Upiekłam przepyszne, pulchne babeczki z nadzieniem kokosowym. Do tego szklanka mleka lub kakao i mamy pyszne śniadanko, kolację lub podwieczorek. Z podanej porcji wyszło mi 14 bułek. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na bułki drożdżowe, mleczne, z serem, czekoladą, a nawet o smaku pizzy. Ciasto 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 500 g mąki 30 g świeżych(...)drożdży 1/2 szklanki oleju 6 łyżek cukru 1 jajko Masa kokosowa 150 g roztopionego masła 3 łyżki brązowego cukru 3 czubate łyżki wiórków kokosowych Do roztopionego masła dodać cukier i wiórki. Wszystko wymieszać. Lukier 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki mleka Wszystko dokładnie wymieszać Do miski wlać ciepłą wodę, rozkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać. Wsypać cukier, dodać białko, ciepłe
O kuchni z uczuciemnależy moja dzisiejsza potrawka. Eksperyment udany 😋 i na pewno będzie w mojej kuchni powtarzany! 😊 Składniki (na 2 porcje): ok. 250 g fileta okonia nilowego bez skóry łyżka oleju kokosowego 200 ml mleka kokosowego chili 5 gałązek natki pietruszki trawa cytrynowa 6 ziarenek kolendry łyżeczka sosu sojowego sól pieprz świeżo mielony Filet okonia nilowego oprószyć solą i pieprzem. Odstawić(...)minut do lodówki. Okonia pokroić na paski w poprzek włókien. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć na nim kawałki okonia. Do obsmażonego z obu stron okonia dodać mleko kokosowe, pokrojone w krążki chili i lekko obtłuczoną trawą cytrynową (obtłuczenie jej stwardniałej części pozwala na uzyskanie silniejszego aromatu i smaku trawy cytrynowej), posiekaną natkę pietruszki i sos sojowy. Całość wymieszać
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na fit słodkości. Tym razem jest to pyszny, mocno kokosowy deser z kaszy jaglanej. Kasza ta wyróżnia się dużą zawartością witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Zatem bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na kawałek tej słodkiej przyjemności :) 1 szkl kaszy jaglanej 3 szkl mleka 1 szkl(...)wody 250 ml mleczka kokosowego 5 łyżek ksylitolu 2 łyżki miodu 1 laska wanilii 130 g wiórków kokosowych + 4 łyżki do posypania garść płatków migdałów Kaszę dokładnie przepłukać wodą na sicie. Przełożyć do garnka i zalać 2 szklankami mleka i szklanką wody. Gotować na małym ogniu ok 20 minut. Do ugotowanej kaszy wlać pozostałe mleko i mleczko kokosowe, wsypać
Smakołyki AsiBatoniki z gotowanej kaszy jaglanej, z wiórkami kokosowymi, bakaliami i polewą czekoladowo-kokosową . Bardzo proste w wykonaniu, aromatyczne i pełne odżywczych składników. Zdrowy słodycz bez żadnych polepszaczy i nadmiaru cukru i doskonała przekąska do pracy. Składniki: 1 szkl suchej kaszy jaglanej 2 czubate łyżki wiórków kokosowych 2-3 czubate łyżki miodu dwie garście rodzynek 2 garście orzechów włoskich(...)garść nasion słonecznika 2 czubate łyżki mleczka kokosowego - lub 3 łyżki jeśli mleko jest płynne Kaszę jaglaną ugotować wg następującego przepisu. Do rondelka wlać 2 szklanki wody i dodać szczyptę soli. Wodę zagotować. Do gotującej się wody wsypać kaszę jaglaną, przykręcić ogień i pogotować całość do momentu pojawienia się kraterów w kaszy. Następnie wyłączyć ogień, przykryć rondelek i zostawić
Ze smakiem bez glutenuKruchy wierzch, obłędnie pyszny i mięsisty środek oraz tak wspaniały aromat i cudowny smak, że ciężko im się oprzeć- Kokosanki! 😍 Bez glutenu, na samych białkach oraz wiórkach kokosowych (no, jeszcze plus cukier, bo w końcu to słodki deser 😉) i z... tysiącem kalorii, ale czy ktoś to liczy??!! 😜 Proporcje na te kokosowe cuda zaczerpnęłam z przepisu od Ani Starmach(...)około 16 szt.: * białka- 4 szt. * wiórki kokosowe- 200 g * cukier- 150 g * masło- 60 g * mąka ziemniaczana- 1 łyżka * sok z limonki- 1 łyżka * cukier puder- do oprószenia (opcjonalnie) W rondelku podgrzewać masło z cukrem (100 g), do momentu aż cukier się rozpuści, a następnie wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania
Kraina Miodem Płynącatrzeba jednak z tych przyjemności rezygnować, tłumacząc się chęcią dbania o figurę czy aspektami zdrowotnymi. Dzisiaj przepis na deser idealny dla każdego, bo zdrowy i bez cukru. Mleko kokosowe Mrożone wiśnie Granola czekoladowa (lub inna) Miód (syrop klonowy lub inny syrop smakowy) Laska wanilii Tapioka Mięta do dekoracji Tapiokę moczymy w mleku kokosowym, najlepiej przez całą noc. Na 100ml(...)przekładamy do miski, tutaj podobnie – 100g jedna łyżka (dzięki temu będzie konsystencja niemalże galaretki). Wiśnie po rozmrożeniu nieco rozgniatamy, by puściły więcej soku i dodajemy tapiokę. Podobnie jak mleko kokosowe – zostawiamy na noc, aż namoknie. Do mleka kokosowego dodajemy ziarenka z jednej laski wanilii i jedną lub dwie łyżki miodu (możemy użyć syropu klonowego). Mleko kokosowe z tapioką zagotowujemy, zmniejszamy
MarcinChefzawsze mamy czas na pieczenie ciasta więc możemy przygotować taka napoleonkę bez pieczenia na herbatnikach. krem z dodatkiem wiórek kokosowych jest bardzo smaczny i ma fajną lekką konsystencję. Idealne ciasto do popołudniowej małej czarnej. W Składniki: 1 litr mleka 200 gram wiórek kokosowych Targroch 200 gram masła 0,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)herbatników Dodatkowo: Polewa kakaowa Wiórki kokosowe do posypania wierchu Forma 23x23 cm. Sposób przygotowania: Dno formy wykładamy herbatnikami. Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy w nim obydwie mąki, pozostałe zagotowujemy w rondlu z cukrem, masłem i wiórkami kokosowymi. Do gotującego się mleka wlewamy wymieszane mąki z mlekiem i gotujemy budyń, gorący wylewamy na ułożone herbatniki. Na wierzch układamy warstwę herbatników, lekko
Bajeczna Kuchniadokładnie jem, bo ja sama o tym decyduję. Bardzo lubię drink Pina Colada i dlatego też postanowiłam zrobić sobie właśnie takie lody. SKŁADNIKI 1/2 dużego ananasa 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml śmietany 30% 5 żółtek 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki ksylitolu opcjonalnie można dodać 1 kieliszek likieru kokosowego WYKONANIE Ananas obrać ze skórki, wyciąć stwardniały środek i przełożyć(...)misy blendera. Dodać mleczko kokosowe, ale tylko gęstą część bez wody kokosowej i całość zblendować na jednolitą masę. Żółtka ubić z ksylitolem. Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Mieszając delikatnie połączyć żółtka ze śmietaną, a następnie z masą kokosowo-ananasową (na tym etapie można dodać również likieru kokosowego). Gotową masę przełożyć do szczelnych pojemników np. po lodach i wstawić
Passions hobbies lifeWitajcie, tak mocno kokosowych placuszków jeszcze u mnie nie było. Musiałam zużyć resztkę mleka kokosowego i tak to sobie wykombinowałam, że wyszło zdrowo, pysznie i bez grama cukru. Spróbujcie koniecznie, zobaczycie, że można słodko ale bez cukru :) Składniki (porcja dla 2 osób): 200 ml mleka kokosowego 2 jaja 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody 1 banan 3 łyżki wiórek(...)kokosowych 2 łyżki siemienia lnianego olej do smażenia Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy aż się połączą, jeśli masa wyjdzie bardzo gęsta dodajcie odrobinę wody. Smażymy na wielkiej ilości tłuszczu (lub jeśli macie dobrą patelnię jak zupełnie bez tłuszczu) i podajemy np z jogurtem naturalnym. Smacznego
Cynamonowe szczęścieSkładniki na 1 porcję: 1/2 szklanki wody kokosowej 1,5 łyżki nasion chia 1 łyżeczka syropu klonowego 50 g mrożonych jagód 1 banan wiórki kokosowe Wodę kokosową wymieszać z chia i syropem klonowym. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub cała noc. Jagody zmiksować z bananem, wyłożyć na warstwę chia. Posypać wiórkami kokosowymi
Moja Galeria Smakumuszą się ograniczać :) Składniki (na tortownicę o śr. 18 cm) : Spód: 1 szklanka orzechów ziemnych (niesolonych i nieprażonych) lub 1 szklanka ziaren słonecznika 1 szklanka wiórków kokosowych płaska łyżka kakao 1 średni dojrzały banan Masa serowa: 1 szklanka nerkowców (wcześniej namoczonych przez min. godzinę) 1 szklanka mleka kokosowego sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 5 łyżek erytrytolu (lub innego słodziwa(...)syrop z daktyli, syrop klonowy itp.) 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej 2 łyżeczki agaru Przygotowanie: Spód: W malakserze/ blenderze rozdrobnić orzechy i wiórki kokosowe. Następnie dodać pozostałe składniki i miksować do połączenia składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki delikatnie posmarować olejem. Dno i boki formy równomiernie wylepić przygotowaną masą. Masa serowa: Odsączone nerkowce włożyć do naczynia
Domowa Cookierenka Agi30x20cm Czas przygotowania: 45 minut + 2 godziny w lodówce Składniki: 80g migdałów 150 g pestek słonecznika 15g nasiona chia 10g sezamu 30g kakao 150 g daktyli 50g rozpuszczonego oleju kokosowego 30ml + 15ml syropu klonowego 10g mąki ryżowej 10g mąki kukurydzianej 20g skrobi kukurydzianej 3 duże żółtka od kur z wolnego wybiegu 2 łyżki miodu 250 + 30 ml mleka kokosowego(...)Przygotowanie 1 Migdały, pestki słonecznika, nasiona chia i sezam mielę w malakserze na gruboziarnistą mączkę, przesypuję do osobnego naczynia i dodaję kakao. 2 W malakserze miksuję daktyle z olejem kokosowym i 30ml syropu klonowego do uzyskania drobnych kawałków. 3 Do suchych składników dodaję daktyle z olejem i mieszam ręką, aż wszystkie składniki się połączą a masa po naciśnięciu palcami będzie
Book of spellsłyżeczki dżemu np. z czarnej porzeczki (ok. 45 g), - pół woreczka kaszy jaglanej (ok. 50 g), - pół szklanki wody (ok. 125 ml), - 1/4 puszki mleka kokosowego (ok. 100 ml), - łyżka miodu (ok. 24 g), - do dekoracji: wiórki kokosowe, suszona żurawina i płatki migdałów. Sposób przygotowania 1. Masło z dodatkiem przesianej mąki siekamy nożem. 2. Do masła dodajemy żółtko, cukier, jogurt(...)ciasta wylepiamy brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach C ok. 15 min. 6. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. 7. Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z dodatkiem mleka kokosowego. 8. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z dodatkiem miodu na gładki krem. 9. Na wystudzone ciasto kruche nakładamy dżem a następnie krem kokosowy. 10. Mazurek dekorujemy wiórkami kokosowymi, suszoną żurawiną
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachzrobić smaczne ciasteczka – bezglutenowe, bez zbóż, nabiału, orzechów i jajek. Ciasteczka dyniowe dozwolone przy chorobach autoimmunologicznych (np. Hashimoto ) – przepis: purée z dyni – 2 szklanki ( przepis ) mąka kokosowa – ⅔ szklanki mąka/skrobia ziemniaczana lub mąka ararutowa – ⅔ szklanki olej kokosowy – ⅓ szklanki wiórki kokosowe – ½ szklanki miód – ½ szklanki cynamon – 2 łyżeczki imbir – ¾ łyżeczki goździki(...)FODMAP , jeśli jednak zastąpisz go zwykłym cukrem albo stewią, to ciasteczka będą dopuszczalne w tym ostatnim przypadku. Zobacz też: Czy miód jest paleo? Zobacz inne ciasteczka paleo: Ciasteczka bananowo-kokosowe (2 składniki) , Kruche ciasteczka rodzynkowe (z foremek) , Ciasteczka czekoladowe z awokado (bez mąki) oraz Ciasteczka czekoladowe (z foremek) . Smacznego! Wartości odżywcze Wartość energetyczna Węglowodany Tłuszcze Białko przyswajalne błonnik
PaleoSMAKBardzo kokosowa babka. Ciasto nie należy do lekkich, jest raczej wilgotne i ciężkie, ale w tym cały jego smak. Miłośnicy kokosowych ciast będą zachwyceni. Składniki: 100g wiórków kokosowych (dałam Helio ) 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju rzepakowego 150 ml gęstego mleka kokosowego 3 małe jajka pół dojrzałego banana(...)cytryny olej i bułka do posmarowania i wysypania formy polewa czekoladowa i wiórki kokosowe do dekoracji Zmiksować mokre składniki: rozgnieciony banan, jajka, mleko, olej, sok z cytryny i cukier. Wiórki koksowe zmielić w młynku, żeby były drobniejsze. Wiórki, mąkę, proszek wymieszać, wsypać do mokrych składników, zmiksować. Formę na babkę (u mnie z kominem o średnicy 23cm) posmarować olejem, wysypać bułką
Obiad gotowy