tych, którzy lubią ciasta wilgotne i z warzywami. Tym razem głównym składnikiem ciasta jest marchewka....dużo marchewki. Ciasto jest słodkie pomimo tego, że cukier zastąpiłam ksylitolem. Polewa z olejem kokosowym to taka kropka nad i..... Wymiary blaszki : 34x24 cm Temp. pieczenia: 170 C Czas pieczenia : 60-65 minut Składniki: 600 g marchewki 7 jajek 75 g masła 4 łyżki ksylitolu(...)łyżka do piany cukier wanilinowy szczypta soli 6 łyżek soku cytrynowego 130 g mielonych migdałów 120 g zmielonych orzechów pekan 100 g wiórków kokosowych 1 łyżka cynamonu skórka starta z cytryny 125 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa 1 łyżka oleju kokosowego 80 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Masło należy stopić, wystudzić. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy
Różne smaki w kuchnipyszne! Take jaglane rafaello jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: SPÓD: * orzechy ( ja użyłam brazylijskich i laskowych ) – 2 szkl * daktyle suszone – 1 garść * olej kokosowy – 1 czubata łyżka MASA: * kasza jaglana – 1 szkl * mleko kokosowe – 1,5 szkl * kokos ( wiórki ) – 2 szkl * laska wanilii – 1 szt * do posłodzenia: możemy użyć(...)cukru, ksylitolu, erytrytolu, syropu z agawy – ilość zależy od naszych upodobań smakowych * olej kokosowy – 1 czubata łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD: Orzechy dokładnie mielimy z namoczonymi wcześniej we wrzątku daktylami. Dodajemy olej kokosowy i wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki. MASA: Wypłukaną ( to ważne ) dwukrotnie kaszę jaglaną zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy na małym gonu
Ostra na Słodkonajlepszy budyń jaki w życiu jadłam! Kremowy, mleczny, kokosowy i delikatny w smaku, cudowny! Składniki, które zwykle mamy w domu, kilka minut cierpliwości i gotowe. Najlepszy budyń na świecie! Z powodzeniem można go przygotować na świąteczne dni, jako deser. Dzieci pokochają ten kokosowy, mleczny smak! Kokosowy budyń z kaszy manny Składniki: 2 szklanki mleka 5 łyżek kaszy manny cukier(...)smaku wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko. Wsypujemy kaszę i cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia. Miksujemy blenderem ręcznym na gładki krem. Jeśli kasza manna będzie zbyt gęsta, dolewamy nieco mleka. Podajemy na ciepło lub na zimno. Posypujemy wiórkami kokosowymi
Moja smaczna kuchniaDzisiaj przedstawiam Wam przepis na KOKOSOWE CIASTECZKA MUESLI Z OLEJEM RZEPAKOWYM. Mamy tutaj m.in. mąkę pełnoziarnistą, płatki owsiane, suszone owoce, ziarna oraz olej rzepakowy, który jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego te kokosowe ciasteczka są niezwykle zdrowe, pożywne oraz po prostu przepyszne :) Ja przygotowuję je z myślą o synku - aby nie kupować np.słodyczy ze sklepu, robię(...)ciasteczka i przechowuję w zamkniętym słoiku - uwierzcie mi, baaardzo długo zachowują świeżość - o ile nie zostaną wcześniej 'pochłonięte' przez innych domowników ;) Kokosowe ciasteczka z muesli idealnie sprawdzą się na piknik, na zdrowe drugie śniadanie np. dla dzieci do szkoły lub na przyjęcie jako przekąska do pochrupania :) Polecam! -------------------------------------- Liczba porcji : ok.25-30 ciasteczek Czas przygotowania : 30 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI
Moja Książka Kucharskaciasteczek owsianych z dodatkiem masła orzechowego idealnie komponuje się z pokrywającą go warstwą czekoladowego kremu. Wbijając łyżeczkę dalej znajdziemy dojrzałe, słodkie banany przykryte puszystą bitą śmietaną z mleczka kokosowego... lekko posłodzona erytrolem, ale można także wykorzystać miód. Jak dla mnie ciasto jest lepsze niż z niejednej cukierni :) Spód: 180 g ciasteczek owsianych, bez cukru np digestive 1 łyżka oleju kokosowego(...)Wysypać masę, dokładnie rozprowadzić i docisnąć do dna. Schłodzić w zamrażarce na czas przygotowania masy. Masa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 średnie banany 400 g mleczka kokosowego schłodzonego całą noc w lodówce 1 łyżka erytrolu zmielonego na puder 2 łyżeczki żelatyny + woda do przykrycia Czekoladę zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia w mikrofali lub na średnim
Chocolate Muffin Blogłyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli himalajskiej 1 dojrzały banan zblendowany na puree lub rozgnieciony widelcem 1 opakowanie serka ricotta kilka kropel ekstraktu waniliowego szczypta cynamonu masło lub olej kokosowy do smażenia do podania: ulubione owoce, bakalie, syrop klonowy, miód, naturalne masło orzechowe, ubita śmietanka 36% lub ubite mleko kokosowe Sposób przygotowania: Do bananowego puree dodajemy mleko, ser ricotta, miód(...)proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Do suchej mieszanki dodajemy partiami mokre składniki, mieszając tylko do momentu połączenia składników. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Patelnie natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym i na rozgrzany tłuszcz wkładamy łyżkę lub dwie ciasta. Pancakes będą rosły, należy więc zostawić miedzy nimi trochę przestrzeni, tak aby się nie połączyły. Smażymy je przez około
Menu Zdrowiadowolnymi dodatkami. Ja zazwyczaj dorzucam jakieś owoce, orzechy, albo posypuję pudrem truskawkowym. A Wy jadacie kaszę jaglaną na słodko? :) 120 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem) 200 g mleczka kokosowego łyżka miodu 1 łyżka wiórków kokosowych pół szklanki mrożonych jagód ( w sezonie świeżych) dowolne dodatki ( np. pomarańcza, liofilizowana żurawina, ekspandowana jaglanka z amarantusem) opcjonalnie zagęszczone, słodkie mleczko do polania(...)Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody, dodajemy wiórki kokosowe i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 12 minut aż woda się wchłonie. Możemy to zrobić dzień wcześniej i rano podgrzać ją tylko z mleczkiem i jagodami. Wtedy, przyrządzenie dania zajmie nam nie więcej, niż kanapek :) Ugotowaną miksujemy z mleczkiem kokosowym, miodem i jagodami. Możemy zmiksować całkiem
Mienta blogKolejna propozycja czekoladek. Tym razem dla wielbicieli kokosowych smaków. Czekoladki smakują jak bounty w gorzkiej czekoladzie. Uwodzą smakiem i kształtem. Może zrobicie prezent dla ukochanej lub ukochanego? Proste w przygotowaniu. Możecie użyć do zrobienia ich temperowanej czekolady (przepis znajdziecie TU ), lub rozpuście w kąpieli wodnej ulubioną czekoladę i wypełnijcie foremki sylikonowe. Można z masy kokosowej zrobić kulki(...)pokroić w prostokąty. Przepis na 30 malutkich serduszek. 300 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (lub waszej ulubionej) 70 g białej czekolady 30 ml śmietany kremówki 25 g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Przygotujcie sobie nadzienie. Śmietanę podgrzać w rondelku, lub w kąpieli wodnej, oddać białą czekoladę. Jak się wszystko ładnie połączy dodajcie wiórki kokosowe
Piekarz-Kucharz-GarkotłukZmodyfikowałam go do swoich potrzeb. Na tortownicę 20 cm średnicy. Na spód 100 g ciasteczek owsianych ( sprawdzić dokładnie skład- powinny zawierać wyłącznie tłuszcz roślinny) 30 g oleju kokosowego. Ciasteczka miksujemy dokładnie z olejem kokosowym na sypki proszek. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Dokładnie wyrównać i włożyć do lodówki na 15 minut. Składniki na masę(...)szklanki kaszy jaglanej ( wypłuczcie ją kilka razy w dużej ilości wody) 1 szklanka wrzącej wody. szczypta soli 250 ml śmietanki kokosowej- możecie kupić gotową śmietankę lub schłodzić dwie puszki mleka kokosowego z którego zdejmijcie delikatnie śmietankę 1/2 szklanki jogurtu sojowego 1/2 szklanki cukru do wypieków lub stewi albo innego naturalnego środka słodzącego 100 g czekolady deserowej 1 łyżeczka
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSkładniki: Puszka cieciorki konserwowej (waga netto, po odsączeniu 240 g); 1 duży batat; 150 g liści świeżego szpinaku baby; Puszka mleczka kokosowego (400 ml); Puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (400 g); 1 duża cebula; 3 duże ząbki czosnku; 4 łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru; 1 łyżka nasion kminu rzymskiego (kuminu); 1 łyżeczka mielonej kolendry; 1 łyżeczka kurkumy; 2 łyżki(...)oleju; 4 łyżki wiórków kokosowych do oprószenia po wierzchu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Batata obrać, umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę (1 x 1 cm). Cieciorkę odsączyć z zalewy. Szpinak umyć pod bieżącą wodą. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Korzeń imbiru (około 4 cm) obrać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na miazgę). Cebulę obrać, drobno posiekać. Na rozgrzany
Gospodyni Miejskaczyli czekoladowo-kokosowe babeczki z kremem kokosowym i cukierkiem Bounty (lub pokrojonym batonikiem, wedle uznania). Łatwe i pyszne, szybko się je przygotowuje, najgorsze jest oczekiwanie na ostudzenie babeczek - są na tyle smaczne, że mogą nie doczekać ozdabiania kremem ;)) Składniki (12 babeczek) Babeczki 70 g miękkiego masła 30 g oleju kokosowego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1/2 szklanki gorzkiego kakao(...)szklanki wiórków kokosowych 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki kefiru 3 batoniki bounty Miękkie masło i olej utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać jajka, po jednym, każde dokładnie miksując z masą. Wymieszać kakao, wiórki, mąkę i proszek. Dodawać w dwóch partiach, na zmianę z kefirem. Dokładnie zmiksować. Batoniki pokroić - każdy
Słodkie inspiracjeByła już kokosowa rozpusta z kaszy jaglanej ( przepis ) z mlekiem krowim i daktylami, jednak nie każdy może jeść nabiał. Z tego właśnie powodu, napisał do mnie pewien młody człowiek, prosząc m.in. o coś kokosowego, bez mleka i kaszy jaglanej. Przedstawił listę swoich oczekiwań, a ja zdeklarowałam się temu sprostać i oto efekt tego wyzwania. szklanka wody(...)łyżek manny ( błyskawiczna) puszka mleka kokosowego 200 g wiórków kokosowych ksylitol lub stewia do smaku 3 - 4 krakersy 5 kostek gorzkiej czekolady Wodę zagotowujemy, wsypujemy kaszkę, dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy po łyżce mleczka kokosowego, gdy wszystko się ładnie połączy, słodzimy do smaku i wsypujemy 3/4 wiórek, mieszamy aby wszystko się równo rozłożyło. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia
Dieta moja pasjaJaglane placuszki w wersji kokosowej, z TEGO przepisu tak bardzo mi smakowały, że postanowiłam ponownie je przygotować, jednak modyfikując lekko skład i nadając plackom nowego smaku. Padło na czekoladę, bo kto jej nie lubi? :) W połączeniu z kaszą jaglaną, bananem i innymi dodatkami wyszło coś przepysznego! Mięciutkie i puszyste placuszki przekładałam domowym dżemem truskawkowym, a całość dopełniłam bananem, masłem migdałowym(...)łyżka nasion chia 1 łyżka kruszonych ziaren kakao 1 duży, dojrzały banan (120 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao 35 g ksylitolu / erytrolu / cukru kokosowego 150 ml napoju roślinnego (u mnie ryżowy) olej kokosowy do smażenia Dodatki: dżem truskawkowy domowej roboty banan masło migdałowe 100% (Terrasana) kruszone ziarna kakao Przygotowanie: Kaszę jaglaną, siemię lniane, nasiona
Zdrowie na języku :Pmnie kacze szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego light muscovado szklanka wiśni bez pestek. U mnie wiśnie z syropu. łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego 2 szklanki mąki pół szklanki kruszonki z siekanych płatków migdałowych, ciasteczek itd opcjonalnie mąka kokosowa do posypania wiśni Rozpuść olej kokosowy. Rozgrzej piekarnik góra dół na 160-170 stopni. Jaja utrzyj(...)cukrem na kogel-mogel. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksuj. Wlej olej kokosowy, połącz wszystko miksując. Międzyczasie obtocz wiśnie mąką kokosową. Okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem. Wylej ciasto. Wsyp wiśnie. Całość posyp kruszonką , u mnie faktycznie z czego popadnie- ciasteczka, migdały itd. Włóż do piekarnika, piecz około 35-40 minut- sprawdzaj. Ja nie patrzę na czas
Z Kuchni Do Kuchnitakże składnik, który może podnieść smak kasz, ryżu czy innych zbóż, przez co świetnie nadaje się do składu posiłku śniadaniowego. Tak więc kombinujemy, tworzymy i chwalimy się jaglanką kokosową z nutką Inki oraz ze świeżymi owocami. Polecam! Jaglanka kokosowa z jabłkiem, gruszką oraz Inką. Składniki: 200 g kaszy jaglanej puszka mleczka kokosowego 400 ml mleko krowie pasteryzowane(...)brązowy cukier według uznania 50 g wiórków kokosowych (drobno mielonych) czubata łyżeczka Inki Klasycznej nieduża gruszka nieduże jabłko Wykonanie: Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do rondelka i zalać mlekiem kokosowym. Dołożyć kawę zbożową. Wstawić na palnik i na małym ogniu, często mieszając, gotować jaglankę przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, dosypać wiórki, dołożyć cukier wedle
Poezja Smaków - blog kulinarny