kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:104/326)

Cygański bigos 161

Troszeczkę przedświątecznie:) Taka bogata wersja tradycyjnego bigosu, chwyci za podniebienie niejednego smakosza. Polecam, bo warto! Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 70 dag wędzonej kiełbasy, 50 dag pieczarek, 50 dag cebuli, 4 korniszony, 1 duża pietruszka, 5 wędzonych śliwek ( lub suszonych), mały słoiczek koncentratu pomidorowego ( 20 dag), sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, maggi(...)olej Sposób przygotowania: Kiszoną kapustę trzykrotnie płuczemy, następnie odciskamy i siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą  ( ma przykryć kapustę), solimy i gotujemy do miękkości. Obraną pietruszkę, pieczarki, kiełbasę, cebulę, ogórki i śliwki kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy najpierw pietruszkę i przekładamy do garnka z kapustą. Następnie pieczarki, kiełbasę i cebulę. Dorzucamy do garnka pokrojone ogórki i śliwki, dodajemy

Nie tylko w kuchni
Wigilijna kapusta z grzybami 120

więc dla tych, którzy mają w planach przygotować jakieś danie wigilijne, a niekoniecznie wiedzą jak się za nie zabrać ja polecam tę kapustkę. Prosto, smacznie, tradycyjnie:) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 30 dkg grzybów leśnych suszonych (podgrzybki, kozaki) 1 cebula 3 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Grzyby zalewamy 1l. wody i gotujemy(...)małym ogniu ok. 1 godzinę. Jeśli potrzeba- dolewamy ponownie odrobinę wody.  2. Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, dodajemy grzyby z całym wywarem i dolewamy ok 1.5l wody. Dodajemy cebulę, ziele oraz liście laurowe. Kapustę gotujemy ok 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Paszteciki z kapustą i pieczarkami na Sylwestra 396

proszek grzybowyWykonanie:Przygotowujemy ciasto z TEGO przepisu.Na patelni rozgrzewamy masło. Pieczarki kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Czekamy aż odparuje z nich woda. Następnie szatkujemy kapustę kiszoną i dodajemy do pieczarek i smażymy około 20 - 25 minut. Na sam koniec doprawiamy solą, pieprzem, vegetą. Ja doprawiam również proszkiem grzybowym, który sama przygotowuję jesienią z suszonych

Anielska Kuchnia Ani
Studencka patelnia z łopatką konserwową 145

łaski . Posiłek wyszedł na tyle smaczny, że polecam Wam kiedyś to wypróbować Składniki : 1 puszka łopatki konserwowej 5 pieczarek kawałek dyni ( dowolny ) mała garść świeżego szpinaku mała garść kiszonej kapusty z papryką ( można dać zwykłą , miałam taką resztkę na dnie słoika , stąd ta 1 mała cebula 1 papryczka chilli , czerwona 1 płaska, łyżeczka czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku olej(...)rzepakowy do smażenia Na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy , pokrojoną cebulę , pieczarki, kiszoną kapustę i pokrojoną na kawałki łopatkę z puszki . Po paru minutach jak wszystko zrobi się rumiane , dodajemy siekane chilli , czosnek , sól , pieprz do smaku i smażymy jeszcze chwilkę . Na koniec do gorącego dania trzeba wmieszać , porwany palcami , szpinak i zdjąć z ognia , zmięknie od temperatury dania

Ogrodnik w podróży
Karkówka faszerowana warzywami pieczona na kapuście 745

idealnie doprawiona, pachnie ziołami i zachwyca kolorami. Aż ślinka cieknie! Do karkówki polecam chrupiące pieczone ziemniaczki . Pycha! Składniki na 6 dużych porcji/ 1,5 kg chudej karkówki 1 kg kiszonej kapusty 6-7 plastrów wędzonego boczku 1 cebula ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 2 łyżki przyprawy do karkówki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka majeranku Sól himalajska do smaku Natka pietruszki(...)cebulę, mięso wyjąć z lodówki, ponacinać nożem na grubsze plastry tylko nie do końca tak aby karkówka pozostała w całości, w nacięcia powkładać plastry boczku, paprykę i plasterki cebuli. Kiszoną kapustę przepłukać na sicie pod zimną wodą aby nie była zbyt kwaśna, lekko odcisnąć ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym na środek włożyć karkówkę, oprószyć majerankiem, zamknąć naczynie pokrywa ewentualnie przykryć

Wanilia i Kardamon
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i kiełbasą 143

Paszteciki z kapustą, grzybami i kiełbasą zawsze będą smaczną przekąską. W poniższej wersji z ciasta francuskiego przygotowuje się je bardzo szybko. Można oczywiście wykorzystać ciasto drożdżowe. Takie paszteciki świetnie sprawdzą się na Sylwestra, karnawałową imprezę(...)urodziny. Są smaczne równie bardzo na zimno, jak i na ciepło. SKŁADNIKI 2 kiełbasy (np. śląskie) 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego garść suszonych grzybów 500 g kapusty kiszonej 1 łyżeczka całego kminku 2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko około 1/2 szklanki sezamu WYKONANIE Grzyby namoczyć w wodzie przez godzinę. Następnie ugotować

Passions hobbies life
Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą 206

minimum :). Danie to jest nie tylko bardzo smaczne , ale dość szybkie w przygotowaniu :) Składniki dla 4 osób. Potrzebne są : - makaron typu łazanki ( ja użyłam ) 440 g - opakowanie - 0,5 kapusty kiszonej ( jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to przelać ja wodą ) - średnia cebula - 30 dag kiełbasy podwawelskiej - sól i pieprz - oliwa Ugotować makaron w osolonej wodzie . Kapustę pokroić drobno. Na patelni

Różne smaki w kuchni
piersi z patelni grillowej z ziemniakami... 192

płynie, dokładnie natrzeć dwie połówki piersi, schować do lodówki na 2-3 godziny w tym czasie ugotować ziemniaki w mundurkach, wystudzone obrać i pokroić w talarki 30 dag kiszonej kapusty wymieszać z małą pokrojoną cebulą, olejem rzepakowym, pieprzem, cukrem do smaku na bardzo rozgrzanej patelni grillowej smażyć piersi z marynatą, pod koniec smażenia nakryć pokrywką, szybciej piersi będą gotowe(...)patelni zwykłej posmarowanej olejem podsmażyć ziemniaki, posypać do smaku solą pierś podać z ziemniakami, kiszoną kapustą, posypać szczypiorkiem - obiad jest syty, smaczny, smakuje z maślanką.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Staropolski bigos 234

parę razy do roku dla mnie zawsze pachnie świętami, za każdym razem wychodzi mi inaczej,ciekawe czemu? Najlepszy jest po paru dniach odgrzewany. Składniki 2,5 kg drobnej kiszonej kapusty garść suszonych maślaków i borowików 30 dag wędzonego boczku 1/2 kg kiełbasy toruńskiej 1 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2 łyżki oleju 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy ziele(...)przyprawa do bigosu 100 g suszonych śliwek 1 łyżeczka kminku 1/2 łyżeczki ziarenek kopru  BELLA BIS 1 łyżeczka cukru jarzynka Lux  BELLA BIS Sposób przygotowania 1. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą na sicie, odciskamy,wrzucamy do garnka podlewamy wodą i gotujemy z zielem angielskim,suszonymi ziarenkami kopru, liściem laurowym i pieprzem około 45 minut do miękkości

Wanilia i Kardamon
Kotleciki z Soli w koperkowym sosie 189

500g fileta z Soli por pęczek pietruszki fasolka szparagowa sól, pieprz do smaku sok z cytryny jajko Sos: jogurt grecki sól, pieprz ząbek czosnku koperek świeży troszkę cukru Surówka: kapusta kiszona marchewka cebula sol, pieprz 3 łyżki oleju Przygotowanie: W misce wymieszać posiekaną pietruszkę, pora, zmiksowaną rybę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Fasolkę ugotować(...)wystudzoną dodać do rybnej masy. Dosypać bułki tartej, wbić jajko. Kotleciki usmażyć na złoty kolor. Kapustę kiszoną pokroić, zetrzeć do niej marchewkę i dodać drobno pokrojoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i oliwą, wszystko dobrze wymieszać. Jogurt doprawić solą, pieprzem. Dodać odrobinę cukru i zmiażdżony czosnek. Posiekać koperek i wszystko wymieszać. Polać kotleciki i................................................ Smacznego

Gaździnka warzy
Bigos staropolski 170

Bigos to tradycyjna potrawa która gości w każdym domu,każdy robi inaczej a ja przedstawiam swoją wersję.Na święta nie może go zabraknąć. Składniki: 2 kilogramy kiszonej kapusty 0,5 kilograma białej kapusty  0,5 litra wywaru mięsnego  0,5 kilograma mięsa wołowego 200 gram kiełbasy myśliwskiej 200 gram wędzonego boczku 1 duża cebula 2 jabłka 1 łyżka(...)ziaren jałowca 100 ml. wina wytrawnego Sól Przyprawa do bigosu Olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawimy na kilka godzin. Kapustę białą drobno szatkujemy, kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do dużego garnka.Mięso wołowe kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.dodajemy do kapusty.Boczek ,kiełbasę,cebulę kroimy w drobną kostkę

Bajeczna Kuchnia
Przepis na bigos 261

Kiedyś bigos był obowiązkowym daniem na każdej uroczystości rodzinnej a teraz – mimo, że bardzo go lubię – robię tylko większą porcję na Święta i część

UgotujmyTo.pl
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami 124

rewelacyjny, ani jedno pęknięcie nie pojawiło się na krokietach! teraz zwijanie krokietów nie jest problemem, a praca idzie szybko i bez nerwów. Dziś przepis na tradycyjne krokiety z kwaskową kiszoną kapusta pachnącymi pieczarkami w mocno chrupiącej panierce podane z własnoręcznie ukiszonym barszczykiem. I nic więcej nie trzeba:) Składniki na 25 szt Na naleśniki: 5 jaj 2 i 1/2 szklanki mleka(...)łyżek oleju 2 i 1/2 szklanki gorącej wody 3 i 2/3 szklanki mąki Na farsz: 2 kg kiszonej kapusty listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 kg pieczarek 2 łyżki masła 2 cebule sól i pieprz Na panierkę 8 jajek 500 g bułki tartej sól i pieprz Ponad to : olej do smażenia  Naleśniki. Do wysokiej miski wlać mleko

Krylowa Kuchnia
KARKÓWKA W KISZONEJ KAPUŚCIE NADZIEWANA CEBULĄ 179

Dziś śpieszę Wam z pomocą, tą karkówkę zdążycie przygotować jeszcze na dzisiejszy obiad. Tak przygotowana karkówka jest mięciutka i krucha, zasmakuje wszystkim Składniki: 1,5 kg karkówki 1 kg kiszonej kapusty przyprawa do karkówki 4 cebule Wykonanie: W karkówce nacinamy kieszenie, do 2/3 mięsa.Całe mięso dobrze nacieramy przyprawą, również w środku kieszeni. W każde nacięcie(...)wkładamy pokrojone plastry cebuli. Tak przygotowaną karkówkę odkładamy na kilka godzin do lodówki.  Na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę kiszonej kapusty, na niej układamy mięso, z boków i wierzchu przykrywamy je kapustą. Naczynie zakrywamy pieczemy razem 2 godz. Po tym czasie naczynie odkrywamy, kapustę rozsuwamy na boki, aby zrumienić mięso. Podajemy z kapustą

Z Majeczką w kuchni
Bigos 227

kiszonej kapusty1,5 kg świeżej kapusty (waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba)40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta)700 g wieprzowinytłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)300 g wędzonego boczku300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka)300 g kiełbasy150 g koncentratu pomidorowegomały słoiczek powideł śliwkowychok. 1 łyżeczki soliok. 0,5 łyżeczki pieprzu1 łyżka majeranku6(...)niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podsumowując - przepisów na bigos jest tyle - ile gospodyń :).Kapustę świeżą obrać z wierzchnich, brzydkich liści, przeciąć na pół i wykroić głąb. Drobno poszatkować. Kapustę kiszoną (tylko jeżeli jest zbyt kwaśna!) wypłukać pod bieżącą wodą i jeżeli zawiera grube kawałki, poszatkować ją na drobniejsze.Wieprzowinę pokroić na niewielkie kawałki i usmażyć na silnie rozgrzanym smalcu

Świat Domowej Kuchni