kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:107/326)

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i kiełbasą 115

Paszteciki z kapustą, grzybami i kiełbasą zawsze będą smaczną przekąską. W poniższej wersji z ciasta francuskiego przygotowuje się je bardzo szybko. Można oczywiście wykorzystać ciasto drożdżowe. Takie paszteciki świetnie sprawdzą się na Sylwestra, karnawałową imprezę(...)urodziny. Są smaczne równie bardzo na zimno, jak i na ciepło. SKŁADNIKI 2 kiełbasy (np. śląskie) 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego garść suszonych grzybów 500 g kapusty kiszonej 1 łyżeczka całego kminku 2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko około 1/2 szklanki sezamu WYKONANIE Grzyby namoczyć w wodzie przez godzinę. Następnie ugotować

Passions hobbies life
Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą 185

minimum :). Danie to jest nie tylko bardzo smaczne , ale dość szybkie w przygotowaniu :) Składniki dla 4 osób. Potrzebne są : - makaron typu łazanki ( ja użyłam ) 440 g - opakowanie - 0,5 kapusty kiszonej ( jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to przelać ja wodą ) - średnia cebula - 30 dag kiełbasy podwawelskiej - sól i pieprz - oliwa Ugotować makaron w osolonej wodzie . Kapustę pokroić drobno. Na patelni

Różne smaki w kuchni
piersi z patelni grillowej z ziemniakami... 162

płynie, dokładnie natrzeć dwie połówki piersi, schować do lodówki na 2-3 godziny w tym czasie ugotować ziemniaki w mundurkach, wystudzone obrać i pokroić w talarki 30 dag kiszonej kapusty wymieszać z małą pokrojoną cebulą, olejem rzepakowym, pieprzem, cukrem do smaku na bardzo rozgrzanej patelni grillowej smażyć piersi z marynatą, pod koniec smażenia nakryć pokrywką, szybciej piersi będą gotowe(...)patelni zwykłej posmarowanej olejem podsmażyć ziemniaki, posypać do smaku solą pierś podać z ziemniakami, kiszoną kapustą, posypać szczypiorkiem - obiad jest syty, smaczny, smakuje z maślanką.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Staropolski bigos 206

parę razy do roku dla mnie zawsze pachnie świętami, za każdym razem wychodzi mi inaczej,ciekawe czemu? Najlepszy jest po paru dniach odgrzewany. Składniki 2,5 kg drobnej kiszonej kapusty garść suszonych maślaków i borowików 30 dag wędzonego boczku 1/2 kg kiełbasy toruńskiej 1 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2 łyżki oleju 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy ziele(...)przyprawa do bigosu 100 g suszonych śliwek 1 łyżeczka kminku 1/2 łyżeczki ziarenek kopru  BELLA BIS 1 łyżeczka cukru jarzynka Lux  BELLA BIS Sposób przygotowania 1. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą na sicie, odciskamy,wrzucamy do garnka podlewamy wodą i gotujemy z zielem angielskim,suszonymi ziarenkami kopru, liściem laurowym i pieprzem około 45 minut do miękkości

Wanilia i Kardamon
Kotleciki z Soli w koperkowym sosie 164

500g fileta z Soli por pęczek pietruszki fasolka szparagowa sól, pieprz do smaku sok z cytryny jajko Sos: jogurt grecki sól, pieprz ząbek czosnku koperek świeży troszkę cukru Surówka: kapusta kiszona marchewka cebula sol, pieprz 3 łyżki oleju Przygotowanie: W misce wymieszać posiekaną pietruszkę, pora, zmiksowaną rybę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Fasolkę ugotować(...)wystudzoną dodać do rybnej masy. Dosypać bułki tartej, wbić jajko. Kotleciki usmażyć na złoty kolor. Kapustę kiszoną pokroić, zetrzeć do niej marchewkę i dodać drobno pokrojoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i oliwą, wszystko dobrze wymieszać. Jogurt doprawić solą, pieprzem. Dodać odrobinę cukru i zmiażdżony czosnek. Posiekać koperek i wszystko wymieszać. Polać kotleciki i................................................ Smacznego

Gaździnka warzy
Bigos staropolski 145

Bigos to tradycyjna potrawa która gości w każdym domu,każdy robi inaczej a ja przedstawiam swoją wersję.Na święta nie może go zabraknąć. Składniki: 2 kilogramy kiszonej kapusty 0,5 kilograma białej kapusty  0,5 litra wywaru mięsnego  0,5 kilograma mięsa wołowego 200 gram kiełbasy myśliwskiej 200 gram wędzonego boczku 1 duża cebula 2 jabłka 1 łyżka(...)ziaren jałowca 100 ml. wina wytrawnego Sól Przyprawa do bigosu Olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawimy na kilka godzin. Kapustę białą drobno szatkujemy, kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do dużego garnka.Mięso wołowe kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.dodajemy do kapusty.Boczek ,kiełbasę,cebulę kroimy w drobną kostkę

Bajeczna Kuchnia
Przepis na bigos 231

Kiedyś bigos był obowiązkowym daniem na każdej uroczystości rodzinnej a teraz – mimo, że bardzo go lubię – robię tylko większą porcję na Święta i część

UgotujmyTo.pl
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami 102

rewelacyjny, ani jedno pęknięcie nie pojawiło się na krokietach! teraz zwijanie krokietów nie jest problemem, a praca idzie szybko i bez nerwów. Dziś przepis na tradycyjne krokiety z kwaskową kiszoną kapusta pachnącymi pieczarkami w mocno chrupiącej panierce podane z własnoręcznie ukiszonym barszczykiem. I nic więcej nie trzeba:) Składniki na 25 szt Na naleśniki: 5 jaj 2 i 1/2 szklanki mleka(...)łyżek oleju 2 i 1/2 szklanki gorącej wody 3 i 2/3 szklanki mąki Na farsz: 2 kg kiszonej kapusty listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 kg pieczarek 2 łyżki masła 2 cebule sól i pieprz Na panierkę 8 jajek 500 g bułki tartej sól i pieprz Ponad to : olej do smażenia  Naleśniki. Do wysokiej miski wlać mleko

Krylowa Kuchnia
KARKÓWKA W KISZONEJ KAPUŚCIE NADZIEWANA CEBULĄ 143

Dziś śpieszę Wam z pomocą, tą karkówkę zdążycie przygotować jeszcze na dzisiejszy obiad. Tak przygotowana karkówka jest mięciutka i krucha, zasmakuje wszystkim Składniki: 1,5 kg karkówki 1 kg kiszonej kapusty przyprawa do karkówki 4 cebule Wykonanie: W karkówce nacinamy kieszenie, do 2/3 mięsa.Całe mięso dobrze nacieramy przyprawą, również w środku kieszeni. W każde nacięcie(...)wkładamy pokrojone plastry cebuli. Tak przygotowaną karkówkę odkładamy na kilka godzin do lodówki.  Na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę kiszonej kapusty, na niej układamy mięso, z boków i wierzchu przykrywamy je kapustą. Naczynie zakrywamy pieczemy razem 2 godz. Po tym czasie naczynie odkrywamy, kapustę rozsuwamy na boki, aby zrumienić mięso. Podajemy z kapustą

Z Majeczką w kuchni
Bigos 198

kiszonej kapusty1,5 kg świeżej kapusty (waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba)40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta)700 g wieprzowinytłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)300 g wędzonego boczku300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka)300 g kiełbasy150 g koncentratu pomidorowegomały słoiczek powideł śliwkowychok. 1 łyżeczki soliok. 0,5 łyżeczki pieprzu1 łyżka majeranku6(...)niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podsumowując - przepisów na bigos jest tyle - ile gospodyń :).Kapustę świeżą obrać z wierzchnich, brzydkich liści, przeciąć na pół i wykroić głąb. Drobno poszatkować. Kapustę kiszoną (tylko jeżeli jest zbyt kwaśna!) wypłukać pod bieżącą wodą i jeżeli zawiera grube kawałki, poszatkować ją na drobniejsze.Wieprzowinę pokroić na niewielkie kawałki i usmażyć na silnie rozgrzanym smalcu

Świat Domowej Kuchni
Bigos 204

cebule 1kg dobrej kiełbasy np. śląskiej 100g suszonych grzybów 500g wędzonego żeberka 500g gotowanego mięsa drobiowego  (u mnie pozostałości po gotowaniu rosołu) 500g łopatki wieprzowej 2½kg kiszonej kapusty 8 suszonych śliwek 1 kwaśne jabłko 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 200g przecieru pomidorowego 2 łyżki suszonego lubczyku 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 2 łyżki(...)smalcu Sól, pieprz do smaku 2 łyżki kminku Sposób przygotowania: Grzyby moczymy przez kilka godzin. Kapustę kiszoną lekko płuczemy jeśli jest bardzo kwaśna, odciskamy i kroimy na mniejsze części. Razem z wędzonym żeberkiem przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą- tyle, by ją przykryło (max 2 litry powinno wystarczyć). Gotujemy na małym ogniu. Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki. Wrzucamy

Kuchnia w czekoladzie
Najlepszy bigos na święta. Przepis krok po kroku! 126

się bigosem Bigos. Składniki:   3 łyżki oleju roślinnego 900 g łopatki wieprzowej 250 g kiełbasy wędzonej 150 g wędzonego boczku 2 cebule 4 ząbki czosnku 1,5 kg kiszonej kapusty 20 g grzybów suszonych np. podgrzybek, borowik 100 g śliwek suszonych 250 ml wina czerwonego wytrawnego 0,5 l wody 12 ziaren jałowca 6 liści laurowych 8 ziaren(...)osobie racji. Każdy ma własny sprawdzony i niepowtarzalny przepis. Jeżeli lubisz aromat gęsi która została z pieczenia, nikt nie broni Ci jej dodać. Pomieszać kapustę kiszoną z białą bo z samej kiszonej jest za kwaśny… nie ma problemu. Każdy ma swój optymalny, ulubiony smak

kuron.com.pl
Kwaśnica 148

Zgodnie z tym co podaje Wikipedia „Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który(...)sporządzona na wywarze z łbów rybich spożywana jest w Wigilię Bożego Narodzenia na terenie Żywiecczyzny”. Tym razem skorzystałam z przepisu Roberta Makłowicza, oczywiście z moimi zmianami.  Składniki:  - 1 kg kiszonej kapusty- 700g  surowych żeberek wieprzowych- 800g wędzonego boczku- 1 łyżka stołowa kminku- kilka ząbków czosnku- 4 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- sól i pieprz do smaku- majeranek (daję

mojewypiekiinietylko
Knedle ziemniaczane z kiełbasą i kiszoną kapustą 165

żal byłoby ich nie wykorzystać;) Najczęściej robię kopytka, jednak czasem wymyślam coś innego. Tak też było tym razem, po małym przeglądzie lodówki postanowiłam zrobić knedle nadziewane kiełbasą, z dodatkiem kiszonej kapusty. Danie okazało się bardzo smaczne, sycące i na pewno jeszcze nie raz je przyrządzę... Przepis dodaję do akcji =ZIEMNIAK= Składniki:    500g ugotowanych ziemniaków,  2 cebule(...)oleju,  jajko,  2 szklanki mąki pszennej,  8 łyżek kaszy manny,  2 laski kiełbasy np. zwyczajnej lub śląskiej,  kminek,  sól, pieprz,  1/2 kg kiszonej kapusty. Wykonanie Jedną cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Kapustę opłukać zimną wodą, odsączyć i posiekać. Dodać podsmażoną cebulkę, szczyptę kminku, podlać 3/4 szklanki wody. Dusić

Z miłości do słodkości
Bigos,ale nie ten z masterchefa ;) 179

dłużej leży w garze, tym lepszy :) Składniki dodaję zwykle na oko, ale specjalnie dla Was, postaram się podać gramaturę :) Składniki:2 kg kiszonej kapusty (takiej z marchewka i kminkiem)pół główki białej kapusty1 kg mięsa (wieprzowe, wołowe, dziczyzna)0,5 kg boczku wędzonego0,5 kg kiełbasy jałowcowej4 listki bobkowełyżeczka ziela angielskiego4

Bon Appetit Małgorzaty