kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:89/326)

Surówka z kiszonej kapusty 187

obiadek mam schaboszczaki :D Kiszonka jest bardzo zdrowa ! Jest bogatym źródłem witaminy C, E , wapnia, fosforu, przeciwutleniaczy i działa grzybo- bakteriobójczo :)  Także zajadajcie jak najczęściej :) Składniki 500g kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 duża cebula 1 łyżki oleju szczypta cukru pieprz do smaku Przygotowanie:  Kapustę kiszoną płuczę w zimnej wodzie (tylko raz)  by pozbyć się nadmiaru kwasu

Domowa Kuchnia u Mamy
krokiety z kaszą i kapustą z pieczarkami... 194

Składniki: KROKIETY: jajka 1 szuka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, mleko 2 szklanki, woda gazowana 2 szklanki, mąka tortowa 4 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka FARSZ: kapusta kiszona 3/4 kg, pieczarki 35 dag, kucharek 1 łyżeczka, papryczka ostra 1 mała, olej do smażenia 6 łyżek, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżka, kasza gryczana 1 saszetka PANIERKA: jajka 4 sztuk(...)bułka tarta 1,5 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba kapustę kiszoną ugotować do miękkości - odlać na sito, pieczarki usmażyć z cebulą i dodac do kapusty, dodac papryczkę ostrą i kucharka - blenderem wszystko zmiksować saszetkę kaszy gryczanej ugotować w niesolonej wodzie i dodać do kapusty, wszystko wymieszać i wystudzić z podanych składników mikserem wymieszać ciasto na naleśniki i odstawić

W Mojej Kuchni Lubię
Błyskawiczny bigos z szybkowaru z kiełbasą słoikową. 179

słoików, była pyszna. Do bigosu użyłam również pysznej kapusty od firmy Orzech . Mam nadzieję że pomysł na szybki bigos Wam się spodoba i go wypróbujecie :) około 1 kg kiszonej kapusty z marchewką ja użyłam Orzech 2 słoiki  kiełbasy słoikowej Spichlerz Rusiecki   1 duża cebula   2 łyżki oleju 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku(...)łyżeczka kopiasta ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii   kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 pokruszony listek laurowy  szybkowar Kapustę kiszoną przelewamy wodą na durszlaku. Następnie przekładamy do szybkowaru. Cebulę obieramy i kroimy w kotkę, olej rozgrzewamy i podsmażamy cebulkę.Dodajemy do kapusty:przyprawy, cebulę,1 słoik mięsny i zalewamy wodą tak żeby kapusta była leciutko przykryta. Szczelnie

Sama słodycz i szczypta chili
Bigos wegetariański 162

się w daniach wegetariańskich. Występuje w dwóch wersjach i obie mają tak skomponowane dodatki, że odpowiednio dobrane wzbogacają smak naszych potraw."Składniki: 1 kg białej kapusty poszatkowanej 1 kg kapusty kiszonej (najlepiej z dodatkiem marchewki) 2 duże cebule pół opakowania smakowitej pajdy z jabłkiem i cebulką 20 dag pieczarek opakowanie tofu wędzonego 1 łyżka oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego sól(...)pieprz, majeranek 2 liście laurowe  ziele angielskie Wykonanie:Kapustę kiszoną odciskamy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Po 15 minutach dodajemy kapustę białą i dalej gotujemy ok godziny. Obrane i opłukane pieczarki kroimy w kostkę, tak samo kroimy cebulę. Wrzucamy smalczyk na patelnię, roztapiamy, dodajemy cebulę i pieczarki i dusimy. Tofu kroimy w drobną kostkę

Anioły w kuchni
Tarteletki z kapustą z grzybami 133

grzybami na którą w podstawowej formie nie mamy ochoty. Składniki: Ciasto: 200g maki pszennej 75g masła 2 łyżki smalcu bez skwarek czubata łyżka jogurtu greckiego sól Farsz: 0,5kg kapusty kiszonej z marchewką (lub bez) łyżka masła klarowanego biała cebula łyżka mąki pszennej 20dag grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki itp) sól, czarny pieprz, majeranek płatki papryki Sposób przygotowania: Ciasto: Składniki(...)przez noc. Gotujemy. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy łyżkę mąki i podlewamy niewielka ilością wywaru z gotowania grzybów. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną i gotujemy pod przykryciem podlewając pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem. Porcje kapusty z grzybami

Pyry na Gaz
Pomidorowy kapuśniak 358

mianowicie na domowy, rozgrzewający pomidorowy kapuśniak z kiełbasą. Myślę, że ta wersja smakowała przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi kapuścianych zup.  Pomidorowy kapuśniak SKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 pietruszka 3-4 ziemniaki 1 mała puszka koncentratu 350 g kiełbasy podwawelskiej 2 łyżki oleju 1 liść laurowy 3 ziarenka ziele angielskie  sól i pieprz(...)garnka wkładamy porcję rosołową, zalewamy wodą około 3 l i gotujemy wywar, solimy go.   Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, ziemniaki kroimy w kostkę.   Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy i drobno kroimy.  Do wywaru dodajemy marchew z pietruszką oraz kapustę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy 40 minut. Ziemniaki gotujemy osobno w lekko solonej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bigos z kiełbaską i grzybkami 147

Coraz bliżej święta ,coraz bliżej święta........... Bigosik z kapusty kiszonej zrobiony :) Zawekowałam w słoiki i spokojnie do świat może stać. Składniki: kapusta kiszona 3kg  marchewka 400 g kiełbasa zwyczajna czy śląska jaką lubicie 800 g  boczek wędzony 300 g szynka 400 g przecier pomidorowy  100 g garść suszonych grzybków ziele angielskie 3 szt  liść laurowy(...)listek laurowy.Gotujemy jakieś dwie godzinki. Boczek wędzony smażymy drobno pokrojony. Kiełbaskę kroimy w kostkę i smażymy. Szynkę kroimy drobno  podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka z kapustą ( niech się dusi razem z kapustą. Kiedy kapusta już będzie miękka dodajemy podsmażony boczek i kiełbaskę. Dodajemy pieprz, przyprawę do potraw oraz przecier pomidorowy i marchew startą. Teraz niech wszystko razem

Różowa kuchnia
PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ- TATY MIRKA 169

Pierogi z mięsem i kapustą idealne zrobione przez Mojego Tatę. Polecam każdemu. To moja propozycja na Święta:)  SKŁADNIKI: Farsz 1.5 kg łopatki 2 kg kapusty kiszonej 3 łyżki warzywka sól i pieprz do smaku 2 cebule 30 dag boczku olej do smażenia Ciasto 1.5 kg mąki 2 szklanki wrzącej wody 2 jajka sól i pieprz do smaku(...)gotuję z dodatkiem warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno siekam następnie smażę na oleju aż będzie szklista. Boczek kroję w drobną kostkę a następnie smażę. Studzę. Kapustę kiszoną płuczę dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie gotuję w wodzie po mięsie. Kapusta musi być miękka. Studzę. Wszystkie składniki muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach

Gotowanie Patki
Kapusta z grzybami 517

Wigilijnym przygotowaniom towarzyszy zapach duszonej kiszonej kapusty i suszonych grzybów, docierający do każdego zakamarka domu. Kapusta z grzybami to nieodłączny element kolacji wigilijnej. Tradycje kulinarne, które przetrwały do dziś, kształtowały się na przestrzeni wieków, gdy zwyczaje pochodzące z czasów pogańskich przeplatały się ze zwyczajami wprowadzonymi przez Kościół. Potrawy które pojawiają się na naszych wigilijnych stołach, dla naszych przodków miały znaczenie(...)podczas ludowych obrzędów. Podawane podczas wieczerzy wigilijnej pomagały w zjednaniu sobie przychylności tych, którzy odeszli. Potrawy z grzybami miały przynieść szczęście i pomyślność oraz zapewnić dostatek. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oleju liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka cukru pieprz sól Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy szklanką wody

Smakowity Blog Kulinarny
Szybki kapuśniak z kiszonej kapusty i kiełbasą 179

wrzucić pokrojony drobno boczek.Smażyć tak długo aż boczek lekko się przysmaży. Na patelnię wrzucić posiekaną drobno cebulkę i smażyć razem z boczkiem aż cebulka zmięknie. Teraz dodać kapustę kiszoną, kminek, marchew pokrojoną w kostkę, seler pokrojony drobno. Smażyć aż kapusta zmieni kolor na ciemniejszy. Wlać wodę która została po wyjęciu kapusty ze słoika plus 1,5 litra wody. Doprawić

Kuchnia Pokoleń
Karkówka z kiszoną kapustą i ananasem 120

zagościć również i u mnie. Tym bardziej, że do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie 3 składników. Do przygotowania porcji dla 6 osób będziemy potrzebować: - 1 kg karkówki - 1 kg kiszonej kapusty (moja była z dodatkiem marchewki) -  1 puszkę ananasów w plastrach - sól i pieprz - odrobinę oleju do smażenia 1. Karkówkę kroimy w niewielkie plastry. Jeśli kupicie już mięso w plastrach(...)możecie zmieniać. Jeżeli chcecie, aby potrawa była bardziej słodka, wykorzystajcie ananasy z 2 puszek, zwiększcie ilość mięsa, zmniejszcie kapusty lub odwrotnie. Kombinujcie i smakujcie! SMACZNEGO! :) Jeżeli lubicie przepisy z kiszoną kapustą koniecznie sprawdźcie jak zrobić  szybki bigos

Bez Cebuli
Krokiety 151

Składniki:farsz:1 kg łopatki wieprzowej,400 g surowego boczku,500 g kapusty kiszonej,1 kostka rosołowa,1 cebula,1 garść grzybów suszonych,sól,pieprz.pozostałe: 30 naleśników,3 jajka,300 g bułki tartej,olej.Przygotowanie:  farsz: łopatkę i boczek kroimy w większą kostkę. Gotujemy około godziny w wodzie z kostką rosołową. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Grzyby

Aga w kuchni
Kapusta z grzybami i majerankiem 99

danie bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Dodatek sporej ilości grzybów sprawia, że kwaskowa kapusta zyskuje zupełnie nowy smak, a majeranek świetnie komponuje się ze smakiem dania. SKŁADNIKI: 1kg kapusty kiszonej z marchewką (lub bez) łyżka masła klarowanego biała cebula łyżka mąki pszennej 40dag grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki itp) sól czarny pieprz majeranek PRZYGOTOWANIE: Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy. Cebulę(...)drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy łyżkę mąki i podlewamy niewielka ilością wywaru z gotowania grzybów. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną z marchewką i gotujemy pod przykryciem podlewając pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem. Najlepiej smakuje następnego dnia kiedy smaki

Pyry na Gaz
Moje warsztaty kuchni fusion 231

zrobili więcej niż jedno danie:) Składniki: - ziemniaki - musztarda - śliwki - drożdże Wykonanie: Ziemniaki wydrążyć. Położyć musztardę, kawałek śliwki, i posypać pokruszonymi drożdżami. Całość zapiec w piekarniku. Składniki: - kasza gryczana - ogórek kiszony - mak - śliwki - cukier - margaryna - mąka Wykonanie: Z mąki i margaryny ugniatamy ciasto którym wykładamy formę. Na to dajemy ugotowaną kaszę gryczaną zmieszaną z pokrojonymi w kostkę ogórkami. Mak smażymy(...)małe placki łyżką na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron. I nasz czarny koń, który był sam w drużynie, ale sprawił się doskonale. Czarne maki. Składniki: - cebula - cukier - kapusta kiszona - andruty - węgiel drzewny Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z cukrem. Kapustę moczymy w wodzie, aby była mniej kwaśna. Mieszamy cebulę, kapustę i pokruszony węgiel. Nakładamy na lekko

Kryzysowa Książka Kucharska
Kapusta z grochem 437

ugotować a przy okazji podzielić się przepisem. Kapustka wyszła przepyszna. Ja lubię z takim rozpadającym się grochem, który zagęszcza całość i nie robię żadnej zasmażki. składniki: 1,2 kg kiszonej kapusty ok 600 g grochu połówek woda 4 listki laurowe kilka ziarenek angielskiego ziela sól Kiszoną kapustę przepłukać we wodzie, jak bardzo kwaśna to dwa razy. Przełożyć do garnka, zalać

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania