kokosowe - 19941 przepisów (strona:147/1330)

Przykładowy jadłospis odchudzający 1700 kcal 131

Garść) Mleko sojowe naturalne  – 60 g (0.24 x Szklanka) Truskawki (świeże) – 50 g (0.5 x Porcja) Banan – 120 g (1 x Sztuka) szczypta wiórków kokosowych do podania Czas przygotowania: 10 minut 1. Pokrój banana na kawałki i zamróź (najlepiej mieć zawsze zapas w zamrażarce) 2. Zmiksuj razem z truskawkami i mlekiem (nie za długo, żeby się(...)słonecznika, parmezanu i oliwy.   PODWIECZOREK K:263.0 / B:6.7 / T:14.1 / W:24.4 / Błonnik:8.1   CIASTO BURACZKOWE (PRZEPIS NA 5 PORCJI) Zjedz 1 z 5 porcji Mąka kokosowa – 60 g (4 x Łyżka) (można użyć zblendowanych wiórków kokosowych) Soda oczyszczona – 2 g (0.4 x Łyżeczka) Ksylitol – 7 g (1 x Łyżeczka) Kakao bez cukru (proszek

Powiedz dietom nie
Ciasto z orzechów nerkowca, bananów i truskawek (bez glutenu) 135

bananami stworzą nam wyśmienity duet . Nasza dzisiejsza propozycja przypadła do gustu nawet naszym najmłodszym domownikom, więc do dzieła Spód ciasta: 1 szklanka daktyli 1 szklanka orzechów pekan ¾ szklanki chipsów kokosowych laska wanilii szczypta soli Środkowa warstwa: 1 ½ szklanki orzechów nerkowca (namoczonych w wodzie przez całą noc) 2-3 łyżki śmietanki kokosowej ¾ szklanki chipsów kokosowych Warstwa owocowa: dwa dojrzałe banany szklanka(...)truskawek Polewa czekoladowa: ½ szklanki oleju kokosowego 3-4 łyżki miodu ½ szklanki kakao Przygotowanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia. Daktyle moczymy w ciepłej wodzie przez około 30 minut. Odsączamy i blendujemy z orzechami, kokosem, solą oraz wanilią. Przygotowaną masę przekładamy na dno foremki i wstawiamy do zamrażarki. Orzechy nerkowca blendujemy wraz z kokosem, śmietanką oraz szczyptą soli. Wylewamy na wcześniej przygotowany

PaleoLife
Ciasto z cukinią, żurawiną i orzechami , chlebek cukiniowy 124

niewyczuwalna. Jeśli zetrzecie ją na drobnej tarce, nie ma opcji, żeby ktoś wpadł na to, jaki jest główny składnik tego ciasta. Słodycz ciastu nadaje żurawina i niewielka ilość cukru kokosowego. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale napotkana żurawina, doskonale nadaje słodkiego smaku danemu kęsowi. Jako tłuszcz, stosujemy olej kokosowy. Ma być zdrowo i smacznie I jest! Ciasto świetnie smakuje(...)dałam 300 g 650 i 90g pełnoziarnistej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru, zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej 2/3 szkl. cukru kokosowego 2 jajka 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 170g oleju kokosowego 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny Sposób przygotowania Cukinie myjemy, ścieramy na tarce i kładziemy

Mieszam w Garnku
Kokosowa jaglanka z owocami 126

desery , farsze lub też można, tak jak dzisiaj, w najprostszej postaci zajadać z miseczki na śniadanie. W ostatniej wersji najlepiej smakuje podana z mnóstwem świeżych, sezonowych owoców i śmietanką kokosową, dzięki której staje się kremowa i delikatna z łagodnym kokosowym posmakiem. A wiadomo, że receptą na udany dzień jest zdrowe i przede wszystkim pyszne, wprawiające w dobry nastrój śniadanie. Składniki(...)porcje): Jaglanka: 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej 0,75 szklanki (180 g) śmietanki kokosowej 1 łyżka miodu szczypta soli Dodatkwo: 2 garści borówek 2 garści winogron 1 banan listki mięty Przygotowanie: 1) Kaszę jaglaną zalać szklanką goracej wody, a następnie gotować ze szczyptą soli na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, do momentu aż wchłonie całą

Fitsweet.me
Makaron ryżowy z sosem kokosowym i tofu 185

rodzaje tofu – twarde i tzw. silken tofu, czyli delikatne, jedwabiste. Do tego przepisu polecam użyć tego pierwszego typu, ponieważ jest bardziej zwarte. Sos jest na bazie mleka kokosowego. Trzeba pamiętać, aby użyć tego o wysokiej zawartości tłuszczu. Dodałam wiele gotowych sosów, które można nabyć w supermarketach na dziale z orientalnymi produktami. Polecam je zakupić, ponieważ dodanie ich do potrawy(...)nada niepowtarzalny smak i aromat. porcja dla 2 osób Składniki: około 50 g makaronu ryżowego ( u mnie wstążki ) puszka mleka kokosowego 180 g tofu 1/2 cukinii 2 małe marchewki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 łyżki świeżego, tartego imbiru 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka naturalnego miodu 1 łyżeczka curry

Jaglusia
Florentynki z kaszą gryczaną, żurawiną i czekoladą 154

mocno kruszeje i robi się miękka i potem po opieczeniu w piekarniku mamy chrupiące, pękające ziarenka – co już nie raz testowałam w przypadku kaszy jaglanej, np w tej kokosowej granoli z kaszą jaglaną albo w jaglanych bloczkach na które przepis kiedyś pewnie tu wstawię. I rzeczywiście patent się sprawdził, kasza gryczana po całonocnym moczeniu zupełnie zmiękła, potem wysuszona(...)raczej chrupiąca a nie po prostu twarda. Więc to moja modyfikacja do tego przepisu. Ciasteczka są bezglutenowe ( na bazie kaszy i mąki gryczanej), zawierają mało cukru ( ja dodałam cukier kokosowy ale można użyć trzcinowego) i mają sporo słodyczy z suszonych owoców. A do tego gorzka czekolada, jak na florentynki przystało. Florentynki z kaszą gryczaną, rodzynkami i czekoladą   Drukuj Prep

Cooking for Emily
Tort rafaello z frużeliną truskawkową 188

koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut w 180 st.C Krem kokosowy: śmietana 30% 300ml x2 2 białe czekolady 250 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych Śmietanę podgrzewamy do wrzenia, dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy(...)odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie ubijamy śmietanę, a gdy będzie już gęsta dodajemy do niej serek mascarpone oraz wiórki kokosowe. Frużelina truskawkowa: 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru (do smaku) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody Truskawki mieszamy z cukrem

Cynamonowe szczęście
Wegańskie trufle ze słonym karmelem 137

miłośników słonego karmelu. Podstawą tych trufli są daktyle, które po zblednowaniu tworzą aksamitny karmel, który nadaje słodkości. Za smak słony odpowiada masło orzechowe i sól himalajska. Całość łączy mąką kokosowa, dzięki czemu przepis będzie idealny dla osób będących na diecie bezglutenowej.  Te pyszne słodkości z odrobiną słonej nuty będą idealne na zbliżający się Dzień Matki. Wegańskie trufle(...)słonym karmelem Składniki na masę do trufli: 1 szkl daktyli 1/2 szkl wody 4 łyżki masła orzechowego 1/4 łyżeczki soli himalajskiej 4 łyżki mąki kokosowej Składniki na czekoladę*: 40 g oleju kokosowego 4 łyżeczki kakao 2 łyżki zmielonego ksylitolu lub innej substancji słodzącej *Można użyć gotowej czekolady deserowej lub gorzkiej. :) Przygotowanie: Namocz daktyle w gorącej wodzie

wegujemy
Sernik z bezą kokosową 163

sernik z kokosem, który często gości na moim stole. Sernik należy do moich ulubionych, jest delikatny, rozpływający się w ustach, a wierzch ciasta uzupełnia beza kokosowa, która jest lekko chrupiąca . Składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki 100 g masła 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 żółtka szczypta soli masa serowa 1 kg sera(...)jajka 4 żółtka 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany 30% beza kokosowa 6 białek 150 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru dodatkowo 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła   Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać zimne masło, posiekać. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, żółtka, zagnieść ciasto. Uformować kulkę, schłodzić w lodówce przez 30 minut

magiczna kuchnia Kasi
Rolada kokosowa 89

noworocznym poście pragnę złożyć moim Czytelnikom proste, skromne życzenia. W Nowym 2014 Roku życzę Wam, aby każdy dzień był po prostu…tym dobrym! A na deserowy talerzyk – kokosowa rolada. Gorąco polecam! Składniki: biszkopt 5 jajek 100g mąki tortowej 150g cukru pudru szczypta soli masa 1/2l śmietany 18% 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki esencji waniliowej(...)100g wiórek kokosowych Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem i szczypta soli. Powoli dodajemy żółtka i miksujemy na niskich obrotach miksera. Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łopatką. Ciasto rozsmarowujemy na posmarowanej masłem blasze 33×36 i wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy ciasto, pieczemy 25minut w 180C. Po upieczeniu jeszcze gorący biszkopt zwijamy

Raj dla Podniebienia
Sernik kokosowo-cytrynowy dla Ewy Wachowicz 129

prawdopodobnie odcinek z moim sernikiem dyniowym odbędzie się 22 listopada, ale oczywiście, informację potwierdzę na blogu.           Składniki: spód: 1 paczka biszkoptów 1 łyzka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego 1 łyżka mielonych migdałów masa: 700g twarogu półtłustego mielonego 250g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki kremówki 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 2 żółtka(...)łyżeczka esencji waniliowej, sok z 1 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 7 łyżek likieru kokosowego wierzch: 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego płatki migdałowe wiórki kokosowe Wykonanie: spod: biszkopty zblendować na piasek, zmieszać z likierem, migdałami, kokosem,(masa ciasteczkowa ma być wilgotna, nie sucha!) taką masą wyłożyć tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia, spód podpiec przez 10minut

Raj dla Podniebienia
Czekoladowe ciasto Missisipi ze śliwkami, kokosem i białą czekoladą 97

Przyznam szczerze, że to ciasto zrobiłam…”na oko”! Naprawdę. Był to swoisty eksperyment z mąką kokosową, kokosem i suszoną śliwką, w której spory zapas zaopatrzyły mnie moje dzieciaki, z którymi pracuję w szkole, przynosząc mi kilka paczek ze słowami na ustach: ” Dajemy to pani, bo pani już będzie wiedzieć, co z tym zrobić!”. Śliwki długo(...)nowym przepisem. Inspiracją do powstania tego ciasta stał się przepis na ciasto Missisipi, zwane chocolate mud cake. Jest bardzo czekoladowe, wilgotne i mięsiste. W swoim przepisie użyłam mąki kokosowej oraz suszonych sliwek, nadając mu bardziej zimowy smak. Nie żałowałam dobrości – jest tu śmietanka, dobra czekolada, kokos, śliwka i biała czekolada. Co więcej, do upieczenia tego ciasta użyjecie minimum sprzętów

Raj dla Podniebienia
Owsianka kokosowo – śliwkowa 120

drożdżówki, kroimy pomidory, paprykę, a na ciepło przygotowuję owsiankę. Po śniadaniu wychodzimy na spacer. Mamo, nakarmimy ptaki? One jeszcze nie jadły śniadania… Dziś owsianka zimowa. Przyrządzona na mleku kokosowym z cynamonem i suszonymi śliwkami. Składniki (na 1 porcję) 3-4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki płatków orkiszowych 200ml mleka kokosowego 150ml wody 1/2 łyżeczki cynamonu 1-2 łyżeczki brązowego(...)cukru 1 śliwka świeża 3-4 śliwki suszone płatki kokosowe Wykonanie Do rondelka o grubym dnie wsypujemy oba rodzaje płatków. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu. Płatki będą wchłaniać płyn, więc można sukcesywnie dolewać. Gdy płatki zmiękną, dolewamy mleczka kokosowego, dodajemy cynamon i pokrojnę na kawałki połówke śliwki. Drugą uzyjemy do dekoracji. Gotową owsiankę przekładamy do miseczki

Raj dla Podniebienia
Quinoa na mleku kokosowym z grillowaną nieszpułką i dżemem brzoskwiniowym z lawendową nutą 166

theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}      Ja mam dzisiaj dla Was quinoę na mleku kokosowym z grillowanym owocem nieszpułki (może Łowicz zrobiłby nieszpułkowy dżem? ;)) i dżemem brzoskwiniowym z lawendową nutą, idealna kompozycja zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. Zapraszam po przepis.  Składniki: 1/2 szklanki(...)ziarna białej quinoy 1 szklanka mleka kokosowego 2/3 szklanki wody 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego 2 - 3 owoce nieszpułki 4 łyżki dżemu Łowicz Brzoskwinia z lawendową nutą szczypta soli Wykonanie: Quinoę moczymy minimum 2 godziny, a następnie dokładnie płuczemy kilka razy, przekładamy do garnka zalewamy mlekiem kokosowym zmieszanym z wodą, dodajemy odrobinę soli i gotujemy na małym ogniu, mieszając

Quinoa Raz!
Lubicie trufle? Kolejna odsłona kulek mocy. Paleo, bez glutenu i cukru. 117

Zapraszam po przepis na dietetyczne, bezcukrowe, bezglutenowe i bez nabiału  truflowe kuleczki paleo :-) Składniki na ok. 25 kulek mocy: 2 łyżki masła orzechowego 100% 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki kakao (lub karobu) 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka tartych orzechów laskowych erytrytol do dosłodzenia (wedle uznania, nie jest konieczny) 1 szklanka śmietanki kokosowej Wykonanie: Wymieszać wszystkie sypkie(...)składniki. Dodać olej kokosowy i masło orzechowe i dalej mieszać - wyjdzie bardzo gęsta masa. Dodawać śmietankę kokosową cały czas mieszając. Gotową masę wstawić do lodówki, żeby zgęstniała (ok. 30 minut) Po wyjęciu toczymy kuleczki. Obtaczamy w kakao, orzechach lub wiórkach - do wyboru :-)  U mnie część obtoczona jest w kakao, część w orzechach laskowych. Kulki smakują jak wedlowskie trufle

Marta próbuje