kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:97/326)

Wigilijna zupa z kapustą i grzybami 147

właściwie czekamy na nią rok w rok. Woda, kapusta, suszone grzybki i trochę warzyw...jak to mówią prostota tkwi w szczególe.  Składniki na 6 porcji: 500 g kiszonej kapusty 2 kopiaste łyżki grzybów suszonych 2 litry wywaru warzywnego lub wody 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe cebula sól,świeżo zmielony pieprz dodatkowo: olej do usmażenia cebuli i ziemniaków(...)Przygotowanie: Suszone grzyby płuczemy, zalewamy wrzącą wodą odstawiamy na 2-3 godziny. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurku w osolonej wodzie do miękkości.  Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kapustę kiszoną wkładamy do wywaru, gotujemy do miękkości, możemy dodać starte na tarce na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę.Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy

Życie zaczyna się w kuchni
BIAŁA KIEŁBASA NA KISZONEJ KAPUŚCIE 158

Biała kiełbasa to danie mięsne, które najbardziej kojarzy się ze świętami Wielkanocy. A próbowaliście podać ją w towarzystwie kiszonej kapusty? Jest przepysznie, więc jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie musicie nadrobić. Składniki: 3 kawałki białej kiełbasy 30 dag kiszonej kapusty 0,5 l jasnego piwa 1 duża cebula ziele ang liść laurowy majeranek pieprz szklanka bulionu warzywnego Wykonanie : Białą kiełbasę

Z Majeczką w kuchni
Kapusta kiszona z grzybami leśnymi 184

wiadomo są osoby, które nawet wodę w garnku przypalą. Niektórzy narzekają na brak czasu. A ja dla takich osób mam do zaproponowania kiszoną kapustę z dodatkiem grzybów leśnych. I uwierzcie, że tych grzybów jest na prawdę sporo a nie tylko 3-4 kawałeczki na cały słoik. Ja otrzymałam ją od Ogródek Dziadunia . Jest to mała rodzina firma ale zdobyła już(...)można podać na świątecznym stole ale też i na codzienny obiad. Ja zrobiłam ją trochę kalorycznie bo z zasmażką ale sama w sobie też jest pyszna. Składniki: 1 słoik kapusty kiszonej z grzybami leśnymi 2 płaskie łyżki masła 2-3 płaskie łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę z słoika przełożyć do garnka. Wlać 1-1,5 szklanki

Ala piecze i gotuje
Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami 166

takich jak u mnie. Składniki: Na ok 80 sztuk: Ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 jajko ok 1 szklanki przegotowanej, ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 0,5kg kiszonej kapusty 30 dkg suszonych grzybów (prawdziwki, kozaki) moczonych w wodzie lub mleku ok. 12 godzin 1 duża lub dwie małe cebule 5 dkg margaryny np. Palma sól, pieprz do smaku(...)Sposób przygotowania: 1. Obraną cebulę drobno siekamy, podsmażamy na margarynie.  2. Grzyby przecedzamy, drobno kroimy i dodajemy wraz z posiekaną kiszoną kapustą do podsmażonej cebuli. Smażymy ok 30 minut mieszając od czasu do czasu.   3. Gotowy farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 4. Z podanych składników zagniatamy ciasto.  5. Wałkujemy na grubość ok 3 mm, szklanką

Kuchnia w czekoladzie
Policzki wieprzowe duszone w kapuście i porto 296

Makro. Do wykonania tego dania częściowo zainspirował mnie Okrasa. Oczywiście musiałam coś zmienić, bo pewnie nie byłabym sobą. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: Policzki wieprzowe ok. 1 kg Kapusta kiszona ok. 800 g ( ja dałam z 2 słoików o pojemności ok.650 g ) 150 gram boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku Kilka lisków laurowych 8 goździków Kilka ziaren ziela angielskiego(...)oczyszczamy z ewentualnych błon. Przyprawiamy solą i pieprzem. Boczek wędzony kroimy na kawałki. Umieszczamy na patelni. Policzki wieprzowe obtaczamy w mące i przesmażamy na boczku. Do garnka wykładamy połowę kapusty kiszonej i przesmażone policzki razem z boczkiem. Na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili całość również układamy w garnku. Całość przykrywamy drugą częścią kapusty. Dodajemy liście laurowe

Smaki Ewy
Krokiety z pieczarkami, kapustą kiszoną i mięsem mielonym 128

grzybkami . A jak by tak dodać jeszcze mięsko mielone? Wiecie co, wyszły rewelacyjne ! Polecam :) Składniki : Na ciasto nalesnikowe: Znajdziesz na moim blogu :) Farsz : 0,5 kg mięsa mielonego 30dag kiszonej kapusty 40 dag pieczarek 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku Sól, pieprz Bułka tarta Olej Przygotowanie: Smażę cienkie naleśniki ( ok 0,5 cm ) Kapustę kiszoną obgotowuje, odsączam z wody

Domowa Kuchnia u Mamy
Bigos z pomidorami, dobrze doprawiony 248

wielką. Bigos jemy w święta i w zwykłe dni bo zawsze gotuję wielki gar i część pakuję do słoików żeby mieć go w zapasie. Najczęściej gotuję bigos tylko z kapusty kiszonej, oczywiście z dodatkiem różnych mięs, kiełbas i przypraw. Lubię bigos dobrze kwaskowy więc nie zapominam o grzybach suszonych , winie i wędzonych śliwkach bo te wszystkie dodatki zawsze bardzo podkręcają(...)smak. Ale czasami mam ochotę na nieco inny rodzaj tego dania więc mieszam kapustę kiszoną ze słodką a całość zaprawiam koncentratem pomidorowym i doprawiam bardziej na ostro. Spróbujcie tej wersji bo naprawdę jest pyszna. Wiem, że ile domów tyle odmian bigosu, ale to zawsze coś więcej niż zwykła duszona kapusta . Każda gospodyni ma na to danie swój własny pomysł

Smaczna Pyza
KROKIETY Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 228

przygotowania. Naleśniki: 18-20 sztuk 60 dag  mąki pszennej 2 jajka 2,5-3 szklanki mąki mleko sól Farsz: 1 kg gotowanego mięsa z rosołu 0,5 kg kiszonej kapusty 2 średnie cebule sól pieprz liść laurowy, ziele angielskie Dodatkowo: 3 jajka bułka tarta olej Sposób przygotowania : Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Naleśniki smażyć na goręcej patelni. Kapustę kiszoną zalać

RAROSSA
Kapuśniak z ziemniakami i kaszą gryczaną 187

Nadeszła jesień i chłodne dni, a więc zapraszam na smaczną, sycącą i rozgrzewającą zupkę. Składniki: 3 litry wody 1/2 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1 pietruszka 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 cebula 1/2 kg mięsa wieprzowego 30 dkg boczku 1/2 kg kiełbasy 3 ziemniaki 3 łyżki kaszy gryczanej olej do smażenia sól do smaku(...)pieprz do smaku odrobinę chili Do garnka wlewamy wodę, dajemy kapustę kiszoną , marchewkę i pietruszkę starte na grubej tarce, liść laurowy, ziele angielskie, kminek i gotujemy. Cebulę kroimy i lekko podsmażamy, dodajemy mięso wieprzowe i boczek pokrojone w kostkę, podsmażamy i dajemy do kapusty. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy osobno w garnku

Kuchnia u Bietki
Krokiety z kapustą i grzybami i barszczykiem 361

czerwony barszczyk i krokiety z kapustą i grzybami. Krokiety: 1,5 szklanki maki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka Szczypta soli 0,5 kg pieczarek 3 cebule 300 g kiszonej kapusty Sól Pieprz Do panierki: 2 jajka Bułka tarta Barszcz czerwony: 1,5 l bulionu drobiowego (jak na rosół) 3 duże czerwone buraki Kilka suszonych grzybów 1 szklanka koncentratu(...)krokietów. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Pieczarki kroimy w pół plasterki, dodajemy do cebuli. Gdy zmniejsza swoją objętość dodajemy odciśniętą z soku kiszona kapustę. Wszystko dusimy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem.  Przygotowany farsz układamy na każdym naleśniku i zwijamy w kopertę. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy

VioletoweKucharzenie
Roladki wieprzowe z warzywami w grzybowym sosie 199

LITRA ZIMNEJ WODY.Do wykonania roladek potrzebujesz:- schab bez kości, przepis jest na 15 roladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów.- jedna marchewka, pół małego selera- pół papryki czerwonej- musztarda - kapusta kiszona- 2 GARŚCIE- szynka parmeńska-15 PLASTRÓW- 150 g sera żółtego wędzonego- wykałaczki- olej do smażeniaSchab, jeżeli masz w całości myjemy, osuszamy i odkrajamy białe błony, przyjemniej się(...)plastry, po czym każdy osobno klepiemy tłuczkiem do mięsa na 0,5 cm grubość. Aby nie pryskało mięso po kuchni, nakryj je kawałkiem folii spożywczej. NA SIEDEM ROLADEK:Kapustę kiszoną drobno posiekaj, marchew i seler obierz, umyj i pokrój na cienkie paski, ser również pokrój na sztabki.Nie muszą być idealne. Na rozbitym kotlecie  rozłóż troszkę kapusty, połóż

Pasje Jolki
Pierogi z kapustą i grzybami 131

barszczykiem, smażone, z sosem grzybowym, czy z masełkiem  . . . . . Składniki: farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 00 g grzybów suszonych 2 cebule sól, pieprz wegeta olej c iasto na pierogi: 60 dag mąki do 1 kg 1 jajko ciepła woda olej Sposób wykonania: Farsz : Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, ugotować, odcedzić i zmielić na dużych oczkach.. Kapustę(...)kiszoną wypłukać, ugotować z dodatkiem soli, odcedzić, wycisnąć i pokroić na drobno. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wsypać cebulę, podsmażyć, następnie dodać grzyby i podsmażyć razem z cebulą , na koniec wsypać kapustę. Doprawić do smaku ciągle mieszając. Wystudzić.  Ciasto: Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać sól i olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszać

Darcia w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 155

robię tylko raz w roku :) Wtedy smakują jeszcze lepiej :) SKŁADNIKI: ciasto: 1 kg mąki, 500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 200 g suszonych podgrzybków, 1 cebula, 4 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, Przygotowanie:       Ciasto: Mąkę rozsypujemy na stolnicy, na środek wbijamy(...)jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto siekamy nożem, następnie na środek mąki wlewamy wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka. Farsz: Kapustę kiszoną przepłukujemy dwa razy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy

Aga w kuchni
LETNI KAPUŚNIAK NA PIERSI Z KURCZAKA 161

wędzonym żeberku, z dodatkiem boczku i kiełbasy. Tym razem wyszła wersja "light", gdyż zupę ugotowałam na piersi z kurczaka. Wyszło lekko i pysznie. Zwłaszcza, że kilka lat temu odkryłam kapustę kiszoną Sandomierską, i do dziś jestem jej wierna. Jest apetyczna, jasna i pysznie kwaśna.  Idealna do surówki lub ... właśnie do kapuśniaku 😊 Składniki: 1/2 piersi z kurczaka 1/2 kg kapusty(...)kiszonej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 ziemniaki 1/2 szkl. kaszy pęczak ziele angielskie liść laurowy sól pieprz majeranek Wykonanie : Pierś zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie do mięsa dodajemy pęczak oraz pokrojone w kostkę warzywa. Kiedy pierś jest miękka wyjmujemy ją na talerzyk, a po ostygnięciu kroimy

Walijskie Pichcenie
Paprykowy kapuśniak 111

Danie jednogarnkowe, gęsta, pikantna zupa z papryką, pomidorami, cebulą, kiełbasą i kapustą kiszoną. Zainspirowana przepisem z programu telewizyjnego przygotowałam moją wersję tego dania - jest pyszne! Składniki: 3 papryki czerwone, 1 papryka żółta, 2 cebule, 200 g kapusty kiszonej, 1 duży pomidor, 300 g kiełbasy, 80 g przecieru pomidorowego, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, duża łyżka wędzonej papryki w proszku(...)minut co jakiś czas mieszając. Pomidora należy sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, dodajemy wraz z bulionem i przyprawami. Dusimy przez kolejne 5 minut. W tym czasie odsączamy kapustę z nadmiaru wody, siekamy. Dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki

Lena Gotuje

Proponowane wyszukiwania