kaszę jaglaną firmy BIO PLANET , 4) morwę białą firmy ZIELONY SMAK (suszony owoc morwy, smakiem przypomina rodzynki), 5) rebel kitchen mylk firmy REBEL KITCHEN (bezmleczny napój z mlekiem kokosowym) FIT RAFAELLO Z KASZY JAGLANEJ: SKŁADNIKI: -50g kaszy jaglanej - 230ml wrzątku - 35g miodu -50g wiórek kokosowych (+ do obtoczenia kulek) - 15g topoki -17 g mąki kokosowej WYKONANIE: 1. Kaszę jaglaną(...)kasza wchłonie dokładnie cały płyn. 2. Kasze pozostawiamy do ostygnięcia. 3. Po tym czasie dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy, próbujemy (ewentualnie dosładzamy) i lepimy kulki. SMACZNEGO! CZEKOLADA Z OLEJU KOKOSOWEGO SKŁADNIKI: -50ml oleju kokosowego (w płynnej konsystencji, wiec go podgrzej) - 25g odżywki białkowej -25g kakao + garść owoców morwy białej, jagód goi i orzechów WYKONANIE: 1. Olej w płynnej
fitolarun.blogspot.comdość spora jej ilość, która nada ciastu odpowiedniego wigoru. Do tego odrobina wanilii – nie znam deseru, w przypadku którego byłaby zbędna. Każdy wegański „sernik” obowiązkowo musi zawierać gęste mleko kokosowe – jest tłuste, a jego dodatek sprawi, że ciasto będzie aksamitne i kremowe. Poniższa wersja przygotowana jest specjalnie na święta, dlatego do środka dorzuciłam zarówno brzoskwinie jak i rodzynki, wierzch natomiast(...)szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki waniliowego budyniu ½ szklanki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 1 szklanka gęstego mleka kokosowego, dobrze schłodzonego spora garść rodzynek, namoczona w ciepłej wodzie przez 15 minut 2 połówki brzoskwiń z puszki, pokrojone w drobną kosteczkę Polewa czekoladowa: ½ szklanki ciemnej czekolady 1/3 szklanki gęstego mleka
Roślinna - blog wegańskiOstatnio co prawda wrzuciłam już jeden post z przepisem na twarogowe rafaello . Postanowiłam jednak dodać na bloga jeszcze jedną wersję tych kokosowych trufelek. Rafaello z tego przepisu jest ulubionym deserem moich gości. Trufelki zawsze znikają z talerza w mgnieniu oka. Nic zresztą dziwnego, w ich smaku można po prostu się zakochać. :) Rafaello jest bardzo proste w wykonaniu(...)prostu macie ochotę na odrobinę słodyczy, to zapraszam do zapoznania się z moim przepisem. :) Składniki (na 35-40 sztuk): puszka (530g) mleka skondensowanego słodzonego 335 g wiórków kokosowych 130g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 40 migdałów, obranych dodatkowe wiórki kokosowe do obtaczania trufelków Przygotowanie: Mleko skondensowane przelej do miski. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Na koniec dodaj roztopioną białą
Smiling ShrimpSkładniki (na tortownicę o średnicy 25 cm): Podstawa: 1 szklanka daktyli- ok 120 gram (namoczonych przez 2 godziny) 2 szklanki migdałów- ok 300 gram (lub orzechów włoskich) Warstwa kokosowa: 3 szklanki wiórków kokosowych- ok 300 gram (najlepiej zmielone w młynku do kawy) puszka organicznego mleka kokosowego (400ml) 1/2 szklanki oleju kokosowego (roztopionego) 6 dużych łyżek syropu klonowego(...)wypełnij przygotowaną masą dokładnie dociskając palcami. Staraj się by warstwa masy nie byłą zbyt cienka. Wypełnioną tackę wstaw do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie przygotuj warstwę kokosową miksując wszystkie składniki w robocie kuchennym do momentu uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę wyłóż na zastygniętą podstawę i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni. Całość włóż jeszcze raz do zamrażalnika
Smiling Shrimpjakoś wyszło, że ostatnio fascynują mnie przepisy na kokosowe smakołyki. Dziś delektuję się domowymi baunt`ami - pyszności. Batoniki bardzo podobne w smaku do tych sklepowych (a nawet lepsze!), mają pyszny kokosowy miąższ z cudownie chrupiącą czekoladową powłoczką. Sama rozkosz! :-) Przepis na nią znalazłam tu . Domowe bounty DOMOWE BOUNTY Na około 18 sztuk: 300 g wiórków kokosowych 200 g mleka(...)cukru pudru 600 g czekolady gorzkiej Wiórki mieszamy z mlekiem skondensowanym i przesianym cukrem pudrem. Powstałą masę wykładamy do foremek i mocno dociskamy. Ja użyłam silikonowe foremki do muffin, kokosową masę nakładałam do połowy wysokości. Foremki z masą wstawiamy do zamrażarki na minimum 1h (masa musi dobrze stwardnieć). Czekoladę rozpuszczamy w miseczce (w kąpieli wodnej) - studzimy. Foremki wyjmujemy z zamrażarki
peggiwkuchnigorzkiej czekolady, u mnie 70 % kakao 100 g mlecznej czekolady 180 g masła 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 3 jajka 230 g brązowego cukru 90 g pszennej mąki Masa kokosowa 250 ml skondensowanego mleka, słodzone 100 g kokosowych wiórków ½ łyżeczki kokosowej mąki 1 łyżka masła 2 łyżki śmietanki Ganache 100 g czekolady 1 łyżka śmietanki 1 łyżka oleju 1 łyżka golden(...)dodaj do masy delikatnie mieszając. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu. Piecz brownie przez 25 minut. Przygotuj kokosową masę. W małym rondelku rozpuść skondensowane mleko delikatnie podgrzewając. Dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia. Dodaj wiórki i kokosową mąkę. Wymieszaj. Przestudź masę i wyłóż na brownie. Wyrównaj powierzchnię. Przygotuj czekoladową
codojedzeniaMuszę przyznać, że ten deser bardzo zaskoczył mnie swoim smakiem, mleczko kokosowe połączone z cukrem kokosowym, smakuje obłędnie, a ten cukier to moje niedawne odkrycie, jeśli jeszcze nie próbowaliście tego cukru to szczerze wam polecam, już sam zapach jest niesamowity, smakuje jak karmel i do tego jest to znacznie zdrowsza alternatywa dla cukru, a nawet dla ksylitolu czy erytrolu dlatego(...)jest odpowiedni dla diabetyków, kobiet w ciąży i małych dzieci, a pozyskuje się go z pąków młodych kwiatów kokosa ;) Składniki: warstwa biała : 1/2 puszki mleczka kokosowego 50 ml mleka roślinnego lub zwykłego 2 łyżki nasion chia 1-2 łyżki miodu ja użyłam rzepakowego, żeby zachować kolor 1-2 agaru lub żelatyny w wersji niewegańskiej
zdrowa vege kuchniainnym jak zredukowanym mlekiem i cóż tu dużo mówić, jest rewelacyjny. Składniki: 400 g ugotowanej do miękkości fasoli „Piękny Jaś” (waga przed ugotowaniem) puszka 400 ml mleka kokosowego 200 g wiórków kokosowych (u mnie były po „dojeniu”) 40 g stewi w proszku lub 250-300 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia na karmel: litr mleka(...)sojowego słodzonego (najlepsze będzie to z Biedronki, bo samo w sobie ma dużo cukru) Zblenduj fasolę z całą zawartością puszki mleka kokosowego i ze stewią/cukrem. Dodaj wiórki kokosowe, zblenduj całość razem lub wymieszaj, na samym końcu dodaj proszek do pieczenia. Całość jest kremowa i puszysta, możesz sprawdzić jak smakuje na „surowo”, dla mnie jest idealnie słodka
greenscarfSKŁADNIKI: 10 czubatych łyżek wiórków kokosowych 3 miarki odżywki białkowej o smaku waniliowym lub kokosowym 1/4 szklanki mleczka kokosowego 100% gorzka czekolada min 70% PRZYGOTOWANIE: Do naczynia miksującego Thermomixa (lub miksera) przesyp wiórki i zmiel na najwyższych obrotach 5s/ 10 obr. Następnie dodaj mleczko kokosowe i odzywkę. Miksuj do uzyskania plastycznej masy 15s/ 10 obr. Masę kokosową uformuj w kształt
ClauditteMissCookingPoprawiona wersja owsianki kokosowej. owsianka kokosowa z malinami Przepis: własny /1 porcja/ 4 łyżki płatków owsianych 150 ml mleczka kokosowego z puszki 50 ml wody łyżka wiórków kokosowych Płatki i mleczko umieścić w garnku i gotować pod przykryciem, dopóki płatki nie wchłoną większości mleczka. Wlać wodę i dodać wiórki kokosowe. Gotować, aż owsianka uzyska pożądaną konsystencje. smacznego
tost z dżememsuchej fasoli „Piękny Jaś” ugotowanej do miękkości 300 g daktyli namoczonych w 300 ml gorącej wody 300 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (około 250 g) * można zastąpić mlekiem kokosowym z puszki 200 g wiórków kokosowym (wykorzystałam wiórki po „dojeniu” z nich mleka) 100 g masła kokosowego lub innego oleju roślinnego łyżka esencji waniliowej 50 g karobu(...)potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, witaminy A, C, E, betakaroten, Przygotowanie: Banalnie proste, wszystko należy ze sobą zblendować. Ale zacznij od zblendowania fasoli z jogurtem. Dodaj masło kokosowe i karob. Zblenduj na gładką masę daktyle razem z wodą w której się moczyły i dodaj co całości. Na samym końcu dorzuć wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, możesz również zblendować całość
greenscarfidealne ciasto na różne okazje! Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/4 szklanki mąki 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kokosowe: 5 białek 200 g wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej(...)wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 min. Ostudzić i przekroić na dwa blaty. 2. Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier cały czas miksując. Dodać kokos z proszkiem i dokładnie wymieszać. Piec w blaszce 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni
Na Ciasteczkowych Papierachsłodką królową jesieni. KREM Z DYNI Składniki: 1 mała dynia np.hokka ido 1 marchew 1 cebula 2-3 z ąbki czosnku 2-3 cm imbiru 3/4 szklanki mleka kokosowego 1/2 łyżeczki kurkumy sól himalajska do smaku olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Z dyni wyjmujemy pestki, kroimy na mniejsze kawałki i obieramy. Dynię pieczemy około 30 minut w piekarniku(...)Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju kokosowym, dodajemy start imbir, kurkumę oraz marchew pokrojoną w plasterki. Do tego dokładamy pieczoną dynię, całość zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy chwilę,a następnie miksujemy wszystko blenderem na gładką masę. Jeśli zupa jest za gęsta można dodać trochę przegotowanej wody lub więcej mleka kokosowego. Doprawiamy do smaku solą
Bon appetit mon amiebabeczki. Tym razem babeczki z cukinii – pychotka ;) Nie dość, że słodkie, to jeszcze sycące! Nadają się na pyszne śniadanie :D Składniki: 6 jajek 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego ½ szklanki mąki kokosowej 1/3 – ½ szklanki erytrolu* (w zależności jak słodkie lubimy) ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ szklanki startej na drobnych oczkach cukinii ½ szklanki orzeszków ziemnych (lub innych(...)innym dozwolonym słodzidłem Przygotowanie: Na początku siekamy orzechy i czekoladę, ścieramy cukinię na drobnych oczkach. Tak przygotowani możemy zaczynać szybką robotę – więcej nic nam nie potrzeba ;) Jajka, olej kokosowy, mąkę kokosową, erytrol, sodę, sól i cynamon mieszamy ze sobą dokładnie – blenderem, trzepaczką lub mikserem :) Gdy masa jest już jednolita dodajemy do niej startą cukinię, posiekane orzeszki ziemne (lub inne
Jak gotować i nie zwariowaćmieszamy łyżką najlepiej drewnianą. Tak przygotowaną masę wlewamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy ok 15 min w 170* Do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy. CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE 6 białek 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki suchego maku Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy aż się rozpuści. Na koniec wsypujemy(...)wiórki kokosowe. Przygotowaną masę wylewamy na blaszkę pokrytą papierem i pieczemy w temp. ok 170* przez 15 min. Upieczone ciasto studzimy. KREM BUDYNIOWY: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 4 żółtka 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej aromat migdałowy Dodatkowo 1 kostka masła 250 gram. Odlewamy szklankę mleka. Resztę zagotowujemy. Następnie
Moje Słodkie Piekiełko