kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:100/326)

Łazanki babci Irenki 92

Łazanki z kiszoną kapustą to smak mojego dzieciństwa. Dawniej mama robiła makaron sama, dziś kupujemy gotowy w sklepie. Kapusta musi być wyrazista i kwaskowa, a do omaszczenia możemy wykorzystać masło z cebulką lub podsmażony boczek czy słoninę.   \ Składniki: -800 g kapusty kiszonej -250-300 g makaronu łazanki  -300 g boczku wędzonego -1 cebula -2 liście laurowe

Kulinarne przemyslenia
Biały barszcz na kiszonej kapuście 167

Blueberry Corner by "jagodzianka" Biały barszcz na kiszonej kapuście to tradycyjna zupa z Kujaw, często podawana na wielkanocne śniadanie. Kiełbasy powinno być w zupie … Przeczytaj cały artykuł Post Biały barszcz na kiszonej kapuście pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
kapuśniaczki 99

Jeżeli lubicie kiszona kapustę, to upieczcie takie małe bułki z kapustą :) Prosto, szybko, zdrowo i smacznie :) a upieczone można zabrać ze sobą i zjeść wszędzie :) Potrzebujemy trochę ciasta drożdżowego jak na bułki i kiszoną kapustę :) Kapustę można poddusić, dodać grzyby... przesmażyć,  ja dałem po prostu kapustę :) Ciasto z kapustą zawijamy... Układamy na blachę... Smarujemy rozbitym jajkiem

chleba naszego
Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami 115

musimy rezygnować z niektórych potraw. Składniki: Ciasto: 0,5 kilogram mąki orkiszowej razowej 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 4 łyżki oleju Szczypta soli Farsz: 1,5 kilograma kiszonej kapusty Garść suszonych grzybów 1 cebula Olej do smażenia 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu Sól, pieprz Dodatkowo: Mąką do podsypania Sposób przygotowania: Grzyby wsypujemy do garnka(...)zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na kilka godzin, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe, wlewamy wodę o gotujemy na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia, odciskamy z nadmiaru wody, mielimy razem z grzybami na sitku o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobna

Bajeczna Kuchnia
Fuczki - placki z kiszoną kapustą 538

Fuczki to pomysł na proste, tanie i wegetariańskie danie. Nazwa dania wywodzi się z Bieszczad i są to placki z ciasta naleśnikowego wraz z dodatkiem ugotowanej kiszonej kapusty. Fuczki będą świetnie smakować podane ze śmietaną jak i ulubionym sosem, np. pieczarkowym, pieczeniowym.  Składniki na porcję dla 2 osób: 250 g kiszonej kapusty 1 szklanka mąki

Ugotować
KARTOFELKRAUT - ciapkapusta 133

Kartofelkraut, inaczej ciapkapusta to danie śląskie przygotowanie z piure ziemniaczanego i kiszonej kapusty. Danie podaje się z podpieczonym boczkiem, kiełbasą, zrumienioną cebulką lub pieczonym mięsem najczęściej żeberkami. Danie zaliczam do bardzo smacznych(...)SKŁADNIKI :  500 g kiszonej kapusty 600 g ziemniaków 2 łyżki masła 1 duża cebula 3 łyżki oleju 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 3 ziarnka pieprzu sól, pieprz do smaku kiełbasa lub boczek do podania

Kulinarne Fantazje Marioli
Krupnik Ukraiński 192

bardzo lubimy krupnik. I powiem Wam, że się nie zawiodłam. Co prawda dodałam coś od siebie. Ale zupka i tak wyszła bardzo pyszna, delikatna i z   lekkim posmakiem kapusty kiszonej. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!!!   Składniki: żeberka ( lub inne mięso na wywar), 4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 0, 5 selera ( dużego), 1 cebula, 1 szkl. kaszy jęczmiennej (drobnej(...)kapusty kiszonej, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 5 listków laurowych, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, woda, olej do smażenia warzyw   Wykonanie: Gotujemy wywar na żeberkach. Przyprawiamy go solą, pieprzem i jeżeli ktoś używa to vegetą. Dodajemy do niego liście laurowe i ziele angielskie. W między czasie ścieramy marchew, seler i pietruszkę na grubych oczkach. Cebulę drobno kroimy. Wszystkie warzywa podsmażamy

Passion of Cooking
Trochę inne krokiety - czyli jak nie zwijać krokietów;) 190

pycha:) Ten wygląda przyzwoicie;) Składniki: Naleśniki 300 g  mąki cieciorkowej 300 ml mleka sojowego 400 ml wody 2 łyżki skrobi tapiokowej 4 łyżki oliwy Farsz: 800 g kiszonej kapusty 400 g boczniaków słoiczek suszonych pomidorów w zalewie olej z pomidorów i siemię lniane do panierowania Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie składniki  dokładnie zmiksować, ciasto powinno mieć płynną konsystencję, trochę przypominająca(...)Odstawić na co najmniej pół godziny Smażyć na małym ognia (szybko się palą), trzeba ostrożnie przewracać na drugą stronę Usmażone naleśniki są bardzo elastyczne (całkiem jak pszenne;) Farsz: Kiszoną kapustę dusić na małym ogniu pół godziny Dodać pokrojone boczniaki i dusić kolejne 15 minut Dodać pokrojone suszone pomidory, dusić kolejne 15 minut Po tym, czasie kapusta powinna być już

pyszne zdrowości
Góralska kwaśnica 114

kwaśnicy jak ta. Zapraszam po przepis. Składniki: 0,5 kg żeberek wędzonych ( mogą być również same surowe) 0,5 kg surowych  25 dag wędzonego boczku 0,5 kg kiszonej kapusty z dużą ilością soku 2 ząbki czosnku 2 cebule 3 liście laurowe 3 ziela angielskie  sól, pieprz  Przygotowanie: Do dużego garnka włożyłam odciśniętą kapustę kiszoną ( sok wlewam

Kukuleczki
Kotleciki z fasoli i kapusty 259

Ostatnio dostałam od Cenos przesyłkę kilku różnych rodzajów fasoli. Z fasoli Piękny Jaś postanowiłam zrobić kotleciki. Kiedyś gdzieś widziałam już podobne z dodatkiem kapusty kiszonej i powiem Wam, że to jest świetne połączenie. Kotlety dzięki temu nie są mdłe i nabierają fajnego smaczku. Polecam z całego serca nie tylko wegetarianom ale wszystkim wielbicielom roślin strączkowych :) Takie kotleciki w połączeniu(...)ulubioną surówką będą doskonałą propozycją na postny obiad. Na ok 8-9 kotlecików: 200 g suchej fasoli Piękny Jaś Cenos 200 g kapusty kiszonej jajko ok 2 łyżki mąki pszennej sól świeżo zmielony pieprz bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Fasolę przepłukać i moczyć w wodzie całą noc. W tej samej wodzie ugotować do miękkości, ostudzić, zmiksować

Smakołyki Asi
Świąteczne udka 6445

Świąteczne udka W okresie zimowym jak również świątecznym, wykorzystujemy kapustę. Kapusta kiszona zawiera dużo witamin co zwiększa naszą odporność. Proponuje pyszny farsz do nadziewania delikatnego mięsa z kurczaka. Składniki: ·        8 udek z kurczak ·        Pomysł na soczystego kurczaka z papryką i ziołami ·        Cebula(...)pieczarek ·        20 dag kapusty kiszonej ·        Pieprz ·        Sól ·        Olej do smażenia ·        Papryka czerwona ·        1 łyżka sosu sojowego Sposób przygotowania: 1.   Z udek wyjmujemy kości

Kulinarna Chwila
Łazanki z kapustą 152

Łazanki z kapustą-danie o którym kompletnie zapomniałam, a które raz przygotowane, na pewno zagości na dłużej:) Składniki na łazanki: domowy makaron Składniki: 1/2 kg kapusty kiszonej 20 dag pieczarek 3 cebule 2 marchewki 6 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz  woda Wykonanie: Łazanki przygotowuję tak samo jak makaron domowy. Wszystkie składniki zgniatam, rozwałkowuję bardzo cienko i kroję(...)Układam jeden na drugi i kroję w kwadraty. Wrzucam na wrzącą i osolona wodę i gotuje od wypłynięcia około 5 minut. Odcedzam na durszlaku i hartuję zimną wodą.  Kapustę kiszoną najpierw płuczę, potem drobno kroję, marchew myję i ścieram na tarce. Cebulę obieram, kroje w kostkę i podsmażam na rozgrzanej oliwie. Pieczarki kroję w plastry, dodaję do cebuli

Bea(u)ty kitchen
Bigos w prawdziwie świątecznej wersji 145

sama procedura, ten sam, uzależniający, odświętny smak, za którym wszyscy tęsknimy i którym, co ciekawe, bez trudu zaraziłam moich zagranicznych przyjaciół :) Potrzebne składniki to: 6 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 50 g suszonych grzybów 150 g śliwek suszonych pół szklanki wytrawnego czerwonego wina sól i pieprz woda smalec ok. 3,5 kg różnych mies: 0,5 kg żeberek(...)kiełbasy, najlepiej wiejskiej wędzonej, mogą być różne gatunki 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg boczku surowego 700 g wołowiny Grzyby namaczamy w zimnej wodzie. Kapustę kiszoną zalewamy wodą, czekamy kilka minut, odlewamy wodę. Zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy- odlewamy wodę. Ponownie zalewamy wodą i zaczynamy właściwy proces gotowania. Korzystałam z domowej, o tej porze roku już mocno ukiśniętej

Pichceniomania
Krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną 77

Krokiety uwielbiam od zawsze! Jako dziecko nie chciałam jeść nic innego podczas kolacji Wigilijnej poza krokietami z pieczarkami i kapustą kiszoną, jednak przyrządzam je również na inne okazje. Zawsze robię ich dość dużą ilość, ze względu na to, że Artykuł Krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Wegetariański bigos 185

Zapraszam na smaczny wegetariański bigos z kiszonej kapusty. Bigos to pyszne, rozgrzewające i syte danie. Mój bigos jest wegetariański z dodatkiem suszonych owoców Helio. Polecam Składniki: słoik 0,9 l swojskiej kiszonej kapusty 3 szkl wody do gotowania kapusty garść suszonych borowików 1 mała marchewka spora garść suszonych owoców Helio 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1/4 łyżeczki papryki chili przyprawy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Surówka z kiszonej kapusty 480

Jeśli szukasz szybkiego przepisu na tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty, to koniecznie sprawdź jak ja szykuję taką własnie surówkę.  Przepis został spisany już w 1937 roku w książce kucharskiej "Kuchnia domowa". Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i marchewki to najlepszy dodatek do pieczonej i smażonej ryby

AniaGotuje.pl
GÓRALSKA KWAŚNICA 117

Lubicie kapustę kiszoną?Ja za nią przepadam.Kocham wszystko co z niej się zrobi.Czy to Bigos , czy kapuśniak , ale KWAŚNICA nie ma sobie równych , zwłaszcza jeśli mamy sezon grypowy.Polecam tę zupę dla zmarzluchów takich jak ja bo zawiera dużo naturalnej Wit.C. 1 op.żeberek wieprzowych 20dag.boczku wędzonego 50dag.kapusty kiszonej pęczek włoszczyzny 50dag.ziemniaków 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 3 liście(...)laurowe kilka ziaren ziela ang. sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Żeberka,boczek,włoszczyznę i kapustę kiszoną zalewamy 2 litrami wody.Dodać ziele ang.oraz liście laurowe i gotować aż wszystkie składniki będą miękkie.Włoszczyznę usunąć,a mięso i boczek podzielić na małe kawałki i znów wrzucamy do garnka.Z masła i mąki robimy zasmażkę.Rozprowadzamy ją odrobiną wywaru  i wlewamy do garnka.Kwaśnicę przyprawiamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Surówka z kiszonej kapusty 154

pewnością nie.Przecież to bomba witaminowa i wspaniały dodatek do wielu dań:ryby,krokiety,tłuste mięsa itd,itp   Zapraszam więc po moją wersję surówki   Składniki: 300 g kiszonej kapusty 2 średnie marchewki 1 cebula (u mnie akurat czerwona) sól,pieprz ok 1 łyżeczka cukru natka pietruszki,ewent kminek 3-4 łyżki oliwy  Kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru

Niespełnione zdolności kulinarne