Proporcję podałam tak, aby łatwo było podzielić na pół. A więc do pracy! To są produkty, których zawsze używam , czyli cukier trzcinowy, mleko sojowe z Biedronki, mąka Basia, olej kokosowy też z Biedry, drożdże pierwsze lepsze jakie chwycę w sklepie, nerkowce kupuję przeważnie w Lidlu. W tym przepisie nerkowce użyłam, aby nadać ciastu maślany posmak, ale można je zastąpić dodatkową(...)ilością oleju kokosowego (podam dalej) Będziesz potrzebować dużej miski, małego garnka, miarek, wagi kuchennej (podstawa przy pieczeniu!), czystej szmatki, blendera (jeżeli zdecydujesz się na nerkowce) oraz sitka to przesiewania mąki. Składniki: 900 g mąki pszennej *(możesz dodać mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej, żytniej ale nie więcej niż 1/3, czyli 600 g mąk pszennej białej i 300 g pełnoziarnistej) 500 ml mleka
greenscarfdramatu :) Potrzebujecie tylko suchej kaszy jaglanej i młynka do kawy, ewentualnie innego młynka, który zmieli Wam kaszę na mąkę. W ten sam sposób możecie zrobić każdą dowolną mąkę: gryczaną, kokosową, ryżową... Składniki: 2 woreczki kaszy jaglanej ugotowanej 2 woreczki kaszy jaglanej suchej, którą należy zmielić na mąkę. Wyjdzie około 1 szklanki mąki jaglanej 2 łyżki nasion chia 8 łyżek wrzątku(...)łyżki oleju kokosowego Dodatki: 1 garść jagód goji 1 garść pestek słonecznika 2/3 szklanki wiórków kokosowych Nasiona chia namoczyć w 8 łyżkach wrzątku, aż wchłoną wodę (około 2 minut) Jagody goji zalać wrzątkiem i moczyć około 20 minut Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać z mąką jaglaną, olejem kokosowym, namoczonymi nasionami chia Całość wymieszać łyżką Masę podzielić na trzy, równe części
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdramatu :) Potrzebujecie tylko suchej kaszy jaglanej i młynka do kawy, ewentualnie innego młynka, który zmieli Wam kaszę na mąkę. W ten sam sposób możecie zrobić każdą dowolną mąkę: gryczaną, kokosową, ryżową... Składniki: 2 woreczki kaszy jaglanej ugotowanej 2 woreczki kaszy jaglanej suchej, którą należy zmielić na mąkę. Wyjdzie około 1 szklanki mąki jaglanej 2 łyżki nasion chia 8 łyżek wrzątku(...)łyżki oleju kokosowego Dodatki: 1 garść jagód goji 1 garść pestek słonecznika 2/3 szklanki wiórków kokosowych Nasiona chia namoczyć w 8 łyżkach wrzątku, aż wchłoną wodę (około 2 minut) Jagody goji zalać wrzątkiem i moczyć około 20 minut Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać z mąką jaglaną, olejem kokosowym, namoczonymi nasionami chia Całość wymieszać łyżką Masę podzielić na trzy, równe części
Szczęśliwa kuchniaPyszne połączenie smaków. Ananasowy krem na puszystym biszkopcie, a na wierzchu kokosowa beza. Ciasto jest dość pracochłonne. Oddzielnie pieczemy bezę i biszkopt. Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Do żółtek dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Dodać ubite(...)powstałej masy dodawać po łyżce budyniu ananasowego i dalej miksować. Ananasy pokroić w drobną kostkę. Odcisnąć z nadmiaru soku. Dodawać partiami do kremu i delikatnie mieszać łyżką. Beza kokosowa: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 mała paczka wiórków kokosowych Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Upiec w blaszce o takich
Bulliosernik to prawdziwy rarytas: spód z kruchego ciasta, na nim ułożona warstwa brzoskwiń z puszki przykryta serową masą, a na wierzchu kruszonka z masła, wiórek kokosowych i cukru. Zapach i smak tego serniczka nie mają sobie równych, dlatego doskonale nadaje się on na wyjątkowe okazje (jak np. zbliżające się Boże Narodzenie). Masa z twarogu jest wyjątkowo puszysta i lekka(...)krotnie zmielonego (lub twarogu sernikowego) – w temp. pokojowej 10 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) 360 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka kokosowa: 200 g wiórek kokosowych 125 g miękkiego masła (lub margaryny) 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń (po ok. 820 g) Wykonanie: Spód: Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolitą masę
MyCookBook.plKruche ciasto zapieczone z powidłami śliwkowymi domowej roboty i warstwą bezy kokosowej, dopełnieniem tego ciasta jest puszysty krem kakaowy. Słodycz której trudno się oprzeć, ma pewno na jednym kawałku się nie skończy, mnie bardzo posmakowało to połączenie. Doskonały wypiek na różne okazje w tym na świąteczny czas. Składniki: Ciasto kruche: 35 dag mąki pszennej 20 dag masła(...)cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% 3 żółtka ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 szklanka powideł śliwkowych Kokosowa beza: 3 białka 100 g wiórek kokosowych szczypta soli 100 g cukru pudru Krem kakaowy: 330 ml śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Karmelizowane lub zwykłe wiórki do posypania Sposób
Wanilia i Kardamonsmakowało tak bardzo jak mi i mojej rodzinie Składniki na ciasto: 110g mąki migdałowej ok 80 g – 4 łyżki roztopionego tłuszczu (masło – DO, LCHF, keto lub olej kokosowy – LCHF, keto) 3 duże jajka 20 g łupin babki jajowatej 80 g mleka kokosowego 80 g gęstej śmietany 30% 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie słodzik (stewia(...)masę makową: 90 g suchego maku (ziarenka) lub mielonego suchego maku (nie ten mokry z puszki) 200 ml wody 30 g roztopionego tłuszczu (masło – DO, LCHF, keto lub olej kokosowy – LCHF, keto) 1 białko 20 g orzechów włoskich posiekanych 20 g płatków migdałowych posiekanych 20 g rodzynek otarta skórka z 1/2 cytryny kilka kropli aromatu migdałowego opcjonalnie słodzik (stewia
Ola la LCHFzdrowe, smaczne i sycące. Znikają błyskawicznie i podniebienie domaga się o dokładkę. Składniki: 1 jajko 2 łyżki erytrol 100g suchej kaszy jaglanej + 1,5 szklanki wody 100g wiórek kokosowych 3 łyżki mąki kokosowej (gdyby masa byłaby zbyt rzadka) 2 łyżki syropu z agawy lub miodu naturalnego Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Między czasie(...)suchej patelni prażymy na złocisty kolor wiórki kokosowe. Jajko ucieramy z erytrolem na puszystą masę. W Następnie dodajmy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, uprażone wiórki kokosowe, w razie potrzeby mąkę kokosową i syrop z agawy lub miód naturalny. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaTarteletki z kremem ryżowym na mleku kokosowym w towarzystwie czereśni. Taka mała przekąska do kawy. Nie za słodkie więc można jeść bez wyrzutów. ciasto kruche: 120 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki krupczatki 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 2 żółtka nadzienie: 1 woreczek ryżu białego 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego 1 łyżeczka cukru pudru(...)zrobią się miękkie. Na końcu dodaję miód, cynamon. W kubku w reszcie wody mieszam mąkę ziemniaczaną i wlewam do gotujących się czereśni. Gotuję aż kisiel zrobi się gęsty. Mleczko kokosowe włożyłam do lodówki, żeby oddzieliła się gęsta śmietanką. Ryż gotuję do miękkości w wodzie. Wykładam z woreczka do miseczki, wykorzystałam 2/3 woreczka, dodaję mleczko kokosowe, cukier puder i miksuję blenderem
wesoła kuchniapoprzednim tygodniu. Dziś planuję koktajl truskawkowy z dodatkiem chia. Jeśli będzie smaczny zrobię fotki i opiszę :) .. a chyba będzie :) Budyń CHIA z jeżynami i kokosem 100 ml mleka kokosowego 200 ml jeżyn w lekkim syropie 2 łyżki nasion chia 2 łyżeczki wiórków kokosowych 2 łyżki śmietanki kokosowej gałązki mięty do dekoracji Do litrowego słoika wlej mleko, dodaj(...)syropem i nasiona Chia. Zakręć słój i wstrząsaj mocno. Wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Przed podaniem przełóż deser do salaterek. Polej deser śmietanką kokosową. Posyp wiórkami kokosowymi. Udekoruj gałązkami mięty
Gotuj Sam!pasta Tom Yum – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 2 ząbek * chili – 1 szt * bulion warzywny – 125 ml * świeża kolendra * cukier kokosowy – 1 łyżeczka * biały sezam * olej kokosowy * sól, pieprz, suszona tajska bazylia – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W woku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy posiekaną szalotkę, chili oraz czosnek – przesmażamy. Dodajmy łyżkę pasty(...)pędy bambusa i kiełki fasoli mung – wszystko razem „dusimy” do miękkości mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzu, tajskiej bazylii i cukru kokosowego – jeszcze chwilę przesmażamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W tym czasie namaczamy papier ryżowy, na środku układamy porcję farszu i zamykamy w kopertę. Posypujemy sezamem i smażymy na złoto
Ostra na Słodkogotowania na parze. Oznaką że są gotowe jest pęknięcie na środku. Składniki na 4-6 szt: 125 g mąki ryżowej 35 g cukru pudru 2 łyżki mąki kokosowej 150 ml mleka kokosowego 1 łyżka oleju roślinnego( u mnie z orzechów laskowych) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka octu 60 ml wody Wykonanie: 1. Mąkę(...)ryżową, kokosową cukier puder oraz sodę i sól wymieszać w misce. 2. Dodać ocet. olej wodę,oraz mleko kokosowe. Wymieszać do połączenia Ciasto będzie dosyć gęste. 3. Nastawić parowar, Ciasto rozdzielić do ceramicznych lub silikonowych foremek ( u mnie kokilka o średnicy 8 cm) 4. Bułeczki parować przez 20 minut na maksymalnej mocy
vaniliowoczekoladowaskrobi ziemniaczanej • 100 g masła • 2 łyżki cukru pudru • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 jajko Czekolada • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady • 1/4 szklanki śmietanki 30% Budyń kokosowy • 1 puszka mleka kokosowego 400 g • 1 budyń waniliowy (na 1/2 l mleka) • 1 łyżka cukru Dekoracja • 7 plastrów ananasa z zalewy • 4 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: Kruche ciasto • Posiekać(...)przez 20 minut. Czekolada • Czekoladę pokroić na kawałki, zalać śmietanką i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. • Polewą posmarować wystygnięte kruche ciasto. Budyń kokosowy • Gęste mleko kokosowe zagotować w rondelku z cukrem. • Płyn z puszki wymieszać z budyniem i zagotować z pozostałym mlekiem kokosowym. Cały czas mieszać
To co kochamjakieś zdrowe ciacho, które przed urlopem nie spowoduje „ciąży spożywczej”. W lodówce znalazłam ugotowaną kaszę jaglaną i otwartą puszkę z mleczkiem kokosowym, a dalej już poszło: rodzynki, migdały, wiórki kokosowe, len i w efekcie wyszły z tego wspaniałe ciastka przypominające w wyglądzie Jeżyki. W środku mięciutkie, bardzo nafaszerowane(...)mnie niezwykle słodkie, pomimo braku cukru, nawet dla Sławka były słodkie. Nie przyznam się ile zjadłam… Składniki na 12 sztuk: • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej • 1/2 mleka kokosowego – gęsta część • garść rodzynek • garść jagód goji • 3 łyżki wiórek kokosowych • 3 łyżki płatków migdałowych • 1 czubata łyżka mielonych nasion lnu • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady Wykonanie: • Kaszę ugotowaną zmiksować
To co kochampieczenia Przepis na małą blachę o średnicy 22 cm Potrzebujemy: 2 duże opakowania oreo - 32 sztuki ciastek (odkładamy z tego 4 ciasteczka do ozdobienia gotowego tortu!) 1 mleczko kokosowe w puszce 3/4 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej 8 daktyli suszonych 1 tabliczka gorzkiej czekolady olej kokosowy Przygotowanie: Kaszę jaglaną przelewamy wrzącą wodą, następnie zalewamy całą puszką mleczka kokosowego, odrobinę solimy, cukrzymy(...)posypania góry. Spód ciasta: Daktyle zalewamy wrzątkiem i czekamy aż zmiękną. Bierzemy 3/4 rozdrobnionych ciastek i miksujemy na gładko razem z odsączonymi daktylami oraz 2 łyżkami oleju kokosowego. Gotowa masa powinna być w miarę spójna i lepiąca. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy masę i dokładnie ugniatamy. Odstawiamy do lodówki. Nadzienie: Ostudzoną kaszę jaglaną blendujemy z masą
Bananowe Pole