przyspiesza wykonanie 12 tradycyjnych potraw. W mojej Rodzinie wigilijne pierogi z kapustą i grzybami zawsze podawane są w Wigilię, ale najlepiej smakują następnego dnia, kiedy to podsmażane są na patelni i podawane do czerwonego barszczu. Udostępnij Składniki na pierogi z kapustą i grzybami Nadzienie: 400 g kiszonej kapusty 15 g suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżeczka bułki tartej 2 liście(...)czym ugotować je do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić i dobrze odcisnąć, zmielić w maszynce lub bardzo drobno pokroić. Wywar można wykorzystać do przygotowania sosu lub zupy. Kapustę kiszoną przepłukać, drobno pokroić. Ugotować ją do miękkości w wodzie z dodatkiem liścia laurowego, ziaren pieprzu, jałowca i ziela angielskiego. Ostudzić, odcisnąć, wyjąć przyprawy, drobno pokroić. Cebule obrać, posiekać w drobną
niecodziennikparybardzo często nasze babcie w czasach powojennych. Najbardziej smakowały pieczone w piecu chlebowym Składniki: Kapusta włoska 1 główka Kasza gryczana ½ kg Cebula biała 5 szt. Ziemniaki 6 szt. duże Kapusta kiszona ½ kg Masło 1 łyżka Sól i pieprz do smaku Tłuszcz do polania gołąbków Wykonanie: Kapustę oczyścić, sparzyć wrzątkiem i oddzielić liście po czym ściąć nerwy. Kaszę ugotować z dodatkiem(...)wymieszać z kaszą, cebulą, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką farsz na przygotowane liście, zwinąć w gołąbki. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, położyć na dno połowę kapusty kiszonej, a na niej ułożyć gołąbki. Obłożyć resztą kapusty, skropić tłuszczem, lekko posolić i piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę
Tradycyjna Kuchniaoszukujmy się, nie smakują tak jak te wigilijne, ale przecież nie oznacza to, że są gorsze. Po prostu smakują inaczej:) Pokochaliśmy je od pierwszego kęsa! Jeśli macie swoją kiszoną kapustę - świetnie, ale jeśli kupujecie - zwróćcie uwagę, cy jest kiszona czy może kwaszona (z dodatkiem octu). Tej ostatniej nie polecam. Robienie pierogów to jednak zajęcie czasochłonne. Ale można poukładać sobie czynności(...)pozostaje "tylko" ulepienie pierogów. Bawię się trochę, robiąc na niektórych z nich falbankę, by później usłyszeć: "A te z falbanką to z czym są?":) Składniki (na 40 sztuk): 500g kiszonej kapusty 300g pieczarek 1 duża cebula majeranek pieprz 1 liść laurowy 3 łyżki oleju ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody szczypta soli Kapustę opłukać, odcisnąć, pokroić. W głębokiej
Obiad gotowysię, można podawać je z sosem grzybowym (o którym przypomniałam sobie po fakcie;p ) Składniki (4 krokiety) : naleśniki z TEGO PRZEPISU farsz: 0,5 litrowy słoik kapusty kiszonej (nie wiem jak wagowo to wyszło bo nie mam tu wagi, a kapustę miałam domowej produkcji i była dość mocno upchana do słoika;p) 500g pieczarek 1 cebula sól(...)pieprz wg. smaku panierka: mieszanka otrębów (ja użyłam żytnich i owsianych) 1 jajko Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, wlewamy wodę (do wysokości połowy kapusty) i gotujemy, aż będzie miękka pieczarki myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę pieczarki i cebulę wrzucamy do rondelka, którego dno zalewamy wodą i dusimy, co jakiś
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzewnątrz gorąco jak w piekle, temperatura w cieniu przekracza 35 stopni, a my lepimy pierogi :) A co, lubimy to! :) Akurat miałem sporo kiszonej kapusty, którą zresztą sam ukisiłem. Z młodej kapusty. Wyszła naprawdę smacznie. Madzia trochę się obawiała, że młoda kapusta nie bardzo nadaje się do kiszenia, ale to nie prawda. Nadaje się doskonale. Była rewelacyjna i objadałem się nią(...)proporcji, to nie ma większego znaczenia, to już od was i waszego indywidualnego smaku zależy czego chcecie dać więcej, a czego mniej. W każdym razie składniki, których ja użyłem: kiszona kapusta (nieco ponad pół kilo), suszone grzyby, pieczarki (około 300 g), natka pietruszki, sól, pieprz, czosnek suszony, suszona słodka papryka, papryczka chili . Przede wszystkim potrzebna będzie naprawdę duża patelnia
Marder&Marder ManufactureNowy tydzień, nowe propozycje na blogu. Dzisiaj bigos w nieco odmienionej formie, z dodatkiem pęczaku. Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 1/2 średniej główki świeżej kapusty 3 duże pomidory malinowe (lub puszka pomidorów) 1 duża cebula 800 g karkówki 1 szklanka pęczaku klika dużych świeżych, miękkich śliwek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki łyżeczka kminku olej sól, cukier, pieprz(...)przyprawa warzywna do smaku Kapustę kiszoną ugotować w osobnym garnku. Pod koniec dodać obrane i pokrojone pomidory oraz wypestkowane, pokrojone na kawałki śliwki. Gotować aż pomidory i śliwki rozpadną się. Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Mięso przełożyć do większego garnka, zalać 2 szklankami wrzątku i dusić do miękkości. Dodać kminek oraz posiekaną świeżą kapustę i obraną, pokrojoną
Czerwień i błękitlitry wody - 300 gram wołowiny (lub innego, dowolnego mięsa) - 250-300 gram salami - 3 papryki (różnokolorowe) - 300 gram pieczarek - 3 cebule - 4 ogórki kiszone - 4 ogórki korniszony - 400 gram kapusty kiszonej - 4 pomidory obrane ze skóry lub puszka pomidorów - mały słoik oliwek - 3 łyżki kaparów - 4 ząbki czosnku - przyprawy: sól, pieprz, chili lub pieprz cayen, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie(...)wołowinie, salami kroimy w słupki i po podsmażeniu dokładamy do wywaru. Paprykę, ogórki i cebulę także kroimy w słupki i dodajemy do zupy. Następnie dorzucamy pokrojone pieczarki, kapustę kiszoną i pomidory. Na samym końcu w garnku powinny się znaleźć pokrojone oliwki i kapary oraz czosnek. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Voila
Życie zamknięte w smakuKimchi to kiszona kapusta pekińska z wersji azjatyckiej, symbol koreańskiej kuchni. To prawdziwa bomba zdrowotna, szczególnie teraz w sezonie na przeziębienia. Przyspiesza metabolizm, oczyszcza z toksyn, poprawia odporność, obniża cholesterol. To bogate źródło bakterii probiotycznych, bardzo pozytywnie wpływających na mikroflorę naszych jelit. Według magazynu Health kimchi uznane zostało za jedno z 10-ciu najzdrowszych dań na świecie. Właściwości zdrowotne(...)prawie identyczne co nasza kiszona kapusta, jednak bogatsze jest w składniki poddane fermentacji - czosnek, imbir i chili. Tradycyjnie w skład kimchi wchodzą: kapusta pekińska, rzodkiew, marchew, cebula, czosnek, imbir, papryka. Najważniejsza rolę w oryginale odgrywa dodatek koreańskiej papryki chili gochugaru. Nadaje ona niezwykłej pikanterii. Kimchi to prawdziwa petarda smaku, mieszają się tu smaki kwaśne, z pikantymi i słonymi tworząc niepowtarzalną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Łazanki te są szybkie i bardzo smaczne, lubię doprawić je bardzo pikantnie ale to już na swoim talerzu gdyż rodzina za ostrością nie przepada... Postne łazanki z kapusty kiszonej Składniki : 400 g makaronu łazanki 400 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka olej rzepakowy sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinowe smaki bardzo spodobały się domownikom, przełamujemy stare przyzwyczajenia z #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski . Podstawa dania: - 1 główka czerwonej kapusty - 3 łyżki octu 10% spirytusowego Farsz: - 1 litrowy słoik kiszonej kapusty - 1 szklanka suszonych grzybów ( można dać więcej ), borowiki, podgrzybki, kozaki - 2 cebule - olej Wielkopolski www.olejkonwenanse.pl - suszony majeranek, tymianek, kminek wg. znania - sól - pieprz 1. W dużym rondlu gotujemy(...)nich ostrym nożem grube żyłki, które są przez środek. Ważne: W środek kapusty wbijam duży nóż co znacznie ułatwia mi wyciąganie całej główki przy parzeniu liści. 2. Gotuje kapustę kiszoną z grzybami i ziołami. Na patelni rozgrzewam olej i blanszuje cebule. Gdy kapusta nieco zmięknie wszystko razem mieszam, przyprawiając do smaku solą, pieprzem. Chwilę razem smażymy żeby odparować nadmiar
Apetyczna babeczkałyżki masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na farsz: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 10dkg pieczarek 20dkg kapusty kiszonej 2 ugotowane i ostudzone ziemniaki (mogą być z wczorajszego obiadu) 20dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa (najlepiej wieprzowego lub mieszanego – może być z wczorajszego obiadu) Przyprawy: sól, pieprz, majeranek(...)Przygotowujemy farsz: pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu *** *** Podsmażone pieczarki zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę *** *** Kapustę kiszoną bardzo drobno kroimy (u mnie kapusta z marchewką) *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy kapustę oraz pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki, mieszamy i całość smażymy na niedużym ogniu przez kilka
Blog z Apetytemwiele czasu, gdyż zapisałam się na kurs, więc bardzo proszę o zrozumienie i cierpliwość. Dzisiaj przepis na kolejną surówkę, która często robię w domu do obiadu a mianowicie z kiszonej kapusty. Przepis na 4 porcje ½ kg kiszonej kapusty 3 marchewki sól, pieprz, majeranek do smaku 2 łyżki oliwy Sposób wykonania: Marchew zetrzeć na tarce na wiórki, wymieszać z kapustą. Dodać
Na słodko lub wytrawnieKROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMISkładniki:- 12 sztuk cienkich naleśników- 1kg kiszonej kapusty- 500g pieczarek- 2 białe cebule- 4 liście laurowe- 5 kulek ziela angielskiego- 1 łyżeczka kminku- 1 łyżka cukru- pieprz czarny mielony- przyprawa "Kucharek"- 1/4 kostki smalcu- bułka tarta- 2 jajka- olej do smażeniaSposób przygotowania:Na początek przygotowujemy ok. 12 sztuk cienkich naleśników. Kapustę kiszoną dokładnie płuczemy
Mentor SmakuChoć na tę tradycyjną potrawę powstało już tyle przepisów, z dodatkami bez, tyle sposobów przygotowania, u nas najczęściej gości ten podstawowy. Klasyczny bigos z mięsem wieprzowym z kiszonej kapusty. Składniki (4 porcje) -800 g kiszonej kapusty -500 g mięsa wieprzowego z szybki lub łopatki -1 marchewka -1 pietruszka -1 mała cebula -2 łyżki oleju -1 szklanka wody -listek
Zielona Kuchniabędzie..... Nie, nie świąteczny, wprost przeciwnie, chudy i postny, ale za to regionalny, a wręcz miejscowy. Szybka, prosta zupka, coś dla fanów kapusty. 5 - 6 średnich ziemniaków kg kiszonej kapusty marchew cebula liść laurowy ziele angielskie łyżka smalcu kawałek słoniny 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku woda natka pietruszki Kapustę kroimy na drobno, płuczemy z nadmiaru kwasu(...)stwierdził mój małżonek.... Gdyby sama kapusta była dobra, to by ją już dawno zające zjadły. A więc z wkładką będzie jeszcze lepsza. Jednak ja jestem fanką kapusty kiszonej, dodałam sobie jeszcze odrobinę kminku i mnie smakowało. Jednak jak z każdym innym przepisem, tak i z tym można przeprowadzać własne wariacje
Dieta moja pasja