1 szklanka mleka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Na dnie blaszki układamy herbatniki. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. "Śnieżki" ubijamy z mlekiem(...)bitą śmietanę. Do ubitej "Śnieżki" dodajemy cukier puder oraz ser. Krótko miksujemy. Wystudzoną galaretkę powoli wlewamy do masy. Przygotowaną masę wylewamy na herbatniki. Schładzamy w lodówce. Aby przygotować posypkę kokosową masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Smażymy kokos do momentu zarumienienia. Cały czas mieszamy, aby kokos się nie przypalił. Ostudzoną posypką kokosową posypujemy masę. Smacznego
Pyszności Słodkościsłodkich kuleczek ), dlatego też postanowiłam przygotować i deser o tym smaku. Deser w słoiczku – czyli to, czym ostatnio tak bardzo wszyscy się zachwycamy! Połączenie fantastycznego, słodkiego, kokosowego kremu z chrupiącymi krakersami tworzy obłędną całość! Słone krakersy wspaniale przełamują słodki smak kremu i zachwycają podniebienie! Taki deser jest idealnym pomysłem na romantyczną randkę albo przyjęcie . Gwarantuję, że każdy będzie oblizywał(...)się ze smakiem! Polecam! SKŁADNIKI: ( 1 duża porcja ) * mleko – 125 ml * mleko kokosowe – 200 ml * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * mąka pszenna – 1 łyżka * cukier waniliowy – 1 łyżeczka * cukier – 3 łyżki * masło – 50 g * wiórki kokosowe – 3 łyżki * posiekane migdały – 3 łyżki * krakersy – 10 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mleko kokosowe grzejemy
Ostra na Słodkosłodkich kuleczek ), dlatego też postanowiłam przygotować i deser o tym smaku. Deser w słoiczku – czyli to, czym ostatnio tak bardzo wszyscy się zachwycamy! Połączenie fantastycznego, słodkiego, kokosowego kremu z chrupiącymi krakersami tworzy obłędną całość! Słone krakersy wspaniale przełamują słodki smak kremu i zachwycają podniebienie! Taki deser jest idealnym pomysłem na romantyczną randkę albo przyjęcie . Gwarantuję, że każdy będzie oblizywał(...)się ze smakiem! Polecam! SKŁADNIKI: ( 1 duża porcja ) * mleko – 125 ml * mleko kokosowe – 200 ml * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * mąka pszenna – 1 łyżka * cukier waniliowy – 1 łyżeczka * cukier – 3 łyżki * masło – 50 g * wiórki kokosowe – 3 łyżki * posiekane migdały – 3 łyżki * krakersy – 10 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mleko kokosowe grzejemy
Ostra na Słodkoczytałem, że człowiek fermentował owoce od zawsze Ale wracając do śniadania to oprócz tego, że pancakesy paleo smakują obłędnie to, nie zawierają glutenu, cukru, zbóż. Przygotowane są z mąki kokosowej z odrobiną mąki z tapioki. Składniki: (6-8 placków) ½ szklanki mąki kokosowej ¼ szklanki mąki z tapioki ½ łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki oleju kokosowego (płynnego) 3 jajka ⅓ szklanki mleka (kokosowego(...)sodę oraz sól. W drugim naczyniu mieszamy resztę składników, dosypujemy wcześniej przygotowaną mąkę i ponownie mieszamy wszystko razem. Powinno wyjść dość gęste ciasto. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy trochę oleju kokosowego, smażmy nasze pancakesy około 2-3 minuty z każdej strony. Uwaga! ciasto jest dość gęste i aby uformowało się w kształt ładnego okrągłego pancakesa trzeba mu troszkę pomóc formując
PaleoLife