kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:110/326)

Bigos z wołowiną i boczkiem 183

pewnością posmakuje...Moim zdaniem bigos jest najlepszy po upływie trzech dni, wtedy wszystkie smaki zdążą się przegryźć, a bigos smakuje wybornie.   Składniki: kapusta biała 2 kg, kapusta kiszona 1 kg, suszone grzyby(dodałam zmielone 4 łyżki), cebula 1 szt, czosnek 3 ząbki, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, sos sojowy 3 łyżki, majeranek pół łyżeczki, cząber 1 łyżeczka, kminek(...)możemy natrzeć czosnkiem. Blaszkę lub naczynie żaroodporne należy przykryć, aby podczas pieczenia mięso nie wyschło. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Do ugotowanej kapusty dodajemy pokrojoną i odcedzoną kapustę kiszoną oraz pozostałe przyprawy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojony boczek i smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy do bigosu. Upieczoną pieczeń kroimy w kostkę lub szarpiemy

kulinarne odsłony pati
Gnocchi z boczkiem i kapustą 440

wczorajszego obiadu.     Składniki: 1 kg średniej wielkości ziemniaków 100g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli 20dkg boczku wędzonego 1 duża cebula 0,5 kg kiszonej kapusty suszona bazylia, sól, pieprz         *** Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub pieczemy w piekarniku zawinięte w foli aluminiowej (około 1 godzinę) do miękkości *** *** Ziemniaki studzimy, obieramy i przepuszczamy przez(...)kluski, delikatnie mieszamy i podsmażamy przez chwilkę *** *** Posypujemy delikatnie suszoną bazylią (bazylię można zastąpić majerankiem) i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy *** *** Gnocchi podajemy z ugotowaną do miękkości kiszoną kapustą *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE

Blog z Apetytem
Łazanki z kapustą i grzybami 159

Składniki (na 1 porcję) - garść suszonych grzybów (ok. 15 g), - cebula (ok.70 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - ok. 200 g kapusty kiszonej, - łyżeczka masła (ok. 5 g), - pół szklanki makaronu łazanki (ok. 50 g), - przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sos sojowy. Sposób przygotowania 1. Grzyby zalewamy wodą i moczymy (najlepiej przez całą noc). 2. Grzyby gotujemy(...)masła i całość gotujemy ok. 30-40 min. 7. Ugotowany makaron łazanki łączymy z kapustą i grzybami. Łazanki z kapustą i grzybami są bogate w: - witaminę C (pochodzącą z kapusty kiszonej), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 400 g Energia: 352,7 kcal Białko: 9,4 g Tłuszcze: 10,7 g Węglowodany

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kapuśniak na wędzonym boczku - mniam! 221

Dziś przychodzę do was z przepisem na kapuśniak! Jest to jedna z wielu pysznych i polskich zup.  Składniki: 250 g kiszonej kapusty 200 g wędzonego boczku 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3-4 ziela angielskie 1-2 liście laurowe sól   pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku Przygotowanie: Marchewki, pietruszkę(...)myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, sól oraz pieprz. Całość gotujemy ok. 25 minut. Następnie do gotującego się bulionu dodajemy kiszoną kapustę  (ja wcześniej ją drobniej pokroiłam) oraz obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dalej gotujemy przez ok 35-40 minut do czasu, aż kapusta i ziemniaki będą miękkie

Gotuj z Mąką
Śląski kapuśniok 177

surowych. Najczęściej podaje się go z dodatkiem okraszonych skwarkami ziemniaków. Ziemniaki i warzywa na patelnię okraszone  grzybami leśnymi stanowią świetny dodatek do mojego kapuśnioku. Śląski kapuśniok 30 dag kapusty kiszonej 20 dag żeberek wieprzowych 1 litr wody 1 opakowanie mrożonki Hortex "Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi" 1 duża cebula 2 łyżki masła sklarowanego 1 łyżka mąki 1/2 łyżeczki(...)smaku Żeberka zalej litrem wody, zagotuj i zdejmij szumowiny. Lekko posól i gotuj dalej na małym ogniu do miękkości. Wyjmij żeberka, obierz je z kości i pokrój drobno. Kapustę kiszoną pokrój drobno, wrzuć do zupy i ugotuj do miękkości. Posiekaj obraną cebulę,  zeszklij ją na łyżce masła. Oprósz cebulę mąką, przesmaż ją chwilę razem po czym dodaj do zupy

Gotuj Sam!
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej i piwie 365

soczysta. Doskonałe danie które  można podać z ziemniakami . Składniki : 1 kg kartkówki 4 ząbki  czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku 1/2 szklanki piwa 0.5 kg kapusty kiszonej Sól,pieprz Sposób: Jak zawsze przy mięsie Doradzam umyć,oczyścić i Zamarynowac na całą  noc w wodzie ,czosnku,majeranku i soli. Pozostawiając  w lodówce. Rozgrzewamy  piekatnik(...)180C około  45 minut .(pamiejatajmy  o przywróceniu mięsa w połowie  czasu) Nie przykrywamy musimy zapiec nasze mięso . Następnie wyciągamy  mięso  i przykrywamy kapustą  kiszona z obu stron ,całość podlewamy piwem. Przykrywamy naczynie, i pieczemy następne  45 minut do godziny. Smacznego

Viola cooks with passion
GULASZ Z ZIEMNIAKÓW, KIEŁBASY I KISZONEJ KAPUSTY 154

mają czasu stać przy garnkach, a chcą zjeść ciepły i pożywny posiłek SKŁADNIKI 4 kiełbaski śląski, 8 ziemniaków, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 15 dag kiszonej kapusty, 2 łyżeczki słodkiej kapusty, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, odrobina cukru, ziele angielskie, liść laurowy, 3 łyżki oleju WYKONANIE Kiełbasę kroimy w półplasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę(...)oleju, dodajemy paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dokładamy paprykę, kiszoną kapustę drobno pokrojoną oraz kiełbasę- całość dusimy aż składniki zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i majerankiem

słodki bratek
żeberka duszone w kapuście kiszonej 138

robi się sam. Taki porządny kawał mięsa na pewno zasmakuje mężczyznom, mojemu mężowi  bardzo smakowało. Polecam podać z pieczonymi ziemniaczkami.  Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 200 g kapusty kiszonej duża marchew cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz słodka papryka w płatkach ziele angielskie 2 łyżki oleju zielona cebulka Mięso umyć i pokroić na kawałki. Natrzeć solą, pieprzem(...)piórka, zeszklić. Wrzucić mięso, obsmażyć szybko z każdej strony, wrzucić ziele angielskie, pokrojoną w plasterki marchewkę i przykryć pokrywką. Dusić około godziny,jeśli trzeba podlewając ciepłą wodą. Dodać kapustę kiszoną i płatki papryki. Dusić pod przykryciem jeszcze około kwadransa. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną cebulką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Łazanki z kapustą i grzybami 107

gotować częściej, bo to mega pyszna potrawa genialna w swojej prostocie. Świetne zarówno z dodatkiem grzybów leśnych jak i z pieczarkami.  ok. 200 gramów łazanek ok. 300 gramów kiszonej kapusty 20/30 gramów suszonych grzybów 1 mała cebula ok .40 gramów masła sól pieprz 2/3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe Łazanki ugotować według instrukcji na opakowaniu. Grzyby namoczyć(...)następnie ugotować, odcedzić wywar zachować. Kapustę pokroić przełożyć do garnka i zalać wodą tak aby tylko przykryła kapustę dodać ziele angielskie i liście laurowe, ugotować do miękkości, ewentualnie odcedzić z nadmiaru wody. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę zeszklić na maśle i dodać grzyby chwilę smażymy ciągle mieszając następnie dodać ugotowaną kapustę kiszoną oraz wywar z gotowania grzybów ilość

Andzia Pichci
Kulebiak z kapustą i grzybami 137

Kulebiak to potrawa kuchni rosyjskiej. Doskonale się komponuje jako dodatek do czerwonego barszczu lub jako samodzielna potrawa. Zrobiłam go z kiszonej kapusty i suszonych grzybków. Z przepisu wyszły mi dwa kulebiaki, które upiekłam na blaszce o wymiarach 27/37 cm. Składniki: ciasto: mąka pszenna 1 kg, mleko 3 szklanki, margaryna 10 dag, drożdże 5 dag, cukier 0,5 łyżki, sól(...)łyżka, farsz: kapusta kiszona odciśnięta 1 kg, grzyby suszone 5 dag, cebula duża 1 szt, kminek mielony 1 łyżka, sos sojowy 3 łyżki, pieprz ziołowy do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, dodatkowo: jajko do posmarowania kulebiaków 1 szt, Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć, a następnie ugotować do miękkości. Wywar z grzybów zostawić, a grzybki pokroić. Cebulę posiekać

kulinarne odsłony pati
Paszteciki 94

drożdżowe jest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami. Składniki: 1 kostka margaryny 1/4 l śmietany 50 g drożdży 600 g mąki 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki cukru Drożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem(...)kostkę, dodajemy jajko i żółtka, wyrośnięte drożdże, śmietanę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło. (ok. 30 minut) Przygotowujemy farsz. Składniki: cebula 1/2 kg kiszonej kapusty 200 g pieczarek sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek Kapustę, gdy jest za kwaśna, płuczemy zimną wodą, odciskamy. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na oleju dodajemy

Na moim talerzu
PIEROGI ŻYTNIE Z KAPUSTĄ, PIECZARKAMI I MIĘSEM 213

przepis na tą pyszność ale jakby ktoś zapomniał lub dopiero się uczył niech korzysta. Składniki: ciasto ◈1 kg mąki żytniej ◈3 łyżki oleju ◈woda, szczypta soli farsz: ◈700 g kapusty kiszonej ◈20 g pieczarek ◈400 g ugotowanego drobiu np z rosołu ◈1 cebula ◈tłuszcz do podsmażenia warzyw Przygotowanie: Ciasto: 1. Stolnicę usypać lekko mąka aby ciasto nam nie przywarło(...)szklanki) aby konsystencja była jeszcze dość gęsta i wygodna do ugniatania. 3.Ugniatamy ciasto, dzielimy na 4 części, każdą z nich wałkujemy na placek i wykrawamy formy. Farsz: 1. Kapustę kiszoną ugotować, ugotowane mięso szarpiemy/mielimy/siekamy drobno, pieczarki oraz cebulę podsmażyć. 2. Na koniec wszystkie składniki wrzucamy na dużą patelnię i podsmażamy razem do przejścia smaku. Gdy farsz przestygnie, napełniamy nim ciasto

Zdrowie i pysznie na talerzu
Paszteciki 187

drożdżowe jest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami.Składniki:1 kostka margaryny1/4 l śmietany50 g drożdży600 g mąki1 jajko + 2 żółtka3 łyżki cukruDrożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy(...)ciepłe miejsce by wyrosło. (ok. 30 minut)Przygotowujemy farsz.Składniki:cebula1/2 kg kiszonej kapusty200 g pieczareksól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranekKapustę, gdy jest za kwaśna, płuczemy zimną wodą, odciskamy. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na oleju dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę siekamy i dodajemy do cebuli, smażymy razem przez kilka minut ciągle mieszając

NA MOIM TALERZU
filety czarnego dorsza smażone... 154

Składniki: dorsz czarny filety od ogona 4 sztuki, przyprawa do ryby 1/2 opakowania, pieprz cytrynowy 1/2 opakowania, mąką pszenna 3/4 szklanki, tarta bułka 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba kiszona kapusta 50 dag, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 1 sztuka średnia, natka pietruszki 2 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki ziemniaki 1 kg, maślanka 1/2 szklanki, natka(...)obsypać przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i zostawić na 15 minut. Każdy filet obtoczyć w mące z tartą bułką, smażyć na bardzo gorącym oleju na rumiano z każdej strony. Kiszoną kapustę pokroić drobniej, wymieszać z cukrem, pieprzem mielonym, cebulą pokrojoną w kostkę, natką pietruszki, olejem rzepakowym. Ugotowane ziemniaki utłuc z maślanką, można polać na talerzu łyżką tłuszczu ze smażenia, posypać

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania