kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:102/326)

Macedońska surówka z kapusty kiszonej 97

Będąc w Macedonii na każdym kroku podawali nam jako przystawkę sałatkę szopską lub surówkę z kiszonej kapusty. Dziś przedstawiam pyszną i zdrową surówkę z kapusty kiszonej. Pracy przy niej 3 minuty i zajadamy mnóstwo witamin. Surówka z Macedonii. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Łazanki z kapustą i kiełbasą 149

sycące danie w wersji dla mięsożerców bo z dodatkiem kiełbasy. Danie jest bardzo proste i tanie. Można je wzbogacić o pieczarki a kiełbasę zastąpić wędzonym boczkiem. składniki: 500 g kiszonej kapusty 400 g dobrej cienkiej wiejskiej kiełbasy 250 g makaronu łazanki 1 duża cebula 2-3 listki laurowe 4-5 ziarenek angielskiego ziela olej sól,pieprz woda Kiszoną kapustę przepłukać

Monia miesza i gotuje
Ekspresowa napoleonka, polska superżywność - cz. I 156

chiński, śnieżnobiały. Brokuły – prawdziwa bomba witaminowa. To warzywo wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Najlepiej spożywać półsurowe, np. jako dodatek do obiadu. Przy zakupie wybierajmy nieuszkodzone warzywa, pozbawione plam, bez żółtych liści. Kiszona kapusta – przede wszystkim cenne źródło witaminy C. Wykazuje działanie antynowotworowe, oczyszcza jelita i wzmacnia odporność. Świetnie smakuje w surówce lub na kromce chleba. Pamiętajmy, aby nie kupować kiszonej kapusty, która

Qlinarnie i Qlinarnie
Tarta z kaszanką i kapustą 111

Moja wariancja na temat często pojawiającego się dania w kuchni mojej mamy czyli kaszanki z kapustą kiszoną i puree. U mnie wersji - tarta. Łatwa w przygotowaniu i tania. Nie wymaga używania wyszukanych składników a zachwycająca smakiem SKŁADNIKI: (Na formę do tarty o średnicy 24cm) Na ciasto: 200g mąki pszennej żółtko jajka 140g masła szczypta soli Na nadzienie: Średnia cebula(...)Łyżek masła 100ml śmietanki 12% 3 kaszanki 400g kiszonej kapusty (najlepiej mocno kwaśna) sól, pieprz, kminek 5 średnich ziemniaków koperek/natka pietruszki 3 plasterki żółtego sera PRZYGOTOWANIE: Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem

Pyry na Gaz
Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi 224

ładniki na ciasto pierogowe:3 szklanki mąki orkiszowej(2 szklanki mąki jasnej 630+1 szklanka pełnoziarnistej)1 jajko lub samo żółtko3/4 szklanki ciepłej wodysólSkładniki na farsz:600-700 g kiszonej kapusty 40-50 g suszonych grzybów1 cebula2 łyżki masła ghee3-5 łyżek mielonych orzechów laskowych1 jajkonatka zielonej pietruszki,majeranek Wykonanie:grzyby dokładnie wypłukać ,zalać niewielką ilością wody i pozostawić(...)noc.Następnego dnia ugotować do miękkości.Odcedzić na sitku,posiekaćkapustę kiszoną zalać wodą z grzybów i gotować do miękkości około 20-30 minut.Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i odparować cały płyncebulę obrać,pokroić w kostkę i zeszklić na  maśle.Dodać posiekane grzyby i przesmażyć razem z cebulą.Dodać kapustę.Doprawić solą i pieprzem.Ostudzić.Posiekać farsz  lub przepuścić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY 159

Święta pewnie u większości z nas gości również bigos.Dziś mam dla Was przepis na taki tradycyjny, z kiszonej kapusty, ze śliwkami , suszonymi grzybami i mięsem.Niesamowicie sycący, który jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta.Najlepszy oczywiście taki, który postoi kilkanaście godzin – smaki się przegryzą i nabiorą pełni aromatu.Polecam!SKŁADNIKI:* kapusta kiszona – 700 g* cebula(...)śliwki, listki laurowe i ziele angielskie.Na wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut.Posiekaną cebulę podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek, przesmażamy kilka minut.Do miękkiej kapusty dodajemy namoczone, posiekane grzyby, ugotowaną łopatkę i podsmażoną kiełbasę z cebulą i boczkiem.Wszystko razem dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze ok. 15 minut.Dodajemy czerwone wino, doprawiamy majerankiem, kminkiem

Ostra na Słodko
Kapuśniak 162

dodać mięsa z żeberek i miała by charakter zupy białkowej... :)      Oczywiście po dodaniu żeberek, nie będzie miała już charakteru wegetariańskiego ani wegańskiego... :) Składniki: 0,5kg kapusty kiszonej 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek pora (ok. 10cm) kawałek selera 1/4 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki ziarenek kminku(...)pokroić w plasterki. Do garnka włożyć warzywa, dodać listek laurowy, ziele angielskie i wlać wody z 3-4cm nad warzywa. Postawić na kuchni i gotować na wolnym ogniu. Kapustę kiszoną jeśli jest zbyt kwaśna to należy przepłukać w zimnej wodzie (jak ktoś lubi bardzo kwaśny kapuśniak, to nie musi tego robić), włożyć do osobnego garnka, zalać wodą i gotować

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Bigos 171

ulubionych jesienno-zimowych dań.  Bardzo sycący i rozgrzewający. Za każdym razem wychodzi trochę inny, w zależności od tego co akurat wrzucam do garnka. Ja robię bigos tylko z kapusty kiszonej, choć można dać kiszoną i świeżą. Zawsze dodaję pokrojone w kostkę i przesmażone mięso z łopatki lub szynki. Do tego dobra kiełbasa, czasami boczek wędzony i garść grzybków suszonych(...)lubią do bigosu wlać trochę czerwonego wina lub wrzucić wędzone śliwki. Wszystko jest dozwolone i za każdym razem będziemy mieć pewność, że zachwyci nas trochę innym smakiem :) 2 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa z łopatki lub szynki 1/2 kg kiełbasy 1 pieczona pierś z kurczaka 1 chochelka sosu z pieczenia kurczaka marchewka 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw cebula sól

Smakołyki Asi
Pierogi z kapustą i grzybami oraz olejem lnianym 299

Wigilię. Zazwyczaj zamiast oleju lnianego dodaję olej konopny (wspaniały, niepowtarzalny smak i aromat). Ale olej lniany też świetnie się sprawdza w przypadku tych pierogów - polecam! Składniki:Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 120 g suszonych grzybów cebula jajko sól, pieprz 2 łyżki oleju lnianego Zielony Nurt liście laurowe ziele angielskie Ciasto:   400 g mąki   1 jajko   ¾ szkl. wody(...)dobrze wypłukać, następnie moczyć przez dwie godziny. Grzyby w tej samej wodzie ugotować do miękkości. Grzyby odcedzić i odstawić do ostudzenia. Gdy będą już ostudzone pokroić je w kostkę. Kiszoną kapustę odcisnąć, posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe i ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. W misce połączyć kapustkę z grzybami

Pasja Smaku
Paszteciki z kapustą i grzybami – Kapuśniaczki 533

każde przyjęcie lub obiad. Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywaliście domowych Kapuśniaczków, czyli pasztecików z kapustą i grzybami, to koniecznie to zróbcie. Pyszne, puszyste drożdżowe ciasto wypełnione farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Ja użyłam mieszanki suszonych podgrzybków i borowików. Przepis jest naprawdę prosty, choć czasochłonny (moczenie grzybów, czas wyrastania ciasta itd). Spróbujcie, polecam. Może przygotujecie je na tegoroczne święta(...)Składniki: Na farsz: 500 g kapusty kiszonej (u mnie z niewielką ilością marchewki) 1 cebula (u mnie czerwona) 20 g suszonych podgrzybków Devaldano 20 g suszonych borowików Devaldano 2 szklanki wody świeżo mielony pieprz i sól niewielka ilość oleju Na ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli

Słodkie okruszki
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 130

Tradycyjne polskie pierogi z kiszoną kapustą i grzybami to danie wigilijne, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składki: 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szklanki gorącej wody 1/2 kg kapusty kiszonej 100 g suszonych grzybów 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz Sposób przygotowania: Grzybki

Podróż w kulinaria
Szczi 155

Popularna zupa w kuchni rosyjskiej. Jest jej wiele wariantów. Podstawowy to z wołowiną i kiszoną kapustą. Proponujemy na wędzonych kościach wieprzowych. Wg nas jest to taka zupa pomiędzy barszczem ukraińskim a kapuśniakiem. Doskonale nadaje się do ogrzewania na następny dzień.  Składniki 500 g kiszonej kapusty 4 łyżki masła 4 ziemniaki 1 marchewka 1.5 l rosołu 1 cebula 1 pietruszka

R'n'G Kitchen
Paszteciki z kapustą i grzybami 423

kostki) - szklanka mleka - łyżeczka cukru - 2 łyżki mąki pszennej (typ 650) Ciasto drożdżowe: - 500 gram mąki pszennej (typ 650) - 3 łyżki oleju - łyżeczka soli - 1 jajko Farsz: - 300 gram kiszonej kapusty - 250 gram pieczarek - garść suszonych grzybów - 1 duża cebula - 2 liście laurowe - 5 ziaren czarnego pieprzu - 3 ziarna ziela angielskiego - sól Zaczynamy od wyrobienia ciasta drożdżowego. Nie jest(...)bawełnianą ściereczką. Po około godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Czasem potrzebuje trochę więcej czasu, więc bądźcie cierpliwi :) Gdy ciasto będzie sobie spokojnie wyrastać, mamy czas, żeby przygotować farsz. Kapustę kiszoną pokroić drobno i zagotować. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować na małym ogniu przez około godzinę.  Grzyby suszone namoczyć w wodzie (najlepiej zalać je wodą

Zgrabne Gotowanie
Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana 90

łyżek ciepłego mleka 3 łyżki letniej wody 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka kminku Nadzienie: 250 g makaronu (u mnie kolanka) 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 500 g kapusty kiszonej 1 duży por 1 puszka fasoli czerwonej 1 laska kiełbasy 2 łyżki majonezu 2 łyżki masła Do smaku: papryka słodka, kminek, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy(...)ziemniaki, paprykę słodką, kminek i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce - do wyrośnięcia. Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Odsączamy. Kapustę kiszoną odsączamy i płuczemy 2 razy, aby pozbyć się nadmiaru kwasowości, siekamy. Białą część pora siekamy w pół talarki. Fasolę odsączamy z zalewy, ale nie do końca - zostawiamy około

Kolorowy Przepisownik
Pierogi z kapustą i grzybami 1115

następnego roku. Moje pierogi na Wigilię muszą być postne, więc zarówno ciasto, jak i farsz są z dodatkiem oleju, muszą też być okraszone podsmażoną cebulką. Farsz obowiązkowo z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami. Część domowników lubi pierogi dodatkowo podsmażone, mi jednak bardziej smakują tylko z cebulką. Ciasto na takie pierogi jest bardzo proste, przygotowuję je z mąki, soli i ciepłej(...)sposoby na udane pierogi? Składniki: (na około 40 sztuk pierogów) Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju Farsz: 500 g kapusty kiszonej z marchewką 20 g suszonych grzybów np. prawdziwków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 3 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 2 listki laurowy

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania