kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:84/326)

Kapusta kiszona z kaszą 157

straszną migrenę i wielką ochotę na kapustę. Jakąkolwiek i w jakiejkolwiek postaci. KAPUSTA KISZONA Z KASZĄ Składniki: - około 1,5 kilograma kapusty kiszonej (2 słoiki) - 200 gram kaszy jęczmiennej grubej - około ½ (można więcej) kilograma mięsa (różne, np. kawałek antrykotu, kawałek żeberek, biodrówka) - liść laurowy - ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wlewamy ½ litra wody, dodajemy kapustę, liść laurowy, ziele angielskie oraz mięso

Życie zamknięte w smaku
Pieczone mini-pierogi z kapustą i grzybami 173

żytniej razowej 125 g mąki pszennej 150 ml bardzo ciepłej wody 5 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 1 białko Farsz: 300 g kapusty kiszonej 25 g suszonych grzybów 1 szklanka wody 100 ml wody z grzybów 1 cebula 1 płaska łyżeczka tymianku 1 łyżka cukru 2 szt. ziela angielskiego szczypta ziół prowansalskich sól(...)mąki przesiewamy przez drobne sitko. Dodajemy sól. Do zaczynu drożdżowego dolewamy oliwę z oliwek i mieszamy. Zaczyn łączymy z mąkami i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Kapustę kiszoną szatkujemy i wrzucamy do garnka. Jeżeli kapusta jest za kwaśna można przepłukać ją wodą. Do garnka wlewamy szklankę wody i gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę kroimy w kostkę

My Chcemy Jeść
Łazanki z kapustą kiszoną 220

najchętniej do każdego posiłku :-). Jest to kolejny fenomen jak z kilku prostych, tanich składników można wyczarować coś tak pysznego! Szczerze polecam to danie gdyż jest naprawdę pyszne. Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą dla 4 osób ok 2 h Składniki woreczek kapusty kwaszonej lub pół kilograma kapusty kiszonej pól kilograma makaronu łazanki jedna cebula 30 dag kiełbasy łyżeczka kminku sól

sierotka maRysia w kuchni
Kiszona kapusta z pomidorami i boczniakami 150

pachnie u mnie w kuchni.  Dzisiaj zapraszam Was na kapustę, którą robiłam kilka dni temu, z przepisu Marty Dymek. Jest naprawdę wyśmienita! z przepisu otrzymałam dwie porcje obiadowe. Kiszona kapusta z pomidorami i boczniakami 1/2 cebuli olej 250 g kiszonej kapusty z marchewką po 2 liście laurowe i ziarna jałowca 1 łyżeczka majeranku spora szczypta soli pół szklanki przecieru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi z kapustą i grzybami. Pierogi świąteczne. 226

ciekawych książek. Ach rozpisałam się, to dlatego że tak lubię książki kucharskie Teraz zapraszam Was na mój przepis na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Składniki: Farsz: 1 kg kiszonej kapusty (u mnie już z marchewką) 40 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki) 8 małych pieczarek 2 czerwone cebule 2 liście laurowe (u mnie Skworcu ) 4 ziela angielskie(...)około 1 godziny w wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzamy (wodę z nich zostawiamy). Gdy grzyby przestygną drobno je siekamy (ja przekładam je do misy blendera z nożami). Kiszoną kapustę przepłukujemy, aby nie była za kwaśna. Następnie przekładamy ją do garnka dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Po czym zalewamy wodą z grzybów, a następnie dopełniamy czystą wodą

Słodkie okruszki
Kapusta kiszona zasmażana do obiadau 192

Składniki: Kapusta kiszona marchewka 2-3 cebule liście laurowe ziele angielskie mąka olej sól pieprz cukier Wykonanie: Kapustę kiszoną wypłukać w wodzie aby straciła nadmiar kwasowości, następnie kroimy ją. Pokrojoną kapustę dusimy z startą na tarce marchewką oraz pokrojoną w kostkę podsmażoną na oleju cebulą oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Z mąki i oleju robimy zasmażkę, na końcu dodajemy

Pychotkaaa
Surówka z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą 214

Dziś na obiad ryba, więc surówki z kiszonej kapusty nie może zabraknąć :) Składniki: 1/2 kg kapusty kiszonej 1 czerwona cebula 1 pęczek zielonej cebulki 1 jabłko cukier, olej Sposób wykonania: 1. Kapustę drobniej kroimy, cebulę czerwoną również drobno siekamy. 2. Zieloną cebulkę kroimy, a jabłko ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Składniki łączymy, dodajemy odrobiny cukru i oleju do smaku. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kapusta kiszona w dębowej beczce 69

KISZENIE KAPUSTY “Obrawszy główki kapusty ze wszystkich zbytecznych liści, przekrajawszy je w pół i odrzuciwszy głąby, pokrajać pozostałą twarda masę główek jaknajdrobniej heblem. Potem na dwa czubate węborki uheblowanej kapusty dać małą filiżankę soli, małą garść kminku, kilka kawałków kwaśnych jabłek i 5 do 6 jagód jałowcowych i te przyprawy dobrze w większem naczyniu z kapustą przemieszać.” Cytat(...)książki “Kuchnia Polska – niezbędny podręcznik dla kucharzy i gospodyń wiejskich i miejskich” – Toruń 1901. Minęło ponad 100 lat i tak naprawdę w kwestii kiszenia kapusty nic się nie zmieniło! Chociaż… co to jest ten “Węborek” ? Poszukałam i w słowniku języka polskiego napisane jest, że węborek, to wiadro w gwarze poznańskiej

Tajemnice Smaku
Śląski hot dog 125

Dlaczego śląski? Bo zamiast zwykłej parówki użyliśmy kiełbasy śląskiej. Wspaniale komponuje się z ketchupem wymieszanym z kapustą kiszoną.   Składniki 4 kiełbasy śląskie 4 krótkie bagietki 100 g kapusty kiszonej 100 k ketchupu   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kiełbasę nacinamy na krzyż i grillujemy z dwóch stron. Kapustę siekamy, odciskamy z nadmiaru soku i mieszamy

R'n'G Kitchen
Śląski hot dog 158

Dlaczego śląski? Bo zamiast zwykłej parówki użyliśmy kiełbasy śląskiej. Wspaniale komponuje się z ketchupem wymieszanym z kapustą kiszoną.   Składniki 4 kiełbasy śląskie 4 krótkie bagietki 100 g kapusty kiszonej 100 k ketchupu   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kiełbasę nacinamy na krzyż i grillujemy z dwóch stron. Kapustę siekamy, odciskamy z nadmiaru soku i mieszamy

R'n'G Kitchen
Kapuśniaczki z Ciasta Drożdżowego 377

żółtka 2 łyżki oleju 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli kminek do posypania kapuśniaków białko do pomalowania kapuśniaków przed pieczeniem na farsz: około 300 g kapusty kiszonej do smaku: kminek, sól, pieprz do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Link do filmu z przygotowania : Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego https://www.youtube.com/watch?v=quvBEq8J4zw Przygotowanie: Najpierw przygotuję kapustę(...)kapuśniaczki: Osączoną kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta), garnek stawiam na gazie i gotuję kapustę do miękkości około 30 minut – od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną kapustę dokładnie odciskam na durszlaku z wody. Dodatkowo jeżeli kapusta po odciśnięciu jest zbyt wilgotna możemy ją odparować

Uwaga Babcia Gotuje
Kapusta z grzybami 96

Święta nie mogą obejść się bez kapusty z grzybami. W tym przepisie królują pieczarki i dobra kiszona kapusta. Składniki: 1 kg dobrej kapusty kiszonej z marchewką 1,5 kg pieczarek 3 duże cebule 2 szklanki wody 3 łyżki masła 1 łyżka oleju szczypta cukru sól pieprz Kapustę wrzucamy do dużego garnka, wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu

Kocham Czekoladę
Kapusta z grzybami 131

Święta nie mogą obejść się bez kapusty z grzybami. W tym przepisie królują pieczarki i dobra kiszona kapusta. Składniki: 1 kg dobrej kapusty kiszonej z marchewką 1,5 kg pieczarek 3 duże cebule 2 szklanki wody 3 łyżki masła 1 łyżka oleju szczypta cukru sól pieprz Kapustę wrzucamy do dużego garnka, wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu

Kocham Czekoladę
Uszka wigilijne z farszem mielonym 101

wigilijnego barszczu najlepsze na świecie są uszka z grzybami i kapustą. A najlepiej jeśli jest to domowa kiszona kapusta i zbierane własnoręcznie grzyby. Ale nie zawsze można mieć wszystko, ważne że są domowe uszka. Tym razem farsz jest mielony, dzięki czemu łatwiej się go pakuje do ciasta. I mimo, że to praca długa i misterna, ale wcale nie taka trudna

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierogi gryczane z kapustą kiszoną 154

Pierogi gryczane z kapustą kiszoną Dla części osób pierogi (zwłaszcza z kapustą) to danie odświętne. Dla mnie jednak pierogi to cud natury. Dlaczego? Bo jak głosi popularny mem – „pierogi nie pytają, pierogi rozumieją” . Oczywiście do wszystkiego należy podejść z pewnym dystansem, dlatego postanowiłem zamiast tradycyjnych pierogów ulepić sobie na kolację (już nie wigilijną) pierogi z mąki gryczanej(...)podawanie z zasmażaną cebulką i ewentualnie wędzonym tofu. Dodatkowo po ugotowaniu warto pierogi podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Smak i tekstura są wtedy o wiele lepsze. Artykuł Pierogi gryczane z kapustą kiszoną pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman

Proponowane wyszukiwania