innej wersji. Dodałam puszkę pomidorów i tym razem wybrałam ryż biały, a dokładnie paraboliczny. Ponownie miałam się czym zachwycać, bo danie wyszło przepyszne! Coś czuję, że teraz zamiast mlek kokosowych używać do dań słodkich, jak to robiłam dotychczas przerzucę się na wytrawne :D A Wy, bardziej lubicie mleczko kokosowe w wersji na słodko czy słono? :P Składniki (2 porcje(...)ryżu parabolicznego 1 pierś z kurczaka 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 1 puszka pomidorów (u mnie koktajlowe) 150 ml mleczka kokosowego 3 czubate łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka soli himalajskiej Przygotowanie: Ryż paraboliczny ugotuj wg instrukcji podanej
Zdrowie na języku :Pkońcu to śniadanie, czyli pierwszy i jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia, więc można! :D A dzień zaczęty na słodko na pewno będzie udany! :) Poniższa owsianka jest intensywnie kokosowa, o kremowej, gęstej konsystencji. Orzechy brazylijskie pasują tutaj idealnie! Mają cudowny smak i przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Całość polałam przesłodkim miodem wielokwiatowym leśnym. To nie może być nie dobre(...)prostu musi być przepyszne! Składniki: 200 ml mleka 50 ml mleczka kokosowego 40 g płatków owsianych (eSłoneczko) 1 łyżka wiórek kokosowych (eSłoneczko) 3 orzechy brazylijskie (eSłoneczko) 1/2 banana 1/2-1 łyżka miodu Przygotowanie: Zagotuj mleko z mleczkiem kokosowym. Wsyp płatki i gotuj na pełnej mocy, często mieszając. Po ok. 8 minutach owsianka powinna wchłonąć większość
Zdrowie na języku :PDomowe mleko kokosowe, aromatyczne, tłuste – idealne Z podanych proporcji wyszło mi 800ml mleka. Składniki na mleko: 2 szklanki wiórków kokosowych 3-4 szklanki wody Przygotowanie mleka: Wiórki zalewamy 2 szklankami gorącej wody, odstawiamy na godzinę – wiórki muszą zmięknąć i przestygnąć. Po godzinie, dolewamy szklankę zimnej wody i całość traktujemy blenderem. Przeciskamy wiórki z powstałym mlekiem, przez czystą ściereczkę(...)nasze mleko kokosowe gotowe. Przechowujemy w lodówce, do 4 dni. Uwaga! Wiórki, które zostały Wam z mleka, możecie wykorzystać do ciast, ciasteczek, deserów, lub uprażyć je w piekarniku/na patelni i użyć jako dekoracji do ciast i tortów. Wysuszone w piekarniku i zmielone, posłużą jako mąka kokosowa do ciast i naleśników. Znalezione na: wilksyty.blogspot.com Artykuł Domowe mleko kokosowe pochodzi z serwisu
NiePieprz.plpokochasz te małe smakołyki. Domowe Raffaello jest proste do wykonania. Tym słodkim upominkiem możesz zaskoczyć swoja rodzinę i przyjaciół. Istnieje wiele sposobów na zrobienie trufli kokosowych -z zagęszczonego mleka, masła, mleka w proszku. Ja dzisiaj polecam dwie zdrowe wersje, idealne dla dzieci . Bez cukru więc mogą zjeść duuuuuuuże ilości, a my nie będziemy miały wyrzutów, że jedzą szkodliwe słodycze :) Kasza(...)właściwości oczyszczające ze śluzów, a to oznacza, że szybciej pozbędziecie się kataru czy kaszlu. 1. Raffaello pieczone w piekarniku Składniki 1 jajko 1 banan 180 g wiórków kokosowych syrop klonowy/ miód 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie Banana rozgniatamy, dodajemy jajko, wiórki, syrop i mąkę. Wszystko zagniatamy, robimy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Pieczemy w 180 stopniach
lady-och-mistrzyni.blogspot.comtakim smaku mam w domu. Ale każdy inny smak też będzie dobry, można próbować do woli: czekoladowy, truskawkowy, waniliowy… co kto chce, na pewno będzie pyszne😀 Składniki – spód kokosowy : 3 jajka 50g mąki kokosowej 30g wiórków kokosowych 15g oleju kokosowego – zimnego Opcjonalnie: jakieś słodzidło do dosłodzenia (u mnie 10g erytrolu) Składniki – jabłka: 1kg jabłek – ale tak naprawdę to dowolnie(...)masę😀 Wychodzi zwarte ciacho o plastelinowej konsystencji. Masę wsadzamy do zamrażalnika na 15 minut albo do lodówki na godzinę. Jak masa na spód nam się schłodzi smarujemy formę olejem kokosowym i wciskamy ciacho na formę, ugniatając je paluchami tak, żeby pasowało i pokryło równomiernie całą foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C na około
Jak gotować i nie zwariowaćłyżka siemienia lnianego 2 łyżki ciepłej wody 2 łyżki cukru pudru Budyń jaglany: 1 szklanka kaszy jaglanej (nieugotowanej) 2 i 1/4 szklanki mleka ryżowego lub innego 1 puszka mleczka kokosowego schłodzonego (minimum 17% tłuszczu) 2 łyżki cukru pudru lub innego słodzika (wedle smaku) 2-4 łyżek nasion chia (jeżeli nie ma, to 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wrzątku(...)kaszy (tu przyda się porządny blender, bo blendować trzeba około 5 minut). Można też przełożyć do misy malaksera i zmielić na gładką masę. Dodać cukier, wymieszać. Całkowicie ostudzić. Mleczko kokosowe delikatnie wyjąć z puszki, przełożyć do misy miksera, potrzebna będzie tylko ta biała część, woda kokosowa nie będzie potrzebna.W misie miksera ubić mleczko kokosowe na prawie sztywno (może to potrwać
moj przepis naDzień Mamy zbliża się wielkimi krokami, dlatego przygotowałam dla Ciebie świetny prezent w postaci tortu kokosowego z rumem. Oczywiście nie jest powiedziane, że tylko na Dzień Mamy możesz go przygotować, z pewnością ucieszy każdego :) Przygotuj tortownicę o średnicy ok 22 cm Składniki: biszkopt 7 jaj ( oddziel białka od żółtek) 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu lub spirytusu szczypta soli otarta skórka z 1 cytryny papier pergaminowy do wyłożenia tortownicy poncz do nasączenia 4 łyżki mleka kokosowego 6 łyżek cukru 2 kieliszki rumu krem do przełożenia 500 ml mleka 3 żółtka 3 białka 1 torebka budyniu waniliowego 180 g cukru Do dekoracji kandyzowane wiśnie
Niezły Młynektylko słodkie kolorowe ciasteczka przełożone fikuśnymi masami. Makaronik to ogólnie przyjęty termin określający ciasteczka powstałe na bazie ubitych białek i cukru, czyli masy bezowej. Kokosanki to masa bezowa i kokosowe wiórki. Zrobicie je szybko i prosto – pod warunkiem świadomości składników, których używamy. Rozgrzewamy piekarnik do 165-170⁰C, grzanie góra dół, bez termoobiegu. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Dwa białka(...)ubijaczki zaczną się formować miękkie wierzchołki piany. Dalej ubijając dodajemy po 1/3 porcji cukru, ubijamy do całkowitego wymieszania, dodajemy kolejną, ubijamy, dodajemy ostatnią – ubijamy. Wsypujemy do piany bezowej wiórki kokosowe, mąkę, wlewamy wybrany aromat i mieszamy. I teraz najważniejsze – dalej postępujemy z masą dwojako, w zależności od tego jak świeże są Wasze wiórki. Im świeższe wiórki – tym bardziej są wilgotne
Karo in the Kitchenokazje - imieniny, urodziny, przyjęcia i wszelkie inne uroczystości. Jest leciutkie, delikatne i niezwykle eleganckie. Lekko kwaskowaty dżem porzeczkowy idealnie przełamuje słodycz kremu , którego bazę stanowią czerstwe kajzerki i wiórki kokosowe. Przepis znalazłam dawno temu na blogu Arabeska Waniliowa i bardzo mnie zaintrygowała masa z niezbyt czerstwych bułek. Oczywiście musiałam wypróbować i powiem Wam, że ten niespotykany krem jest(...)pieczemy w 180 st. C ok 30 minut. Masa: 2 czerstwe bułki 3 szkl mleka 1/2 szkl cukru cukier waniliowy 10 dag wiórków kokosowych 1 kostka masła dżem z czarnej porzeczki Bułki zalewamy 2 szklankami zimnego mleka i odstawiamy żeby zmiękły, a następnie rodrabniamy je przy pomocy widelca lub łyżki. Pozostałe mleko
Cynamonowe szczęściebiszkopt piekę sobie zawsze dzień wcześniej niż przekładam go masą, też Wam to polecam :-) I w ogóle polecam Wam ten tort, jest niezwykle smaczny - czuć w nim zarówno smak kokosowy, jak i czekoladowy, a jak pachnie... Żałowałam, że zrobiłam go taki mały, brakło na dokładki :-( SKŁADNIKI Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżka ciemnego kakao Masa: 2 szklanki wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 łyżka spirytusu 200 g masła Poncz: 1/2 szklanki wody (zimnej, przegotowanej) 2 łyżki syropu kokosowego (takiego jak do drinków) 2 łyżki spirytusu Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 1 łyżka masła Dodatkowo
Czary - gary w kuchniimprowizacji, postanowiłam zmierzyć się z Królową Polskich Zup: Pomidorową i nadać jej bardziej egzotycznego, zamorskiego charakteru . Słodycz marchewki i pomidorów jest tu więc przełamana kwaśną nutą limonki . Mleczko kokosowe dodaje aksamitnego smaku. Ananas z kolei przynosi świeżą egzotykę. A imbir dodaje rześkości. Zapraszam na niecodzienn ą wersj ę zupy p omidorowej. Spr ó bujecie i nie będziecie chcieli przesta(...)szkl. soku z ananasów z puszki 1 kostka rosołowa 2 marchewki - średni 3 3 plastry ananasów z puszki 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Łowicz 1 puszka mleczka kokosowego [400ml] 1 limonka - starta skórka oraz sok kawałek świeżego imbiru [ kostka 1x2 cm] sól, pieprz biały - do smaku suszone płatki kokosowe - do dekoracji W garnku, w którym będzie gotowana zupa
Grunt to przepis!Serniko makowiec Składniki na część jaglaną: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 10 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 8 daktyli bez pestek kawałek skórki z pomarańczy 50 ml soku pomarańczowego 2 łyżki oleju kokosowego agawa Składniki na część jaglaną: 400 g maku 10 daktyli bez pestek agawa Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego(...)łyżka masła kokosowego 2 łyżki kakao Część jaglana Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodałam sok z pomarańczy, agawę, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy i zblendowałam na gładko. Dodałam daktyle pokrojone na małe kawałki (wcześniej zalewam je wrzątkiem). Całą masę dokładnie mieszam, przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam
nietadietakażdy piknik czy wypad do znajomych. Śmiało można zabrać je ze sobą do pracy czy też do szkoły. Moje ulubione to te przygotowane na kefirze bądź jogurcie. Dziś opcja kokosowa, która pysznie się skomponowała z rożnymi owocami - tak się składa, że do ich wypieku wykorzystałam resztkę owocowych zapasów. Teraz z utęsknieniem wyczekuję na owocowy sezon, który już tuż tuż(...)Kokosowe muffiny - wieloowocowe SKŁADNIKI : 2 czubate szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka czubata cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki wiórek kokosowych 1/3 szklanki cukru 170 ml kefiru 100 ml mleka 70 ml oleju kokosowego 2 jajka 12 łyżeczek kruszonki mix owoców mrożonych (maliny, porzeczki, żurawina, śliwki, agrest itp) cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Do jednej miski
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicalorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 2 porcje) 2 łyżki mleczka kokosowego light 1 1/2 kiwi 1 1/2 średniego banana* 1 łyżeczka oleju lnianego OLEOFARM 2 czubate łyżki musli tropikalnego + na wierzch (około 1/2 łyżki)** 1 mandarynka 1-2 łyżeczki wiórków kokosowych opcjonalnie 6 jagód(...)wkładamy do zamrażalnika. Bezpośrednio przed przygotowaniem deseru banany wyciągamy z zamrażalnika. Do misy blendera (z dobrymi nożami) wkładamy zamrożone plastry banana, obrane i pokrojone kiwi. Dodajemy 2 łyżki mleczka kokosowego light oraz łyżeczkę oleju lnianego. Na koniec wsypujemy 2 czubate łyżki musli tropikalnego. Całość miksujemy krótko do połączenia składników. Owocowo-kokosowe lody wykładamy łyżką do przygotowanych pucharków. Na wierch układamy
Słodkie okruszkiPancakes są niesamowicie orzechowe. Spora ilość masła i zdecydowany posmak mąki kasztanowej jest na tyle intensywny i ciekawy, że chciałoby się jeść je non stop. Chipsy kokosowe nadają ciekawą konsystencję. Placuszki są bezglutenowe i bez laktozy. Alergenem są jedynie orzechy. Śmiało możemy je zabrać do szkoły, po kilku godzinach (nawet na zimno!) będą nadal świeże - nie wysychają tak jak większość(...)Mąkę kasztanową, chipsy kokosowe i masło orzechowe o znakomitym składzie posiadam z Frisco.pl . Składniki: 30g mąki kasztanowej 1 jajko 20g chipsów kokosowych (możemy dodać wiórki kokosowe) 60g jogurtu bez laktozy 25g masła orzechowego + dodatkowo owoce i olej kokosowy do smażenia (masło ghee, olej rzepakowy) Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (oprócz owoców). Możemy dolać odrobinę wody by masło
Czarnawisienka